|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Osoby uczące się języka niemieckiego
Zakładam wątek w którym możemy opisywać swoje zmagania z językiem niemieckim..
ja języka niemieckiego uczyłam się przez wieeeele lat i nadal mam z nim kłopoty. Brakuje mi filmów/seriali w orginale z napisami PL.
|
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Osoby uczące się języka niemieckiego
ja uczę się niemieckiego i angielskiego, z angola nie potrzebuję napisów, po prostu lubię ten język i łatwo się go uczę, natomiast niemca nie trawię delikatnie mówiąc...przez 13 lat szkoły nie nauczyłam się go w ogóle, może alfabet i cyfry, kilka zwierzątek znam, nic więcej, a 4 mam
![]() (jak by co 13 lat- bo ja w technikum jestem ostatni rok )
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy jest taki wątek, ale mogłybyśmy między soba popisać w języku niemieckim
zawsze to jakoś bardziej się utrwali wszystko
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
to ja sie wykruszam z tego wątku, bo ja nie umiem niemieckiego ;p
to miłych pogaduszek dziewczynki ![]() pa
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez musze podszkolic swoj niemiecki do pracy.
Znacie moze jakies fajne strony www z darmowymi kursami? |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ja niestety też nie znam tego języka na tyle by w nim pisać.. jednak chciałabym abyśmy się wymieniały informacjami, sposobami nauki czy też najzwyczajniej w świecie ponarzekały na niego..
ja też zawsze przeklinałam ten język, ale zobaczyłam jak jego znajomość poprawiłaby moją sytuację na rynku pracy.. znacie jakieś strony z filmami niemieckimi? |
|
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285586
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo dzieki przyda mi sie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Ja uczę się już niemieckiego jakieś 9 lat no i jest z moim opanowaniem tego języka gorzej niż fatalnie totalnie nic nie umiem nie rozumiem i nie potrafię zrozumieć
|
|
|
#11 | ||
|
na przekór do celu
|
a właśnie wróciłam z zajęć niemieckiego
![]() Cytat:
![]() po ang mogę oglądać jakieś lekkie seriale, bez specjalistycznej terminologii (np. CSI po angielsku czy dr House odpadają ). język ten mi łatwo wchodzi, no ale muszę mieć z niego jakieś zajęcia żeby się uczyć, sama nie mam motywacji![]() Cytat:
ja się właśnie zastanawiam czy to że znam niemiecki lepiej niż angielski coś mi ułatwi...Und ich bin da, also konnen wir diskutieren!
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
To ja dołączam.
Sześć lat temu uczyłam się niemieckiego i bardzo dobrze mi szło. Jednak później jakoś to mi umknęło i teraz bym chciała wrócić do tego języka. Ostatnio robiłam sobie ćwiczenia z niemieckiego i większość miałam dobrze, choć sporo słówek nie znałam.
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Też się uczę niemieckiego.
Jestem na profilu językowym w liceum i właśnie mam angielski i niemiecki. Mimo ogólnego zniechęcenia, to jakoś lubię ten język. ;p Podoba mi sie w nim akcent poniekąd, bo tak jakoś fajnie mi się mówi po niemiecku. Tzn. mówi, nie znam języka na tyle dobrze, dlatego powinnam się wziąć za to ambitniej! Wszystkie razem damy radę. Niestety sama poszukuję filmów, stron, mam w domu też repetytoria i staram się robić w nich ćwiczenia jak najczęściej. Mówię Wam, to baaaardzo pomaga. Jak nie znam jakichś słówek właśnie z tych ćwiczeń, które staram się robić, to od razu się ich uczę, bo może może mi się trafi kieeedyś na maturze. Trzymam za Was kciuki i tu postaram też się udzielać, bo wątek bardzo fajny.
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
hej, też się uczę niemieckiego, od wielu lat i jakoś nie robię postępów od pewnego czasu. zatrzymałam się na poziomie B1. no ale dalej się uczę, bo chcę w wakacje wyjechać do Niemiec.
polecam stronę livemocha.com swego czasu słuchałam piosenek po niemiecku i tłumaczyłam teksty, filmów jeszcze nie oglądałam, chociaż zrobiłam listę. ciągle brakuje mi motywacji do nauki... |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
viva91,miałam praktyki w niemieckim zakładzie.. i tam Niemcy na wysokich stanowiskach nie znali angielskiego zbyt dobrze i cieszyli się bardzo jak ktoś do nich mówił po niemiecku, teraz niestety na studiach mam francuski (A1) i nie mam zbyt wiele czasu na naukę niemieckiego.. jednak w przyszłym semestrze siadam
![]() polecam czasopisma Deutsch Aktuell - jest dosyć drogie, ale bardzo przydatne, korzystam też ze strony spiegel.de - czytam i uczę się słówek z bieżących wydarzeń Edytowane przez wikti Czas edycji: 2011-11-25 o 21:51 |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Tak, czasopismo Deutsch Aktuell jest naprawdę bardzo fajne.
Ale! Podręczniki mają takie średnie, bynajmniej jak dla mnie. Dziewczyny, kupcie jakieś repetytoria, naprawdę są przydatne.
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
o, właśnie, repetytoria, ja kupuje też czasem stare podręczniki za kilka złotych, takie używane, są też naprawdę świetne, i są fajne tematy.
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a jakie repetytoria możecie polecić? miałam dwa, ale nie przypadły mi do gustu i niewiele się z nich nauczyłam...
|
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak! Też tak robię. Co do repetytoriów, ja mam z lingo, z pons'a chociażby też. Dobre są również fiszki - posiadam. Zawsze jakaś motywacja. Fiszek jest 600 (ja mam tyle właśnie), więc codziennie uczę się 10 słówek.
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam 2 repetytoria Stanisława Bęzy - to podstawowe i rozszerzone. Niestety nauka gramatyki jest baaardzo nudna i potrzeba wiele samozaparcia..
często też przeglądam strony niemieckie np. http://www.brigitte.de/ dzięki temu jestem na bieżąco.. i na pewno jest to ciekawszy sposób poznawania języka niż czytanie nudnych tekstów w podręcznikach |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:47.

)