Help... Karty kredytowe! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-07-05, 20:10   #1
lil_margo
Rozeznanie

Help... Karty kredytowe!

Ludziki mam do was takie glupkowate pytanie .

Nie jestem sokolem w tej dziedzinie, nie znosze bankow a o kartach kredytowych wiem tylko to, ze sa prostokatne i mozna nimi placic

Chce zrobic zakupy w necie i nie mam pojecia czy numer karty wpisac mam dokladnie taki jak widnieje na karcie to jest ze spacjami co 4 cyfry, czy tez nie uwzgledniajac przerw...

lil_margo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 20:24   #2
ania.j
Raczkowanie

Re: Help... Karty kredytowe!

Wszystko zalezy od sklepu, ale w wiekszosci przypadkow wpisuje sie numer karty w jednym ciagu - bez spacji, przecinkow czy pauz.
Nie martw sie, jesli wypelns zle, napewno pojawi ci sie wskazowka jak powinnas wpisac poprawnie.
Powodzenia
ania.j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 20:31   #3
lil_margo
Rozeznanie

Dziekuje bardzo, bardzo Mam nadzieje, ze systko sie uda
lil_margo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-05, 20:47   #4
anetamilosz
Raczkowanie

GG do anetamilosz

Uważaj tylko na bezpieczeństwo płacenia w necie kartami, musisz mieć pewnośc, że transakcja jest dostatecznie bezpieczna. Różne kradzieże zdarzają się w sieci...
Pozdrawiam ciepło
Aneta
anetamilosz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 07:44   #5
architekt80
Zakorzenienie

Dot.: Help... Karty kredytowe!

Mam pytanie (od razu zaznaczam że napisałam juz do banku i nadal brak odpowiedzi).Oprucz standardowej karty kredytowej bank wydał mi osobną karte do transakcji w internecie (ponoć nie moge nią zapłacić w sklepie ), chce zrobić zakupy.Ile może kosztować taka transakcja?Jak oni to przeliczają ?Ta karta jest dolarowa a zakupy chce zrobić w polskiej aptece internetowej. Chodzi mi o to że skoro mi wogule taka karte wydali to może to się bardziej opłaca niż inne formy płatności.

A moze najlepiej to olać i zapłacić przelewem poprostu
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 08:16   #6
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Mam pytanie (od razu zaznaczam że napisałam juz do banku i nadal brak odpowiedzi).Oprucz standardowej karty kredytowej bank wydał mi osobną karte do transakcji w internecie (ponoć nie moge nią zapłacić w sklepie ), chce zrobić zakupy.Ile może kosztować taka transakcja?Jak oni to przeliczają ?Ta karta jest dolarowa a zakupy chce zrobić w polskiej aptece internetowej. Chodzi mi o to że skoro mi wogule taka karte wydali to może to się bardziej opłaca niż inne formy płatności.

A moze najlepiej to olać i zapłacić przelewem poprostu
Za płatność kartą nie dolicza się żadnej prowizji, to jest tak samo jakbyś poszła do sklepu i zapłaciła kartą, tylko że w tym przypadku wszystko odbywa się na odległość.
Na wszelki wypadek sprawdź taryfę opłat i prowizji lub podaj w jakim banku masz tę kartę to zobaczę, bo może jak się zdecydujesz na korzystanie z tej karty to naliczą Ci roczną opłatę za użytkowanie karty.

Jeżeli kupujesz w polskiej aptece i kartę masz wydaną przez polski bank to rozliczenie będzie normalnie w złotówkach. To że jest to karta dolarowa ma znaczenie tylko przy transakcjach zagranicznych.

Warto spróbować płatności kartą, będziesz miała doświadczenie na przyszłość, a poza tym zapłata będzie zaksięgowana w momencie dokonania płatności, a z przelewem trzeba poczekać aż im się na koncie pojawi.
Stary 2008-02-19, 08:32   #7
architekt80
Zakorzenienie

Dzięki
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 14:34   #8
Aangel23
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Help... Karty kredytowe!

Słuchajcie mam pytanie. Dostałam własciwie w prezencie karte kredytowa i chcialabym wiedziec czy jesli z niej nie korzystam wogole to musze cos za nia placic? Uzylam jej moze ze 2 razy i najchetniej zezygnowala bym z niej ale nie bardzo wiem jak. A i jeszcze jedno. Ostatnio przyszedl mi rachunek za ta karte - 400zl. Skad to sie wzielo jesli nawet jej nie uzywalam? Prosze pomozcie bo bank nalega na splate a mi sie wydaje ze to troche dziwne zebym miala ot tak wylozyc 400zl za nic.
Aangel23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 14:51   #9
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aangel23 Pokaż wiadomość
Słuchajcie mam pytanie. Dostałam własciwie w prezencie karte kredytowa i chcialabym wiedziec czy jesli z niej nie korzystam wogole to musze cos za nia placic? Uzylam jej moze ze 2 razy i najchetniej zezygnowala bym z niej ale nie bardzo wiem jak. A i jeszcze jedno. Ostatnio przyszedl mi rachunek za ta karte - 400zl. Skad to sie wzielo jesli nawet jej nie uzywalam? Prosze pomozcie bo bank nalega na splate a mi sie wydaje ze to troche dziwne zebym miala ot tak wylozyc 400zl za nic.
najpierw piszesz, ze uzylas 2 razy, a potem, ze w ogole nie uzywalas no to jak to z tym uzywaniem?
a nie wyplacalas nia przypadkiem pieniedzy z bankomatu? za to sa duze prowizje. no i duze kary za nieterminowa splate - splacilas ja w terminie wymaganym przez bank?
banki zazwyczaj daja na pierwszy rok karte za darmo. w twoim interesie bylo sie dowiedziec gdy ja przyjmowalas czy musisz cos za nia placic czy nie.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-12, 07:31   #10
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet jeżeli kartę dostałaś za darmo to po roku bank naliczy opłatę za wznowienie. Jeżeli chcesz zrezygnować z karty to idź do banku i tam wypełnij wniosek o rezygnację z karty, nie zapomnij poprosić o potwierdzoną przez bank kopię, żeby Ci przypadkiem nie powiedzieli za pół roku że żadnego wniosku nie dostali, bo niestety w bankach lubią gubić dokumenty. Żeby zamknąć kartę musisz ją całkowicie spłacić.
Na wyciągu który dostałaś listem jest dokładnie napisane za co jest to 400 zł. Napisz może ile wydałaś korzystając te dwa razy z karty i co to były za transakcje- zakupy, wypłata w bankomacie? Jeżeli nie spłaciłaś w terminie karty to pewnie bank naliczył Ci karę zazwyczaj około 40 zł.
Stary 2008-07-12, 16:15   #11
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
najpierw piszesz, ze uzylas 2 razy, a potem, ze w ogole nie uzywalas no to jak to z tym uzywaniem?
a nie wyplacalas nia przypadkiem pieniedzy z bankomatu? za to sa duze prowizje. no i duze kary za nieterminowa splate - splacilas ja w terminie wymaganym przez bank?
banki zazwyczaj daja na pierwszy rok karte za darmo. w twoim interesie bylo sie dowiedziec gdy ja przyjmowalas czy musisz cos za nia placic czy nie.
Napisalam ze uzylam jej ze 2 razy, ale tamte "pozyczki" splacilam. Ostatniej wplaty dokonalam 2maja(sprawdzalam rachunki). Od tamtej pory jej nie uzywam wcale. A tu pare dni temu przychodzi mi rachunek na ok.400zl (ze niby czesc jest za poprzedni miesiac tyle ze wtedy nic nie dostalam) i powiadomienie o karze 25zl za nie zaplacenie w terminie. Za co mam placic tak sume jesli od ostatniego razu nie uzywalam tej karty wogole? rozumiem ze moga byc jakies miesieczne oplaty za ta karte ale od 2 maja do dzis prawie 400zl? nie rozumiem dlaczego wymagaja ode mnie pieniedzy ktorych nigdy nie pobralam. a karte dostalam w prezencie przy zakupie na raty sprzetu za 4tys. Nic z tego nie rozumiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-13, 09:45   #12
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisalam ze uzylam jej ze 2 razy, ale tamte "pozyczki" splacilam. Ostatniej wplaty dokonalam 2maja(sprawdzalam rachunki). Od tamtej pory jej nie uzywam wcale. A tu pare dni temu przychodzi mi rachunek na ok.400zl (ze niby czesc jest za poprzedni miesiac tyle ze wtedy nic nie dostalam) i powiadomienie o karze 25zl za nie zaplacenie w terminie. Za co mam placic tak sume jesli od ostatniego razu nie uzywalam tej karty wogole? rozumiem ze moga byc jakies miesieczne oplaty za ta karte ale od 2 maja do dzis prawie 400zl? nie rozumiem dlaczego wymagaja ode mnie pieniedzy ktorych nigdy nie pobralam. a karte dostalam w prezencie przy zakupie na raty sprzetu za 4tys. Nic z tego nie rozumiem
Może na tym zestawieniu którego nie dostałaś była jakaś transakcja o której zapomniałaś że ją zrobiłaś, no a że z braku zestawienia nie zapłaciłaś to naliczyli karę. W tej sytuacji napisz reklamację i opisz całą sytuację, że nie dostałaś zestawienia transakcji, a według Twojej wiedzy wszystko wcześniej spłaciłaś i od tego czasu nie używałaś karty.
Stary 2008-07-14, 06:57   #13
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Może na tym zestawieniu którego nie dostałaś była jakaś transakcja o której zapomniałaś że ją zrobiłaś, no a że z braku zestawienia nie zapłaciłaś to naliczyli karę. W tej sytuacji napisz reklamację i opisz całą sytuację, że nie dostałaś zestawienia transakcji, a według Twojej wiedzy wszystko wcześniej spłaciłaś i od tego czasu nie używałaś karty.
ale dostalam rachunek na ktorym zawsze jest zestawienie transakcji i bylo tam czarno na bialym napisane ze z karty pobrano zero zlotych, a to co mam wplacic to jakas minimalna miesieczna splata, ale za 2 m-ce 400zl? Chyba zadna karta tyle nie kosztuje, facet z banku nalega bym zaplacila ale nie potrafi mi powiedziec za co. Mowi to samo co bylo na zestawieniu transakcji - ze to minimalna miesieczna splata. Tylko ze kiedy pobieralam pieniadze z karty jakis czas temu to na rachunku do splacenia byla dokladnie taka sama suma jaka wzielam, a od momentu splacenia ostatniej pozyczki nie placilam za nic ta karta, szczerze mowiac nawet zapomnialam o jej istnieniu. Do momentu tego rachunku. Kiedy probowalam sie dowiedziec czegos na infolini, pan stamtad byl delikatnie mowiac nieprzyjemny i wciaz pytal tylko kiedy wplace pieniadze. Powiedzialam ze to zrobie jesli jest w stanie mi wytlumaczyc za co na co on zareagowal zloscia po czym przekierowal mnie rzekomo do kogos innego i rozlaczylo polaczenie. Ile wynosi jakas miesieczna oplata za karte? Chyba nie 400zl za 2m-ce prawda? Nie znam sie na kartach i pewnie nie korzystala bym z nich gdyby nie to ze dostalam ja w prezencie. A i jeszcze jedno. Moge z niej jakos zrezygnowac?
Stary 2008-07-14, 07:04   #14
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
Nawet jeżeli kartę dostałaś za darmo to po roku bank naliczy opłatę za wznowienie. Jeżeli chcesz zrezygnować z karty to idź do banku i tam wypełnij wniosek o rezygnację z karty, nie zapomnij poprosić o potwierdzoną przez bank kopię, żeby Ci przypadkiem nie powiedzieli za pół roku że żadnego wniosku nie dostali, bo niestety w bankach lubią gubić dokumenty. Żeby zamknąć kartę musisz ją całkowicie spłacić.
Na wyciągu który dostałaś listem jest dokładnie napisane za co jest to 400 zł. Napisz może ile wydałaś korzystając te dwa razy z karty i co to były za transakcje- zakupy, wypłata w bankomacie? Jeżeli nie spłaciłaś w terminie karty to pewnie bank naliczył Ci karę zazwyczaj około 40 zł.
Na wyciagu ktory dostalam jest napisane ze wykonano transakcje za 0zl, a w miejscu splaty (tzn. "minimalna miesieczna splata") 398zl do zaplacenia. Nie rozumiem dlaczego mam splacac pieniadze ktorych nigdy nie wykorzystalam. A ta karte mam moze od grudnia-stycznia, czyli rok jeszcze nie minal. I JESZCZE RAZ PISZE ZE WSZYSTKO CO WZIELAM Z TEJ KARTY SPLACILAM - OSTATNI RACHUNEK MAM Z 2MAJA I OD TAMTEJ PORY NIE BRALAM ANI GROSZA Z TEJ KARTY, NIE PLACILAM NIA NIGDZIE I ZWYCZAJNIE NIE KORZYSTALAM Z NIEJ. I co ty na to?
Stary 2008-07-14, 08:23   #15
asiulkaa
Zakorzenienie

Nie ma miesięcznych opłat a karty, są roczne, ale faktycznie nie są to kwoty typu 400 zł.
Podaj z ostatniego i majowego zestawienia: saldo, bieżącą należność minimalną, całkowitą należność minimalną.
Myślę że są trzy możliwe przyczyny:
1. Po dokonaniu dwóch transakcji spłaciłaś należność minimalną czyli 1/12 kwoty zadłużenia. Jeżeli jednak jesteś pewna że spłaciłaś dokładnie tyle ile wydałaś te dwa razy to:
2. Dostałaś zestawienie z 2 maja i spłaciłaś całą kwotę. W międzyczasie zrobiłaś jeszcze jakąś transakcję, a że nie dostałaś zestawienia z czerwca to jej nie spłaciłaś i naliczyli dodatkowo kary. Zestawienie z czerwca zawsze wysyłają bez względu na to czy jest jakieś zadłużenie na karcie czy nie, tak więc u Ciebie to jedno zaginęło, a pewnie tam jest jakaś transakcja, o której mogłaś zapomnieć że ja dokonałaś. Jeżeli jednak transakcji nie robiłaś to ostatnia opcja jest:
3. Na zestawieniu (którego nie otrzymałaś) z niewiadomej przyczyny pojawiła się transakcja której nie zrobiłaś. W tej sytuacji musisz złożyć reklamację żeby sprawę wyjaśnili.

Proponuję żebyś poprosiła np. na infolinii o przesłanie zestawienia z czerwca, wtedy będziesz wiedziała przynajmniej za jakie transakcje każą Ci płacić. Po otrzymaniu zestawienia złożyć reklamację jeżeli nie dokonałaś tej transakcji.

Chcesz zrezygnować z karty, należy się wybrać do oddziału banku i tam wypełnić wniosek rezygnacji z karty kredytowej, oddaje się kartę, pamiętaj tylko o tym żeby zrobili Ci kopię tego wniosku opieczętowanego przez bank, żebyś miała potwierdzenie że go złożyłaś.
Stary 2008-07-15, 21:39   #16
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma miesięcznych opłat a karty, są roczne, ale faktycznie nie są to kwoty typu 400 zł.
Podaj z ostatniego i majowego zestawienia: saldo, bieżącą należność minimalną, całkowitą należność minimalną.
Myślę że są trzy możliwe przyczyny:
1. Po dokonaniu dwóch transakcji spłaciłaś należność minimalną czyli 1/12 kwoty zadłużenia. Jeżeli jednak jesteś pewna że spłaciłaś dokładnie tyle ile wydałaś te dwa razy to:
2. Dostałaś zestawienie z 2 maja i spłaciłaś całą kwotę. W międzyczasie zrobiłaś jeszcze jakąś transakcję, a że nie dostałaś zestawienia z czerwca to jej nie spłaciłaś i naliczyli dodatkowo kary. Zestawienie z czerwca zawsze wysyłają bez względu na to czy jest jakieś zadłużenie na karcie czy nie, tak więc u Ciebie to jedno zaginęło, a pewnie tam jest jakaś transakcja, o której mogłaś zapomnieć że ja dokonałaś. Jeżeli jednak transakcji nie robiłaś to ostatnia opcja jest:
3. Na zestawieniu (którego nie otrzymałaś) z niewiadomej przyczyny pojawiła się transakcja której nie zrobiłaś. W tej sytuacji musisz złożyć reklamację żeby sprawę wyjaśnili.

Proponuję żebyś poprosiła np. na infolinii o przesłanie zestawienia z czerwca, wtedy będziesz wiedziała przynajmniej za jakie transakcje każą Ci płacić. Po otrzymaniu zestawienia złożyć reklamację jeżeli nie dokonałaś tej transakcji.

Chcesz zrezygnować z karty, należy się wybrać do oddziału banku i tam wypełnić wniosek rezygnacji z karty kredytowej, oddaje się kartę, pamiętaj tylko o tym żeby zrobili Ci kopię tego wniosku opieczętowanego przez bank, żebyś miała potwierdzenie że go złożyłaś.

Całkowity limit kredytu 4 200,00 PLN
Zwiększ limit w tym limit wypłat gotówki 210,00 PLN Limit dostępny 1 152,69 PLN w tym limit wypłat gotówki 59,29 PLN Dzienny limit wypłat gotówkowych
na karcie głównej 210,00 PLN Saldo 3 047,31 PLN Termin spłaty 25-07-2008 Minimalna wymagana miesięczna spłata
235,93 PLN
Stary 2008-07-16, 07:35   #17
asiulkaa
Zakorzenienie

Nie chcę Cię martwić, ale masz do spłaty 3 047,31 PLN czyli kwotę salda- bo ona mówi ile jest dokładnie zadłużenia na karcie.
Czy jesteś pewna że jak spłacałaś kartę to była to dokładnie ta sama kwota za jaką zrobiłaś te zakupy? Może spłaciłaś minimalną wymaganą kwotę, a nie saldo czyli tę kwotę jaką wydałaś te dwa razy.
Jeżeli jesteś pewna że spłaciłaś kwotę salda, to nie zostaje Ci nic innego jak złożyć reklamację że nie dokonałaś transakcji.
Stary 2008-07-16, 10:12   #18
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
Nie chcę Cię martwić, ale masz do spłaty 3 047,31 PLN czyli kwotę salda- bo ona mówi ile jest dokładnie zadłużenia na karcie.
Czy jesteś pewna że jak spłacałaś kartę to była to dokładnie ta sama kwota za jaką zrobiłaś te zakupy? Może spłaciłaś minimalną wymaganą kwotę, a nie saldo czyli tę kwotę jaką wydałaś te dwa razy.
Jeżeli jesteś pewna że spłaciłaś kwotę salda, to nie zostaje Ci nic innego jak złożyć reklamację że nie dokonałaś transakcji.
To wytlumacz mi jedna rzecz tzn skad wziela sie suma tego salda na karcie kredytowej jesli nigdy nie pobralam z niej takich pieniedzy? o karte tez sie nie staralam tylko dostalam ja w prezencie. na jakiej zasadzie mogli mi naliczyc takie saldo? tam jest podana kwota kredytu czyli saldo ale jak moze to byc kredyt skoro nigdy tych pieniedzy nie mialam w reku ani na koncie, ani tez nie moge nimi dysponowac na karcie, musze to jedynie splacac (ok171zl miesiecznie). Gdy dostalam ta karte bralam na raty sprzet za 4tys ale splacam go normalnie co miesiac wiec skad kwota na karcie?
Stary 2008-07-16, 10:43   #19
asiulkaa
Zakorzenienie

To że dostałaś kartę w prezencie nie ma znaczenia.

Masz jeszcze to zestawienie z 2 maja? Jeżeli tak to sprawdź jakie jest tam saldo i czy kwota jaką spłaciłaś jest równa temu saldu. Jak nie masz już tego zestawienia to zadzwoń do banku i poproś o informację jakie było saldo na zestawieniu z maja.

Jeżeli spłaciłaś w maju całą kwotę salda to obecne saldo (kwota 3047,31) wynika z transakcji które zostały ujęte na czerwcowym zestawieniu. W tej sytuacji poproś na infolinii żeby podali Ci jakie transakcje są na tym zestawieniu z czerwca (tym którego nie dostałaś) poproś żeby to zestawienie przysłali Ci ponownie bo go nie otrzymałaś. Jeżeli na zestawieniu są transakcje których nie zrobiłaś to musisz złożyć pisemną reklamację, że nie dokonałaś tych transakcji.
Stary 2008-07-16, 11:04   #20
Aangel23
Raczkowanie

Cytat:
To że dostałaś kartę w prezencie nie ma znaczenia.

Masz jeszcze to zestawienie z 2 maja? Jeżeli tak to sprawdź jakie jest tam saldo i czy kwota jaką spłaciłaś jest równa temu saldu. Jak nie masz już tego zestawienia to zadzwoń do banku i poproś o informację jakie było saldo na zestawieniu z maja.

Jeżeli spłaciłaś w maju całą kwotę salda to obecne saldo (kwota 3047,31) wynika z transakcji które zostały ujęte na czerwcowym zestawieniu. W tej sytuacji poproś na infolinii żeby podali Ci jakie transakcje są na tym zestawieniu z czerwca (tym którego nie dostałaś) poproś żeby to zestawienie przysłali Ci ponownie bo go nie otrzymałaś. Jeżeli na zestawieniu są transakcje których nie zrobiłaś to musisz złożyć pisemną reklamację, że nie dokonałaś tych transakcji.
Sprawdzilam dzis pierwszy rachunek jaki placilam, tam tez jest saldo powyzej 3tys, a to bylo wtedy kiedy pierwszy raz użylam tej karty wiec nie bylo mowy zebym wziela tyle pieniedzy. O co tu chodzi?
Stary 2008-07-16, 11:16   #21
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Najlepiej przcisnij bank, zeby Ci powiedzieli. Idz osobiscie. Przeciez musza Ci wytlumaczyc za co masz placic .

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 11:18   #22
Aangel23
Raczkowanie

No i wszystko sie wyjasnilo. Byl przed chwila u mnie kolega ktory pracuje w banku i staralismy sie dojsc o co chodzi. Okazalo sie ze raty ktore splacam za ten tv za 3tys ida na to samo konto co splaty za karte, krotko mowiac kwota do splaty za tv zostala jakby przeniesiona na karte plus do tego dostalam chyba ok.210zl do wykorzystania z karty (miesiecznie). Gdyby ktos od razu mnie o tym poinformowal nie bylo by problemu. No ale dzieki za pomoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości