|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wpływ najnowszej technologii na funkcjonowania człowieka
Chciałem z Wami podyskutować o nowych technologiach w kontekście ich wykorzystywania w dzisiejszym świecie.
Do refleksji skłoniła mnie książka Williama Powersa „Wyloguj się do życia" - nowość PWN, którą kupiłem 3 marca.Autor pisze w książce o wpływie urządzeń mobilnych na relacje w związku, pomiędzy członkami rodziny i bliskimi nam osobami. Czy Waszym zdaniem nowe technologie zmieniły sposób tworzenia relacji pomiędzy ludźmi? Do czego Wy najczęściej wykorzystujecie Internet i urządzenia mobilne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wpływ najnowszej technologii na funkcjonowania człowieka
Pewnie robisz badania do jakiejś pracy.
Odpowiedź jest oczywista na postawione przez Ciebie pytania. Oczywiście, że w ostatnich latach technologia i wirtualny świat wdarł się w rejony budowania więzi między ludźmi. I to w sposób niepokojący, szczególnie wśród nastolatków, ale nie tylko. Rozmowa i poznawanie się w sposób elektroniczny nigdy nie będzie takie samo jak budowanie więzi w sposób naturalny, czyli w realu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
albo reklama do pracy, albo reklama ksiązki jako wyjscie do dyskusji
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Nie dociekając celu, w jakim zadałeś to pytanie, postaram się odpowiedzieć.
Nowe technologie totalnie zmieniły sposoby komunikacji, co więcej przewartościowały je. Odnosi się to jednak tylko i wyłącznie do znajomości dalszych - bardziej znajomych niż rodziny i przyjaciół. Na te relacje nowe media nie mają większego wpływu. Szybkość i łatwość komunikacji jest powierzchowna. Korzystamy z niej, ponieważ tempo życia nas do tego zmusza, a poniekąd jest nam wygodniej. Internetowe znajomości dużo akceptują, szybko reagują i wykazują "punktowe" zaangażowanie. To też jest dobre, tylko nie można się w tym zatracić. Tu problem dotyka młodych ludzi. Sama prowadzę blog, zarówno komputer, jak i wszelkie urządzenia mobilne towarzyszą mi każdego dnia. Często kilka godzin dziennie spędzam w sieci. Szukam informacji, sprawdzam co słychać z branży, odpisuję na wiadomości - kilka dziennie. Trudno nie zawierać znajomości, ale staram się je przenosić do rzeczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.