|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak schudnac?
witam. mam niecale 18 lat. waze 73 kg i mam 163cm wzrostu. moje BMI to troche ponad 27. Mam nadwage, ale nie taka mala. Jak dojde do 80kg to juz chyba bedzie otylosc. Wiele osób ( w zasadzie to wszyscy) mowia mi ze wygladam na gora 65kg, ze nie jestem gruba itd. Ale waga pokazuje co innego. Jak bylam mala (okolo 2 rok zycia) to dosyc powaznie chorowalam. Bylam w szpitalu bo bycie w domu bylo zbyt ryzykowne. Otrzymywalam leki po ktorych sie tyje. Ale do wyboru bylo albo smierc badz zycie z astma, albo w miare normalne zycie ale z wieksza masa ciala. Na dzien dzisiejszy nie mam zadnego sladu choroby, nawet lekarze sie dziwili ze tak sobie poradzilam. Lekarze mowili ze jak bede nastolatka i bede miec troche ruchu to schudne. Ale chyba nie do konca schudlam. Moze tylko troszke. Ruchu fizycznego mi nie brakuje. Od dziecka duzo biegalam z ruwiesnikami grajac w pilke. Teraz jezdze na rowerze (w tamtym roku 1000km, a w tym juz ponad 200). Na marginesie: niedlugo kupuje nowy rower
![]() Macie jakis sposob zeby schudnac? Chcialabym nawet ponad 10kg. Co jesc a czego nie? Pomozcie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak schudnac?
Witaj niquis
![]() Jeśli będę wstanie Ci pomóc, to proszę bardzo ![]() Sama mam wiele doczynienia z dietą i odchudzaniem.Od listopada do marca schudłam 10 kilo-tak dla własnej przyejmności.Teraz znowu zaczełam dietę,ale teraz z przmusu.Trenowałam pływanie i neistety teraz moje kolana są w złym stanie i muszę ważyć okolo 55 kilo.Narazie zamierzam ważyć 58 kilosków.Mam 18 lat, 172cm,i aktualnei ważę 65kilo(2 kilo po świętach przybrałam;/).Ale dość o mnie ![]() Na początek proponuję,żebyś sobie obrała cel.Ale nie jakiś w stylu "schudne 15 kilo w 2 miesiace".Nie!!Niech na początek bedzie to,np.do wakacji będę lzejsza o 5 kilo.Realne i łatwe do zrobienia ![]() Czas na dietę.Wybierz sobei odpowiednią dla Ciebie.Osobiście polecam diete 1000-1200 kalorii.Ale nie odrazu.Na początku zaczynasz od 1500 kalorii i co tydzien schodzisz o te 100-200 kalorii .Inaczej padłabys z osłabienie,a po za tym Twoj organizm przezyłby szok i zamaist oddawać kilogramy ,specjalnie by je zatrzymywał ![]() Małymi krokami wiele zdziałasz. ![]() Nie wiem co byś chciała konkretnei wiedzieć,więc pytaj ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No, ok co do kalorii to bede wiedziec co ile ma, np. z opakowania, ale jak np. kanapka to nie bede wiedziala ile ma kalorii...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Proponuję żebyś sobie sprawdzała ilość kalorii na stronie"www.kobieta.wp.pl tam jest taki licznik kalorii,wszystko jest bardzo prosto i zrozumiale podane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() To kiepska rada. Dieta 1000-1200 kcal nie jest uniwersalna, jedna osoba na niej będzie normalnie chudła a druga sobie zaszkodzi, spowolni metabolizm, z potem dopadnie ją jojo. Niquis, na początek musisz policzyć swoje zapotrzebowanie. Tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020 masz wzory z których można to wyliczyć. Myślę że z Twoją wagą i uprawianiem sportów będziesz miała ok 1900 kcal dziennie. Kiedy już policzysz - odejmij od tego 300-400 kcal i tyle dziennie zjadaj. W żadnym razie nie schodź poniżej 1200 kcal dziennie. Obcinać dalej możesz dopiero wtedy kiedy schudniesz bo wtedy Twoje zapotrzebowanie będzie mniejsze. Jedz produkty pełnoziarniste, odstaw białe pieczywo i zastąp je razowym, odstaw biały makaron i też używaj razowego, ciemny ryż, kasza gryczana, jaglana... Zadbaj też o jedzenie zdrowych tłuszczów - wspomagają chudnięcie (tłuste ryby, orzechy, słonecznik, pestki dyni, oliwa z oliwek na zimno - nie smażona). Jedz też chude białko, takie jak kurczak, ryby, rośliny strączkowe, jajka, nabiał. 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny, najlepiej o stałych porach. Owoce 1-2 razy dziennie, najlepiej przed godziną 16stą - mają sporo cukru. Unikaj bananów, winogron, gotowanej marchwi, soków owocowych (cukier), oczywiście fast foodów, słodyczy (raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na jakieś odstępstwo, ale nie przesadzaj z tym), wszelkich gazowanych napojów. Usystematyzuj swoje treningi, przydałyby się też ćwiczenia siłowe bo rower to same aeroby. Kalorie możesz liczyć wedle tabelek, jest ich masa w necie. Przydałaby Ci się elektroniczna waga kuchenna żebyś wiedziała ile czego jesz, na allegro można kupić je dość tanio. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-05-04 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
niquis ja mam tak samo! waze 70 kg przy 178 cm wzrostu wszyscy mowia ze wygladam szczuplutko ale waga mowi sama za siebie! i tak schudlam juz 3 kg razem z wizazynkami sie tu mocno wspieramy
![]() s-1 kanapka ciemna z dzemem niskoslodzonym(bez masla, zreszta tak jak wszystko) 2-jablko o-2 krokiety na oliwie k-salatka(jajko salata marchew ser zolty(jem bardzo ale to bardzo rzadko chociaz lubie) pomidor troche slonecznika) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dzieki za wszelka pomoc. a co mam brac do picia do jazdy rowerem? Bo to niezbedne. Zawsze bralam wode+sok z cytryny+cukier. to jest taki domowej roboty napoj izotoniczny. Jak jade wiecej km - rzedu 50km i wiecej to bierze sie jedzenie, np. jakis batonik - ogolnie ma to byc szybki sposob na energie. A gotowe napoje izotoniczne mozna pic?
http://www.kalorie.net/tabela_kalorii.html dobra ta tabelka? ktore to kalorie?? :/ Edytowane przez niquis Czas edycji: 2009-05-04 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Chwilka, skoro piszesz, że nie wyglądasz na swoją wagę to mogłabyś podac wymiary? Bo może rzeczywiście przesadzasz i zamiast diety wystarczyłoby tylko poćwiczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Witam też jestem ciekawa,
![]() mam zamiar przejsc na diete, choc wszyscy co mnie znaja mowia ze wystarczy pocwiczyc no ale mi same cwiczenia nic nie dawaja.. tzn ja nie widze efektow ! mam 162 wzr i waze teraz jakies 51 kg innym moze sie wydawac ze dobrze waze ale ja sama ze soba sie zle czuje, i nie wiem czy ktos mnie zrozumie ? ;/ cwiczenia juz mam, zeby moc zaczac cwiczyc ale za bardzo nie wiem jaka dieta, albo co jesc nie jem mięsa, jesli ktos mnie zmusi to juz zjem.. mam 18scie lat rocznikowo no i za bardzo to ja nie gotuje .. wiec ciezko bedzie cos odgapic od innych co robia na obiad cos latwego bym chciala.. ale za bardzo nie wiem moze mi tez ktos pomoze.?
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja mam 90-75-98 mniejwiecej wiec wymiarow tez nie mam za malych...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do tego wydaje się być całkiem rozsądną dietą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.