|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Fanki Davida Lyncha! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: fanki Davida Lyncha!
słyszałam już o tym. Lynch dawno się przyznał, że darzy Łódź wielką sympatią a to głównie ze względu na jej architekturę i fabryki, którymi jest oczarowany... eh.. i jak tu nie kochać Łodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ale o nowym filmie to się jeszcze tak oficjalnie do tej pory nie mówiło?
Już myślałam (bo takie też się mówiło), że Lynch w ogóle ma zamiar zrezygnowac z kręcenia filmów, a zajmie sie tylko tym instytutem w Łodzi i może jeszcze zamieszka w Polsce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Czekam z niecierpliwością na ten nowy film, "Mullholand Drive" był dla mnie świetny
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Odkopuję bardzo stary, wiekowy wręcz watek - czy są tu jeszcze fani Davida Lyncha? Do tej pory nie poznałąm nikogo, kto dzieliłby ze mną moją fascynację filmami i serialami tego reżysera... Zazwyczaj słyszę "Boże, myślałam, że zasnę" albo "Beznadzieja, kupy się nie trzyma".
Obecnie oglądam po raz n-ty "Twin Peaks", ale chyba największe wrażenie zrobił na mnie film "The Lost Highway" - i jego ścieżka dźwiękowa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nie narażam życia. Noszę rewolwer. Życie musi być podniecające. W przeciwnym razie nie jest warte jednego naboju. Isaac Baschevis Singer, "Spuścizna" http://www.lastfm.pl/user/K-H/ A czego Ty słuchasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jasne, że są. Jego filmy dosłownie wciskają mnie w ekran ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W pierwszym zachwyciła mnie przede wszystkim kreacja pięknej Isabelli Rossellini. Uwielbiam Dzikość serca. Oglądałam ten film wiele razy. Najbardziej zapadły mi w pamięć dwie sceny. Gdy Sailor ( Nicolas Cage) ubiera wężową kurtkę i wyjaśnia swojej dziewczynie Luli (w tej roli niesamowita Laura Dern), co dla niego znaczy ten kawałek skóry. No i scena, gdy Bobby Peru( Willem Dafoe) uśmiecha się i pokazuje stan swojego uzębienia ![]() ![]() Edytowane przez 2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f Czas edycji: 2010-01-28 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja do tej pory widziałam - jak juz napisałam - "The Lost Highway" i obecnie ciągle oglądam "Twin Peaks"
![]() Czy wy też nie możecie dojść do siebie i normalnie funkcjonować po seansie jego filmów? Potrafię nawet tydzień myśleć o całej akcji, wiązać detale, poszczególne wątki. "Blue Velvet" widziałam we fragmentach, ale mam nadzieję, że gdzieś go znajdę w całości - może w wypożyczalni DVD ![]() Dzięki filmom Lyncha poznałam też wspaniałe zespoły muzyczne - np. Cocteau Twins i Smashing Pumpkins. Ten pierwszy zaczarował mnie, omamił zupełnie! A to dzięki piosence w wykonaniu Elizabeth Fraser - "Song to the siren". Cudo! Proszę, link do cuda: http://www.youtube.com/watch?v=4mUmdR69nbM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tez się dopisuję do fanklubu.
![]() Kocham najbardziej Twin Peaks i Dzikość serca. Muzykę z jego filmów. I całą resztę. Zawsze mam ciarki na plecach jak znów, po raz fafdziesiąty oglAdam Miasteczko ![]() Larva- ja po obejrzeniu pierwszy raz w Polsce puszczonego zwiastuna Miasteczka- nie mogłam się otrząsnąć z wrażenia i zdumienia. Nie mogłam uwierzyć ze coś tak cudownego będzie co tydzień miało dalszą swoją część,, i ta muzyka do tego. "Dzikośc serca" tak samo- wbiła mnie w ziemię, oszołomiła, musiałam ja obejrzeć kilka razy, zanim odniosłam wrażenie ze w reszcie się jako tako napatrzyłam.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-01-28 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Jestem z tego młodszego pokolenia, które nie miało okazji zobaczyć "Twin Peaks" w telewizji o ludzkiej porze (choć raz były powtórki... o 3 nad ranem!), dlatego cieszę się, ze są strony, na których można oglądać za darmo seriale. Codziennie jeden odcinek albo dwa, to powoli staje się moim rytuałem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ee, zdarza się.
W tamtym roku leciało na jakimś dzikim kanale (TVN7 ?) o 17tej w niedziele. Jak zwykle oglądałam. ![]()
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na początku, gdy poznawałam twórczość Lyncha, potrafiłam przy odtwarzaniu filmu wielokrotnie wracać do tej samej sceny/scen. Jeśli ktoś był w tym czasie ze mną w pokoju, to zwykle spoglądał na mnie bardzo podejrzliwe. Spacer do wypożyczalni DVD;-) po „Blue Velvet”, to dobry pomysł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dot.: Fanki Davida Lyncha!
Też dopisuję się do Fanclubu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ja dopiero ogladałam tylko człowieka słonia i mam zamiar obejrzeć twin Peaks
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakoś tak w średniej szkole byłam jak się to zaczęło (akurat Miasteczko... " pierwszy raz puścili w TV) i zachłystnąwszy się, wyszukałam gdzieś, ze mistrz pracuje głownie w kafejkach, i wypija około 9 kaw dziennie. To co zrobiła początkująca fanka? Chcący poczuć ten "klimat" ![]() ![]() Matko, jak ja to odchorowałam. ![]() Ale miłośc do twórczości Lyncha nie przeszła, musi prawdziwa jest.
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() fanką jestem od czasów gimnazjalnych. pałałam miłością infantylną i egzaltowaną. teraz bardziej eee ustabilizowaną. kolekcjonuję jego filmy, zdaje się, że zostały mi tylko krótkie metraże do zdobycia. mistrz wysmakowanego pastiżu, co kocham. facet mówił do mnie kinem noir, które uwielbiałam (uwielbiam wciąż!), jakże miałabym się oprzec. i tak pełen humoru, nawet w najmroczniejszych swoich obrazach. ![]() (należałoby powiedziec: dzięki tatooo)
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Kurczę, jeśli mowa o "Twin Peaks", to całą moją uwagę przykuwa agent specjalny Cooper
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale żaden. żaden mężczyzna nie rozczulał mnie nigdy tak jak andy brennan ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale u mnie miał ostrą konkurencję w postaci agenta Muldera i jeszcze ostrzejszą w osobie Funky Kovala ![]() Intro z Miasteczka- zawsze mam dreszcze jak tego słucham i ogladam: http://www.youtube.com/watch?v=7oDuG...eature=related muzycznym odkryciem była dla mnie wtedy, śpiewająca do ścieżki dzwiękowej Miasteczka, Julee Cruise: http://www.youtube.com/watch?v=4F-aD...eature=related
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=gBoXNket2pQ I nasz agent we własnej osobie... ![]() Edytowane przez larva Czas edycji: 2010-02-06 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
bardzo przyjemny jest też soundtrack do drugiego sezonu twin peaks, polecam. w ogóle muzyka w filmach lyncha jest tak niesamowicie dobrana. duet lynch + badalamenti na stałe gości na moich playlistach.
kojarzycie scenę z wild at heart, kiedy sailor i lula jadą nocą autostradą, tuż przed tym, kiedy zauważą zakrwawioną sherilyn fenn, a w tle bezsłowne wicked game chrisa isaaka? aaaah ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
oczywiście, że fanka Lyncha jeszcze istnieją
![]() cieszę się,iż odkopałyście ten wątek ![]() Nie znam WSZYSTKICH filmów Lyncha, ale mam kilka swoich ulubionych. Mnie bardzo się podobał film "Prosta Historia". Bardzo ujmują mnie tego typu historie. Niektórym osobom mogą się wydawać banalne, ale ja uważam wprost przeciwnie. Sama chciałabym się kiedyś oderwać od takiego normalnego życia. Zrobić coś dla siebie i innych, co będzie kompletnie inne. Grzechem byłoby nie wspomnieć o Twin Peaks. Niestety ja sama mam lekkie zaległości w tym kierunku, ale np moja mama widziała wszystkie odcinki. Cudowne jest intro do serialu. Rewelacyjna muzyka. Można by się spodziewać, że pasuje do niej jakiś obraz przyrody; drzewa, jezioro w górach itd. A tutaj w rytm muzyki pracuje ta maszyna.. mnie się wydaje być szalenie ludzka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Drogie fanki Davida Lyncha!
Bardzo prosimy o wsparcie dla filmowcow nagrodzonych przez Davida Lyncha. 2 dni temu zaczelismy kampanie kickstarter. W ciagu pierwszych dwoch dni zostalismy sfinansowani w 20% procentach. W pierwszym dniu nasza kampania zostala opisana na stronie internetowej oraz w gazecie Miasteczka Twin Peaks. Angelo Badalamenti – Amerykanski kompozytor, dobry przyjaciel Davida Lyncha, znany z takich filmow jak “Blue Velvet”, “Twin Peaks” czy “Mulholland Drive” wyroznil nasz projekt na swoim koncie “Twitter” a pracownicy Kickstarter umiescili nasz projekt na swojej stronie w sekcji “Staff Pick”. W drugim dniu znalezlismy sie na lamach "Gazety Ostrowskiej" oraz Amerykanskiej gazety "The Hawk's Eye". Pomoc mozna juz za $2 i jest wiele fajnych nagrod do zgarniecia, w tym mozliwosc obejrzenia "Mleczarki" - filmu w rezyserii Agnieszki Baginskiej, nagrodzonego pierwszym miejscem w konkursie o stypendium w szkole Davida Lyncha. Prosimy o rozpowszechnianie wiesci. Serdecznie dziekujemy ![]() Oto link do kampanii: https://www.kickstarter.com/projects...in-film-thesis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.