|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Do Wiednia z paszportem???? pomocy
Dokladnie 24 jade na wycieczke do wiednia, okazalo sie,ze waznosc mojego paszportu uplywa 17stego kwietnia.Dowod bede miala wyrabiany dopiero w maju,wiec nie mam pojecia czy zdarze wyrobic sobie dowod tymczasowy,albo paszport w 3 tyg?
Ile zazwyczaj trwa wyrobienie paszportu? Czy nie moge przejechac przez granice na jakis inny dokument? Jestem niepelnoletnia,na wycieczke jade ze szkola. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do Wiednia z paszportem???? pomocy
Hm, może przy pdrobinie szczęścia zdążysz. Wiem że są okoliczności które pozwalają na wcześniejsze wyrobienie paszportu, ale nie wiem czy wycieczka sie zalicza.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zależy gdzie mieszkasz. Jeżeli w małym miasteczku to może, jeśli w dużym, masz małe szanse, że czas będzie krótszy niż 6 tyg. Zwłaszcza, że teraz jest boom na wydawanie dokumentów, bo przecież zapominalscy wyrabiają dowody. A poza tym, idą wakacje i najczęściej właśnie w okolicach kwietnia wymieniają paszporty ci, którym kończą się w wakacje (obserwacje moich znajomych).
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
2-3 miesiące temu wymieniałam paszport. Czas oczekiwania 2,5 tygodnia, chociaż nikt nie da pewności, że i Ty po takim czasie je dostaniesz.
Na wydawanie paszportów nie zaobserwowałam zbyt dużego zainteresowania. Zresztą wymiana dowodu osobistego a paszportu to dwie różne kwestie, niezależne od siebie. A po tym jak Polska znalazła się w układzie z Schengen - który znosi kontrolę osób przekraczających granice między większością państw UE + kilkoma państwami nie należącymi do UE - znacznej części Polaków paszport nie jest w ogóle potrzebny Chociaż dowiedz się o tym paszporcie tymczasowym bo skoro jest też wydawany "w przypadkach nagłych, związanych z chorobą lub pogrzebem członka rodziny albo potrzebą pilnego wyjazdu za granicę", więc raczej nie trzeba na niego czekać miesiącami... http://paszporty.mswia.gov.pl/portal/
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli teraz złożysz wniosek o paszport, to masz szansę go odebrać jeszcze przed wycieczką.
Mój był gotowy w przciągu ok. 12 dni. Myślę, że paszport szybciej wyrobisz niż dowód tymczasowy. Ale warto popytać w odpowiednich urzędach.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dowiedz się, czy jest możliwość przyspieszenia wydania paszportu za dodatkową opłatą.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
w poniedzialek jade do innego miasta,w celu przyspieszenia paszportu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.