straszny dylemat:( pomoże ktoś? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-05, 12:48   #1
FatBottomedGirl
Przyczajenie

straszny dylemat:( pomoże ktoś?

Witam, bardzo proszę o poradę. Chodzi o to, że mam zamiar niedługo rzucić studia, dużo rzeczy złożyło się na moją decyzję, i to raczej pewne. Chciałabym pójść do jakiejkolwiek pracy, ale wiadomo jak to dzisiaj jest, o pracę trudno. Jednak mam zamiar się postarać coś złapać, lub pójść do jakiejś szkoły policealnej, na kurs... Cokolwiek, byleby nie siedzieć w domu, coś działać, albo się uczyć albo pracować. Mój problem polega na tym, że chyba jest już za późno żeby zapisać się do policealnej patrzyłam na stronach internetowych różnych szkół i w większości rekrutacja we wrześniu, liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń... czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i poszedł do policealnej np. w połowie października lub później? wiem że to może dziwne i nienormalne rzucać studia po kilku dniach ale uwierzcie że nie mam wyjścia, nie mogę przewegetować nawet tego 1 roku... ale boję się, że nie znajdę nic, ani pracy, ani szkoły i rok przesiedzę w domu... Więc jak to jest z tymi szkołami policealnymi? jest szansa gdzieś się jeszcze załapać? może głupie pytanie, ale to dla mnie duży problem, nigdy nie byłam w tak poważnej sytuacji, dlatego pytam
FatBottomedGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 12:53   #2
201607111050
Konto usunięte

Dot.: straszny dylemat:( pomoże ktoś?

Cytat:
Napisane przez FatBottomedGirl Pokaż wiadomość
Witam, bardzo proszę o poradę. Chodzi o to, że mam zamiar niedługo rzucić studia, dużo rzeczy złożyło się na moją decyzję, i to raczej pewne. Chciałabym pójść do jakiejkolwiek pracy, ale wiadomo jak to dzisiaj jest, o pracę trudno. Jednak mam zamiar się postarać coś złapać, lub pójść do jakiejś szkoły policealnej, na kurs... Cokolwiek, byleby nie siedzieć w domu, coś działać, albo się uczyć albo pracować. Mój problem polega na tym, że chyba jest już za późno żeby zapisać się do policealnej patrzyłam na stronach internetowych różnych szkół i w większości rekrutacja we wrześniu, liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń... czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i poszedł do policealnej np. w połowie października lub później? wiem że to może dziwne i nienormalne rzucać studia po kilku dniach ale uwierzcie że nie mam wyjścia, nie mogę przewegetować nawet tego 1 roku... ale boję się, że nie znajdę nic, ani pracy, ani szkoły i rok przesiedzę w domu... Więc jak to jest z tymi szkołami policealnymi? jest szansa gdzieś się jeszcze załapać? może głupie pytanie, ale to dla mnie duży problem, nigdy nie byłam w tak poważnej sytuacji, dlatego pytam
Jeśli nie zdążysz załapać się do szkoły policealniej to większość ma rekrutację w zimie na kolejny semestr.
I czemu masz niby pracy przez rok nie znaleźć?
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 13:09   #3
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
Jeśli nie zdążysz załapać się do szkoły policealniej to większość ma rekrutację w zimie na kolejny semestr.
I czemu masz niby pracy przez rok nie znaleźć?

w sumie racja, mam nadzieję że znajdę jednak gdyby się nie udało, to bym przynajmniej chodziła do tej szkoły i nie siedziała na tyłku
Stary 2013-10-05, 13:13   #4
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie racja, mam nadzieję że znajdę jednak gdyby się nie udało, to bym przynajmniej chodziła do tej szkoły i nie siedziała na tyłku
tylko że tam zajęć nie ma za dużo, najczęściej co drugi weekend
czemu chcesz rzucić studia?
z pracą jest różnie, zależy gdzie mieszkasz, ale dla chcącego nic trudnego
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 13:19   #5
201606201234
Konto usunięte

mozesz spokojnie sie zapisac w pazdzierniku, tylko musisz sie tam najlepiej osobiscie udac i pytac o miejsca. W wiekszosci szkol policealnych jest tak, ze zapisuje sie mnostwo ludzi a nawet polowa z tego nie przychodzi, wiec miejsca sa.

Edytowane przez 201606201234
Czas edycji: 2013-10-05 o 13:34
201606201234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 13:53   #6
grubella
BAN stały

Spokojnie możesz się jeszcze zapisać, na pewno są miejsca. Tylko jak najszybciej to zrób jeśli podjęłaś stanowczą decyzję o rzuceniu studiów.
Notatki od osób , które od początku chodziły sobie w razie czego skserujesz, dopytasz się co było itp. Nie będzie tego dużo bo tam nauka co 2 tygodnie, więcej jak 6 dni wykładów nie było.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 14:14   #7
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Dziękuję Wam za odp. tylko że ja chcę iść dziennie do tej szkoły, nie co 2 weekend studia chcę rzucić bo wykańczają mnie psychicznie, jest dopiero 5 października a ja od 1-go schudłam z nerwów 3 kilo, nie mogę jeść, spać... tam jest naprawdę beznadziejnie, głównie chodzi o ludzi. może się to wydawać głupie ale dla mnie to nie do wytrzymania... ale to nieważne w przyszłym tygodniu idę do dziekanatu i załatwię tą sprawę.

może znajdzie się jeszcze ktoś kto zrobił (lub może ma zamiar zrobić) podobnie jak ja i też nie za bardzo wie co zrobić dalej ze swoim życiem?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 16:07   #8
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję Wam za odp. tylko że ja chcę iść dziennie do tej szkoły, nie co 2 weekend studia chcę rzucić bo wykańczają mnie psychicznie, jest dopiero 5 października a ja od 1-go schudłam z nerwów 3 kilo, nie mogę jeść, spać... tam jest naprawdę beznadziejnie, głównie chodzi o ludzi. może się to wydawać głupie ale dla mnie to nie do wytrzymania... ale to nieważne w przyszłym tygodniu idę do dziekanatu i załatwię tą sprawę.

może znajdzie się jeszcze ktoś kto zrobił (lub może ma zamiar zrobić) podobnie jak ja i też nie za bardzo wie co zrobić dalej ze swoim życiem?
To może jakaś wizyta u specjalisty? Zdrowe to nie jest
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 16:19   #9
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Na moje oko to i na normalne studia możesz iść wiele uczelni przyjmuje jeszcze w październiku, bo okazało się, że nie było tylu chętnych...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 16:40   #10
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
To może jakaś wizyta u specjalisty? Zdrowe to nie jest
no mój organizm źle na to reaguje, pierwszy raz od lat mam coś takiego, nie wiem co będzie potem ale chyba nic dobrego z tego nie wyjdzie... boje się tylko reakcji ludzi, znajomych

Edytowane przez FatBottomedGirl
Czas edycji: 2013-10-05 o 16:41
Stary 2013-10-05, 19:12   #11
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

ojtam, ja przeryczałam pierwsze dwa tygodnie studiów z powodu "beznadziejnych ludzi", a teraz uważam, że po prostu źle się nastwialam, bo ludzie okazali się świetni
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 19:38   #12
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
ojtam, ja przeryczałam pierwsze dwa tygodnie studiów z powodu "beznadziejnych ludzi", a teraz uważam, że po prostu źle się nastwialam, bo ludzie okazali się świetni
zazdroszczę ja się źle nie nastawiałam, nie skreśliłam ich jak tylko ich zobaczyłam. to wyszło w trakcie rozmowy z nimi, mam wrażenie że zamiast pójść po szkole średniej (gdzie ludzie byli dużo dojrzalsi i fajni) do przodu, ja cofnęłam się z powrotem do gimnazjum. bo oni właśnie przypominają typową gimbazę...
boję się, naprawdę bardzo się boje że podejmę złą decyzję, dokonam złego wyboru i będę potem żałować... koszmar jakiś
Stary 2013-10-05, 19:40   #13
Aimee_J
Zakorzenienie

Z doświadczenia: na zajęcia w szkole policealnej zapisałam się w połowie października. Chodziłam wieczorowo, od poniedziałku do czwartku, chociaż też były zajęcia weekendowe.

Co do studiów: jak sama zauważyłaś jest dopiero 5 października. Może daj sobie trochę czasu? Pozwól samej sobie się zaklimatyzować, poznać innych. Jak znajdziesz pracę też będziesz ją rzucać po pięciu dniach, bo współpracownicy nie będą Ci pasować? Wiem, że to brzmi brutalnie, ale... Taka prawda. Może pomyśl nad rozmową z psychologiem, który pomoże Ci zapanować nad strachem?
Albo po prostu ich... zignoruj. Uczysz się dla siebie, nie dla nich.

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2013-10-05 o 19:42
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 19:45   #14
201605301111
Konto usunięte

a jak sam kierunek? podoba ci się? interesuje cie? bo wiesz, ludzi zawsze można olać, zawsze też znajdzie się przynajmniej jedna osoba, którą polubisz
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 21:58   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Bez sensu jest rzucać studia z powodu ludzi na roku. Raz, że nie jest możliwe, by byli sami beznadziejni Dwa, że na studia się idzie jednak się uczyć, zdobywać wiedzę, umiejętności, a na końcu dyplom, dla mnie ludzie na roku to jest jednak kwestia drugorzędna. To już nie podstawówka, że trzeba mieć przyjaciółkę z ławki.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-05, 23:32   #16
chwast
Zakorzenienie

w żaku można się zapisać do policealnej do końca października
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 07:23   #17
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ew. przepisać do innej grupy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 08:05   #18
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
a jak sam kierunek? podoba ci się? interesuje cie? bo wiesz, ludzi zawsze można olać, zawsze też znajdzie się przynajmniej jedna osoba, którą polubisz

kierunek sam w sobie mi się bardzo podoba i mnie interesuje, odkąd zaczęłam szkołę średnią wiedziałam że chcę tam iść. jedyny problem to ta atmosfera nie do zniesienia...

może rzeczywiście jeszcze poczekam, zobaczę czy coś się zmieni... jeśli w ogóle nic się nie polepszy przez ten miesiąc, chyba dam sobie spokój...

Czas edycji: 2013-10-06 o 08:22
Stary 2013-10-06, 08:39   #19
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Chcesz rzucić studia, o których marzyłaś przez paru ludzi, którzy Ci nie pasują? To moim zdaniem zły wybór. Zresztą tak to w życiu jest, że spotykasz w pracy, w szkole ludzi nie zawsze takich, którzy będą Ci przychylni. Może być Ci trudno funkcjonować z takim podejściem jakie prezentujesz.

Poza tym - tak jak ktoś już napisał - trudno uwierzyć w to, że cały rok to banda półgłówków. Ja poszukałabym jakiejś "bratniej duszy" albo olała towarzystwo i chodziła swoimi ścieżkami.
Stary 2013-10-06, 09:50   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Co takiego ci ludzie robią właściwie, że ze stresu nie możesz spać i jeść? Prześladują Cię jakoś? Robią Ci krzywdę?
Stary 2013-10-06, 10:21   #21
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Co takiego ci ludzie robią właściwie, że ze stresu nie możesz spać i jeść? Prześladują Cię jakoś? Robią Ci krzywdę?
nie, nie prześladują. chodzi o to, że ja zupełnie nie jestem przyzwyczajona do samotności. w liceum miałam bardzo dużo dobrych koleżanek, znajomych, na każdej przerwie było mnóstwo ludzi z którymi można było pogadać, pośmiać się, aż chciało się tam iść. tutaj między jednymi a drugimi zajęciami jestem sama jak palec. ci którzy już się znają (bo mieszkają razem na stancji czy w akademiku) idą gdzieś razem, dosłownie znikają nie wiadomo kiedy, ja zostaję sama. to mnie dobija...

kiedy kilka razy gdzieś z nimi wyszłam jako taka przylepa, bo jedna z nich spytała czy ide z nimi (akurat byłam w pobliżu), a ja poszłam... i nie miałam o czym z nimi rozmawiać. one same dopiero co się ze sobą zapoznały, a już rozmawiały jak najlepsze koleżanki, a ja plułam sobie w brode że niepotrzebnie z nimi gdzieś szłam, takie piąte koło u wozu...

jeszcze tematy na jakie one rozmawiają... zastanawiam się, co tacy ludzie robią na studiach? słowo daję, że one kojarzą mi się z wiekiem gimnazjalnym.

uwierzcie mi, wcześniej nigdy nie miałam takiej sytuacji, nigdy tak się nie czułam, nie byłam odrzucona nawet kiedy zaczynałam nową szkołę 3 lata temu, też byłam wśród nowych ludzi ale tam nawet na początku nie było tego typu sytuacji, każdemu zależało by się zgrać... a tu?
jestem troche przerażona że przez 3 lata będe musiała się tam męczyć...

to sprawia że stres mnie zżera

może to brzmi głupio, ale dla mnie to jest problem i zwyczajnie mi smutno z tego powodu...

Czas edycji: 2013-10-06 o 10:23
Stary 2013-10-06, 10:34   #22
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Może rozejrzyj się za innymi znajomymi, bo naprawdę ciężko wierzyć, że wszyscy są tacy nie w Twoim guście
Masz tam jakąś stalą grupę, z którą chodzisz na wszystkie zajęcia?
Stary 2013-10-06, 10:52   #23
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Może rozejrzyj się za innymi znajomymi, bo naprawdę ciężko wierzyć, że wszyscy są tacy nie w Twoim guście
Masz tam jakąś stalą grupę, z którą chodzisz na wszystkie zajęcia?

większość zajęć mamy dzielone na grupy, z tym że za każdym razem jesteśmy inaczej dzieleni. np. na języku obcym jestem z innymi ludźmi, a na innym przedmiocie z innymi. na niektórych nie ma podziałów i jesteśmy wszyscy razem.
więc o stałej grupie trudno mówić

chciałam jeszcze dodać że ja wcale nie podchodzę do ludzi z negatywnym nastawieniem, że to napewno idioci
wręcz przeciwnie, najpierw staram się poznać, posłuchać, porozmawiać, dopiero później oceniam. ale moje nastawienie zazwyczaj jest pozytywne, tak też było w tym przypadku.
tym bardziej się dziwię, bo jak wspomniałam wcześniej, nigdy nie miałam problemu z poznaniem nowych ludzi i rozmawianiem z nimi. do teraz...

Czas edycji: 2013-10-06 o 10:54

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-06, 10:55   #24
zakonna
Naczelna Nastolatka

szczerze mówiąc, wg mnie to jakieś nieporozumienie rzucać studia na kierunku, który się chce studiować, z powodu braku towarzystwa.
Stary 2013-10-06, 10:59   #25
natash88
Wtajemniczenie

jestes dorosla osoba.

jestes po 4 dniach na studiach.

jestes na studiach, ktore Ci sie podobaja i o nich marzylas.

studia glownie sa po to, zeby zdobywac wiedze.

masz chyba jakichs znajomych poza studiami? zajecia to kilka godzin dziennie.

wszyscy sa tacy zli?

podsumowujac:
jak mozna rezygnowac ze studiow, na ktore sie chcialo isc i ktore maja zapewnic jakas tam okreslona przyszlosc (!!!), bo po 4 dniach nie ma sie znajomych na studiach...
i chcesz przekreslic swoja przyszlosc (bo w szkole policealnej raczej tych samych kierunkow nie dostaniesz), bo nie masz o czym gadac z laskami z grupy?!

zebys sie nie zdziwila jak spotkasz rownie 'niekontaktowe' osoby w szkole policealnej, albo w pracy.

hello, witaj w realnym swiecie. moze byc tak, ze nikogo nie polubisz z danej grupy.

srsly?! nie wierze w to, co czytam.

Edytowane przez natash88
Czas edycji: 2013-10-06 o 11:00
natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 11:01   #26
olenkasz
Zakorzenienie

zrezygnowałam ze studiów, bo przez kilka dni od ich rozpoczęcia nie miałam koleżanek.

bez jaj, laska
Stary 2013-10-06, 11:11   #27
Flashdance
Zadomowienie

O matko dziewczyno ale Ty przesadzasz. Chcesz rzucić studia (na których Ci sie podoba) tylko dlatego że przez 5 dni nie spotkałaś kogoś kogo zdecydowanie byś polubiła? Jesteś dorosła. W życiu spotyka się różnych ludzi, trzeba sobie jakoś radzić a nie uciekać z podkulonym ogonem. Prace też będziesz rzucać co 5 dni bo koleżanki będą rozmawiać na tematy które Ciebie nie interesują?

Twoje reakcje są mocno przesadzone. Nie możesz spać i jeść tylko dlatego, że koleżanki rozmawiały o czymś co Ciebie nie interesuje? Przeżywasz aż taki stres tylko dlatego że na razie nie spotkałaś kogoś kogo byś polubiła? To jak Ty zareagujesz kiedy rzeczywiście ktoś zachowa się wobec Ciebie źle? Zawsze na byle pierdołę reagujesz tak emocjonalnie?

Zaproponowały Ci wspólne wyjście, czyli nie izolują się od Ciebie, nie traktują Ciebie "gorzej"od innych, nie robią nic złego w Twoja stronę. A że rozmawiały o takich sprawach o których Ty nie chcesz rozmawiać? To co z tego. Trzeba było spróbować rozmawiać na inny temat. Jeśli Ci nie pasują to więcej z nimi nie chodź i tyle. Poszukaj innych znajomych. Na studiach jest mnóstwo ludzi. Nie wierzę, że wszyscy są podli, beznadziejni i źli.

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2013-10-06 o 11:18
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 11:18   #28
FatBottomedGirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
O matko dziewczyno ale Ty przesadzasz. Chcesz rzucić studia (na których Ci sie podoba) tylko dlatego że przez 5 dni nie spotkałaś kogoś kogo zdecydowanie byś polubiła? Jesteś dorosła. W życiu spotyka się różnych ludzi, trzeba sobie jakoś radzić a nie uciekać z podkulonym ogonem. Prace też będziesz rzucać co 5 dni bo koleżanki będą rozmawiać na tematy które Ciebie nie interesują?

Twoje reakcje są mocno przesadzone. Nie możesz spać i jeść tylko dlatego, że koleżanki rozmawiały o czymś co Ciebie nie interesuje? Przeżywasz aż taki stres tylko dlatego że na razie nie spotkałaś kogoś kogo byś polubiła? To jak Ty zareagujesz kiedy rzeczywiście ktoś zachowa się wobec Ciebie źle? Zawsze na byle pierdołę reagujesz tak emocjonalnie?

Zaproponowały Ci wspólne wyjście, czyli nie izolują się od Ciebie, a że rozmawiały o takich sprawach o których Ty nie chcesz rozmawiać? To co z tego. Jeśli Ci nie pasują to więcej z nimi nie chodź i tyle. Albo trzeba było spróbować rozmawiać na inny temat. Na studiach jest mnustwo ludzi. Nie wierzę, że wszysy są podli, beznadziejni i źli.

niestety racja. Często tak reaguję i często też słyszę że jestem przewrażliwiona, pewnie coś w tym jest.

Może rzeczywiście za bardzo się tym wszystkim przejmuję i moja decyzja jest zbyt pochopna...
Stary 2013-10-06, 11:23   #29
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
kierunek sam w sobie mi się bardzo podoba i mnie interesuje, odkąd zaczęłam szkołę średnią wiedziałam że chcę tam iść. jedyny problem to ta atmosfera nie do zniesienia...
padłam. Kierunek taki, jaki chciałaś, a Ty chcesz rzucać studia tylko dlatego, że raptem kilka dni po pierwszych zajęciach nie jesteś duszą towarzystwa? sam fakt, że nie masz z kimś wspólnego języka powoduje, że schudłaś 3 kilo, nie możesz spać i jeść? przerażasz mnie kto da Ci gwarancję, że w szkole policealnej lub przyszłej pracy będziesz miała świetne kontakty z ludźmi?
Stary 2013-10-06, 11:26   #30
Flashdance
Zadomowienie

To popracuj nad tym, bo będziesz miała ciężkie życie. Różnie bywa, z różnymi ludźmi i sytuacjami będziesz mieć do czynienia. Taka zbytnia emocjonalność w podejściu do zwykłych codziennych spraw i błahych problemów będzie Ci bardzo przeszkadzać. Co zrobisz jeśli zrezygnujesz ze studiów, przeniesiesz się do szkoły policealnej i tam sytuacja się powtórzy. Też zrezygnujesz? Co będzie jeśli zamiast szkoły znajdziesz pracę i sytuacja się powtórzy, też zrezygnujesz?

Co do studiów, to Twoja decyzja, ale rezygnowanie tylko z takiego powodu moim zdaniem jest bez sensu. Spróbuj zacząć rozmowę na interesujące Cie tematy, może się okazać że znajdziesz rozmówców jeśli nie w jednej grupie to w innej (sama pisałaś że macie zajęcia w różnych grupach, więc masz szansę poznać dość dużo ludzi).

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2013-10-06 o 11:28
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości