|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Spożywanie tranu, oleju z wiesiołka...
Witam
![]() Te 3 produkty zawierają głównie witaminy A,D,E - z tego co wiem są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach... Czy w związku z tym muszę te witaminy spożywać koniecznie podczas jedzenia tłustych posiłków?? Jeśli spożywam codziennie te 3 produkty, to o jakiej porze je spożywać, w jaki sposób (tu chodzi o to pożywienie "towarzyszące" ![]() Czy to nie szkodzi jeśli łykam jednocześnie tran i od razu po nim wiesiołek? No i po jakim czasie mogę spodziewać się pozytywnych zmian na suchej i pomarszczonej skórze?? Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej skóry, od kilku tygodniu stosuje maść z witaminą A, owszem skóra już się tak nie łuszczy ale zobaczcie jakie mam zmarszczki ![]() Z góry dzięki za odp. Poradźcie mi jak obchodzić sie z tymi produktami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Spożywanie tranu, oleju z wiesiołka...
czeeekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
tran z wiesiołkiem jak najbardziej, z tego co wiem to nawet sa takie kapsulki ze jest razem
![]() Ale ilosc jaka łykasz jest dość przegięta. Zalecił Ci to lekarz, czy sama tak postanowiłaś?
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Z lekarzem sie nie konsultuję ale spoko, takie dawki są na opakowaniach. Nawet większe bo na wiesiołek jest dawka 3x dziennie po 1-2 kapsułki czyli można spożywać nawet 6 dziennie
![]() POZDRO |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kamiloo, nie wiem jak jest z tranem, ale czytam właśnie książkę ("Jak dbać o cerę" Liz Earle) i co do wiesiołka, podane jest takie dawkowanie:
"skóra, włosy, ogólnie dla zdrowia 2 x dziennie po 250 mg lub 1 x dziennie po 500 mg egzema 6 x dziennie po 500 mg" Wygląda na to, że możesz stosować nawet do 6 kapsułek dziennie, ale nie wiem jak to jest w połączeniu z innymi suplementami. Ja zaczęłam się wiesiołkować (6X500mg) dopiero od wczoraj, czekam na efekty (w przyszłości). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem za dużo tego bierzesz. Dużo za dużo. To są suplementy oparte tak na prawdę na tym samym, więc biorąc je w takich ilościach odważę się powiedzieć, że możesz sobie zaszkodzić. Ze swojej strony sugerowałabym Ci wizytę u lekarza, bo przyczyną suchości skóry nie zawsze jest jedynie brak witamin czy kwasów tłuszczowych, ale często zaburzenia hormonalne (np.tarczyca).
Aha i jeszcze pytałaś o spożywanie tych suplementów a posiłki. Fakt, masz rację, że A, D i E to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale sam tran, wiesiołek i olej z ogórecznika to już są tłuszcze, więc nie musisz się martwić o ich przyswajanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
No i może mógłbyś wspomóc się też odpowiednią pielęgnacją skóry- natłuszczającymi/nawilżającymi kremami do twarzy i ciała np z apteki typu emolium, nanobase, physiogel itp jako kuracja oraz natłuszczającymi preparatami bez mydła do mycia ciała(np.oilatum);A co do tych suplementów,myślę że z ilością nie można przesadzać. No i na pewno trzeba cierpliwie czekać na efekt co najmniej 3 miesiące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ok dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.