|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Żakard-jak czyścić?
Mam pytanie jak w tytule
![]() Mam żakardową torbę,którą chciałabym wyczyścić ale nie wiem jak. Do torby dostałam oczywiście książeczki jak czyścić i inne duperele,ale że tych dokumentów i kart nie zbieram,to leżą gdzieś -nie wiadomo gdzie. No i ja nie wiem jak się do tego zabrać.Zawsze kupowałam torby skórzane... Może któraś z Was ma pomysł jak ten żakard się czyści? Będę bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Żakard-jak czyścić?
Po wpisaniu do google żakard + czyszczenie znalazłam:
"czyszczenie: czyścić chemicznie, nie stosować środków wybielających. Plamy należy usuwać natychmiast. Podczas czyszczenia nie używać twardej szczoteczki" oraz "Są to bardzo wytrzymałe tkaniny, które czyścimy w podobny sposób jak dywany. Żakard jest bardzo praktyczny w utrzymaniu, można go prać i prasować. Skład tkaniny to poliester z dodatkiem bawełny" Może to coś pomoże ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Elie,bardzo dziękuję
![]() Pewnie,że pomogłaś! Ja znalazłam książeczkę i tam jest napisane,żeby przecierać mokrą ściereczką.Ale sobie tego nie wyobrażam...przecież zostaną zacieki ![]() Torba co prawda nie ma plam,ale żeby utrzymać ją w dobrym stanie co jakiś czas powinno się wyczyścić z kurzu chociażby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ciężko mi powiedzieć coś z doświadczenia. Raz miałam taką torbę z Re (choć nie jestem pewna, czy to był żakard, ale materiał był podobny) i przybrudziła się dość ostro i nie miałam pojęcia jak ją wyczyścić. Inna sprawa, że dodatkowo się rozpruła, więc już nie było sensu jej czyścić
![]() Jak napisali tak w tej książeczce, to warto tak robić, przynajmniej jakbyś chciała coś zareklamować (odpukać), to nie będą mieli haka.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Uuuu,no tak,jak się już rozwaliła całkiem to szkoda wysiłku i nerwów...
Moja ma jednąwiększą plamkę-po popiele z papierosa mojego TŻ.W tym miejsu ewentualnie bym musiała się pomęczyć. Natomiast co do reklamacji to raczej nie wchodzi w grę,bo torba nie była kupowana w Polsce (to Gucci)a jeżeli chciałabym jednak reklamować to byłoby za dużo zachodu. tak więc staram się jak mogę,żeby te czyszczenie odbyło się jak najlepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Skoro to Gucci, to pewnie wiedzieli co piszą w tej książeczce, więc jak będziesz się stosowała do zamieszczonej tam instrukcji wszystko powinno być ok.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No właśnie,zawsze kupowałam torby skórzane i tu teraz żałuję...
Ja naprawdę nie widzę takiego czyszczenia jak opisali w kiążeczce... będę ryzykować ![]() Najwyżej będę mieć pratekst do kupna nowej,tym razem ze skórki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.