![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prosze o pomoc z walką z potworami(wypryskami)
Witam,
Nie jestem jeszcze dobrze rozeznana w forum, więc proszę o wyrozumiałość ![]() Mam kłopoty z moją cerą mieszaną. Od 4 klasy podstawówki zmagam się z wypryskami. Teraz nieco zelżał, ale blizny po ówczesnej wojnie zostały do dziś. Używałam praktycznie wszystkie dostępne kosmetyki dla nastolatków, ehh...żaden dostatecznie nie pomógł ![]() czoło, nos i broda zaczyna się łuszczyć, używam peeling enzymatyczny, aby zetrzec martwy naskórek. Do tego pojawia się mnóstwo czarnych wągrów. Policzki blade i szorstkie jak tarka ( cera sucha), strefa T cała w bliznach i gdzieniegdzie wypryski ![]() ![]()
W samotności dryfuję coraz rzadziej wieje wiatr... z trudem doganiam fale, której kształt zamykam w dłoniach ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 21.08 oficjalne zapuszczanie włosów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Prosze o pomoc z walką z potworami(wypryskami)
No tak... Acne Derm pogorszył Ci cerę właśnie dlatego, że nie znasz się na filtrach.
![]() Kosmetyki dla nastolatków z supermarketu to aktywny zespół wysuszaczy, obliczonych na niedoświadczonych klientów, którzy nie mając bladego pojęcia o dermatologii i kosmetologii, kierują się schematem: wysusza=>niszczy pryszcze. Tymczasem schemat wygląda tak: wysusza=>niszczy skórę=>pogarsza jej stan+zwiększa wydzielanie sebum=>zwiększa ilość pryszczy. Na Twoim miejscu (o ile nie uda Ci się znaleźć dobrego dermatologa) postąpiłabym tak: 1. Na jakieś 2 tygodnie odstawiłabym wszystkie peelingi, złuszczacze i agresywne kosmetyki. Używałabym delikatnego żelu i kremu nawilżającego. Do tego oczywiście - żadnego wyciskania! 2. Przeprowadziłabym kurację kwasami. Może na początek Effaclar K? http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=220 Na dzień filtr. Co najmniej SPF 30 (jakiś stabilny).
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Selekcjonerka dziękuję
![]()
W samotności dryfuję coraz rzadziej wieje wiatr... z trudem doganiam fale, której kształt zamykam w dłoniach ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 21.08 oficjalne zapuszczanie włosów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ech, niestety - jest to chyba najtańszy specyfik z kwasami BHA na polskim rynku.
![]() ![]() http://www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=988 Aha... Wspomniany przez Basię Pharmaceris został, zdaje się, wycofany.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Selekcjonerka spadłaś mi z nieba, może wreszcie uda mi się doprowadzić buzię do ładu
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ojej, aż się zawstydziłam.
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a moze trzeba tez zadziałać od wewnątrz? Dużo się słyszy o dobroczynnym wpływie drożdży, gdyż zawierają wszystkie witaminy B, a także białko. Można zrobić sobie maseczkę ale może lepsza będzie kuracja drożdzowa od wewnątrz? Odpowiednia dieta też przecież jest ważna, ja od dziś zaczynam stosować tą kuracje, zobaczymy co zdziała <innym pomaga>, Jest prosta w przyrządzeniu:
Rozkruszyć 3 dag świeżych drożdży piekarskich. 2 duże łyżki cukru wsypać do naczynia o objętości 3/4 l, wlać jedną szklankę przegotowanej, przestudzonej wody i wsypać rozkruszone drożdze. Wszystko razem dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Po półgodznienie jeszcze raz rozmieszać i ponownie postawić w cieple na 2 do 2,5 godz. Pijemy to 3 godz. po jedzeniu (po wypiciu staramy się przez godz nie przyjmować innych napojów). Należy to pić przez 5 dni raz dziennie szklankę. Po 5 dniach przerwa na 8-10 dni i pić znow przez kolejne 5 dni. Cała kuracja powinna trwac 34 dni. |Wzmacnia to również system nerwowy, czyści krew, poprawia pamięc, uodparnia organizm. Wiec chyba nie zaszkodzi spróbować... chyba ze sa jakies przeciwwskazania. Mi wpadl w rece poradnik ziołowy O. Grzegorza Franciszka Sroki wiec sluze radą;P pozdrawiam i powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ewelinnka tak podobno drożdżce są dobre na trądzik, ale czy da się je wypić? no nie wiem...trochę śmierdzą.
Ale co tam, zobaczymy czy to dobre ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
O tak Selekcjoerka dobrze ci napisałą, wierz mi kwasy mogą cuda zdziałać. Poczytaj o nich tu na forum bo naprawdę jest tutaj mnóstwa na ten temat.
mogłabyś też spróbować maseczki aspirynowej.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
oj tam gadasz... ja wlasnie pije... da sie wy3mac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Słyszałam kiedyś o dobroczynnym działaniu maseczki aspirynowej. Raz nawet spróbowałam zrobić. Cera była wspaniała, gładka i miękka, tylko, że nie nie bardzo mi ona wychodziła, bo aspiryna ledwo co rozpuszczała się w wodzie. Może to mój błąd, pewnie coś źle zrobiłam ![]() Wystarczy woda i jedna tabletka tak? ![]() Ewelinnka chyba trzeba będzie zatykać nos. Wiesz wprawdzie biorę homeopaty, już tak nie wychodzą jak kiedyś, no ale jednak blizn ani wągrów nie zakryją ani nie zwalczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ewelinnka, bez urazy, ale drożdże zawsze przed wypiciem trzeba zalać wrzątkiem - inaczej, o ile mi wiadomo, są szkodliwe. W Twoim przepisie brakuje tego punktu...
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja tylko przepisalam tak jak bylo w ks. "Przegotowana i przestudzona woda" -jak cos to nie moj blad
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2007-06-27 o 15:36 Powód: problem z quote |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ok, a jaki filtr dla zupelnie początkujących? Czy zawsze koniecznie te 2ml trzeba nalozyc?? Bo to mnie najbardziej jednak przeraża... juz kiedys probowalam i za nic nie moglam wsmarowac tego w twarz. Czy filtr koniecznie apteczny?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Niekoniecznie apteczny, ale koniecznie stabilny. Z nieaptecznych na pewno stabilny jest L'Oreal. Przejrzyj KWC, poczytaj recenzje, a przede wszystkim spróbuj zaopatrzyć się w próbki. Choć wiem, że to graniczy często z cudem.
![]() 2,5 ml trzeba nałożyć na twarz i szyję, na samą twarz wychodzi trochę mniej, niż 2 ml. Najlepiej nałożyć przepisową ilość, ale jak już masz w ogóle nie używać filtrów, to lepiej nałożyć np. 1 ml, niż wcale. Wtedy, jeżeli np. nasmarujesz się faktorem spf 50, będziesz chroniona, jak przy 25. Przy czym w tym wypadku lepiej przygodę z kwasami przełożyć na zimę.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
no tak, też pomyślałam, że lepiej zimą... mam zamiar zacząć ale chyba odłoże to na zimę.
Trochę czytałam o tych filtrach, ale przeraża mnie to. Filtr może sie zetrzeć i już po ochronie. Jednak jak zaczynać kwasy to lepiej zrobić to dobrze, albo nie robić w cale. A to że filtr jest stabilny to co to znaczy? Wszystkie z apteki typu Vichy, LRP itp są stabilne? Wiem, ze wątkow o filtrach jest mnostwo, ale ciężko znaleźć w tym natłoku coś konkretnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Również chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
To, że filtr jest stabilny znaczy, że pod wpływem promieniowania UV nie traci swoich właściwości i się nie trzeba powtarzać aplikacji. Genetalnie filtry dzielimy na fizyczne i chemiczne - tylko te pierwsze łatwo zetrzeć ze skóry; chociaż teoretycznie są fotostabilne - w istocie tak jakby nie były.
Specyfiki sprzedawane tylko w aptece są stabilne. Co do nazw konkretnych firm - na pewno: La Roche Posay, Avene, BioDerma, Iwostin, SVR, Vichy, L'Oreal. Polecam artykuł: http://www.wizaz.pl/basia_opalanie_cz7_filtry.php
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja mam taki problem: lekarz zabronił mi peelingów kwasami (oczyszczania i mikrodermabrazji również), ale mam jeszcze sporo podskórnych grudek (obecnie stosuję Differin i stan skóry się poprawił, nie mam już ropnych syfów, trochę zniknęły podskórne, ale jeszcze ich sporo zostało). Czy pomógłby na to Effaclar K? I kiedy go stosować? Rano filtry, po powrocie z pracy używam kremu na blizny, na noc Differin. To kiedy ewentualnie Effaclar?
Proszę o radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Substancją czynną w Effaclarze K jest właśnie kwas. No, ale to nie peeling. Najlepiej zapytać lekarza, co dokładnie miał na myśli. Co do tego, kiedy... może pod filtr rano?
Jeśli chodzi o działanie kwasu salicylowego, w poście nr 4 podałam link do artykułu.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Pytałam lekarki o peeling kwasami, nie o kremy z kwasami (wydaje mi się, że kremy mogłabym stosować z razji niskiego stężenia kwasów). Własnie nie wiem czy pod filtry jeszcze coś pchać. Wolę dać sam filtr żeby mi się dobrze wchłonął.
Za niedługo idę do lekarza, to zapytam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Viviana lookalam szukalam i znalazlam cos jeszcze jesli chodzi o walke wewnetrzna;P mianowicie CYNK, podobno "dieta cynkowa" m.in. likwiduje uporczywy trądzik, zalecza choroby skórne, przyspiesza gojenie sie ran. Wiec CYNK CYNK CYNK!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Osobiście eksperymenty żywieniowe pozostwawiłabym na koniec - gdy inne metody zawiodą. Jeżeli zmieni się dobrą dietę na nie-wiadomo-co, można sobie tylko zaszkodzić.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ewelinnka tak jak napisała Selekcjonerka te metody można zostawić na koniec. Czy to prawda, że jeżeli je się mnie białego pieczywa to trądzik nieco ustępuje?
W ogóle jaką dietę stosowac aby te potwory tak nie wyskakiwały?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Co do bezpośredniego wpływu białego pieczywa na trądzik - wątpię. Szybki i wyraźnie zauważalny wpływ diety na nasilenie trądziku będziesz miała tylko wtedy, gdy jesteś na coś uczulona i to odstawisz. (Dlatego często odradza się czekoladę - wiele osób jest na nią po prostu uczulonych; ja ogromną poprawę zauważyłam po odstawieniu truskawek
![]() Co do antypotoworowej diety - najlepsza będzie dieta po prostu zdrowa: różnorodna, jak najmniej przetworzona, nietłusta i z jak najmniejszą ilością słodyczy, alkoholu i innych używek. Dużo warzyw, produktów zbożowych (jak najmniej przetworzonych), nabiału, trochę mniej owoców, ryb i chudego mięsa. Ale nie popadajmy w skrajności. ![]() Natomiast bardzo ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej w postaci wody i zielonej herbaty. Co najmniej 1,5-2 l dziennie, ale jak dasz radę 4 l - polecam. ![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bez obrazy ale jesli Twoim zdaniem dieta bogata w cynk, witaminy to nie-wiadomo-co to nie wiem czym jest dobra dieta. Ja nie kaze sie faszerowac jakimi eksperymentami, po prostu dieta jest bardzo wazna. Co z tego ze mozna smarowac twarz najlepszymi kosmetykami skoro moze skora potrzebuje jakichś witamin, minerałów wewnątrz. Można oczywiście próbować eksperymentów z maseczkami ale uwazam ze dobrym katalizatorem do sukcesu jest dobra dieta, co szkodzi częściej podjadać sobie nasiona słonecznika, dyni, kiełki, orzechy itd itd. cynk to przeciez nie trucizna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na marginesie: dlaczego zakładasz, że ~Viviana~ źle się odżywia?
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
wcale tak nie zakladam. Mysle ze przyczyna klopotów ze skórą moze tkwic w diecie, nawet jesli dobrze sie odzywiamy to i tak czesto jestesmy narazeni na brak jakichs waznych skladnikow, moze Vivianie po prostu czegoś brakuje co jest niezbedne do prawidlowego "rozwoju" skory
Na marginesie: czy Ty chcesz sie jakos pokłócić udawadniając swoje racje, chcesz coś udowodnic? Ja naprawde chce dobrze i nie ma sie co denerwować droga Selekcjonerko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skąd wyciągnęłaś wnioski, że: 1. Chcę się pokłócić; 2. Denerwuję się? ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.