|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
ćwir ćwir
|
![]() Prawo do godnej śmierci? Co myślicie?
"Chantale Sebire z Plombieres-les-Dijon we Francji, która cierpi na rzadkiego złośliwego raka sklepienia nosowego, zwróciła się z dramatyczną prośbą do mediów i prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego o możliwość godnej śmierci. Francuskie prawo zakazuje eutanazji"
http://fakty.interia.pl/galerie/fakt...e,699828,1,191 ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawo do godnej śmierci? Co myślicie?
Przerażające jak choroba potrafi zmienić ciało człowieka. I jak bardzo potrafi go unieszczęśliwić (do tego stopnia, że aż zdolny jest zakończyć życie na własną prośbę).
Bardzo współczuję tak cierpiącym ludziom. Jednak sama, mimo, że jestem dorosła nie mam wyrobionej opinii na temat eutanazji. Z jednej strony widząc tragedie, takie jak tej kobiety, rozumiem jak bardzo cierpi i dlaczego chciałaby umrzeć. Z drugiej jednak strony- życie mamy tylko jedno, może warto przeżyć tyle dni ile jesteśmy w stanie, bo kto wie czy nie nadejdzie jeszcze jakiś piękny dzień?
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jestem za prawem do decydowania o wlasnym zyciu.
Nikt zdrowy nie jest wstanie zrozumiec chorego,cierpiacego ,znieksztalconego czlowieka a gadanie o pieknym wnetrzu i tolerancji to tylko gadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja jestem za eutanazja. Kazdy czlowiek ma prawo decydowac o swoim zyciu, w koncu to jego zycie.
![]() |
#5 |
ćwir ćwir
|
Jeśli prosisz o eutanazję zgadzasz się na własną śmierć. Czy to nie jest forma samobójstwa? A patrząc od strony osób, które odłączają aparaturę- czy nie są zabójcami? Jak myślicie?
![]() |
#6 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
ale co to za zycie kiedy nic nie mozesz? gdybym byla w sytuacji tej pani pewnie tak samo bym sie zachowała. poprosilabym o smierc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przerazajace, naprawde
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem za eutanazją. Po co patrzeć jak człowiek cierpi? Skoro on sam prosi o śmierć? Przecież dla tej osoby to dopiero męczarnia. A co do tych co odłączają aparaturę, to robią to tylko za zgodą podłączonego do aparatury, więc zabójcami na pewno nie są. Dokładnie
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
kiniaczeq-zgadzam się w 100% z Twoim zdaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Gdzieś czytałam wypowiedź tej Pani, że nawet zwierzęta mają lepiej, ponieważ każde zwierze, które cierpiałoby tak bardzo jak ona, dawno zostałoby uśpione.
Również jestem za prawem do decydowania o własnym życiu/śmierci, w szczególnych przypadkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ćwir ćwir
|
Ja nie stwierdzałam, że są samobójcami, ani że ci drudzy są zabójcami. Sama się właśnie zastanawiam kim są. No bo do jakiego rodzaju śmierci można to zaliczyć? Śmierć na własne życzenie to chyba jakaś forma samobójstwa. Bo umiera się na kilka sposobów-wtedy kiedy organizm sam o tym decyduje(starość, choroba,nagła niewyjaśniona śmierć), ktoś nam życie odbiera, w wyniku tragicznych wydarzeń i zbiegów okoliczności...coś pominęłam?
Z drugiej strony- ciekawe jak ona chce zostać zabita? Tak jak skazańcy w celi śmierci? Jakimś zastrzykiem?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że nie do końca można nazwać to samobójstwem. Bo wydaje mi się, że ta kobieta bardzo chciałaby żyć, ale nie w taki sposób.
Zaś osoby, które dokonują eutanazji na kimś, też nie są wg mnie zabójcami. Słowo zabójca kojarzy mi się nieco inaczej. W tym przypadku jest to śmierć na życzenie. A zabójca raczej o pozwolenie nie pyta...
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ciężko uważać osoby odłączające aparaturę za zabójców .. taka mają pracę i zakres obowiązków. Ale kobiecie szczerze współczuję choć nie wiem czy lepiej żyć i się męczyć czy umrzeć na własne życzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.