Prawko bezterminowe..gdzie w Toruniu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-02, 15:47   #1
laisla
Zakorzenienie

Prawko bezterminowe..gdzie w Toruniu?

Witam Z uwagi na to, że tutaj zagląda więcej osób pozwolę sobie zapytać o to gdzie w Toruniu jest szansa, że dostanę prawko bezterminowo, tzn. może ktoś podpowie, który lekarz wystawi mi odpowiednie zaświadczenie (na priva oczywiście) lub u którego jest na to chociaż szansa. Moja wada wzroku nie zmienia się od ok 5 lat, nie chciałabym trafić do kogoś kto wystawi mi znowu zaświadczenie na dwa i pół roku Z góry dziękuję za każde info
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 17:42   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Prawko bezterminowe..gdzie w Toruniu?

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Witam Z uwagi na to, że tutaj zagląda więcej osób pozwolę sobie zapytać o to gdzie w Toruniu jest szansa, że dostanę prawko bezterminowo, tzn. może ktoś podpowie, który lekarz wystawi mi odpowiednie zaświadczenie (na priva oczywiście) lub u którego jest na to chociaż szansa. Moja wada wzroku nie zmienia się od ok 5 lat, nie chciałabym trafić do kogoś kto wystawi mi znowu zaświadczenie na dwa i pół roku Z góry dziękuję za każde info
nie ma już bezterminowych praw jazdy dla nikogo...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 17:59   #3
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
A skąd takie info? Może coś się zmieniło, ja badania robiłam w styczniu i jeszcze dawali bezterminowe zaświadczenia.

Moim zdaniem jeśli widzisz dobrze (w okularach lub soczewkach), to dostaniesz bezterminowe zaświadczenie od każdego. Moi znajomi dostawali spokojnie. Ale jeśli widzisz kiepsko... To chyba nawet lepiej, że dostałabyś na krótszy okres czasu.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:04   #4
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Serio? Zaglądałam na podobny wątek sprzed kilku lat i dziewczyny dostawały bezterminowo, inne właśnie terminowo i to zależało od widzimisię lekarza właściwie..Osoba z rodziny dostała w zeszłym roku także bezterminowo..
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
A skąd takie info? Może coś się zmieniło, ja badania robiłam w styczniu i jeszcze dawali bezterminowe zaświadczenia.

Moim zdaniem jeśli widzisz dobrze (w okularach lub soczewkach), to dostaniesz bezterminowe zaświadczenie od każdego. Moi znajomi dostawali spokojnie. Ale jeśli widzisz kiepsko... To chyba nawet lepiej, że dostałabyś na krótszy okres czasu.
W okularach lub soczewkach oczywiście widzę dobrze, jak to krótkowidz..Widząc kiepsko nie wsiadałabym za kółko..

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-07-02 o 18:14
Stary 2012-07-02, 18:08   #5
JustShe
Rozeznanie

są nadal bezterminowe, nie wiem skąd inne informacje
Stary 2012-07-02, 19:25   #6
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

sorki i dzięki za wyprowadzenie z błędu
to miało wejść w tej nowelizacji lutowej, ale się obsunęła
w każdym razie za jakiś czas znikną bezterminowe

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 20:36   #7
monaa511
Przyczajenie

Ja teraz robie prawo jazdy i z tym terminowym chodzi o to, ze trzeba je wymienic po 10 latach. Moja instruktorka mi wytlumaczyla, ze to polega tylko na wymianie zdjecia. Wiec zaswiadczenie od lekarza jest dalej bezterminowe. A nie wiem dokladnie jak to bedzie wygladac od przyszlego roku.
monaa511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 21:02   #8
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monaa511 Pokaż wiadomość
Ja teraz robie prawo jazdy i z tym terminowym chodzi o to, ze trzeba je wymienic po 10 latach. Moja instruktorka mi wytlumaczyla, ze to polega tylko na wymianie zdjecia. Wiec zaswiadczenie od lekarza jest dalej bezterminowe. A nie wiem dokladnie jak to bedzie wygladac od przyszlego roku.
Niestety to nieprawdziwa informacja, moje prawko dostałam na 2 i pół roku, czasami dostaje się także na 5 lat, różnie.
Jak to na wymianie zdjęcia skoro prawko teraz nie ma formy książeczki? Musisz całe wymienić, a kosztuje to ok 80 zł. Chodzi o wzrok, a nie o przedawnione zdjęcie..
Stary 2012-07-02, 21:20   #9
monaa511
Przyczajenie

Cytat:
Niestety to nieprawdziwa informacja, moje prawko dostałam na 2 i pół roku, czasami dostaje się także na 5 lat, różnie.
Jak to na wymianie zdjęcia skoro prawko teraz nie ma formy książeczki? Musisz całe wymienić, a kosztuje to ok 80 zł. Chodzi o wzrok, a nie o przedawnione zdjęcie..
No tak, trzeba wymienic cale. Ale chodzilo o to, ze nie trzeba robic badan lekarskich po tych 10 latach. I mowie o przypadku, gdy nie ma zadnych problemow ze zdrowiem to wtedy podobno sie wymienia ze wzgledu na zdjecie po 10 latach i to obejmuje kazdego slyszalam,ze od czerwca. Inaczej pewnie jest jak sie ma np. wade wzroku jak w Twoim przypadku.
Ciezko sie polapac teraz w tych terminach prawka. Juz sama do konca nie wiem jak to wyglada.
Stary 2012-07-02, 21:24   #10
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monaa511 Pokaż wiadomość
No tak, trzeba wymienic cale. Ale chodzilo o to, ze nie trzeba robic badan lekarskich po tych 10 latach. I mowie o przypadku, gdy nie ma zadnych problemow ze zdrowiem to wtedy podobno sie wymienia ze wzgledu na zdjecie po 10 latach i to obejmuje kazdego slyszalam,ze od czerwca. Inaczej pewnie jest jak sie ma np. wade wzroku jak w Twoim przypadku.
Ciezko sie polapac teraz w tych terminach prawka. Juz sama do konca nie wiem jak to wyglada.
A to możliwe całkiem..tylko przez tę moją wadę to właśnie widzimisię lekarza na ile mi da..To pierwsze na dwa i pół roku to przegięcie Zorientowałam się właśnie, że od kilku dni jeżdżę nielegalnie przez to i chyba grozi mi 5 stów mandatu za jazdę bez ważnego prawka..plus odholowanie auta Tak więc muszę szybko znaleźć jakiegoś ludzkiego okulistę
Stary 2012-07-02, 21:26   #11
Selfish Girl
Life is a drink ...

Nie rozumiem dlaczego ludzie jakoś na boku gdzies próbują sobie załatwić bezterminowe... przeciez to tylko badania a nie od nowa kurs i zdawanie egzaminu

Moja Mama nosi okulary i gość sie jej sam zapytał : NA ILE CHCE ... no to wypisał mojej Mamie na 15 lat ..
Może jak dobrze zagadasz ....
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 21:50   #12
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
A to możliwe całkiem..tylko przez tę moją wadę to właśnie widzimisię lekarza na ile mi da..To pierwsze na dwa i pół roku to przegięcie Zorientowałam się właśnie, że od kilku dni jeżdżę nielegalnie przez to i chyba grozi mi 5 stów mandatu za jazdę bez ważnego prawka..plus odholowanie auta Tak więc muszę szybko znaleźć jakiegoś ludzkiego okulistę
Jak Ci nikt nie poda konkretnego lekarza to podejdź do jakiejś szkoły jazdy, często współpracują z lekarzami i powiedzą Ci czy lekarz jest "ok" czy nie i na ile wypisuje przy okularach.
I koniecznie na wizytę weź coś na potwierdzenie Twoich słów, że wada się nie zmienia.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 22:16   #13
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Nie rozumiem dlaczego ludzie jakoś na boku gdzies próbują sobie załatwić bezterminowe... przeciez to tylko badania a nie od nowa kurs i zdawanie egzaminu

Moja Mama nosi okulary i gość sie jej sam zapytał : NA ILE CHCE ... no to wypisał mojej Mamie na 15 lat ..
prawie stówa piechotą nie chodzi
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 23:42   #14
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

No wiesz, niezbyt to wygodne co dwa lata odnawiać to prawko, pamiętać o tym i płacić jak dobrze pójdzie ok 160 zł Pewnie że zagadam, tylko właśnie wolałabym wiedzieć z kim to zagadanie cokolwiek da, jeden lekarz posłucha, a inny zrobi na złość jeszcze

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Jak Ci nikt nie poda konkretnego lekarza to podejdź do jakiejś szkoły jazdy, często współpracują z lekarzami i powiedzą Ci czy lekarz jest "ok" czy nie i na ile wypisuje przy okularach.
I koniecznie na wizytę weź coś na potwierdzenie Twoich słów, że wada się nie zmienia.
A to dobry pomysł, dziękuję Może moja okulistka mi coś takiego wystawi, zapytać nie zaszkodzi..
Tak, szkoły jazdy współpracują z lekarzami ale coś tak na zdrowy rozsądek kombinując to myślę, że i jednym i drugim zależy aby mieć tych potencjalnych klientów częściej, bo mają z tego kasę..a lekarz współpracujący ze szkołą z pewnością także odpala szkole jakąś część pieniędzy..
Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
Plus osiem dych za lekarza...

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2012-07-02 o 23:45
Stary 2012-07-03, 07:42   #15
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
U mnie lekarz za badanie bierze 50 zł

laisla - w razie czego jak nie znajdziesz możesz przyjechać do mnie na kawe pociągiem w Ostrowie Wlkp zaprowadze Cie tam gdzie możesz zagadać o te 15 lat

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2012-07-03 o 07:45
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 10:49   #16
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Robiłam prawko w 2003 roku. Mam skomplikowany astygmatyzm i lekarz dał mi zaświadczenie na 5 lat. Potem mój lekarz mnie opierniczył, że nie przyszłam u niego robić badań, bo dałby mi bezterminowo. Po 5 latach, poszłam do swojego lekarza, który kazał mi tylko przynieść zaświadczenie o tym, że moja wada wzroku się nie pogłębia. Poszłam do okulisty i okazało się, że mam źle dobrane okulary i nie tylko się wada nie pogłębia, ale wręcz wzrok się poprawił. Dostałam zaświadczenie bezterminowe. A na dodatek zmieniłam okulary na dobre

Edytowane przez agniesiaa
Czas edycji: 2012-07-03 o 10:51
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 11:44   #17
princesska23
Wtajemniczenie

Ja poszlam na badanie do lekarza o godzinie 7 rano gdy jeszcze byl zaspany nie przyznalam sie ze nosze okulary. Bylam w soczewkach i nawet nie wiedzial iz mam wade wzroku Mam bezterminowe...

AG

Edytowane przez princesska23
Czas edycji: 2012-07-03 o 11:45
princesska23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 12:01   #18
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
(...)A to dobry pomysł, dziękuję Może moja okulistka mi coś takiego wystawi, zapytać nie zaszkodzi..
Tak, szkoły jazdy współpracują z lekarzami ale coś tak na zdrowy rozsądek kombinując to myślę, że i jednym i drugim zależy aby mieć tych potencjalnych klientów częściej, bo mają z tego kasę..a lekarz współpracujący ze szkołą z pewnością także odpala szkole jakąś część pieniędzy..
Nie odpala. To działa tak, że lekarz ma klientów pewnych, a szkoła ma swojego lekarza, który bada na miejscu (kursanci tak wolą) i większości szkół udaje się trochę stargować cenę, więc kursanci mają po prostu taniej. W szkołach też zwykle badania są mniej dokładne, bo są hurtowe.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 00:31   #19
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie lekarz za badanie bierze 50 zł

laisla - w razie czego jak nie znajdziesz możesz przyjechać do mnie na kawe pociągiem w Ostrowie Wlkp zaprowadze Cie tam gdzie możesz zagadać o te 15 lat
Przyjadę autem, może wymknę się patrolom jakoś
Cytat:
Napisane przez princesska23 Pokaż wiadomość
Ja poszlam na badanie do lekarza o godzinie 7 rano gdy jeszcze byl zaspany nie przyznalam sie ze nosze okulary. Bylam w soczewkach i nawet nie wiedzial iz mam wade wzroku Mam bezterminowe...
A ja oczywiście uczciwie przyznałam się do wady (chociaż także miałam soczewki podczas badania) i teraz mam

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Nie odpala. To działa tak, że lekarz ma klientów pewnych, a szkoła ma swojego lekarza, który bada na miejscu (kursanci tak wolą) i większości szkół udaje się trochę stargować cenę, więc kursanci mają po prostu taniej. W szkołach też zwykle badania są mniej dokładne, bo są hurtowe.
Zadzwonię i zapytam w takim razie, fakt, za badanie płaciłam 50 wtedy podczas gdy norma za wizytę u nas to ok 80zł..tylko skoro to ten sam lekarz będzie to znowu mi na dwa lata wystawi
Stary 2012-07-04, 01:47   #20
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez princesska23 Pokaż wiadomość
Najprostsza i najlepsza metoda

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 08:47   #21
Mania4567
Raczkowanie

Nie rozumiem...przecież nadal są bezterminowe. A jeżeli ktoś ma terminowe to na bank nie jest to związane ze zdjęciem. Przecież w takim wypadku każdy musiałby mieć terminowe...
Mania4567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 08:58   #22
monaa511
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mania4567 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem...przecież nadal są bezterminowe. A jeżeli ktoś ma terminowe to na bank nie jest to związane ze zdjęciem. Przecież w takim wypadku każdy musiałby mieć terminowe...
No wlasnie podobno ma wejsc czy juz weszla ustawa, ze kazdy bedzie mial terminowe na 10 lat. Tak mowila moja instruktor, ale nie chce sie klocic, bo dokladnie nie wiem co i jak. A zreszta watek jest nie o tym
Stary 2012-07-09, 23:55   #23
laisla
Zakorzenienie

Dostałam na 10 lat
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości