Fanki Davida Lyncha! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-16, 15:20   #1
Kajol
Zadomowienie

Fanki Davida Lyncha!

co wy na to:
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/...ltura_a_1.html
Kajol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-16, 16:45   #2
Little_Shee
Zadomowienie

Dot.: fanki Davida Lyncha!

słyszałam już o tym. Lynch dawno się przyznał, że darzy Łódź wielką sympatią a to głównie ze względu na jej architekturę i fabryki, którymi jest oczarowany... eh.. i jak tu nie kochać Łodzi

moj emigrancki blog

my world
Little_Shee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-16, 22:11   #3
Kajol
Zadomowienie

ale o nowym filmie to się jeszcze tak oficjalnie do tej pory nie mówiło?
Już myślałam (bo takie też się mówiło), że Lynch w ogóle ma zamiar zrezygnowac z kręcenia filmów, a zajmie sie tylko tym instytutem w Łodzi i może jeszcze zamieszka w Polsce . ponoć "Mullholand Drive" miało być jego pożegnaniem z kinem.
Kajol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-16, 22:19   #4
sreberko
Raczkowanie

Czekam z niecierpliwością na ten nowy film, "Mullholand Drive" był dla mnie świetny
Stary 2010-01-28, 11:43   #5
larva
Wtajemniczenie

Odkopuję bardzo stary, wiekowy wręcz watek - czy są tu jeszcze fani Davida Lyncha? Do tej pory nie poznałąm nikogo, kto dzieliłby ze mną moją fascynację filmami i serialami tego reżysera... Zazwyczaj słyszę "Boże, myślałam, że zasnę" albo "Beznadzieja, kupy się nie trzyma".

Obecnie oglądam po raz n-ty "Twin Peaks", ale chyba największe wrażenie zrobił na mnie film "The Lost Highway" - i jego ścieżka dźwiękowa!
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 12:41   #6
K-H
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Odkopuję bardzo stary, wiekowy wręcz watek - czy są tu jeszcze fani Davida Lyncha? Do tej pory nie poznałąm nikogo, kto dzieliłby ze mną moją fascynację filmami i serialami tego reżysera... Zazwyczaj słyszę "Boże, myślałam, że zasnę" albo "Beznadzieja, kupy się nie trzyma".

Obecnie oglądam po raz n-ty "Twin Peaks", ale chyba największe wrażenie zrobił na mnie film "The Lost Highway" - i jego ścieżka dźwiękowa!
Ja widziałam jedynie "Blue Velvet" i byłam oczarowana Klimat niesamowity. I wczoraj zaczęłam Twin Peaks
A czego Ty słuchasz?
K-H jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 12:43   #7
Qualiniel
Zadomowienie

Cytat:

Jasne, że są. Jego filmy dosłownie wciskają mnie w ekran

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 18:00   #8
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Cytat:

Jakoś nie wyobrażam sobie świata filmowego bez D. L. Największym sentymentem darzę Blue Velvet i Dzikość serca.
W pierwszym zachwyciła mnie przede wszystkim kreacja pięknej Isabelli Rossellini. Uwielbiam Dzikość serca. Oglądałam ten film wiele razy. Najbardziej zapadły mi w pamięć dwie sceny. Gdy Sailor ( Nicolas Cage) ubiera wężową kurtkę i wyjaśnia swojej dziewczynie Luli (w tej roli niesamowita Laura Dern), co dla niego znaczy ten kawałek skóry. No i scena, gdy Bobby Peru( Willem Dafoe) uśmiecha się i pokazuje stan swojego uzębienia. Tego nie da się zapomnieć. Fantastyczne kino.

Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Czas edycji: 2010-01-28 o 18:00
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 19:22   #9
larva
Wtajemniczenie

Ja do tej pory widziałam - jak juz napisałam - "The Lost Highway" i obecnie ciągle oglądam "Twin Peaks" . Na Zone Europa czasami jest emitowany "Mulholland Drive" i zamierzam też połknąć go w całości.

Czy wy też nie możecie dojść do siebie i normalnie funkcjonować po seansie jego filmów? Potrafię nawet tydzień myśleć o całej akcji, wiązać detale, poszczególne wątki.

"Blue Velvet" widziałam we fragmentach, ale mam nadzieję, że gdzieś go znajdę w całości - może w wypożyczalni DVD .

Dzięki filmom Lyncha poznałam też wspaniałe zespoły muzyczne - np. Cocteau Twins i Smashing Pumpkins. Ten pierwszy zaczarował mnie, omamił zupełnie! A to dzięki piosence w wykonaniu Elizabeth Fraser - "Song to the siren". Cudo!

Proszę, link do cuda: http://www.youtube.com/watch?v=4mUmdR69nbM
Stary 2010-01-28, 19:35   #10
cava
Zakorzenienie

Tez się dopisuję do fanklubu.
Kocham najbardziej Twin Peaks i Dzikość serca.
Muzykę z jego filmów.
I całą resztę.
Zawsze mam ciarki na plecach jak znów, po raz fafdziesiąty oglAdam Miasteczko

Larva- ja po obejrzeniu pierwszy raz w Polsce puszczonego zwiastuna Miasteczka- nie mogłam się otrząsnąć z wrażenia i zdumienia. Nie mogłam uwierzyć ze coś tak cudownego będzie co tydzień miało dalszą swoją część,, i ta muzyka do tego.
"Dzikośc serca" tak samo- wbiła mnie w ziemię, oszołomiła, musiałam ja obejrzeć kilka razy, zanim odniosłam wrażenie ze w reszcie się jako tako napatrzyłam.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-01-28 o 19:40
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 19:48   #11
larva
Wtajemniczenie

Jestem z tego młodszego pokolenia, które nie miało okazji zobaczyć "Twin Peaks" w telewizji o ludzkiej porze (choć raz były powtórki... o 3 nad ranem!), dlatego cieszę się, ze są strony, na których można oglądać za darmo seriale. Codziennie jeden odcinek albo dwa, to powoli staje się moim rytuałem .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 20:37   #12
cava
Zakorzenienie

Ee, zdarza się.
W tamtym roku leciało na jakimś dzikim kanale (TVN7 ?) o 17tej w niedziele.
Jak zwykle oglądałam.

Liz Williams
Stary 2010-01-29, 19:01   #13
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Cytat:

Czy wy też nie możecie dojść do siebie i normalnie funkcjonować po seansie jego filmów? Potrafię nawet tydzień myśleć o całej akcji, wiązać detale, poszczególne wątki.

"Blue Velvet" widziałam we fragmentach, ale mam nadzieję, że gdzieś go znajdę w całości - może w wypożyczalni DVD .
Larvo, teraz funkcjonuję normalnie, ale dawniej…
Na początku, gdy poznawałam twórczość Lyncha, potrafiłam przy odtwarzaniu filmu wielokrotnie wracać do tej samej sceny/scen. Jeśli ktoś był w tym czasie ze mną w pokoju, to zwykle spoglądał na mnie bardzo podejrzliwe.

Spacer do wypożyczalni DVD;-) po „Blue Velvet”, to dobry pomysł
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 22:11   #14
Qualiniel
Zadomowienie

Cytat:
Elizabeth Fraser - "Song to the siren". Cudo!

Proszę, link do cuda: http://www.youtube.com/watch?v=4mUmdR69nbM
kocham tą piosenkę, jest przecudowna, boska, wspaniała....
Stary 2010-02-02, 09:38   #15
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Qualiniel Pokaż wiadomość
kocham tą piosenkę, jest przecudowna, boska, wspaniała....

Dzięki temu odkryłam Cocteau Twins .
Stary 2010-02-02, 11:26   #16
hulababula
Przyczajenie

Dot.: Fanki Davida Lyncha!

Też dopisuję się do Fanclubu Lyncha darzę miłością bezwarunkową i wielką, od początków, po najnowsze projekty. Uwielbiam!
hulababula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 11:47   #17
janee90
Raczkowanie

ja dopiero ogladałam tylko człowieka słonia i mam zamiar obejrzeć twin Peaks
janee90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 11:48   #18
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hulababula Pokaż wiadomość
Też dopisuję się do Fanclubu Lyncha darzę miłością bezwarunkową i wielką, od początków, po najnowsze projekty. Uwielbiam!
To ja się przyznam, ze z miłości do Lyncha, zaliczyłam jedno z najgorszych zatruć w swoim zyciu.
jakoś tak w średniej szkole byłam jak się to zaczęło (akurat Miasteczko... " pierwszy raz puścili w TV) i zachłystnąwszy się, wyszukałam gdzieś, ze mistrz pracuje głownie w kafejkach, i wypija około 9 kaw dziennie. To co zrobiła początkująca fanka? Chcący poczuć ten "klimat" polazła do ulubionej kafejki, rozsiadła się jak kwoka i wlała w siebie 9 solidnych kaw, bazgrząc wzorem mistrza coś w swoim sekretnym kajeciku.

Matko, jak ja to odchorowałam.

Ale miłośc do twórczości Lyncha nie przeszła, musi prawdziwa jest.

Liz Williams
Stary 2010-02-04, 14:09   #19
porannarosa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
To ja się przyznam, ze z miłości do Lyncha, zaliczyłam jedno z najgorszych zatruć w swoim zyciu.
jakoś tak w średniej szkole byłam jak się to zaczęło (akurat Miasteczko... " pierwszy raz puścili w TV) i zachłystnąwszy się, wyszukałam gdzieś, ze mistrz pracuje głownie w kafejkach, i wypija około 9 kaw dziennie. To co zrobiła początkująca fanka? Chcący poczuć ten "klimat" polazła do ulubionej kafejki, rozsiadła się jak kwoka i wlała w siebie 9 solidnych kaw, bazgrząc wzorem mistrza coś w swoim sekretnym kajeciku.

Matko, jak ja to odchorowałam.

Ale miłośc do twórczości Lyncha nie przeszła, musi prawdziwa jest.

przednie! nno, ale ta kawa i placek wiśniowy w rr diner, mmm .

fanką jestem od czasów gimnazjalnych. pałałam miłością infantylną i egzaltowaną. teraz bardziej eee ustabilizowaną. kolekcjonuję jego filmy, zdaje się, że zostały mi tylko krótkie metraże do zdobycia.

mistrz wysmakowanego pastiżu, co kocham. facet mówił do mnie kinem noir, które uwielbiałam (uwielbiam wciąż!), jakże miałabym się oprzec. i tak pełen humoru, nawet w najmroczniejszych swoich obrazach.

(należałoby powiedziec: dzięki tatooo)

once a day, every day, give yourself a present
-- special agent dale cooper .
porannarosa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 17:36   #20
larva
Wtajemniczenie

Kurczę, jeśli mowa o "Twin Peaks", to całą moją uwagę przykuwa agent specjalny Cooper .
Stary 2010-02-04, 17:46   #21
porannarosa89
Zadomowienie

Cytat:
Kurczę, jeśli mowa o "Twin Peaks", to całą moją uwagę przykuwa agent specjalny Cooper .
daleee, o takkkk , hehe.
ale żaden. żaden mężczyzna nie rozczulał mnie nigdy tak jak andy brennan .

Stary 2010-02-06, 10:32   #22
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Oj tak.
Ale u mnie miał ostrą konkurencję w postaci agenta Muldera i jeszcze ostrzejszą w osobie Funky Kovala

Intro z Miasteczka- zawsze mam dreszcze jak tego słucham i ogladam:
http://www.youtube.com/watch?v=7oDuG...eature=related

muzycznym odkryciem była dla mnie wtedy, śpiewająca do ścieżki dzwiękowej Miasteczka, Julee Cruise:
http://www.youtube.com/watch?v=4F-aD...eature=related

Liz Williams
Stary 2010-02-06, 10:59   #23
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
muzycznym odkryciem była dla mnie wtedy, śpiewająca do ścieżki dzwiękowej Miasteczka, Julee Cruise.
Mysteries Of Love z "Blue Velvet" w jej wykonaniu
http://www.youtube.com/watch?v=gBoXNket2pQ

I nasz agent we własnej osobie...

Edytowane przez larva
Czas edycji: 2010-02-06 o 11:00
Stary 2010-02-06, 13:28   #24
porannarosa89
Zadomowienie

bardzo przyjemny jest też soundtrack do drugiego sezonu twin peaks, polecam. w ogóle muzyka w filmach lyncha jest tak niesamowicie dobrana. duet lynch + badalamenti na stałe gości na moich playlistach.

kojarzycie scenę z wild at heart, kiedy sailor i lula jadą nocą autostradą, tuż przed tym, kiedy zauważą zakrwawioną sherilyn fenn, a w tle bezsłowne wicked game chrisa isaaka? aaaah . jedna z moich ulubionych scen filmowych. p e r f e k c j a.

Stary 2010-02-06, 13:32   #25
Effervescing Elephant
Zadomowienie

oczywiście, że fanka Lyncha jeszcze istnieją
cieszę się,iż odkopałyście ten wątek

Nie znam WSZYSTKICH filmów Lyncha, ale mam kilka swoich ulubionych.

Mnie bardzo się podobał film "Prosta Historia". Bardzo ujmują mnie tego typu historie. Niektórym osobom mogą się wydawać banalne, ale ja uważam wprost przeciwnie. Sama chciałabym się kiedyś oderwać od takiego normalnego życia. Zrobić coś dla siebie i innych, co będzie kompletnie inne.

Grzechem byłoby nie wspomnieć o Twin Peaks. Niestety ja sama mam lekkie zaległości w tym kierunku, ale np moja mama widziała wszystkie odcinki.
Cudowne jest intro do serialu. Rewelacyjna muzyka. Można by się spodziewać, że pasuje do niej jakiś obraz przyrody; drzewa, jezioro w górach itd. A tutaj w rytm muzyki pracuje ta maszyna.. mnie się wydaje być szalenie ludzka
Effervescing Elephant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 16:06   #26
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez porannarosa89 Pokaż wiadomość
bardzo przyjemny jest też soundtrack do drugiego sezonu twin peaks, polecam. w ogóle muzyka w filmach lyncha jest tak niesamowicie dobrana. duet lynch + badalamenti na stałe gości na moich playlistach.

kojarzycie scenę z wild at heart, kiedy sailor i lula jadą nocą autostradą, tuż przed tym, kiedy zauważą zakrwawioną sherilyn fenn, a w tle bezsłowne wicked game chrisa isaaka? aaaah . jedna z moich ulubionych scen filmowych. p e r f e k c j a.
Nie oglądałam tego filmu... naprawdę muszę się przejsć do wypożyczalni, bo smaku mi narobiłyście.
Stary 2015-02-15, 21:18   #27
bagins
Przyczajenie

Drogie fanki Davida Lyncha!

Bardzo prosimy o wsparcie dla filmowcow nagrodzonych przez Davida Lyncha.
2 dni temu zaczelismy kampanie kickstarter. W ciagu pierwszych dwoch dni zostalismy sfinansowani w 20% procentach.
W pierwszym dniu nasza kampania zostala opisana na stronie internetowej oraz w gazecie Miasteczka Twin Peaks. Angelo Badalamenti – Amerykanski kompozytor, dobry przyjaciel Davida Lyncha, znany z takich filmow jak “Blue Velvet”, “Twin Peaks” czy “Mulholland Drive” wyroznil nasz projekt na swoim koncie “Twitter” a pracownicy Kickstarter umiescili nasz projekt na swojej stronie w sekcji “Staff Pick”.
W drugim dniu znalezlismy sie na lamach "Gazety Ostrowskiej" oraz Amerykanskiej gazety "The Hawk's Eye".
Pomoc mozna juz za $2 i jest wiele fajnych nagrod do zgarniecia, w tym mozliwosc obejrzenia "Mleczarki" - filmu w rezyserii Agnieszki Baginskiej, nagrodzonego pierwszym miejscem w konkursie o stypendium w szkole Davida Lyncha. Prosimy o rozpowszechnianie wiesci. Serdecznie dziekujemy

Oto link do kampanii:
https://www.kickstarter.com/projects...in-film-thesis
bagins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości