Czy ja jestem Anorektyczką? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-03, 15:54   #1
noname12345TPa
Gość

Unhappy

Jak przytyć

Dziewczyny!
Piszę do was moje kochane z zapytaniem
W wieku 13 lat ważyłam około 62 kg.
Teraz ważę 53 kg przy wzroście 175 centymetrów.
Zchudłam do tej wagi stosując dietę wege i wegan - nie umiałam jej skomponować.
Teraz nie potrafię przytyć. Wszędzie na kalkulatorach BMI widnieje napis 17,5 - anoreksja. mam trochę kości wystających. i piersi rozmiar 75 B (z 75 C). Jem normalnie, a nawet powyżej przeciętnej. U pani małgosi - kanapka podwójny ser, szynka dwa rodzaje, ogórek kiszony, pomidor na białej bułce. Lubię każde żarcie i ani razu nic nie zwracałam. Nie lubię tylko czosnku, cebuli i chleba. Nie mogę pić mleka ani jeść soi. Czy jest to anoreksja? Moja siostra ma to samo. Noszę ciuchy rozmiar 36 - 38. Proszę was o pomoc? Co to jest i dlaczego nie mogę utyć.
Pozdrowionka

Edytowane przez noname12345TPa
Czas edycji: 2008-03-03 o 16:34 Powód: dopisek
Stary 2008-03-03, 16:21   #2
gosia1207
Rozeznanie

Dot.: Czy ja jestem Anorektyczką?

Dziewczyno, anoreksja to choroba duszy, psychiczna...
Widocznie masz taką szybką przemianę materii, może też w genach, jak mówisz że siostra tak samo ma.
Wpisz w google anoreksja i poczytaj troszkę o niej
gosia1207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-03, 16:34   #3
noname12345TPa
Gość

Wiem, bo ja to siebie bardzo lubię. Sama czytałam sporo o anie. Ale jak ja mam przytyć? Jak mam zwolnić tą przemianę materii. Nie chcę by wiecznie przy liczeniu BMI wyskakiwało mi - anoreksja. Bo ana to nie jest.
Pozdrawiam
P.S zmieniam tytuł postu na "jak przytyć?"
Stary 2008-03-03, 16:44   #4
zooosia
Zadomowienie

szybka przemiana materii a anoreksja to dwie całkiem różne sprawy niejedna dziewczyna Ci zazdrosci, że masz taka szybka przemiane (w tym ja) ale rozumiem ze moze to być dla Ciebie uciążliwie. na dietetyce jest cały wątek o tym jak przytyć, więc moze to Ci pomoże

zooosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-03, 17:38   #5
noname12345TPa
Gość

A możesz podać mi linka (nie mogę go znaleść poprzez wyszukiwarkę).
Stary 2008-03-03, 19:37   #6
Ludowa
Zakorzenienie

Nie jesteś anorektyczką, absolutnie
Po prostu odchudziłaś się, niezbyt zdrowo i pewnie za mocno. Skoro czujesz, że przydałoby Ci się kilka kilo, ale lubisz siebie i nie masz oporów przed jedzeniem, to ana zupełnie Cię nie dotyczy.

Btw, początkowo chciałam połączyć z wątkiem 'Anoreksja...', ale jak widać nie ma żadnych podstaw i wręcz mnie to cieszy

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
A możesz podać mi linka (nie mogę go znaleść poprzez wyszukiwarkę).
Tyjemy razem http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=182565
Przytyć, przytyć chcę ze wszystkich sił http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=168660

Pozdrawiam.

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 20:55   #7
come fly with me
Raczkowanie

Cytat:
Nie chcę by wiecznie przy liczeniu BMI wyskakiwało mi - anoreksja. Bo ana to nie jest.
Oczywiście, że nie jest, skoro masz świadomość swojej szczupłości i chcesz w dodatku przytyć! skoro siostra ma tak samo to widać taka wasza uroda. No i w żadnym kalkulatorze BMI nie definiują anoreksji, kalkulator oblicza stosunek masy ciała do wzrostu, więc może określić czy masz niedowagę. Anoreksja, to - jak ktoś już napisał- choroba duszy, która przejawia się w różnych innych aspektach, nie tylko w niskim BMI. Powodzenia w przybieraniu na wadze

come fly with me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 21:19   #8
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez come fly with me Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie jest, skoro masz świadomość swojej szczupłości i chcesz w dodatku przytyć! skoro siostra ma tak samo to widać taka wasza uroda. No i w żadnym kalkulatorze BMI nie definiują anoreksji, kalkulator oblicza stosunek masy ciała do wzrostu, więc może określić czy masz niedowagę. Anoreksja, to - jak ktoś już napisał- choroba duszy, która przejawia się w różnych innych aspektach, nie tylko w niskim BMI. Powodzenia w przybieraniu na wadze
Niestety są kalkulatory, które traktują to tak ogólnikowo. Poniżej 19 masz niedowagę, a poniżej 17,5 wychudzenie a jak masz ok. 16 to wyskakuje wyniszczenia = ciężka choroba (np. anoreksja)

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-08, 15:24   #9
noname12345TPa
Gość

Hypnotic, chcę utyć bo:
- boję się że nie będę miała dzieci
- ludzie wytykają mnie ("musisz utyć", "ale ty jesteś chuda").
Mam dość tych okropnych słów. I wszędzie na mnie mówią, że ja mam anoreksję (nawet koleżanki w szkole).
A co najśmieszniejsze przyjaźnie się z dziewczyną, która ma nadwagę. Ewi jest moim wielkim przyjacielem. Czyż nie zabawne: laska z niedowagą przyjaźni się z tą, która ma nadwagę?
Dodatkowo nie za bardzo lubię nosić spodnie tylko na pasku (bo inaczej spadają ze mnie). Mam miesiączki normalnie (jak w zegarku - równo co 31 dni).
Wiem, że niektóre kalkulatory kłamią, ale ja mam dość głownie tych tekstów. Pewnie wiecie jak to rani. W życiu przeżyłam już tyle (histora na plotkowym w wizażowych społecznościach w wątku "Grupa wsparcia dla osób chorujących przewlekle (których lekarze czasem mają w nosie)", że wystarczy mi na całe życie.
Całuski Weronka

Edytowane przez noname12345TPa
Czas edycji: 2008-03-08 o 15:25 Powód: drobne poprawki
Stary 2008-03-08, 15:35   #10
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Weronika ale to nie jest tak, że ci bmi pokaże że masz anoreksje i ją masz. To jest też choroba duszy,a nie tylko ciała.
Chcesz utyć a nie schudnąć ? Czyli jest ok- nie masz anoreksji.
Nie każda chuda osoba musi ją mieć.
EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-08, 15:53   #11
noname12345TPa
Gość

Wiem, ja kcoham żarcie. Tylko męczą mnie jedynie wypowiedzi innych ludzi. Nie mam anoreksji i sama o tym wiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-08, 19:42   #12
Ludowa
Zakorzenienie

Weroniko, ale w jaki sposób możemy Ci pomóc? Mamy zmienić sposób myślenia Twojego otoczenia albo przybrać za Ciebie te kilka kilo? Przecież wiesz, że tak się nie da.

Cytat:
Hypnotic, chcę utyć bo:
- boję się że nie będę miała dzieci
Ale przecież masz miesiączki regularnie, więc wszystko jest dobrze. A jeśli jesteś niespokojna, to idź do gina, przebadaj się, pogadaj z nim.

Cytat:
A co najśmieszniejsze przyjaźnie się z dziewczyną, która ma nadwagę. Ewi jest moim wielkim przyjacielem. Czyż nie zabawne: laska z niedowagą przyjaźni się z tą, która ma nadwagę?
Nie widzę w tym nic zabawnego, przyjaciół nie dobiera się po wadze.

Cytat:
- ludzie wytykają mnie ("musisz utyć", "ale ty jesteś chuda").
Mam dość tych okropnych słów. I wszędzie na mnie mówią, że ja mam anoreksję (nawet koleżanki w szkole).
Słuchaj, powinnaś podjąć jakąś decyzję, bo widzę, że faktycznie się męczysz.
Mówi się, że najważniejsza jest akceptacja, i to prawda, ale rozumiem, że jest Ci ciężko, skoro ciągle słyszysz takie a nie inne epitety... Jeśli z tymi paroma kg do przodu byłoby Ci łatwiej i czułabyś się lepiej, dlaczego nie - możesz spróbować przytyć.
Przytycie = jedzenie powyżej zapotrzebowania kalorycznego.

Podałam Ci już parę linków i więcej dla Ciebie nie mogę zrobić. Powodzenia

Stary 2008-03-14, 21:17   #13
zuni
Rozeznanie

GG do zuni Send a message via Skype™ to zuni

Jeżeli masz 13 lat to sie nie przejmoj moja siostra ma 14 lat 174cm i 50 kg kiby 10 kg niedowagi ale nie ma stwierdzonej anorekcji taka jush jej natura zazdroszce jej bo zjada 50x razy wiecej niz ja i nie tyje wcale :P dodam ze moja siostra nie miesiaczkuje i ma rozmiar 75A rozmiar stanika ale tez taki mialam w jej wieku a teraz mam C wiec sie nie przejmujemy
zuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-23, 20:15   #14
Ludowa
Zakorzenienie

Na wyraźną prośbę autorki, która zmieniła już podejście i nie oczekuje więcej porad na ten temat, wątek zamykam.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości