Przesunięcie tabletek antykoncepcyjnych? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-27, 09:50   #1
pewk_a
Przyczajenie

Question

Przesunięcie tabletek antykoncepcyjnych?

Cześć dziewczyny,mam pytanie. Od ok 2 lat przyjmuję tabletki antykoncepcyjne Sylvie20. Ostatnio zaczeło mnie męczyć, że okres zawsze dostaje na weekend,kiedy chciałabym tylko odpoczywać, bo mam dosyć ciężką pracę. Chciałam przesunąć okres poprzez skrócenie przerwy. Ostatnią tabletkę biorę w poniedziałek, a pierwszą we wtorek kolejnego tygodnia, okres dostaje 4 dnia przerwy,tj. w piątek. Czy mogę teraz pierwszą tabletke z nowego opakowania przyjąć już w piątek? Nie mam żadnych problemów ginekologicznych. Pytałam ginekolog (starsza kobieta,ostatnio zaczełam do niej chodzić), powiedziała że 'lepiej nie, jak Pani potrzeba, to lepiej wcale przerwy nie robić'. I nie wiem już czy moge tak zrobić czy nie? Może chodzi o moje konkretne tabletki,że przy nich nie można, bo czytałam, że ogólnie to można tak zrobić:confused :
pewk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-27, 12:05   #2
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Dot.: Przesunięcie tabletek antykoncepcyjnych?

Generalnie nie powinno się aż tak skracać przerwy, że ledwo co rozpocznie się krwawienie z odstawienia, a już powinno się kończyć. W takim wypadku lepiej jej w ogóle nie robić, dlatego poleciłabym Ci skorzystanie z dwóch innych opcji przesunięcia krwawienia .

1. Do 21 tabletek dobrać bez robienia przerwy jeszcze 3 pigułki - ostatnią przyjęłabyś w czwartek i wtedy krwawienie powinno rozpocząć się w poniedziałek, 4. dnia przerwy.

2. Zrobić 7-dmiodniową przerwę po przyjęciu 17-stej tabletki z opakowania - przy tej opcji ostatnią pigułkę, czyli właśnie tę 17-stą, również przyjęłabyś w czwartek i krwawienia mogłabyś się spodziewać również w poniedziałek.

Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, zabezpieczenie będzie utrzymane na najwyższym możliwym poziomie. Warto jednak pamiętać o tym, że choć do tej pory krwawienie z odstawienia zawsze występowało 4. dnia przerwy, to nie musi się to utrzymać w przypadku zmiany, której zamierzasz dokonać. Mam nadzieję, że wszystko jest dla Ciebie jasne, ale jeśli nie - chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam !
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-01, 17:39   #3
justinemarie
Raczkowanie

lepiej robic przerwe, ja chcialam zmienic sobie date okresy a moja ginekolog mnie opierniczyla wiec radze zrobic ta proponowana 7 dniowa przerwe i ewentualnie dodac do niej ze dwa dni. ja nigdy nie mam tak ze jak odstawie to od razu mam okres ,musi uplynac pare dni
justinemarie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-01, 18:30   #4
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justinemarie Pokaż wiadomość
lepiej robic przerwe, ja chcialam zmienic sobie date okresy a moja ginekolog mnie opierniczyla wiec radze zrobic ta proponowana 7 dniowa przerwe i ewentualnie dodac do niej ze dwa dni. Ja nigdy nie mam tak ze jak odstawie to od razu mam okres ,musi uplynac pare dni
Żartujesz, prawda?!
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości