|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Smoczku: biegać czy maszerować jak nagminnie robią to w NL?
1,5 roku mieszkałam w Holandii i byłam zachwycona tym, jak ludzie tam dbają o swoją kondycję. 60-letni ludzie z uśmiechem na twarzy uprawiali jogging, szybkie marsze(z obciążeniem!!!) czy pływali na kajakach. Setki kobiet codzienneie uprawiały własnie szybkie, godzinne marsze twierdząc, iż właśnie taka forma ruchu daje lepsze rezultaty w postatci poprawy kondycji, utraty zbędnych kilogramów, aniżeli bieganie. Dało mi to do myślenia, gdyż figury aktywnych w ten sposób Holenderek były rewelacyjne. Ponieważ wiosna zbliża się wielkimi krokami również postanowiłam podjąć aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i nie wiem, co będzie lepsze dla poprawy kondycji i wyszczuplenia sylwetki: biegi czy szybkie marsze, jak częto i jak długo? Czy któraś z Wizażanek ma jakieś doświadczenia na tym polu? Pozdrawiam serdecznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Re: Smoczku: biegać czy maszerować jak nagminnie robią to w NL?
up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Podłączam się do pytania Karolci .Również zamierzam biegać, rano i tylko ok. 15-20 minut. Czy to coś da ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
hm jasne ze biego pomagaja nam zrzucic kalorie ale nalezy pamietac najpierw o rozgrzewce ponadto najwzniejsze to cwiczyc cinajmnije 30 minut dopieor wtedy aktywowane sa nasze komorki tluszczowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Najepiej spala się tłuszczyk przy wysiłku, przy którym tętno można obliczyć w sposób następujący:
(220 - wiek)x 60 do 70%. Załóżmy, że mam 30 lat - moje idealne tętno do spalania w czasie treningu wyniesie: (220-30) x 60 do 70% = 114 do 133. Przy wyższym tętnie głównie poprawiamy kondycję ![]() 15-20 minut może trochę poprawić kondycję, jednak jeśli chodzi o spalanie to za mało - powinno być min. 30 minut. Szybki marsz jest o tyle lepszy, że nie powoduje takiego obciążania stawów ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.