|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
3latek pytanie
moje dziecko układa puzzle z 54 elementami. Ma 3 lata i 2 miesiace. nie patrzy nawet na rysunek pomocniczy. czy mam byc dumna jak paw czy wszystkie dzieci w tym wieku tak maja?
P.S. oczywiscie ze tak czy siak dumna jestem |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 3latek pytanie
Dumnym nalezy byc zawsze ze swojego dziecka a bywaja takie zdolniachy jak twoj.
Moje mlode tez zasuwalo z puzzlami jak kroliczek ,mamy cale szafy puzzli szkoda ze teraz na "starosc" juz jej przeszlo
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja 3,5 - latka liczy do 20,a po angielsku do 10. Sama z siebie.Jestem dumna, nie sprawdzam z "fachową" literaturą jak powinno być. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
U mnie są różne trzylatki od tych które niewiele mówią w dodatku bardzo niewyraźnie po bardzo rezolutne. jeśli to jest dla niego wspaniałą zabawa to niech sobie układ a jednak nie na siłę, ma jeszcze czas na naukę. Dziwię się ze rodzice niektórzy na siłę chcą zabrać dzieciństwo swoim dzieciom, nie piszę tego do ciebie ale ostatnio tak zauważam
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Rozwój psychofizyczny dziecka w wieku 3-3,5 lat jest bardzo różny. Mój 3,5 letni syn bardzo szybko zaczął się rozwijać (w wieku niespełna 2 lat spiewał samodzielnie czterozwrotkową piosenkę np. Poszła żabka po wodę) i obecnie sam układa puzzle na 120 elementów, ma niesamowitą wyobraźnię i pamięć ale z drugiej strony znam inne czterolatki, które mają problem z ułożeniem np. 60 puzzli i nie uważam, żeby były niedorzwinięte czy coś w tym stylu. Moim zdaniem wpływ na dziecko ma wiele czynników a nieraz w ciągu kolejnych kilku lat wszystkie róznice się zacierają. Tak czy inaczej uważam, że dziecko trzeba zawsze pochwalić - nawet za najmniejsze postępy, gdyż to niesamowicie je dopinguje do dalszej pracy nad sobą by znowu zobaczyć dumę w oczach mamy czy taty.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.