|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
O czym jest ta piosenka???
Siemanko.
Proponuje nową zabawe. Podajemy tytuł piosenki (wraz z tekstem i jeśli to możliwe z teledyskiem) i zajmujemy się analizą tego utworu. Czyli: o czym jest ta piosenka, co autor chciał nam przekazać, czy teledysk jest adekwatny do treści.... itp. Jestem pewna, że opinie nie będą jednakowe A to może być bardzo ciekawe.Na początek: Edyta Górniak "List" tekst piosenki Aniele mój, szukałam Cię, kiedy szczęście porwał wiatr, Gdy złe słowa splotły sieć, nikt nie słyszał serca skarg, Mój świat umierał w snach, myśli wrogiem stały się, Moje serce lustrem jest i ciągle jeszcze szuka sił by wybaczyć, Tyle nieotartych łez zanim los przytulił mnie, Tyle pustych dni nim uwolniłam się z tamtych chwil, Każdy dzień oddala gniew, bo jego ramię siłą jest, Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona, Ten lęk uwięził mnie, nikt nie słyszał dźwięku łez, Utonęłam w żalu by znów narodzić się, A dziś już nie pamiętam nic, czas uspokoić sny, Uwolniłam się by żyć, by nie otruć świata smutkiem łez, Więc nie pytaj mnie... Ile popłynęło łez zanim los przywrócił sens, Ile pustych dni nim uwolniłam się z tamtych chwil, Każdy dzień oddala gniew, bo jego ramię siłą jest, Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona, Aniele mój Ty wiedziałeś i cierpiałeś tak jak ja, Przyrzekam Ci więc, że każdy mój dzień będzie światłem tych którzy zgubią się, Tyle pustych dni nim uwolniłam się z tamtych chwil, Każdy dzień oddala gniew bo jego ramię siłą jest, Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona, Twoja czułość... i teledysk http://pl.youtube.com/watch?v=Cfeho7...eature=related Piszcie, jak myślicie o czym jest ten utwór.... Zapraszam do analizy. Jestem ciekawa co napiszecie. Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym jest ta piosenka... i to skłoniło mnie do założenia tego wątku.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: O czym jest ta piosenka???
1.)Wydaje mi się ,żę jest on o dziewczynie ,która męczyła się w jakimś (toksycznym
) związku,i jakiś inny człowiek (ten anioł) ja z niego wyciągnął i został jej prawdziwa miłością.Ja to tak rozumiem.Ewentualnie coś z ojcem ,który np.nadużywał alkoholu. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Pomysł fajny...zobaczymy czy sie przyjmie.
Kvetina jeśli pozwolisz mam propozycję do tego co ty napisałaś. Każda osoba analizująca tekst podaje kolejną piosenkę do zanalizowania. Bądź np. trzy różne analizy od trzech różnych osób na temat jednej piosenki i dopiero nowy tekst. Ale to jest twój wątek, ty zdecyduj
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hejka. Dobry pomysł Dzięki za zainteresowanie. A więc decyduje tak:Powiedzmy że po 3 analizach dodajemy nową piosenke. Tak żeby można było porównać Czekam na analize i kolejne propozycje. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

A to może być bardzo ciekawe.
i to skłoniło mnie do założenia tego wątku.