Dziennikarki łączcie się :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-23, 17:17   #1
nikozja_dg
Rozeznanie

Dziennikarki łączcie się :)

dziennikarstwem zajmuję się już od kilku lat, na początku hobbystycznie, aż w końcu zaczęłam realizować swoje marzenia i zarabiać w ten sposób na chleb . Ten wątek jest właśnie dla kobiet - dziennikarek Praca w mediach to ciągła dyspozycyjność, stres, ruch, zmiany....jak w tym odnaleźć chwilę spokoju i wytchnienia? Jeśli mam kilka dni wolnych tęsknię za pracą, wydaje mi się, że coś ważnego ominie mnie..gdy pracuję tęsknię za domem i spokojem....cóż taka dola, niedola dziennikarska...

http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę

nikozja_dg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 17:37   #2
kiniaczeq
Zakorzenienie

Dot.: Dziennikarki łączcie się :)

tak sądze że to na społeczności wątek
Stary 2007-12-23, 18:44   #3
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

zawsze mnie ciekawilo jak wyglada od podszewki taki zawod napisz cos wiecej, jak szukasz materialu na reportarz? pracujesz w TV czy w prasie, a moze w radio? Jak sa nastawieni ludzie do Was, jako dziennikarzy, zyczliwi czy moze niekoniecznie?

myShaczeQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 21:03   #4
nikozja_dg
Rozeznanie

hej ludzie różnie podchodzą do dziennikarzy, zależy to oczywiscie od tego, z jaką osobą rozmawiasz, bywalo i tak, ze znana osoba po prostu okazala niekulturalna i egoistyczna, czasami jest na odwrot - znana osoba jest skromna, mila i sympatyczna jesli rozmawiasz z fachowcami np z lekarzami czasami wymagaja od Ciebie zebys wszystko wiedziala, i jesli zadajesz "proste" pytanie to sa okropnie zbulwersowani, ze nie wiemy takich rzeczy - a powinni pameitac o tym, ze przeze mnie przemawai sluchacz radia, ktory niekoniecznie musi znac sie na tej tematyce (i tu zdradzilam sie ;p pracuje w radiu, ale wspolpracuje rowniez z gazetami, a przedtem pracowalam tylko w gazecie)

z tematami roznie bywa - czasami sa narzucone, ale jesli juz pracujesz jakis czas sama mozesz cos wyszukac

http://czy-ten-rudy-pies-to-kot.blogspot.com/ => Co aktualnie czytam lub co odkładam na półkę

Stary 2007-12-23, 21:21   #5
mistrz03
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikozja_dg Pokaż wiadomość
dziennikarstwem zajmuję się już od kilku lat, na początku hobbystycznie, aż w końcu zaczęłam realizować swoje marzenia i zarabiać w ten sposób na chleb . Ten wątek jest właśnie dla kobiet - dziennikarek Praca w mediach to ciągła dyspozycyjność, stres, ruch, zmiany....jak w tym odnaleźć chwilę spokoju i wytchnienia? Jeśli mam kilka dni wolnych tęsknię za pracą, wydaje mi się, że coś ważnego ominie mnie..gdy pracuję tęsknię za domem i spokojem....cóż taka dola, niedola dziennikarska...
jestes po studiach? jesli tak to jakich?

NAS
mistrz03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 21:54   #6
nikozja_dg
Rozeznanie

kończę socjologię o specjalności komunikacja społeczna

Stary 2007-12-23, 21:54   #7
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Przesuwam na forum Wizażowe Społeczności

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-10, 23:14   #8
Insomnia89
Zakorzenienie

Wreszcie znalazłam temat, który mnie interesuje I mogę popytać się kogoś doświadczonego, ach jak będę za bardzo męczyła, to daj znać Otóż tak, wybieram się na psychologię mediów. Podobno po tym kierunku mogę szukać pracy w prasie, radiu, telewizji, w reklamie i podczas castingów dla osób występujących w mediach. W sumie nie mam określonego konkretnie celu, ale chcę robić coś, co tak szybko się nie nudzi i przy czym wzrasta czasami adrenalinka Jestem dosyć otwarta osobą i uwielbiam kontakty z ludźmi wszelkiego pokroju. Myślisz, że nadawałabym się do tej pracy? Hmm..? Czy wybrałam dobry kierunek studiów czy sugerowałabyś coś innego? Podobno ten jest interesujący, bo wszystko jest w jednym, a później można ukończyć dodatkowe kursy. Staram się jak najwięcej dowiedzieć na ten temat, bo chcę podjąć dobrą decyzję... A i jeszcze jedno, czy trudno jest się dostać do redakcji jakiejś gazety, orientujesz się może?

Jak zwykle się rozpisałam, ale taka juz moja natura, wybacz
Stary 2008-01-11, 19:33   #9
nikozja_dg
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Insomnia89 Pokaż wiadomość
Wreszcie znalazłam temat, który mnie interesuje I mogę popytać się kogoś doświadczonego, ach jak będę za bardzo męczyła, to daj znać Otóż tak, wybieram się na psychologię mediów. Podobno po tym kierunku mogę szukać pracy w prasie, radiu, telewizji, w reklamie i podczas castingów dla osób występujących w mediach. W sumie nie mam określonego konkretnie celu, ale chcę robić coś, co tak szybko się nie nudzi i przy czym wzrasta czasami adrenalinka Jestem dosyć otwarta osobą i uwielbiam kontakty z ludźmi wszelkiego pokroju. Myślisz, że nadawałabym się do tej pracy? Hmm..? Czy wybrałam dobry kierunek studiów czy sugerowałabyś coś innego? Podobno ten jest interesujący, bo wszystko jest w jednym, a później można ukończyć dodatkowe kursy. Staram się jak najwięcej dowiedzieć na ten temat, bo chcę podjąć dobrą decyzję... A i jeszcze jedno, czy trudno jest się dostać do redakcji jakiejś gazety, orientujesz się może?

Jak zwykle się rozpisałam, ale taka juz moja natura, wybacz

hej zacznę od kierunku studiów - tak naprawdę nigdzie nie jest napisane, ze np po dziennikarstwie na pewno dostaneisz prace w mediach - w radiu, w ktorym pracuje sa ludzie po teologii, politologii, socjologii a nawet polonistyce. Kierunek, który wybralas musi byc na pewno bardzo ciekawy cos o tym wiem, bo do mojej pracy dyplomowej zaczytuje sie akurat ksiazkami z tej tematyki a poza tym na pewno ulatwi ci prace, poniewaz nawet jesli nie zostaniesz dziennikarka, to często zdarza się tak, że dziennikarze przechodzą do marketingu, reklamy, czy do działu pr a wiedza, którą zdobędziesz na pewno przyda się z tego, co piszesz wydaje mi się, że pasujesz do tej branży :P ale to naprawdę wyjdzie "w praniu", ponieważ nie jest to taka łatwa praca jak się wydaje: co zrobić w sytuacji, gdy umawaisz sie z ludzmi, a tu np sprzęt nie działa a nagranie musi być wyemitowane?? albo gdy osoba, z którą rozmawiasz jest chamska itd ??ja przynajmniej raz w tygodniu muszę zacisnąć zęby i dalej pracować ale jest to zarazem bardzo przyjemna praca

Stary 2008-01-11, 20:57   #10
Insomnia89
Zakorzenienie

Bardzo się cieszę, że mi odpisałaś. Wreszcie uzyskałam jakieś informacje na ten temat. wszędzie wszystko jest jakoś nieściśle opisane. Ale w każdym, razie wyboru nie zmieniam, to jest to, co chcę w życiu robić. Najwyżej wypadną mi zęby od zaciskania Podoba mi się ta praca, bo w niej tak wiele się dzieje i można w wielu dziedzinach się wykazać. I mam jeszcze jedno, dość niedyskretne pytanie, a nigdzie nie ma informacji na ten temat. Jeśli nie życzysz sobie, nie odpowiadaj. Ile wynoszą miesięczne zarobki?
Stary 2008-01-11, 21:29   #11
nikozja_dg
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Insomnia89 Pokaż wiadomość
Bardzo się cieszę, że mi odpisałaś. Wreszcie uzyskałam jakieś informacje na ten temat. wszędzie wszystko jest jakoś nieściśle opisane. Ale w każdym, razie wyboru nie zmieniam, to jest to, co chcę w życiu robić. Najwyżej wypadną mi zęby od zaciskania Podoba mi się ta praca, bo w niej tak wiele się dzieje i można w wielu dziedzinach się wykazać. I mam jeszcze jedno, dość niedyskretne pytanie, a nigdzie nie ma informacji na ten temat. Jeśli nie życzysz sobie, nie odpowiadaj. Ile wynoszą miesięczne zarobki?
oj to roznie: w jednym radiu np dostaniesz za amterial 3minutowy 17 zl, przeslesz go do innej stacji a tam 105 zl, a takich materialow mozesz robic np z 30 na miesiac a wprawni dzienniakrze robia nawet wiecej, w telewizji znow inaczej i mzoesz dsotac za krotki amterial 40 zl a w sumie tyle samo napracujesz sie, w gazecie masz wierszówkę, powiem krótko wszystko zalezy od stawek i od ilosci przygotowanego materialu: np osobna stawke masz za speca czyli za dzwiek ok 3minutowy, osobna cene masz np tez za czytanke, czyli to co przeczytaja na antenie. tyle ile zrobisz tyle kasy otrzymujesz oczywiscie sawki dla osob na umowe o prace sa wyzsze niz na umwoe o dzielo

Stary 2008-01-12, 09:58   #12
Insomnia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikozja_dg Pokaż wiadomość
oj to roznie: w jednym radiu np dostaniesz za amterial 3minutowy 17 zl, przeslesz go do innej stacji a tam 105 zl, a takich materialow mozesz robic np z 30 na miesiac a wprawni dzienniakrze robia nawet wiecej, w telewizji znow inaczej i mzoesz dsotac za krotki amterial 40 zl a w sumie tyle samo napracujesz sie, w gazecie masz wierszówkę, powiem krótko wszystko zalezy od stawek i od ilosci przygotowanego materialu: np osobna stawke masz za speca czyli za dzwiek ok 3minutowy, osobna cene masz np tez za czytanke, czyli to co przeczytaja na antenie. tyle ile zrobisz tyle kasy otrzymujesz oczywiscie sawki dla osob na umowe o prace sa wyzsze niz na umwoe o dzielo
Czyli na ile się postaram, tyle będę miała No i jeszcze trzeba miec kontakty z gazetami czy różnymi radiami...

Na razie nie mam więcej pytań, ale jeśli mi się coś przypomni, to jeszcze Cię pomęczę Dziękuję za odpowiedzi!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości