![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
wycieńczony koń padł pod Morskim Okiem ...
to okropne, co widziałam przed chwilą w telewizji.
pod tym linkiem można zapoznać się ze sprawą: http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...kim_Okiem.html jako wielbicielka zwierząt jestem wstrząśnięta. co można poradzić na takie sytuacje ? czy uważacie, że powinien być nakaz dorożkarstwa na tej trasie ? z jednej strony zwierzęta są męczone, i to w każdą pogodę, z drugiej jednak jest to jakieś źródło dochodu dla górali, często jedyne. zapraszam do dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: wycieńczony koń padł pod Morskim Okiem ...
Mi też jest okropnie przykro, bo kocham zwierzęta! Podobno jego właściciel spalił zwierzę, więc przyczyny śmierci nie poznamy.
Rozumiem, że to często jedyne źródło ich dochodów, ale powinny być jednak jakieś ograniczenia, bo człowiek jakoś sobie zawsze poradzi, a zwierzę nie ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jestem bardzo wrażliwa na los i krzywdę zwierząt.Bardziej szkoda mi zwierzaków niż ludzi.Tutaj możecie mnie zlinczować.
Zwierzę nie wyrządzi krzywdy człowiekowi bez powodu a człowiek ....... bez komentarza. Serce mi się kroi jak widzę takie wiadomości ale o ilu drastyczniejszych przypadkach poprostu nie słyszymy. U mnie w Szczecinie ostatnio podpalili psa w windzie i nacisneli by pojechal na 10 piętro. Już nawet nie chce pisać co bym im zrobiła Przy remonice mostu także w Szczecinie robotnicy uśmiercili 2000 piskląt jaskółek. Po takich wiadomościach mam zepsuty cały tydzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Usłyszałam o tym dzisiaj na Polsacie..
A niedalej jak wczoraj mówiłam, że strasznie szkoda mi tych koni usługujących turystom... Serce mi pęka, gdy widzę te ludzkie zaniedbania, ludzką głupotę i ich konsekwencje. Dla mnie to ewidentna wina dorożkarza, to jego zwierze, jego źródło utrzymania i ma obowiązek o nie dbać. Zwierzę musiało być przecież naprawdę odwodnione żeby umrzeć. Moim zdaniem to odrażające zaniedbanie ze strony właściciela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
jedyne co mi przychodzi na mysl to...cytat..."podlosc ludzka nie ma granic'....
---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
![]() bez komentarza!
![]() ![]() ![]() Burberry Body Intense i inne oddam ![]() ![]() ![]() książki i elektronika ![]() ![]() ciuchy, buty, torebki itp. Edytowane przez magda s. Czas edycji: 2009-07-26 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To jest po prostu koszmarne...
![]() Biedne zwierzęta, są niesprawiedliwie wykorzystywane. To się powinno skończyć ![]() Ale podobno wchodzi jakiś zakaz wykorzystywania w tym celu koni choć nie jestem pewna, usłyszałam to od taty.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Czytałam o tym-masakra. bardzo kocham zwierzęta wiec dla mnie takie przypadki są okropne i serce mi się łamie
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
![]() okropne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej mnie dziwi postawa człowieka, który to filmował. Najpierw sam wiózł swój tyłek tym wozem, a potem jest ojej, biedny konik i film do internetu. Żenada. Generalnie powinni zabronić dorożek na tej trasie. I konie skorzystają i ludzie, zrzucając trochę sadła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Bo to jest właśnie ludzka obłuda.
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Sam tytuł mnie przeraził dlatego wole tego linku nie otwierać ehh .. chętnie to wszystkich tych którzy źle traktują zwierzęta, są dla nich bez serca spaliłabym na stosie ;/ eh
"Aniu, ja wierze że jeśli ktoś teraz długo jest sam, to przyjdzie taki czas że w końcu pozna osobę wartą naszego uczucia i te szczęście przyjdzie do nas ze zdwojoną siłą" - Hmm no to teraz trzeba czekać .. tylko jak długo ?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Swego czasu znalazłam na forum informację o zaniedbanych( to mało powiedziane) koniu same zobaczcie http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=ko%F1
a teraz w Tarze kolejna tragedia trąba powietrzna zniszczyła schronisko dla koni.Kto może niech pomoże http://www.ligon.chorzow.pl/tara/ Tutaj link do aukcji na cegiełki http://allegro.pl/item696700196_fund..._po_burzy.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Również serce mi pęka na tego typu rzeczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
iguanaiguana, to przerażające o tym, co pisałaś o tym piesku
![]() nam jako turystom pozostaje tylko po prostu przejście całej trasy na Morskie Oko piszo, choć wiem, że rodzice z małymi dziećmi mogą mieć gorzej, bo dla dzieci taka przejażdżka to duża atrakcja.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
zawsze mi bylo szkoda tych koni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jestem przerażona. Zawsze byłam przeciwna wykorzystywaniu zwierząt dla przyjemności/wygody ludzi. Może się to wydac kontrowersyjne, ale zawsze bojkotowałam wszelkiego rodzaju bryczki pod górę, przejażdżki wielbłądem lub na osiołku.
Jeśli ktoś mnie ma siły wejśc pod górę, to niech wybiera inne miejsca do zwiedzania, a nie dosiada osiołka i potem się chwali, że był na szczycie. Jeszcze miałabym tafyrę ulgową dla dzieci, ale dorośli, to już przesada. Nie zapomnę widoku Egipcjanina pokaźnych kształtów jadącego na małym, wychudzonym osiołku. A u nas podobnie. Rodzinka w bryczce, a koń w upał ciągnie kilkaset kilogramów pod górę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
druga sprawa czlowiek-turysta nie musi sie znac na koniach . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Leniwym grubasom przydałoby się trochę cielska zrzucić, a nie męczyć zwierzęta, bo tak jest im zdecydowanie wygodniej. Kto nie może, niech nie wchodzi. Aż słów brakuje na to.
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---- I niestety prawdą jest to, że wsiada tam nawet ze 20 osób ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest ewidentnie wina dorożkarza, ale nie rozumiem czemu czepiasz się turystów- mieli prawo skorzystać z takiej atrakcji, skoro istniała. Może zastanów się czasem nad tym co piszesz, ok? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
![]() Przerażające. Troszkę nie rozumiem tego oburzenia na tłustych turystów czy innych ludzi, którzy korzystali z dorożek. Przecież dzięki temu te zwierzęta mogą pracować na siebie: mało kto dla samej przyjemności utrzymuje konia. Sama idea "konia pracującego" nie jest zła. Z drugiej strony, to był zasmarkany interes tego górala, by zwierzę było w dobrej formie, zadbane, "ładne". Jak widać, człowiek się nie poczuwał do dbania o swoje źródło dochodu ![]() Powinni to jakoś unormować, wydawać pozwolenia, sprawdzać zwierzęta i ludzi, którzy się za to biorą. Normalny człowiek nie zamęczyłby zwierzęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Masz racje, ale kazdy czlowiek myslacy, w tym takze turysta chyba nie wsiadlby widzac, ze siedzi juz tam 15 osob, a konie sa tylko 2. Jak dorozkarz nie mysli, to turysta chociaz powinien.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
uważam, że jeśli ktoś nie ma siły chodzić po górach lub może 'paść na zawał' po drodze, to niech najlepiej w góry na wczasy się nie wybiera. No chyba że ogranicza swoje 'zwiedzanie' do spaceru po Krupówkach i oglądania Giewontu z okien pensjonatu, to wtedy ok. Może niedługo będziemy helikopterem zdobywać Rysy?
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są ludzie, którzy chcą jeździć, to są i dorożki i pazerni dorożkarze. Szlag mnie trafia jak widzę rodzinkę, która zamiast chociaż trochę się poruszać, to pcha się na dorożkę, a później ma jeszcze wielką uciechę, bo jacy to oni nie są, że pozwiedzali, poruszali się, na świeżym powietrzu byli, a tu guzik prawda. Może jeszcze gdyby było jakieś ograniczenie wagowe, ale kto kogo będzie ważył przed przejażdżką? Denerwuje mnie brak wyobraźni niektórych ludzi. Zrobiliby coś dla swojego i innych zdrowia. Tak, koń musi na siebie pracować. Ale nie ciągając leniwych turystów w tę i z powrotem. Gdyby jeszcze te konie mogły pracować w normalnych warunkach, ale gdzie tam, kogo to obchodzi. Dla ludzi, to frajda, że nie wiem, dla dorożkarza zysk. I nie ma problemu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Straszne
![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie Twoja brocha kto jeździ dorożką. Ty nie chcesz, to nie jeździj, ktoś chce, to nic Ci do tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego turysta tez ma umysl i powinien zwrocic uwage na stan zwierzat. Czy nie ma wystajacych żeber, rozwalonych, zle okutych kopyt, czy ogolnie wygląda zdrowo. Mozna tez górala zapytac, ile kon juz pracuje. Oczywscie, ze mozna skorzystać ale trzeba brac pod uwage dobro zwierzecia. NAD wlasną wygodę. Nie jest to jakos wybitnie skomplikowane - to tak, jakbys wsiadla do rozklekotanego samochodu bo jest i masz prawo skorzystac. Ale bys nie wsiadla, bo balabys sie o wlasne zycie. A czasem dobrze jest pomartwic sie o kogos innego, czyjes życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi ogólnie o to, że ludzie mają prawo korzystać z usług dorożkarzy. Nie trzeba od razu mierzyć wszystkich jedną miarką- przecież to też atrakcja turystyczna, nie trzeba być "leniwym grubasem" jak to ujęła Avv. Nadal utrzymuję, że to jest ewidentna wina dorożkarza. Pracuje z tymi końmi i powinien sam wiedzieć najlepiej kiedy mogą odpocząć, jaki ich jest stan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Też mi atrakcja turystyczna, w góry pojechać i bryczką się wozić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
DOMator
|
Cytat:
Serce mi się kraja jak widzę takie sytuacje. ![]() A tak wogóle to po to są wyjazdy na urlop, żeby ruszyć zasiedziałe tyłki i przejść się na pieszo a nie wozić na dorożce. Z drugiej strony nagłe zmniejszenie ilość przewożonych osób sprawi, że część koni trafi pod nóż ![]() Szkoda, że ktoś od razu nie zawiadomił służb weterynaryjnych o wydarzeniu, doszłoby do sekcji i znalibyśmy przyczynę śmierci bez domysłów, a właściciel musiałby ponieść surową karę. Teraz będzie udowadniał, że to nie przemęczenie, a inna przyczyna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.