![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Ania potrzebuje krwi! Szukamy 0 rh- lub B rh-!!!
Kochane Wizażanki, Szanowna Redakcjo!
![]() Pabianiczanka Ania Ścibut jeszcze parę miesięcy temu mogła spokojnie cieszyć się oczekiwaniami na poród. Niestety, podczas rutynowych badań krwi wykryto białaczkę. Od teraz dziewczyna potrzebuje pomocy ludzi szczerego serca. Nie zbieramy pieniędzy. Zbieramy krew. Każdy, kto ma grupę krwi 0 rh- lub B rh-, może ją oddać dla Ani. Wystarczy pójść do najbliższego punktu, gdzie pobierają krew (szpital lub przychodnia w Waszej okolicy) i oddać trochę tego cennego płynu. Wasz organizm nawet nie odczuje tego braku, a Ania dzięki Wam będzie mogła dalej walczyć z chorobą!!! Przy oddawaniu krwi (szukamy grup 0 rh- lub B rh-) koniecznie trzeba zaznaczyć, że krew jest przeznaczona dla Anny Ścibut dla Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Więcej o Ani możecie przcytać tu: http://☠☠☠☠☠☠☠☠/j5s8 lub tu: http://☠☠☠☠☠☠☠☠/j574 Ten dar szczerego serca zajmie Wam niewiele czasu, pobieranie krwi też nie boli. Pomyślcie, ile dobrego możecie w ten prosty sposób zrobić! ![]() Ja jestem w pracy, wyjątkowo piszę teraz na wizażu - ale gdyby ktoś miał jakieś pytania lub wątpliwości, proszę kontaktować się ze mną na GG: 1889855. Wiadomość dla redakcji: wątek zakładam za zgodą Maćka Ścibuta, męża Ani. Pomożcie! Spytajcie w rodzinie i wśród znajomych - jeśli nie Wy, to może ktoś, kogo znacie ma jedną z tych rzadkich grup krwi i może się nia podzielić z młodą przyszłą mamą! Umieśćcie w opisie GG lub tlena jeden z poniższych linków http://☠☠☠☠☠☠☠☠/j5s8 http://☠☠☠☠☠☠☠☠/j574 Im więcej osób dowie się o Ani, tym większa szansa na pomoc!!! selfish Edytowane przez AgaZ Czas edycji: 2007-12-03 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ania potrzebuje krwi! Szukamy 0 rh- lub B rh-!!!
Dziewczyny kochane!
Rozmowa z jedną z Wizażanek właśnie nasunęła mi myśl, zeby podać tu jeszcze pzreciwwskazania do oddawania krwi, żebyście miały wszystko jak na dłoni ![]() a więc: Poradnik Krwiodawcy Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące honorowego krwiodawstwa, oddawania krwi lub jej składników, albo chciałbyś się zaangażować w organizację akcji oddawania krwi zapraszamy do kontaktu. Nasz adres: metorg@rckik.wroclaw.pl Dlaczego zostać krwiodawcą i jak rozpocząć oddawanie krwi? Zobacz, czy możesz oddać krew? Oddawanie krwi – krok po kroku Jakie korzyści daje oddanie krwi? Sposoby pobierania krwi Krew i jej znaczenie biologiczne Dlaczego zostać krwiodawcą i jak rozpocząć oddawanie krwi? Krew jest lekiem, którego niczym nie można zastąpić. Podawana jest w stanach zagrożenia życia. Najnowocześniejsze i najbardziej skomplikowane zabiegi operacyjne nie byłyby możliwe do wykonania, gdyby nie było krwi. Jedynym źródłem krwi są zdrowi ludzie, którzy rozumieją, że oddanie krwi to rodzaj posłannictwa - ludzie tacy jak Ty! Oddając krew możesz sobie wyobrazić, że dzięki Twojemu cennemu darowi krwi komuś zostanie uratowane życie. Ponownie będzie się mógł uśmiechać i przede wszystkim żyć! Osoba, która otrzyma Twoją krew pozostanie nieznana, ale pamiętaj że ona też jest kogoś przyjacielem, rodzicem lub krewnym. Jeżeli: jesteś osobą pełnoletnią, a nie przekroczyłeś 65-ego roku życia czujesz się zdrowy ważysz nie mniej niż 50 kg pragniesz pomóc drugiemu człowiekowi to zgłoś się do Rejestracji w naszym Centrum Krwiodawstwa lub podczas terenowej akcji oddawania kwi: po lekkim posiłku z dokumentem tożsamości (dowód osobisty, paszport, prawo jazdy, legitymacja ubezpieczeniowa, legitymacja szkolna lub studencka) -------------------------------------------------------------------------------- Zobacz, czy możesz oddać krew? Bezwzględne przeciwwskazania do oddania krwi ciężkie choroby układu: krążenia, pokarmowego, nerwowego, oddechowego, moczowego i nerek, zakażenie chorobami zakaźnymi (np. HIV, żółtaczka, kiła), zachowania seksualne o podwyższonym ryzyku zarażenia chorobami zakaźnymi używanie środków psychoaktywnych, choroby krwi, łuszczyca, cukrzyca, nowotwory złośliwe, Czasowa niezdolność do oddania krwi zabieg operacyjny, endoskopia, tatuaż, przekłucie uszu i piercing - uniemożliwiają oddawanie krwi na okres 6 miesięcy od momentu ich wykonania, pobyt w zakładzie karnym oraz 6 miesięcy po jego opuszczeniu, okres miesiączkowania i 3 dni po zakończeniu, przebyte infekcje, gorączka >38oC, przyjmowanie antybiotyków - dwa tygodnie od zakończenia objawów lub leczenia, szczepienia przeciw: grypie, żółtaczce - przynajmniej na 48 godzin, okres ciąży i 6 miesięcy po porodzie lub zakończeniu ciąży Przyjmowanie witamin, doustnych leków antykoncepcyjnych nie jest przeciwwskazaniem do oddania krwi. Źródło: http://www.rckik.wroclaw.pl/?id=5&go=0#sprawdz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Najnowsze doniesienia (dzięki Szpiegu
![]() Można też oddać inną grupę krwi - wydawane jest zaświadczenie, które daje się lekarzowi prowadzącemu pacjenta dla którego jest krew, i wtedy bank wydaje krew zgodna - rozumiem, że takie zaświadzcenia tzreba by było jakoś przekazac do Maćka ![]() A jak oddać krew? Jak to się robi? Kolejne informacje ze strony Centrum Krwiodawstwa: Zarezerwuj sobie około godziny czasu, weź dowód tożsamości oraz zjedz beztłuszczowy posiłek przed donacją. Zgłoś się do rejestracji dawców i wypełnij kwestionariusz z pytaniami o twój stan zdrowia. Zostanie pobrana od Ciebie próbka krwi na wstępne badanie (morfologia), a po kilku minutach zostaniesz wezwany do gabinetu lekarskiego, gdzie lekarz zakwalifikuje Ciebie do oddawania krwi lub jej składników, albo wyjaśni dlaczego dziś nie możesz oddać krwi. Skorzystaj z naszej kawiarenki, w której otrzymasz napój. Oddawanie krwi pełnej – wybierz rękę, z której chcesz oddawać krew, usiądź wygodnie na fotelu i zanim minie 10 minut oddasz jedną jednostkę krwi (450ml.). Oddawanie składników krwi różni się czasem i technicznym sposobem pobierania. Wypocznij jeszcze przez około 10-15 minut i odbierz czekolady, które mają uzupełnić ubytek energetyczny. Możesz też otrzymać zaświadczenie zwalniające w dniu oddania krwi z pracy lub szkoły, a także zwrot kosztów podróży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Jutro badz pojutrze (zalezy jak szef go pusci) moj TZ zglosi sie do naszego punktu
![]() Ja niestety nie moge ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Szpieg
![]() ![]() Jesteś WIELKA!!! Dziewczyny, bierzcie przykład! Ania czeka! Czy wiecie, że częstotliwość występowania krwi grupy B rh- to tylko 2% a 0 rh- jedynie 6%?? Pomóżcie poszukać nam igieł w stogu siana!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Najnowsze info - chyba można też oddać krew o grupie innej niż te najbardziej potrzebne - trzeba tylko tak jak poprzednio zaznaczyć dla kogo! Ponieważ mam pozwolenie od najb. zainteresowanych, to podaje od razu, ze przy oddawaniu krwi należy powiedzieć, że krew jest dla Anny Ścibut dla Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie!
Nie jest to jednak informacja na 100% pewna, bo mąż Ani dopiero wieczorem będzie rozmawiał z szefem dawców. Oczywiście nadal najbardziej szukamy 0 rh- i B rh-. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Gdzie można oddać krew:
- WARSZAWA: ul. Saska 63/75, poniedziałek-piątek 7-17, sob. 7-14 tel. 022 619 19 47 ul. Alpejska 42, poniedziałek-piątek 7-13.30 tel. 022 815 38 04 ul. Cegłowska 80, wtorek 11-16 tel. 022 569 02 00 al. Dzieci Polskich 20, poniedziałek-piątek 7-13 tel. 022 815 19 34 ul. Nowogrodzka 59, poniedziałek-piątek 7-13 tel. 022 502 11 06 ul. Kondratowicza 8, środa 8-12 ul. Kasprzaka 17, czwartek 8-12 - ŁÓDŹ: 91-433 Łódź ul. Franciszkańska 17/25 tel. Centrala +48 42 6161 400 dni pracy godziny Poniedziałek 7:30-14:45 Wtorek 7:30-17:30 Środa 7:30-14:45 Czwartek 7:30-17:30 Piątek 7:30-14:45 Sobota 7:30-13:30 Punkt Pobrań, Łódź ul. Wólczańska 114 Wojewódzka Poradnia Zaopatrzenia Ortopedycznego informacja tel. 042 6161416, 042 6161459 dni pracy godziny Wtorek 8:00-12:00 Czwartek 8:00-12:00 - PABIANICE Oddział Terenowy - Nr 11 w Pabianicach SZPITAL MIEJSKI im. BIERNACKIEGO 95-200 PABIANICE ul. JANA PAWŁA II 68 TEL. 042 214 94 01 dni pracy godziny Poniedziałek 8:30-12:00 Wtorek 8:30-12:00 Środa 8:30-12:00 Czwartek 8:00-09:30 Piątek 8:00-11:30 - SIERADZ Oddział Terenowy - Nr 20 w Sieradzu WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY 98-200 SIERADZ ul. ARMII KRAJOWEJ 7 TEL. 043 822 25 79 pielęgniarki: Anna Szeremeta Halina Jakubiak dni pracy godziny Wtorek 8:00-11:00 Piątek 8:00-11:00 Inne adresy tutaj: http://www.pck.org.pl/hdk_stacje.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny. Wiecej krwi tracicie podczas okresu! Poza tym pozniej na wieczor ubytek krwi wynagradzamy sobie ptasim mleczkiem i czerwonym winkiem w towarzystwie TZ.
Mnie krew obcych ludzi wyleczyla z zoltaczki jak bylam niemowlakiem. Mama krwi nie mogla oddac, brat byl za mlody a tata chory, wiec kilku panow w mundurach oddalo swoja krew dla 6,5mies wczesniaka. Mialam 4razy kompletnie przetoczona krew. A Ania jest w gorszej sytuacji niz bylam ja. ONA MOZE ODEJSC! A NIEBAWEM NA SWIAT PRZYJDZIE JEJ NAJUKOCHANSZE DZIECKO! Pomozmy jej walczyc z choroba! Jesli wy nie mozecie oddac, to oddac moze wasz TZ/kumpel/brat/siostra/mama/tata/sasiad! Nie wierze ze caly wizaz choruje na choroby dyskwalifikujace oddanie krwi... Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny kochane!
Wiem, że znalazła się już jedna odważna z 0rh- (głównie dzięki nieocenionej Szpieg) - ślicznie dziękuję ![]() A najnowsze wieści od Maćka są takie, że krew można oddawać też innych grup - jeśli dostaniecie przy tym jakies kwitki, to je zatrzymajcie. Na PW mogę podać info, gdzie je dalej przekazać. Pamiętajcie, żeby powiedziec dla kogo jest krew. Kto z Warszawy, ten może oddać krew od razu w instytucie, w którym Ania leży - na Indiry Ghandi - http://www.ihit.waw.pl/ Ania jutro ma być prawdopodobnie przeniesiona na OCP, więc od razu zaznaczam, że wszelkie próby wizyt są wykluczone - dziewczyna jest chora i potrzebuje spokoju - ale na pewno ucieszy się, gdyby ktoś chciał przekazać przez pielęgniarkę jakieś życzenia dla niej lub choćby ciepłe słowo! Trzymajcie kciuki i dajcie znać dalej. Wciąż szukamy krwi! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Oddałabym, ale nie mam ukończonej 18stki...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Cześć askawtn! Dzięki za odzew!
Jeśli nie możesz oddać krwi - przekaż link do tego apelu! Może ktoś będzie mógł oddać krew! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam grupę AB rh+ i z chęcią się podzielę jeśli ktoś ma potrzebę
![]()
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Lalicja woj. wielkopolskie http://krewniacy.pl/?action=showArticle&id=347
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Gorzów to lubuskie
![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
ale już znalazłam cemtrum krwiodastwa u siebie, nawet mam blisko, muszę tylko podrzucić komuś Niuniacza mojego i mogę iść się wypompować
![]()
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Lalicja
![]() Nie zapomnij tylko zaznaczyc dla kogo i gdzie, i jesli masz inna grupe krwi wziac zaswiadczenie!
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
czyli dla kogo mam przekazać tą krew? Też dla Ani, chyba się pogubiłam
![]()
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smacznych 8tabliczek czekolady zycze ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Ja tez 18tki jeszcze nie mam, ale co mnie zaintrygowalo w warunkach oddania krwi:
"ważysz nie mniej niż 50 kg" O co chodzi? o to,ze przy takiej masie ciała utrata 450 ml krwi moze byc niebezpieczna? chcialam po 18tce oddac krew, tak po prostu, nie wiedzac o Ani, a tu się okazuje,że chyba nie bede mogla...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Ponizej 50kg jest niedowaga...
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
To chyba zalezy od wzrostu. Majac 162 cm nie jestem w stanie przytyc do ponad 50 kg, nie dlatego ze nie chcę, ale fizycznie nie mogę. Najwięcej zdarzyło mi się ważyć 49, normalnie kolo 47, a jem zupelnie normalnie + tona słodyczy. Tak juz mam, i co, nie będę mogła oddawać krwi?
Przepraszam za zasmiecanie watku Ani... przynajmniej podbiję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Chętnie bym oddała, ważę może góra jakieś 45 kg.. ale jestem niziutka.. czy to jest przeciwskazanie?? Mam właśnie B rh- . Wiem, ze gdybym sama potrzebowala krwi byloby o nią trudno!
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Migdalowa, to moze zadzwon do punktu w Twojej okolicy i sie dowiedz?
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Juz zapytałam koleżanki na gg. Ona jest mojego wzrostu i ma 47 kg. Nie pobrali jej krwi
![]()
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Szpiegu wybacz offtopowanie wątku, ale czy krew innej grupy tez przyda się dla Ani? Bo nie rozumiem... Co nie zmienia faktu, że poprosiłam już teściową aby została rano z Małą a ja pójdę się dać upuścić
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Zerknij na post w ktorym na czerwono zacytowalam selfish
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
aaaaaaaaa taki handel zamienny? juz wszystko wiem, teraz tylko wolny dzień i do szpitala!
a tak na marginesie mały apel też ode mnie Dziewczyny to nic nie kosztuje! A możecie komuś darować zdrowie a nawet zycie
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. 1 List św. Jana 4:18 / Biblia Tysiąclecia. Cichy kącik hejasz Papierowy kącik hejasz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.