|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Mój pies ma nicienie.
:p
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mój pies ma nicienie.
Procentowego prawdopodobieństwa nie jestem w stanie określić, ale owszem - istnieje ryzyko zarażenia sie chorobą odzwierzecą. W przypadku akurat nicieni psich, jak np. glista psia, powodująca toksokaroze, ryzyko to nie jest szczególnie duże. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie dużej ilości jaj lub wyklutych już larw pasożyta - jaja te wydalane są z kałem zwierzecia, wiec ich skupiska znajduja sie zazwyczaj w ziemi - np. w podwórzowej piaskownicy; czasem również na nieumytych warzywach i owocach, które rosną na ziemi zanieczyszczanej przez zwierzeta. Dlatego najbardziej narażone na zakażenie są dzieci, które np. bawią sie w piasku, wkładaja brudne rece do buzi itp. (ale nawet przy takich zachowaniach, aby sie zakazić potrzebna jest naprawde duża liczba jaj/larw). Raczej watpie, żebyś mogła sie tym zarazić
![]()
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jeśli Cię to pocieszy, to prawie każdy pies na jakimś etapie swojego życia ma nicienie
![]() ![]() Przestrzegam przed szpikowaniem psa lekami przeciwpasożytniczymi 'na zapas', bo w dużej ilości te leki mogą zaszkodzić, zwłaszcza, jak się skumuluje działanie kilku (jeden na nicienie, drugi na pchły, a trzeci na kleszcze etc) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nicienie sercowe w cieplejszym klimacie, choć właśnie w necie znalazłam informację, ze w PL odnotowano już kilka przypadków. W każdym razie nicien nazywa sie Dirofilaria immitis i pod tym hasłem (albo dirofilarioza) szukaj wiecej informacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:43.