|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Help... Karty kredytowe!
Ludziki mam do was takie glupkowate pytanie
![]() Nie jestem sokolem w tej dziedzinie, nie znosze bankow a o kartach kredytowych wiem tylko to, ze sa prostokatne i mozna nimi placic ![]() Chce zrobic zakupy w necie i nie mam pojecia czy numer karty wpisac mam dokladnie taki jak widnieje na karcie to jest ze spacjami co 4 cyfry, czy tez nie uwzgledniajac przerw... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Help... Karty kredytowe!
Wszystko zalezy od sklepu, ale w wiekszosci przypadkow wpisuje sie numer karty w jednym ciagu - bez spacji, przecinkow czy pauz.
Nie martw sie, jesli wypelns zle, napewno pojawi ci sie wskazowka jak powinnas wpisac poprawnie. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dziekuje bardzo, bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Uważaj tylko na bezpieczeństwo płacenia w necie kartami, musisz mieć pewnośc, że transakcja jest dostatecznie bezpieczna. Różne kradzieże zdarzają się w sieci...
Pozdrawiam ciepło Aneta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Help... Karty kredytowe!
Mam pytanie (od razu zaznaczam że napisałam juz do banku i nadal brak odpowiedzi
![]() ![]() A moze najlepiej to olać i zapłacić przelewem poprostu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wszelki wypadek sprawdź taryfę opłat i prowizji lub podaj w jakim banku masz tę kartę to zobaczę, bo może jak się zdecydujesz na korzystanie z tej karty to naliczą Ci roczną opłatę za użytkowanie karty. Jeżeli kupujesz w polskiej aptece i kartę masz wydaną przez polski bank to rozliczenie będzie normalnie w złotówkach. To że jest to karta dolarowa ma znaczenie tylko przy transakcjach zagranicznych. Warto spróbować płatności kartą, będziesz miała doświadczenie na przyszłość, a poza tym zapłata będzie zaksięgowana w momencie dokonania płatności, a z przelewem trzeba poczekać aż im się na koncie pojawi.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
Słuchajcie mam pytanie. Dostałam własciwie w prezencie karte kredytowa i chcialabym wiedziec czy jesli z niej nie korzystam wogole to musze cos za nia placic? Uzylam jej moze ze 2 razy i najchetniej zezygnowala bym z niej ale nie bardzo wiem jak. A i jeszcze jedno. Ostatnio przyszedl mi rachunek za ta karte - 400zl. Skad to sie wzielo jesli nawet jej nie uzywalam? Prosze pomozcie bo bank nalega na splate a mi sie wydaje ze to troche dziwne zebym miala ot tak wylozyc 400zl za nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nie wyplacalas nia przypadkiem pieniedzy z bankomatu? za to sa duze prowizje. no i duze kary za nieterminowa splate - splacilas ja w terminie wymaganym przez bank? banki zazwyczaj daja na pierwszy rok karte za darmo. w twoim interesie bylo sie dowiedziec gdy ja przyjmowalas czy musisz cos za nia placic czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wyciągu który dostałaś listem jest dokładnie napisane za co jest to 400 zł. Napisz może ile wydałaś korzystając te dwa razy z karty i co to były za transakcje- zakupy, wypłata w bankomacie? Jeżeli nie spłaciłaś w terminie karty to pewnie bank naliczył Ci karę zazwyczaj około 40 zł.
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie ma miesięcznych opłat a karty, są roczne, ale faktycznie nie są to kwoty typu 400 zł.
Podaj z ostatniego i majowego zestawienia: saldo, bieżącą należność minimalną, całkowitą należność minimalną. Myślę że są trzy możliwe przyczyny: 1. Po dokonaniu dwóch transakcji spłaciłaś należność minimalną czyli 1/12 kwoty zadłużenia. Jeżeli jednak jesteś pewna że spłaciłaś dokładnie tyle ile wydałaś te dwa razy to: 2. Dostałaś zestawienie z 2 maja i spłaciłaś całą kwotę. W międzyczasie zrobiłaś jeszcze jakąś transakcję, a że nie dostałaś zestawienia z czerwca to jej nie spłaciłaś i naliczyli dodatkowo kary. Zestawienie z czerwca zawsze wysyłają bez względu na to czy jest jakieś zadłużenie na karcie czy nie, tak więc u Ciebie to jedno zaginęło, a pewnie tam jest jakaś transakcja, o której mogłaś zapomnieć że ja dokonałaś. Jeżeli jednak transakcji nie robiłaś to ostatnia opcja jest: 3. Na zestawieniu (którego nie otrzymałaś) z niewiadomej przyczyny pojawiła się transakcja której nie zrobiłaś. W tej sytuacji musisz złożyć reklamację żeby sprawę wyjaśnili. Proponuję żebyś poprosiła np. na infolinii o przesłanie zestawienia z czerwca, wtedy będziesz wiedziała przynajmniej za jakie transakcje każą Ci płacić. Po otrzymaniu zestawienia złożyć reklamację jeżeli nie dokonałaś tej transakcji. Chcesz zrezygnować z karty, należy się wybrać do oddziału banku i tam wypełnić wniosek rezygnacji z karty kredytowej, oddaje się kartę, pamiętaj tylko o tym żeby zrobili Ci kopię tego wniosku opieczętowanego przez bank, żebyś miała potwierdzenie że go złożyłaś.
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Całkowity limit kredytu 4 200,00 PLN Zwiększ limit w tym limit wypłat gotówki 210,00 PLN Limit dostępny 1 152,69 PLN w tym limit wypłat gotówki 59,29 PLN Dzienny limit wypłat gotówkowych na karcie głównej 210,00 PLN Saldo 3 047,31 PLN Termin spłaty 25-07-2008 Minimalna wymagana miesięczna spłata 235,93 PLN |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę Cię martwić, ale masz do spłaty 3 047,31 PLN czyli kwotę salda- bo ona mówi ile jest dokładnie zadłużenia na karcie.
Czy jesteś pewna że jak spłacałaś kartę to była to dokładnie ta sama kwota za jaką zrobiłaś te zakupy? Może spłaciłaś minimalną wymaganą kwotę, a nie saldo czyli tę kwotę jaką wydałaś te dwa razy. Jeżeli jesteś pewna że spłaciłaś kwotę salda, to nie zostaje Ci nic innego jak złożyć reklamację że nie dokonałaś transakcji.
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To że dostałaś kartę w prezencie nie ma znaczenia.
Masz jeszcze to zestawienie z 2 maja? Jeżeli tak to sprawdź jakie jest tam saldo i czy kwota jaką spłaciłaś jest równa temu saldu. Jak nie masz już tego zestawienia to zadzwoń do banku i poproś o informację jakie było saldo na zestawieniu z maja. Jeżeli spłaciłaś w maju całą kwotę salda to obecne saldo (kwota 3047,31) wynika z transakcji które zostały ujęte na czerwcowym zestawieniu. W tej sytuacji poproś na infolinii żeby podali Ci jakie transakcje są na tym zestawieniu z czerwca (tym którego nie dostałaś) poproś żeby to zestawienie przysłali Ci ponownie bo go nie otrzymałaś. Jeżeli na zestawieniu są transakcje których nie zrobiłaś to musisz złożyć pisemną reklamację, że nie dokonałaś tych transakcji.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej przcisnij bank, zeby Ci powiedzieli. Idz osobiscie. Przeciez musza Ci wytlumaczyc za co masz placic
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
No i wszystko sie wyjasnilo. Byl przed chwila u mnie kolega ktory pracuje w banku i staralismy sie dojsc o co chodzi. Okazalo sie ze raty ktore splacam za ten tv za 3tys ida na to samo konto co splaty za karte, krotko mowiac kwota do splaty za tv zostala jakby przeniesiona na karte plus do tego dostalam chyba ok.210zl do wykorzystania z karty (miesiecznie). Gdyby ktos od razu mnie o tym poinformowal nie bylo by problemu. No ale dzieki za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.