Chce Zrozumieć sens ćwiczeń i diety - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 15:10   #1
plameczka
Wtajemniczenie

Chce Zrozumieć sens ćwiczeń i diety

Zalezy mi na utracie tłuszczu z brzucha i ud. Powiedzcie mi czy moj plan na jego utrate jest dobry. Zamierzam 3 dni w tygodniu cwiczyc siłowo i 3 dni aerobowo, (1 dzien tak, a nastepny tak i tak na zmiane), po pol godziny dziennie. W cwiczeniach aerobowych mam na mysli skakanke, a w silowych- brzuszki i jakies cwiczenia, nie wiem jeszcze jakie. Co do posilkow, to nie przygotowuje ich sama, wiec chcialabym jesc wszystko, ale w mniejszych ilosciach, tak okolo 1400 kcal, tylko nie wiem, czy wtedy moje cwiczenia maja sens. Nie znam sie na tym w ogole. Wiem, przed treningiem i po obowiazuja wegle zlozone i bialko. A jesli bede jadla normalnie, ale mniej? I bede laczyla w ciagu dnia bialka tłuszcze i węgle? Tylko prosze, nie zlinczujcie mnie, ja tylko pytam, bo naprawde nie wiem. I w ogole jestem w szoku, po przeczytaniu opinii o hula hop. Wiele dziewczat zachwala, wiec kupilam, cwiczylam, a podobno mozna popsuc sobie figure, bo miesnie brzucha z boku sie rozrastaja. A ja myslalam, ze wysmukle sobie talie. Szczerze im wiecej czytam, tym wiekszy chaos mam w glowie. Prosze doradzcie...

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 16:07   #2
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92
Dot.: Chce Zrozumieć sens ćwiczeń i diety

1400 to trochę (albo nawet nie trochę) za mało, jeśli ćwiczysz. Czy ćwiczenia mają sens.. wypadałoby powiedzieć co konkretnie będziesz ćwiczyć, i poprosić jakiegoś mistrza z tego forum o ocenę :P A co do jedzenia.. zależy co masz na myśli mówiąc "normalne" jedzenie.
P.S. Te mięśnie brzucha znowu tak baaardzo szybko się nie rozrastają
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 17:13   #3
Midi
Zakorzenienie

Radziłabym raczej regularny trening na całe ciało, same brzuszki i "jakieś" ćwiczenia nic nie dadzą Musisz mieć normalny plan, który zakłada też progresję.
Podobnie z jedzeniem - dla jednych normalne jedzenie to kanapka z serem i jogurt owocowy, dla innych - co innego. Skorzystaj z wyszukiwarki, zajrzyj na "Dietetykę" do wątku podwieszonego u góry (redakcyjnego) z 10 przykazaniami żywieniowymi.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 17:13   #4
anniaa

1. tak najlepiej jest trening siłowy i aeroby po 3 razy w tygodniu
2. podaj jaki trening siłowy , aeroby mysle ze 40 min badz interwały 20 min,
3. posiłek przy siłowym:
przed treningiem powinno się jeść białko i ww
po treningu siłowym jemy łatwo przyswajalne białko (np. kurze cycki, chuda rybka, ) + ww proste (np. , ryż)
po treningu nie jemy tłuszczów
4. ogólnie komponujemy posiłki : białko warzywa ,(od 100 g w górę, najlepiej świeże, surowe). zdrowe tłuszcze lub białko węgle , warzywa.
5. dla osiąnięcia celu treningu siłowego (jaki by nie był) ważne są prawidłowe posiłki okołotreningowe i reszta jadłospisu także. Trening bez prawidłowych posiłków okołotreningowych jest miłym spędzaniem czasu, ale z punktu widzenia skuteczności nie ma sensu.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 20:05   #5
plameczka
Wtajemniczenie

Poszukalam i przeczytalam i raczej to nie dla mnie Nie jesc ziemniakow czy ryzu jak wszyscy domownicy to jedza? Nie dam rady, mam zbyt slaba wole. Moze sprobuje jak bede mieszkala sama i sama robila sobie posilki. I nie znam sie za bardzo na treningach silowych, nawet jak przeczytalam, to nie za bardzo wiem, jakby to mialo wygladac. Wiem, ze silowy to na miesnie, a aeroby to by pozbyc sie tluszczu, wiem jakie sa to mniej wiecej cwiczenia, wiem co to sa interwaly, ale tak poza tym to nic wiecej. I chyba nie maja one sensu, jesli bede jadla normalnie (tu chodzilo mi np. o ciemne pieczywo, ale np. z serem zoltym, albo typowy obiad np. spaghetti. Slodyczy nie jem duzo, unikam smazenia.). Ale i tak dzieki wielkie za rady dziewczyny

Kiedys schudlam 6 kilo w 7 miesiecy, jadlam normalne posilki (ok. 1400 kcal) i cwiczylam brzuszki i rowerki codziennie jakos przez 25 minut. Zastanawiam sie czy stracilam wtedy tkanke miesniowa czy tluszczowa i szczerze nie wiem, pewnie po czesci ta i ta. Teraz przyczylam 4 kilo, bo jadlam, no, duzo i zastanawiam sie czy tamto moje odchudzanie nie bylo zbyt niezdrowe. Pomyslalam, ze moze wroce do tamtego stylu? Jak myslicie? Latwieszy, ale czy taki dobry?

PS. Gdzie fitnessie moge znalezc typowy trening silowy?

Stary 2008-05-15, 07:37   #6
Midi
Zakorzenienie

Plameczko, coś za coś, to jest kwestia priorytetów. Jeśli chcesz jeść na obiad spaghetti zamiast normalnego posiłku, to raczej daj sobie spokój z odchudzaniem i po prostu zaakceptuj swoje ciało, a ćwiczenia wykonuj takie, jakie lubisz dla przyjemności. Nie ma obowiązku, że każdy ma być szczupły. Znam wiele kobiet z lekką nadwagą, które mimo to wyglądają dużo lepiej niż ja - kwestia stylu i samoakceptacji.
Niemniej jednak uważam, że przesunięcie ryżu i chleba do posiłków okołotreningowych to nie jest wielki problem. Podobnie z dodawaniem do jedzenia zdrowych tłuszczów, które w Polsce są całkowicie pomijane w diecie, chociaż są niezbędne dla organizmu i ułatwiają chudnięcie.
Co do treningu siłowego, na forum w górnym prawym rogu jest wyszukiwarka - wpisz "plan treningowy", "trening siłowy" itp. Był wątek "co się robi na siłowni", był wątek Inch o planach treningowych. Zwróć uwagę zwłaszcza na posty Pingwina2. Ogólna zasada jest taka, że w treningu na całe ciało na redukcji ćwiczysz raz każdą dużą grupę mięśniową w np. 3 seriach po 6-10 powtórzeń z dość dużym obciążeniem (czyli nie hantelki po 2 kg) z krótkimi przerwami pomiędzy seriami (ok. 30 sekund). Trening nie powinien trwać dłużej niż 45 minut z krótką (5-8 min.) rozgrzewką.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 15:49   #7
pingwin2
Zakorzenienie

Plameczka generalna zasada odchudzania jest taka: dostarczaj mniej niż potrzebujesz i już
inna sprawa to, że możesz to zrobić lepiej lub gorzej
nie musisz rezygnować z węglowodanów tylko musisz inaczej komponować posiłki tj. nie łączyć makaronu z tłustym sosem tylko z chudym mięsem i warzywami i najlepeij zjadać taki posiłek do 16 - 17 ( a naj naj lepiej to jakbyś była po treninmgu siłowym)a potem już na kolację tylko białko i warzywa

prawda jest taka, ze większośc osób odchudza się na diecie typu ŻM i chudną, ale nie o to chodzi
w odchudzaniu chodzi
- o trwała zmainę nawyków żywieniowych\
- przyspieszeniu lub jak najmniejsze spowolnienie metabolizmu
- zdrowie
-uniknięcie jo -jo

nie załamuj się tylko poświęć trochę czasu na zaplanowanie diety i treningu - im lepszy plan tym lepszy efekt
poszukaj w necie info o tzw. diecie zbilansowanej

powodzenia

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 20:04   #8
plameczka
Wtajemniczenie

Dzieki wielkie za rady dziewczyny, jeszcze sie zastanowie co z tym zrobie, poczytam. Pozdrawiam serdecznie

Aa i jeszcze jedno mi sie przypomnialo. Bo nie wiem czy krecic hula hop czy nie? Wiele dziewczat chwali sie ubytkiem cm, ze wysmukla im talie, ale naczytalam sie o rozroscie miesni brzucha po jego bokach, o zepsuciu sylwetki. I kto ma racje?

Stary 2008-05-18, 11:05   #9
plameczka
Wtajemniczenie

up, nie wiem czy krecic, w sumie lubie to, ale nie chce wygladac szeroko w brzuchu, tylko wysmuklic talie

Stary 2008-05-18, 13:03   #10
imposing
Rozeznanie

Ja kręce już prawie 3 miesiące codziennie i niezauważyłam ani jednego, ani drugiego. Raczej wzmocniły mi się mięśnie brzucha, teraz są lekko zaznaczone. Nie ubyło, ani nie przybyło mi cm.
imposing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 13:59   #11
miniaczka
Raczkowanie

GG do miniaczka Send a message via Skype™ to miniaczka

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
up, nie wiem czy krecic, w sumie lubie to, ale nie chce wygladac szeroko w brzuchu, tylko wysmuklic talie
Na każdego ćwiczenia działają w indywidualny sposób, ja bym zaryzykowała i spróbowała. Jedyne, co jest pewne, to to, że nie będzie gorzej niż jest .
Ja też zaczynam kręcić hula hopem plameczko, mam nadzieję, że utrzymam rygor i będą to regularne i długotrwałe ćwiczenia.

A więc do broni, trzeba walczyć z Leniem !
miniaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 17:12   #12
plameczka
Wtajemniczenie

Dzieki za odpowiedzi NO TO WALCZYMY!

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości