2.5 roczne dziecko zaczelo mruzyc oczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-27, 21:58   #1
ewcia23
Raczkowanie

2.5 roczne dziecko zaczelo mruzyc oczy

Witajcie.Moze ktoras mama miala podobny problem,a wiec moj synek 2,5 roku zaczal dzis mruzyc oczy,niewiem czym to jest spowodowane,nie robil tego caly dzien ale dosyc czesto-nagle popoludniu zaczal tak robic i niewiem czy cos sie nie dzieje-synek niema zadnej infekcji oka itp ale jest alergikiem i ma skaze bialkowa,ostatnio byl przeziebiony i jeszcze zostal mu kaszel ale teraz niewiem czy to moze nie wychodzi jakas nowa alergia?dzis tez zauwazylam jak weszlismy do kosciola w ktorym jest jasne swiatlo to praktycznie ciagle mruzyl oczy,i jak wracalismy autem i patrzyl na swiatla za oknem to mrugal oczami-niewiem czy to moze jakis skok rozwojowy.Poczytalam troche na necie i albo przechodzi samo albo okazuje sie wada wzroku lub alergia ale przy alergii przewaznie oczy lzawia a u nas tego niema wiec niewiem co robic.Niestety mieszkam w UK i na pomoc lekarza praktycznie niemam co liczyc-dla nich wszystko zawsze jest wporzadku....zobacze jeszcze jutro jak synek bedzie sie zachowywal-czytalam zeby wogule nie zwracac synkowi uwagi ze mruga bo moze to przyniesc odwrotny skutek.Troche to dziwne ze nagle na swiatlo zaczal tak reagowac.... acha i pamietam jak ja bylam mala to mruzylam oczy i tak czesto to robilam ze pozniej ciezko mi bylo przestac-taki tik nerwowy czy co ale mialam wtedy z 10 lat i przeszlo

Edytowane przez ewcia23
Czas edycji: 2014-04-27 o 22:02
ewcia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 23:34   #2
taszkin
Zakorzenienie

Dot.: 2.5 roczne dziecko zaczelo mruzyc oczy

Moja córa też od zawsze mruży i mruga, choć były podejrzenia, że na tle nerwowym (właśnie wtedy nie wolno zwracać uwagi) to teraz już raczej mamy pewność, że to alergiczne (a tło nerwowe tylko wzmaga to co już jest). Okulistę też odwiedziliśmy, bo bałam się wady wzroku. Wyszło tylko, że ma bardzo wysuszoną śluzówkę po kropelkach sterydowych (po przebytym zapaleniu oka) i to też nasiliło problem. Teraz wiosna, czas na alergie, więc znów się zaczęło.
Skoro jest alergikiem to pewnie dostaje jakieś leki? To pewnie alergiczne, jeśli nie minie to warto byłoby zbadać oczka.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 06:51   #3
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

U nas to było. Mrużyła oczy przy różnych czynnościach, jedzenie, oglądanie bajki, cos rysowała, nie było to w każdym razie tylko podczas czynności, które wymagają skupienia wzroku. Też akurat miała około 2,5 roku jak to się zaczęło. Pediatra mi powiedział, że to raczej nic groźnego ale żeby obserwować przez kilka dni. Trwało to łącznie może ze 2 tygodnie i samo przeszło.

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2014-04-28 o 06:52
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 07:29   #4
klara78
Zakorzenienie

U mojego synka było podobnie. Gdy skończył 3 latka zabrałam go do okulisty i okazało się, że ta szczególna wrażliwość na słońce to astygmatyzm i Młody nosi okularki. Warto takie rzeczy sprawdzać u specjalisty.
klara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 07:49   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Równie dobrze moze zaczyna się zapalenie spojówek.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 09:16   #6
Jania_K
Przyczajenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46209416]Równie dobrze moze zaczyna się zapalenie spojówek.[/QUOTE]
U mojej Nicolki tak właśnie było. Zaczęła mrużyć do oczy, więc zabraliśmy ją z mężem do okulisty, który potwierdził zapalenie spojówek. Mała dostała krople do oczu i po kilku dniach było już lepiej. Przy zapaleniu spojówek uważaj by dziecko nie drapało powiek.
Jania_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-28, 12:42   #7
ajah
wańka wstańka

Diagnozy nikt Ci nie poda, a możliwości jest wiele.
Idź z dzieckiem do lekarza po prostu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-28, 12:56   #8
ewcia23
Raczkowanie

Juz umowilam sie do lekarza ale oczywiscie zanim dotre do okulisty pewnie potrwa gdyz tu w UK umawiaja mnie najpierw do pielegniarki-ona stwierdzi czy lekarz ogolny potrzebny,pozniej mam nadzieje skierowanie do okulisty.Dzis zauwazylam ze rano synek stal przy oknie patrzac na swiatlo mruzyl oczy,wlaczylam pozniej na chwilke bajke w tv zeby sprawdzic reakcje i tez mrugal no i przyczytalam ze moze byc astygmatyzm jesli dziecko mruzy oczy przy czytaniu ksiazeczki no i wlasnie przeczytalam mu kilka ksiazek i odrazu zaczal mruzyc oczy.....Troche jestem w szoku ze tak nagle wczoraj sie zaczelo:/ Myslalam ze moze jakies tiki nerwowe ale widze ze chyba nie.Watpie ze zapalenie spojowek by mial skoro tylko reaguje na swiatlo mruganiem a innych objawow niema typu tarcie oczu czy zaczerwienione spojowki.Teraz tylko boje sie zeby lekarz okulista naprawde zbadal synka bo to co ja juz przeszlam z lekarzami w UK to szkoda slow.Najgorsza ta mysl ze powiedza ze to minie i odesla do domu
Stary 2014-04-29, 09:56   #9
ewcia23
Raczkowanie

A wiec bylismy u pielegniarki-oczywiscie do lekarza nas nie skierowala.Powiedziala ze skoro nie trze oczu i nie ma zaczerwienionych oraz ropy w oczu itp to nie jest to zapalenie.Nawet malemu nie zajrzala w oczy siedzial na kolanach a ona sluchala.Jedynie osluchala go bo ma ten dziwny kaszel wiec powiedziala ze pluca ma czyste.Kazala isc z synkiem zbadac wzrok do okulisty-dzis juz jestemy umowieni z malym i czy ktoras mama moze mi powiedziec jak wyglada takie badanie u 2.5r dziecka?? Moj synek jest taki ruchliwy ze w miejscu nie usiedzi a jak lekarz ma go zbadac to jest wrzask wiec zastanawiam sie jak wyglada takie badanie.Tu w UK idzie sie do salonu optycznego i tam badaja wzrok.
Stary 2014-04-29, 10:47   #10
klara78
Zakorzenienie

Z moim synkiem u okulisty też była przeprawa. Za pierwszym razem wyszliśmy bez badania. Za drugim razem u innego lekarza dał się przebadac na maszynie. Niestety trzeba siedzieć jakiś czas nieruchomo. Najwyżej zrobisz kilka podejść.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-29, 20:35   #11
201607211724
Konto usunięte

moj ma prawie poltora roku i mruzy oczy namietnie od dawna.. Jestesmy pod kontrola neonatologow, neurologow, kilku pediatrow i okulisty od poczatku i nikt nie wie dlaczego. Jakis miesiac temu bylismy na kontrolnym badaniu oczu i okulistka ponownie nie dopatrzyla sie niczego, co mogloby to mruzenie powodowac (Mlody ma standardowa nadwzrocznosc, zadnego zapalenie spojowek, wad anatomicznych oka, dno czyste itd.) Okulista stwierdzila, ze synek moze sie tak "bawic" sprawdzajac zmiany ostrosci i troche tak to wyglada.

Dzis mnie zastrzelil, bo zaczal chodzic z zamknietymi oczami, najpierw w domu, pozniej na plazy (na pewno nie razilo go slonce). Gdyby nie to, ze robil to z błoga mina i kiedy oczy otwieral smial sie, przerazilby mnie... Czy czyjes dziecko tak robilo? Czy to "normalne"?
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-29, 21:18   #12
klara78
Zakorzenienie

Mój starszy też lubi chodzić z zamkniętymi oczami Chyba w takim razie mają dzieciaki z tego jakiś fun

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-30, 10:06   #13
ewcia23
Raczkowanie

My juz po wizycie u okulisty,niestety maly dostal takie histerii ze zadnego badania nie udalo sie zrobic Wsumie nawet nie zaczelismy bo na sam widok lekarza wpadl w histerie jakby myslal ze jakis zastrzyk go czeka wiec nic dalej nie wiem.Do lekarza ogolnego mam czekac na skierowanie i wtedy byc moze wysla do okulisty w szpitalu.Najgorsze teraz to czekanie-tu sie z niczym nie spiesza.Zastanawiam sie co bedzie jak synkowi dalej nie zbadaja wzroku-on panicznie boi sie lekarzy wiec co wtedy,przeciez nie bede czekac az dorosnie
Stary 2014-04-30, 10:20   #14
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ewcia23 Pokaż wiadomość
My juz po wizycie u okulisty,niestety maly dostal takie histerii ze zadnego badania nie udalo sie zrobic Wsumie nawet nie zaczelismy bo na sam widok lekarza wpadl w histerie jakby myslal ze jakis zastrzyk go czeka wiec nic dalej nie wiem.Do lekarza ogolnego mam czekac na skierowanie i wtedy byc moze wysla do okulisty w szpitalu.Najgorsze teraz to czekanie-tu sie z niczym nie spiesza.Zastanawiam sie co bedzie jak synkowi dalej nie zbadaja wzroku-on panicznie boi sie lekarzy wiec co wtedy,przeciez nie bede czekac az dorosnie
Nie bardzo rozumiem Twoją panikę
Dziecko się nie dało zbadać, a w przypadku oczu niewiele można zrobić w takiej sytuacji. Przed kolejna wizytą przygotuj do niej dziecko, może to spowoduje, ze będzie mniej zestresowane.
W waszym przypadku nie ma szczeolnego powodu do pośpiechu.
Mój trzylatek miał badane oczy przez okulste, okazało się, ze ma wade wzroku. Nosił okulary, po roku wada się cofnęła.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości