|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Białe wino do wypieków, deserów
Witam,
jakie wino (białe) polecacie jako dodatek do wypieków, deserów? Czasem w przepisach jest wyszczególnione, że musi to być białe wytrawne a czasem po prostu białe. Jakie polecacie, najlepiej z tych tańszych. Pozdrawiam, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Białe wino do wypieków, deserów
Ja do dań wytrawnych używam np. półwytrawnego Rieslinga, a do słodkości półsłodki Muscat.
To są nazwy szczepów, ale jeśli chcesz jakieś konkretne typy czy sklepy to daj znać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Bartoldzik, poproszę o konkretne typy. Kompletnie nie znam się na alkoholach.
Tylko żeby cenowo były zbliżone do podanej granicy ![]() Pozdrawiam, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jakie sklepy masz pod ręką, ale Rieslingi dostaniesz w cenie do 15-20 zł w Kauflandzie i Aldi (tam litrowe za tą cenę są, do gotowania w sam raz). W Lidlu też ostatnio widziałem, ale nie wiem czy jest na stałe, czy to sezonowy produkt.
Muscatów jest też sporo. W Kauflandzie i innych marketach widziałem bułgarską Sofię (poniżej 10 zł). W Biedronce ostatnio jakiś mołdawski chyba był, tez niezbyt drogi. W marketach jest również wino niemieckie Liebfraumilch (różnych producentów), do deserów też będzie dobre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Z reguły białych win nie kupuję, bo nie przepadam za nimi. Ale warte uwagi jest słodkie wino musujące Martini Asti ze szczepu Moscato Bianco. Jest musujące, więc nie daje potrawom takiej "ciężkości". Chyba najlepsze białe wino, jakie kiedykolwiek piłam. Mój mąż kupił je kiedyś na Walentynki i do dzisiaj gości w mojej kuchni, dodaję do wszystkich potraw podlewanych białym winem, bo wytrawnych nie znoszę
![]() Koszt ok. 23-40zł/0,75l. W Intermarche mieli najtaniej (tam w ogóle maja baaardzo niskie ceny win ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja polubiłam białe półwytrawne, bo wytrawne jest zbyt gorzkie kadarki pycha.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
astro-loszka
|
Może lekkie, półsłodkie musujące? Np. Lambrusco?
Z win słodkich/półsłodkich przychodzą mi do głowy te zawierające w składzie szczep muscat. Oraz Kagor, wino deserowe, ale czerwone i dość ciężkie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.