dni nie plodne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-26, 20:36   #1
lekkoatleta
Przyczajenie

dni nie plodne

Moja dziewczyna miala okres 19 i skonczyl jej sie 25.Czy po25to juz sa dni nie plodne??
lekkoatleta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 20:39   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: dni nie plodne

Cytat:
Napisane przez lekkoatleta Pokaż wiadomość
Moja dziewczyna miala okres 19 i skonczyl jej sie 25.Czy po25to juz sa dni nie plodne??
interesująca teza...
polecam szklankę wody zamiast i lekturę książki do biologii bo brak wiedzy jest załamujący...
i zapamiętaj raz a dobrze, że seks bez zabezpieczenia w każdym dniu cyklu może zaowocować ciążą...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 20:42   #3
lekkoatleta
Przyczajenie

wlasnie chodzi o to ze bylem zabezpieczony.Wygladalo to tak ze ona byla na gorze gdy ja doszedlem byla chwila przerwy i za chwile powoli wrocilismy do zabawy.Gumka nie pekla ale chyba zlecialo to wszystko z zaledzia i nie wiem czy w tak mozna zajsc w ciaze??
Stary 2008-03-26, 21:22   #4
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Zlecialo to wszystko z zoledzia??? Ale gdzie i co? No mozesz jasniej to wyjasnic, bo ja nie bardzo rozumiem....
Stary 2008-03-26, 21:55   #5
lekkoatleta
Przyczajenie

wyobraz sobie ze doszedlem(lezalem na plecach)siusiak stal na bacznosc,sperma wpadla w ten zbiorniczek.I czy jest mozliwoscia zeby ta sperma splynela jakos z tego zbiorniczka i wydostala sie jakos na zewnatrz i doszlo do czegos...tam i powiedzcie mi czy po okresie sa dni nieplodne??jak to jest??tylko tak prosze"jak chlop krowie na granicy"wytlumaczyc
Stary 2008-03-26, 22:10   #6
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

No po to jest ten zbiorniczek, zeby sperma w niego wpadla. Nie sadze, zeby sie jakos wydostala. Chyba, ze po przerwie jak napisales wrociliscie do zabawy razem z ta pelna prezerwatywa. W takim przypadku to pewno nigdy sie nie dowiesz czy cos wydostalo sie na zewnatrz.
A co do dni plodnych to polecam Ci rozwiazanie z ktorego sama korzystam- w necie dostepny jest kalendarzyk dni plodnych. Wpisujesz tam tylko pierwszy dzien miesiaczki i dlugosc cyklu i sam ci wylicza. Niezawodny latwy i szybki. Bo takie liczenie samemu, zwlaszcza przez faceta, nie zawsze sie sprawdza
Stary 2008-03-27, 11:47   #7
lekkoatleta
Przyczajenie

A jesli cos sie wydostalo od dolu,to myslicie ze moglo jakos sie dostac do macicy??
Stary 2008-03-27, 12:12   #8
viki1988
Zakorzenienie

lekkoatleto, wyczuwam w twoich postach lekką panikę :P to naprawdę baaardzo wątpliwe zeby coś się wydostało z przezerwatywy bez wzglądy na pozycję, a dni nie płodne są zwykle do 7 - 8 dnia cyklu czyli w przypadku twojej dziewczyny do 26-27-go powinny być dni niepłodne... choć oczywiscie zdarzają się wyjątki ... pogadaj ze swoją dziewczyną ona powinna znać swój cykl i wiedzieć kiedy ma płodne a kiedy nie płodne dni...
Stary 2008-03-27, 12:17   #9
lekkoatleta
Przyczajenie

Owszem jestem spanikowany Ona,tak samo jak ja,nie wie tego.Uwaza ze po okresie ma dni nie plodne.Ale jak sprawdzilem to w elektronicznym kalkulatorze to wyszlo na to ze po okresie sa dni PLODNE
Stary 2008-03-27, 12:21   #10
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Owszem jestem spanikowany Ona,tak samo jak ja,nie wie tego.Uwaza ze po okresie ma dni nie plodne.Ale jak sprawdzilem to w elektronicznym kalkulatorze to wyszlo na to ze po okresie sa dni PLODNE

ratunku...
jeżeli oboje nie wiecie kiedy ona ma płodne a kiedy nie, czyli nie macie pojecia o cyklu kobiety i panikujecie czy z gumki cos wylecialo cyz nie to moja dobra rada jest taka:
poczytajcie na temat antykoncepcji, cyklu, seksu a dopiero potem się za to bierzcie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-27, 12:28   #11
lekkoatleta
Przyczajenie

A powiedz mi,czy Ty jak bylas takim laikiem w tych sprawach to wzielas sie najpierw za teorie czy praktyke?A moze odrazu sie urodzilas z super ogromna wiedza na ten temat?Jezeli nie chcesz mi pomoc to nie pisz takich postow.Chce zeby mi ktos wyjasnil te dni nie plodne i plodne bo czytalem na ten temat jakies artykuly ale nic nie zrozumialem.
Stary 2008-03-27, 12:31   #12
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: dni nie plodne

1. Prezerwatywe po stosunku się zdejmuje, zawiązuje, wyrzuca do śmieci. A potem myje penisa, ewentualnie zakłada następną prezerwatywę przed następnym stosunkiem. Przeczytaj sobie instrukcje gumki.

2. Kobieta jest przez wiekszość swojego życia niepłodna, z wyjątkiem kilku dni, podczas których dojrzała komórka jajowa opuszcza jajnik. Poczytaj sobie o dniach niepłodnych, stron o tym jest miliony, czy nie lepiej by bylo zapoznać się z nimi, zamiast martwić się tutaj, na forum?

W skrócie i dużym uproszczeniu - niepłodne są teoretycznie 7 dni od początku cyklu (czyli od dnia w którym dziewczyna dostała okres) oraz 7 dni końca cyklu (czyli 7 dni przed okresem). Szczyt płodności przypada w połowie cyklu czyli ok. 14 dnia w 28 dniowym cyklu. Ale wszystko to jest palcem na wodzie pisane...

Trzeba najpierw myśleć a potem robić a nie odwrotnie. Ja osobiście uważam, że nie będziecie rodzicami. Nie tak łatwo zrobić dziecko

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2008-03-27 o 16:02 Powód: Błąd.
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 12:34   #13
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedz mi,czy Ty jak bylas takim laikiem w tych sprawach to wzielas sie najpierw za teorie czy praktyke?A moze odrazu sie urodzilas z super ogromna wiedza na ten temat?Jezeli nie chcesz mi pomoc to nie pisz takich postow.Chce zeby mi ktos wyjasnil te dni nie plodne i plodne bo czytalem na ten temat jakies artykuly ale nic nie zrozumialem.
Masz w profilu 20 lat. Ja miałam 13 i wiedziałam które dni są płodne a które nie i jak stosować środki anty. Nie było wtedy internetu. Ale były książki, rodzice i lekcje biologii!

Dziewczyna ma racje w tym co ci napisała, seks jest dla dorosłych ludzi. Jeśli nie dorosłeś do niego, to go nie uprawiaj.
Stary 2008-03-27, 12:43   #14
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Tu Cie pewnie zdziwie...
Ale najpierw wzielam się za teorie chociazby uwazajac na lekcjach biologii nawet w podstawówce, gimnazjum, a o liceum nie wspominajac!
A zanim wzielam sie za seks, przeczytalam kilka ksiazek o antykoncepcji i seksie, byłam u ginekologa.
i to samo było z moim partnerem... on tez sie dokształcał, dopytywał o mój cykl, bo wie ze mam nieregularny...
naskakujesz na mnie a pomysl sobie co zrobisz jak rzez Wasza niewiedze Twoja dziewczyna zajdzie w ciaze? Pobiegniecie z placzem do rodzicow, że nie wiedzieliscie ze to byl dzien plodny i co teraz bedzie?
jak to ma jedna z Wizażanek w podpisie:
współżyjesz = jesteś gotowy na potomstwo
a Wy ani na seks ani nie dziecko nie jestescie gotowi...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-27, 12:51   #15
viki1988
Zakorzenienie

A bierzesz sie np. za naprawianie samochodu nie wiedząc co to czego służy?? chyba nie? tak samo jest seksem... a nawet gorzej bo to nie jest takie proste i wiele rzeczy jest uwarunkowane INDYWIDUALNIE pozatym poczytaj chociażby w internecie nt. antykoncepcji, dni płodnych/nie płodnych, bo tak naparwde współżycie bez tej wiedzy jest besz senu - bo całą radość Wam odbiera stres związany z wystąpieniem ew. ciąży...

PS. Apropos niewiedzy facetów, mój kolega w wieku 15-16 zapytał mnie czemu nie mam okresu skoro jest już 29 dzień miesiąca... :O biedak myślał ze wszystkie kobiety maja okres razem i to wg.kalendarza... i było to po lekcji biologi nt.cyklu u kobiet...
Stary 2008-03-27, 12:53   #16
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Spokojnie ludzie, po co te nerwy....

Marwari obliczanie dni plodnych wbrew pozorom nie jest taka prosta sprawa. Zwlaszcza dla mlodziutkiej dziewczyny, ktora byc moze ma jeszcze niezbyt regularne cykle. Aby sie tego nauczyc i robic to precyzyjnie potrzeba miesiecy obserwacji. Nie od razu Rzym zbudowano, wiec uwazam, ze niepotrzebne sa tu zadne kpiny i moralizmy.

Lekkoatleto dni plodne sa po okresie, ale nie od razu. Zazwyczaj nastepuja w 8- 10 dniu cyklu, czyli do pierwszego dnia miesiaczki dodajesz 8- 10 dni. Wtedy prawdopodobnie sa dni plodne. Prawdopodobnie, bo u roznych kobiet roznie to przebiega, w zaleznosci od dlugosci cyklu.

Jesli Twoja dziewczyna miala okres od 19 marca, to jej dni plodne przypadaja na 28 do 5 kwietnia. Wyliczylam to zakladajac, ze Jej cykl trwa 28 dni.
Stary 2008-03-27, 12:57   #17
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Cannabis84 Pokaż wiadomość
Spokojnie ludzie, po co te nerwy....

Marwari obliczanie dni plodnych wbrew pozorom nie jest taka prosta sprawa. Zwlaszcza dla mlodziutkiej dziewczyny, ktora byc moze ma jeszcze niezbyt regularne cykle. Aby sie tego nauczyc i robic to precyzyjnie potrzeba miesiecy obserwacji. Nie od razu Rzym zbudowano, wiec uwazam, ze niepotrzebne sa tu zadne kpiny i moralizmy.
ja wiem, że obliczanie dni płodnych nie jest proste i nie wymagam od Niego, żeby umiał je precyzyjnie wyliczyć... Ale pytania zadane w pierwszym poście tego wątku sugeruje zerową wiedzę na ten temat...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-27, 13:18   #18
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
wlasnie chodzi o to ze bylem zabezpieczony.Wygladalo to tak ze ona byla na gorze gdy ja doszedlem byla chwila przerwy i za chwile powoli wrocilismy do zabawy.Gumka nie pekla ale chyba zlecialo to wszystko z zaledzia i nie wiem czy w tak mozna zajsc w ciaze??
hmmm... "gratuluję" pomyślunku. chłopie od razu mam przed sobą obraz oszczędnego faceta, który korzysta z jednej gumki po kroć razy. jak doszedłeś, to przed powrotem do zabawy powinieneś zmienić prezerwatywę na nową. No sorry Winnetou, ale takie rzeczy to się w głowie nie mieszczą. Przecież sperma mogła się wydostać lub gumka się po prostu zsunąć...więcej użycia rozumu następnym razem...

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 15:36   #19
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cannabis84 Pokaż wiadomość

Lekkoatleto dni plodne sa po okresie, ale nie od razu. Zazwyczaj nastepuja w 8- 10 dniu cyklu, czyli do pierwszego dnia miesiaczki dodajesz 8- 10 dni. Wtedy prawdopodobnie sa dni plodne. Prawdopodobnie, bo u roznych kobiet roznie to przebiega, w zaleznosci od dlugosci cyklu.

Jesli Twoja dziewczyna miala okres od 19 marca, to jej dni plodne przypadaja na 28 do 5 kwietnia. Wyliczylam to zakladajac, ze Jej cykl trwa 28 dni.
... ale z Ciebie ekspert.... zobacz to : http://upload.wikimedia.org/wikipedi...alCycle_pl.png

dni płodne w cyklu 28-dniowym występują między 13 a 15 dniem, do tego trzeba dodać ze plemniki mogą żyć w drogach rodnych kobiety do 7 dni, wiec tak naprawdę kobieta jest niepłodna do 6 dnia cyklu a potem po 15-16 dniu cyklu
Stary 2008-03-27, 17:16   #20
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
... ale z Ciebie ekspert.... zobacz to : http://upload.wikimedia.org/wikipedi...alCycle_pl.png

dni płodne w cyklu 28-dniowym występują między 13 a 15 dniem, do tego trzeba dodać ze plemniki mogą żyć w drogach rodnych kobiety do 7 dni, wiec tak naprawdę kobieta jest niepłodna do 6 dnia cyklu a potem po 15-16 dniu cyklu

Staram sie chlopakowi pomoc, a nie jak inni naskoczyc na niego i umoralniac. Po to zapytal, zeby uzyskac pomoc wiec pewnie chce sie czegos nauczyc. Po to w koncu jest to forum. Wszechwiedzacych Wizazanek jest tu jak widac mnostwo, tylko jakos zadna nie chce chlopakowi wytlumaczyc. Lepiej jest prawic kazania i "blyskac" swoja wiedza, natomiast komus powiedziec "niedorosles do seksu, nie zajmuj sie tym".

Chcialabym tez zwrocic Twoja uwage na fakt, ze w moim poprzednim poscie napisalam a takze pogrubilam slowo "prawdopodobnie" a nawet dalej dodalam, ze roznie to przebiega u roznych kobiet w zaleznosci od dlugosci cyklu. Nie wspomnialam nigdzie, ze mam na mysli cykl 28 dniowy.

Dalej natomiast wyliczylam mu dni plodne poslugujac sie internetowym kalkulatorem i w tym miejscu zaznaczylam, ze chodzi o 28 dniowy cykl.

Wiec prosze Cie o to, zebys dokladniej czytala i interpretowala czyjes wypowiedzi zanim zaczniesz je krytykowac.

Edytowane przez Cannabis84
Czas edycji: 2008-03-27 o 18:28
Cannabis84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 22:20   #21
lekkoatleta
Przyczajenie

ze swoja nie wielka wiedza doszedlem ze miala 26dniowy cykl.22Luty i 19marca,dobrze policzylem jesli miala krotszy to co,wczesniej ma dni plodne??
Stary 2008-03-28, 15:23   #22
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
ze swoja nie wielka wiedza doszedlem ze miala 26dniowy cykl.22Luty i 19marca,dobrze policzylem jesli miala krotszy to co,wczesniej ma dni plodne??
Kobieta jest płodna zaledwie kilkanaście godzin w mięsiącu. Problem polega na tym, by biorąc pod uwagę wszystkie czynniki i zależności odkryć kiedy jest te kilkanaście godzin. Paramterów i zależności jest tak dużo, że można w uproszczeniu przyjąć, że w ciągu 4 tygodni cyklu kobieta jest 2 tygodnie płodna i 2 niepłodna.

Wygląda to tak:
- okres
- niepłodna tydzień
- płodna dwa tygodnie (ok. 14 dnia owulacja - szczyt płodności)
- niepłodna tydzień
- okres

Owulacja jest mniej więcej w połowie cyklu, więc w 26 dniowym cyklu rozpoczętym 22 lutego wypada, że owulację miała ok. 8 maraca. Ja zawsze doliczam 7 dni (jako granica błędu) czyli od ok. 14 marca miała dni niepłodne do rozpoczęcia okresu czyli 19 marca - wtedy miała dni niepłodne. Następnie ok. 7 dni od rozpoczęcia okresu, a więc od 19 marca do 26 marca uznajemy za niepłodne zgodnie z naturą kobiety. Dni od 26 marca uznałabym za potencjalnie płodne. Najbliższa owulacja, a więc kulminacja płodności wypadnie ok. 2 kwietnia. Tydzien przed i tydzień po, a więc w okresie od 26.03 do 9.04 radziłabym się zabezpieczać.

Potencjalnie te wyliczenia bo:
- podałeś długość tylko jednego jej cyklu, nie piszesz czy ma je regularne,
- nie wiem nawet ile ona ma lat i jak długo miesiączkuje,
- czy była ostatnio chora na coś,
- nie mam przecież bladego pojęcia kiedy miała dokładnie owulację w poprzednim cyklu i nie mam możliwości tego sprawdzić.

Na prawde poczytaj na ten temat i twoja dziewczyna też powinna poczytać. Chociażby po to abyś wiedział dlaczego się przyjmuje granice błędu na poziomie 7 dni a ona po to aby poznała własne ciało.
Stary 2008-03-28, 15:43   #23
viki1988
Zakorzenienie

Cannabis84, kajam się, może nie doczytałam dokłąnie ale jak przeczytałam o owulacji w 8-10 dniu to mnie krew zalała :P aha i zrozumiałam ze wyliczyłaś dziewczynie lekkoatlety dni płodne w oparciu o ten 8-10 dzień, a nie za pomocą kalkulatora , każe jeszcez raz się kajam
pozatym ja też się staram pomóc a nie tylko opieprzać, a tak na marginesie, to jak nie byłaś pewna to łatwo to sprawdzić w internecie, tak na przyszłość...
Klarissa, a co sie stało z tygodniem w którym ma się okres?
Stary 2008-03-28, 15:51   #24
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Klarissa, a co sie stało z tygodniem w którym ma się okres?
No przecież pisałam w treściu postu. Nie próbuj łapać mnie za "słówka" czy raczej "wyrazki pisane", jestem ze starej dobrej szkoły gdzie kalendarzyk był jedyną metodą anty dostępną dla nastolatków

Napisałam to w uproszczeniu, co mam podawać dni numerkami od 1 do 28 żeby się nikt nie przyczepił, proszę:

1 dzień cyklu okres - początek niepłodnych 7 dni
8 dzień cyklu - początek okresu płodności trwającego 14 dni
14 dzień cyklu - owulacja i dlasze 7 dni płodności
21 dzień cyklu - początek okresu niepłodności
28 dzień cyklu - kolejny okres

Stary 2008-03-28, 15:53   #25
viki1988
Zakorzenienie

Klarissa, spoko , ale wiesz do faceta trzeba jasno bo nie zrozumie
Stary 2008-03-28, 16:06   #26
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Viki napisalam o dniach plodnych a nie owulacji.
Dni plodne to nie tylko owulacja, ale takze okres ok 5 dni przed nia (zakladajac ze plemniki moga zyc w drogach rodnych 3-5 dni wlasnie).

Mysle, ze z Twojej strony bylo to tylko przejezyczenie, ale na wszelki wypadek uscislam.

A ponadto podaje "zrodlo mojej wiedzy", zeby nie bylo, ze znow wysysam cos z palca.
http://www.biomedical.pl/antykoncepc...plodne-70.html
Pozdrawiam.

A tak poza tym to wydaje mi sie ze On i tak nic z tego niezrozumie
Stary 2008-03-28, 16:10   #27
viki1988
Zakorzenienie

no dokładnie dnie płodne to owulacja + 7 dni przed , a ty napisałaś "Lekkoatleto dni plodne sa po okresie, ale nie od razu. Zazwyczaj nastepuja w 8- 10 dniu cyklu, czyli do pierwszego dnia miesiaczki dodajesz 8- 10 dni" więc wynika z tego ze dni płodne są tylko przez 2 dni, albo sama "popełniłaś" przejęzyczenie....
Stary 2008-03-28, 16:44   #28
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84

Znowu sie nie rozumiemy. Ale dobra, niewazne. Mam dosc dni plodnych i nieplodnych, a tu jeszcze poradnia przedmalzenska przede mna jutro

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości