|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Chce Zrozumieć sens ćwiczeń i diety
Zalezy mi na utracie tłuszczu z brzucha i ud. Powiedzcie mi czy moj plan na jego utrate jest dobry. Zamierzam 3 dni w tygodniu cwiczyc siłowo i 3 dni aerobowo, (1 dzien tak, a nastepny tak i tak na zmiane), po pol godziny dziennie. W cwiczeniach aerobowych mam na mysli skakanke, a w silowych- brzuszki i jakies cwiczenia, nie wiem jeszcze jakie. Co do posilkow, to nie przygotowuje ich sama, wiec chcialabym jesc wszystko, ale w mniejszych ilosciach, tak okolo 1400 kcal, tylko nie wiem, czy wtedy moje cwiczenia maja sens. Nie znam sie na tym w ogole. Wiem, przed treningiem i po obowiazuja wegle zlozone i bialko. A jesli bede jadla normalnie, ale mniej? I bede laczyla w ciagu dnia bialka tłuszcze i węgle? Tylko prosze, nie zlinczujcie mnie, ja tylko pytam, bo naprawde nie wiem. I w ogole jestem w szoku, po przeczytaniu opinii o hula hop. Wiele dziewczat zachwala, wiec kupilam, cwiczylam, a podobno mozna popsuc sobie figure, bo miesnie brzucha z boku sie rozrastaja. A ja myslalam, ze wysmukle sobie talie. Szczerze im wiecej czytam, tym wiekszy chaos mam w glowie.
![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chce Zrozumieć sens ćwiczeń i diety
1400 to trochę (albo nawet nie trochę) za mało, jeśli ćwiczysz. Czy ćwiczenia mają sens.. wypadałoby powiedzieć co konkretnie będziesz ćwiczyć, i poprosić jakiegoś mistrza z tego forum o ocenę :P A co do jedzenia.. zależy co masz na myśli mówiąc "normalne" jedzenie.
P.S. Te mięśnie brzucha znowu tak baaardzo szybko się nie rozrastają ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Radziłabym raczej regularny trening na całe ciało, same brzuszki i "jakieś" ćwiczenia nic nie dadzą
![]() Podobnie z jedzeniem - dla jednych normalne jedzenie to kanapka z serem i jogurt owocowy, dla innych - co innego. Skorzystaj z wyszukiwarki, zajrzyj na "Dietetykę" do wątku podwieszonego u góry (redakcyjnego) z 10 przykazaniami żywieniowymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
♥
|
1. tak najlepiej jest trening siłowy i aeroby po 3 razy w tygodniu
2. podaj jaki trening siłowy , aeroby mysle ze 40 min badz interwały 20 min, 3. posiłek przy siłowym: przed treningiem powinno się jeść białko i ww po treningu siłowym jemy łatwo przyswajalne białko (np. kurze cycki, chuda rybka, ) + ww proste (np. , ryż) po treningu nie jemy tłuszczów 4. ogólnie komponujemy posiłki : białko warzywa ,(od 100 g w górę, najlepiej świeże, surowe). zdrowe tłuszcze lub białko węgle , warzywa. 5. dla osiąnięcia celu treningu siłowego (jaki by nie był) ważne są prawidłowe posiłki okołotreningowe i reszta jadłospisu także. Trening bez prawidłowych posiłków okołotreningowych jest miłym spędzaniem czasu, ale z punktu widzenia skuteczności nie ma sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Poszukalam i przeczytalam i raczej to nie dla mnie
![]() ![]() Kiedys schudlam 6 kilo w 7 miesiecy, jadlam normalne posilki (ok. 1400 kcal) i cwiczylam brzuszki i rowerki codziennie jakos przez 25 minut. Zastanawiam sie czy stracilam wtedy tkanke miesniowa czy tluszczowa i szczerze nie wiem, pewnie po czesci ta i ta. Teraz przyczylam 4 kilo, bo jadlam, no, duzo ![]() PS. Gdzie fitnessie moge znalezc typowy trening silowy?
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Plameczko, coś za coś, to jest kwestia priorytetów. Jeśli chcesz jeść na obiad spaghetti zamiast normalnego posiłku, to raczej daj sobie spokój z odchudzaniem i po prostu zaakceptuj swoje ciało, a ćwiczenia wykonuj takie, jakie lubisz dla przyjemności. Nie ma obowiązku, że każdy ma być szczupły. Znam wiele kobiet z lekką nadwagą, które mimo to wyglądają dużo lepiej niż ja - kwestia stylu i samoakceptacji.
Niemniej jednak uważam, że przesunięcie ryżu i chleba do posiłków okołotreningowych to nie jest wielki problem. Podobnie z dodawaniem do jedzenia zdrowych tłuszczów, które w Polsce są całkowicie pomijane w diecie, chociaż są niezbędne dla organizmu i ułatwiają chudnięcie. Co do treningu siłowego, na forum w górnym prawym rogu jest wyszukiwarka - wpisz "plan treningowy", "trening siłowy" itp. Był wątek "co się robi na siłowni", był wątek Inch o planach treningowych. Zwróć uwagę zwłaszcza na posty Pingwina2. Ogólna zasada jest taka, że w treningu na całe ciało na redukcji ćwiczysz raz każdą dużą grupę mięśniową w np. 3 seriach po 6-10 powtórzeń z dość dużym obciążeniem (czyli nie hantelki po 2 kg) z krótkimi przerwami pomiędzy seriami (ok. 30 sekund). Trening nie powinien trwać dłużej niż 45 minut z krótką (5-8 min.) rozgrzewką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Plameczka generalna zasada odchudzania jest taka: dostarczaj mniej niż potrzebujesz i już
inna sprawa to, że możesz to zrobić lepiej lub gorzej nie musisz rezygnować z węglowodanów tylko musisz inaczej komponować posiłki tj. nie łączyć makaronu z tłustym sosem tylko z chudym mięsem i warzywami i najlepeij zjadać taki posiłek do 16 - 17 ( a naj naj lepiej to jakbyś była po treninmgu siłowym ![]() prawda jest taka, ze większośc osób odchudza się na diecie typu ŻM i chudną, ale nie o to chodzi w odchudzaniu chodzi - o trwała zmainę nawyków żywieniowych\ - przyspieszeniu lub jak najmniejsze spowolnienie metabolizmu - zdrowie -uniknięcie jo -jo nie załamuj się tylko poświęć trochę czasu na zaplanowanie diety i treningu - im lepszy plan tym lepszy efekt poszukaj w necie info o tzw. diecie zbilansowanej powodzenia ![]()
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki wielkie za rady dziewczyny, jeszcze sie zastanowie co z tym zrobie, poczytam. Pozdrawiam serdecznie
![]() Aa i jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Bo nie wiem czy krecic hula hop czy nie? Wiele dziewczat chwali sie ubytkiem cm, ze wysmukla im talie, ale naczytalam sie o rozroscie miesni brzucha po jego bokach, o zepsuciu sylwetki. I kto ma racje?
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
up, nie wiem czy krecic, w sumie lubie to, ale nie chce wygladac szeroko w brzuchu, tylko wysmuklic talie
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja kręce już prawie 3 miesiące codziennie i niezauważyłam ani jednego, ani drugiego. Raczej wzmocniły mi się mięśnie brzucha, teraz są lekko zaznaczone. Nie ubyło, ani nie przybyło mi cm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja też zaczynam kręcić hula hopem plameczko, mam nadzieję, że utrzymam rygor i będą to regularne i długotrwałe ćwiczenia. A więc do broni, trzeba walczyć z Leniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki za odpowiedzi
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.