![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wizażanki pracujące w domu :)
Dziewczyny, z tego co udało mi się zorientować nie ma takiego wątku i nie wiem czy znajdzie się w ogóle ktoś chętny do dyskusji
![]() ![]() Ja pracuję tak już około roku (mamy z mężem sklep internetowy). Ma to swoje plusy i minusy - plusem jest niewątpliwie elastycznośc czasu pracy i urlopów oraz możliwość ogarnięcia spraw "domowych" w tak zwanym międzyczasie. Minusem ciągłe przesiadywanie w jednym miejscu i mniejszy kontakt z ludźmi (brak kolegów z pracy). A to tylko niektóre, bo taka praca jest bardzo specyficzna i nie zrozumie jej nikt, kto tak nie pracował ... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
kosmita jakiś normalnie
|
Dot.: Wizażanki pracujące w domu :)
raczej będę tu jednopostowcem, bo nie pracuję w domu (chyba, że liczyć moderowanie na wizażu
![]() ![]() zaś niewidywanie kolegów/koleżanek pracowych akurat jest dla mnie podstawową zaletą takiej pracy (podejrzewam, że 14 lat w korpo ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ta praca wymaga również mnóstwa samozaparcia i samodyscypliny. U mnie zwłaszcza, gdyż sami jesteśmy sobie szefami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Copyraptor
|
Ja jeszcze dwa tygodnie pracuję w firmie, ale później robię sobie min. półroczną przerwę, i będę kończyć studia i pracować w domu na własny rachunek, freelancersko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Witajcie !
![]() Pasuję tu idealnie ![]() W lipcu stuknie mi 3 lata jak pracuję w domu. Tak naprawdę nigdy tego nie planowałam, a życie samo napisało taki scenariusz. Pracuję pisząc. Dzięki temu mam pieniądze, co przy dziennych studiach jest fajne ![]() Pomimo tego, że ta praca być może i jest wygodna i ma wiele pozytywnych cech, to marzy mi się praca normalna, a przede wszystkim kontakt z ludźmi ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
no i specyficzny ... etos? atmosfera? korporacji, pomysły zarządów oderwane od realu (jak nie wychodzi, to zawsze wina pracowników, a nie tego że pomysły od czapy i z piekła rodem zarazem ![]() ![]() praca, to praca, ma być dobrze wykonana, a ideologia co najwyżej przeszkodzi a tak btw. to w firmach gdzie zdrowie psychiczne i umysłowe jest nader ważnym czynnikiem przy przyjmowaniu do pracy (policja, inne, podobne służby ![]() ![]() a w korpo na odwrót i to o korpo nader wiele mówi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w domu, choć w strukturach redakcji. Także w domu pisałam, z ludźmi spotykałam się na wywiady, pisałam relacje, recenzje etc. Chwilowo dalej pracuję w domu, jednak studiuję i pracuję też z dziećmi, także ludzi mam po dziurki w nosie niekiedy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A Ty Dodaja - co konkretnie robisz?
Edytowane przez talkative2 Czas edycji: 2013-01-06 o 16:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja się nie przyłączę bo już stety/niestety nie pracuję zdalnie ale mogę coś powiedzieć na temat plusów i minusów takiej pracy
![]() Pracowałam tak przez rok w projekcie finansowanym z UE (ogólnie tym właśnie, czyli projektami, zajmuję sie zawodowo) i moje stanowisko pracy właśnie tak zostało zaplanowane, ze pracuję w domu, a raz w tygodniu spotykam się z koordynatorem projektu w sprawie postępu prac. Plusy takiej pracy: - byłam bardziej wyspana ![]() - mogłam, jeśli miałam luźniejszy czas, w ciągu dnia wyjść na zakupy/do urzędu/do lekarza, bo najwyżej nadrobiłam wieczorem, nikt nie wymagał ode mnie pracy od-do - dostawałam naprawdę niezłe wynagrodzenie jak na to ze nie marnowałam czasu ani kasy na dojazdy, miałam służbowy telefon i komputer oraz były okresy kiedy niezbyt się przemęczałam (im bliżej końca projektu tym było więcej roboty, ale jakby tak wziąć łączną średnią godzin to było to bliższe 0,5 etatu niż całemu) Minusy: - trzeba było się pilnować, żeby się nie rozleniwić (czasami niedobór zadań demotywował) - większość bliskich nie do końca to rozumiało ze mimo ze pracuję w domu to jednak pracuję więc np nie mogę w każdej chwili iść komuś czegoś załatwić, albo zawsze na 16 ugotować obiadu ![]() - brak stałego kontaktu z ludźmi - jestem dosyć gadatliwa, a kontaktowałam się ze współpracownikami głównie zdalnie, więc czasami już zaczynałam do siebie gadać ![]() Tak więc wychodzi mniej więcej pół na pół plusów i minusów, ale powiem szczerze, ze chyba jednak w sumie wolę pracować w biurze, zmiana otoczenia jakoś bardziej motywuje mnie do pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ewusia - sto % wszystko racja!!!!!! Ze wszystkim się zgadzam
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Copyraptor
|
Talkative, po pierwsze rysuję, więc od zlecenia do zlecenia po prostu robię rysunki i ilustracje. A po drugie pracuję z członkiem rodziny nad własnym portalem internetowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
cholernarejestracja - zastanawiam się jak skrócić Twój nick
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czyli rozumie, że w grafikę komputerową też się bawisz?
![]() |
#14 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Tak, zleceniowe rzeczy robię głównie na komputerze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
I ja dołączę
![]() Tak naprawdę, w pracy w domu (działalność, nie praca na rzecz pracodawcy) widzę tylko jeden minus - brak gwarancji zleceń. Ale - kto zagwarantuje, że pracując u kogoś nie dostaniemy wypowiedzenia... Z mobilizacją nie mam większego problemu - im szybciej skończę zlecenie, tym szybciej dostanę kasę - prosta motywacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawa jestem gdzie pójdę do "normalnej" pracy ![]() Marzy mi się jakaś moja firma, ale na chwilę obecną kompletnie nie mam na nią pomysłu. Cytat:
Mnie też irytuje jak ludzie nie są w stanie pojąć, że w domu też można pracować, też potrzebuje się do tego ciszy i też nie zawsze można wyskoczyć na miasto, podobnie jak z biura ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Mogę dołączyć?
Pracuję w domu piąty rok - tłumaczenia itp. W moim przypadku praca ma tylko jeden minus - umowę o dzieło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Ja tez grafik pracujący w domu
![]() ![]() ...i z tego wszytskiego najbardziej lubie fakt, ze godziny pracy mam takie jakie mi sie podobają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Pracowałam tak długi czas jako ilustrator, dzięki czemu nie miałam problemu pogodzenia pracy ze studiami. W moim przypadku trzeba było dużo samozaparcia, żeby rozplanować sobie odpowiednio godziny, zazwyczaj wszystko wykańczałam na ostatnią chwilę
![]() Obecnie pracuje normalnie, ale mam zamiar w przyszłości kontynuować jako freelancer, przede wszystkim celuję w ilustrację i grafikę - a co z tego, wyjdzie, to się okaże ![]() Edytowane przez Noodle Soup Czas edycji: 2013-01-07 o 01:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja pomyślałam o tym wątku, bo jakoś wcześniej czułam się odosobniona w mojej pracy, a ostatnio poznałam 2 osoby, które pracują tak samo i od razu rozmowa nam się zaczęła kleić ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
co prawda nie mam dziecka, ale nie zgodzę się. Jeśli praca jest traktowana jako dodatkowe zajęcie w wymiarze ćwierć etatu - może tak. Ale nie da się przy dziecku - pomijając niemowlaka przesypiającego większość czasu - pracować. Szwagierka ma dwoje dzieci - 3 i 4 lata - i nie da się przy nich porozmawiać pół godziny, a co dopiero skupić się na pracy. To nie tylko moje zdanie - ta właśnie szwagierka miała możliwość pracy zdalnej, ale wybrała dojazdy do pracy - mimo tego, że jej mąż był w domu i się dziećmi zajmował, nie miałaby spokoju. Nie da się wyłączyć np na dwie godziny - a nie da się skupić, jak dwulatek co chwila przybiega bo chce jeść/pić/kupę/siku/pokazać coś tam/etc. Może da się tak skręcać długopisy, kiedy można niemal w każdej chwili przerwać bez uszczerbku, ale np zakodować stronę do xhtml/css - nie wyobrażam sobie. Od niedawna mam psa - i nawet on chwilami jest bardzo absorbujący - a co dopiero dziecko...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Prac ana pełny etat na pewno nie byłaby możliwa - to prawa. Mówię bardziej na swoim przykładzie. Jeżeli trafiłoby mi się spokojne dziecko, to każda wolną chwilę mogłabym wykorzystać i jakoś przydac się w firmie, nie mając dodatkowo wyrzutów sumienia, że oddaje dziecko , które ma pół roku do żłobka ![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- dla mnie na razie widocznym dystraktorem jest WIZAŻ ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() niby nie ma się czym przejmować, ale najgorszy jest przy tym brak ubezpieczenia, muszę wreszcie pomyśle o indywidualnym, chociaż przeraża mnie wysokość składki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No ubezpieczenie to konieczność. Jakby się (tfu tfu) coś stało, nawet głupota, to szpital kasuje ogromne pieniądze...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]() ![]() niech będzie raz 4 a raz 12, jeśli faktycznie jest taka potrzeba i tyle mi dana praca zajmuje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.