|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Co zrobić z kradzieżami avatarów?
Właśnie? Już nie pierwszy raz komuś zdarza się bezprawnie zabrać avatar mojego autorstwa
I nie zawsze uprzejmie prośby o zmianę pomagają. Co robić w takiej sytuacji ? Bo ręce mi opadają jak się kolejny raz dowiaduję od jakiejś wizażanki że ktoś ma identyczny avatar
|
|
|
|
|
#2 |
|
KWC
|
Dot.: Co zrobić z kradzieżami avatarów?
Podpisuj swoje avatary
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
I zacznę. A narazie da sie coś zrobić? Mam wielu świadków na to że avatar miałam wcześniej, a i nikt mi nie wmówi że znalazł go w necie . Yyyhhhh
|
|
|
|
|
#4 |
|
KWC
|
Hmm, wydaje mi się, ze możemy jedynie dać upomnienie i liczyć na jakieś poczucie honoru takiego delikwenta. Nie sądzę zeby szefostwo zdecydowało się na wlepianie banów za coś takiego.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Nawet nie jestem pewien odnośnie upomnienia w sensie punktów karnych. Jeżeli chodzi o najlepsze rozwiązanie, to delikwentowi urządzić trzeba gorące krzesełko - niech więcej osób ma szanse poznać złodziejaszka
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Może by tak urządzić w sygnie czarną listę złodziei
Nie no, dzięki, jak narazie włoczykijka sie nie odzywa na ten temat... Nie wiem co ludzie widzą w moich avatarach |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Podpisywanie też niewiele daje.
Mój av. przywłaszczyła niedawno jedna persona i po prostu wymazała mojego nicka z obrazka pisząc mi na priv. że teraz i tak ładniej wygląda
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem skłonna potraktować kradzieże awatarów bardzo poważnie - bo to nasza "twarz" na forum. Ten problem narasta, więc moze się zastanowić nad kolejnym punktem regulaminu?
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym była jak najbardziej za. Bo jak wspomniałam już któryś raz z kolei zdarza mi się taka sytuacja, a ja jestem kompletnie bezsilna.
![]() A na takich ludzi chyba nie ma innego sposobu
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
A z nickami dałoby się zrobić cokolwiek,żeby nie można dodawać tych wszystkich cyferek,kreseczek,kropecz ek i czego tam jeszcze dusza zapragnie
?Tyle wyrazów jest do wzięcia od zaraz ,w różnych językach-a jakiś ogólny brak inwencji panuje pod tym względem .Na przykład ja (pomijając fakt,że już mi niepotrzebne )-mam w zanadrzu ,co najmniej kilka ciekawych propozycji na nick,czyli-jak się chce,to można wymyslić coś oryginalnego .
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
można. Ale przecież łatwiej nazwać się Fresa1 niż wymyślać nowego nicka
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Klaudynko, ja bym nadal próbowała przemówić tej Wizażance. Kulturalnie wytłumaczyć, że kradzieże są złe
Nie wyobrażam sobie w ogóle "pożyczenia"(ładnie nazwane ) czyjegoś avatara. Ba, w szczególności nie wyobrażam sobie, żeby ktoś zabrał mojego Pana na odwyku(i tak go nikt pewnie nie chce Spróbuj jeszcze raz. Jeżeli to nie pomoże, to jeszcze raz.
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że na takich jak ona lepiej podziała co innego
Nawet jeśli uprzejme tłumaczenia pomogą mam naturę mściciela ![]() Poza tym niestety nie ja jedna mam z tym problem. Więc punkt w regulaminie by się przydał. ![]() Mam jeszcze jedno pytanie techniczne - jeśli delikwent zmieni avatar? Czy jeśli byłby punkt w regulaminie nadal mógłby dostać bana? Wszak są świadkowie
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ![]() Punkt w regulaminie na pewno się przyda.
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
a co z osobami , ktore nieswiadomi wybiora sobie taki sam avatar?przeciez jest tyle uzytkownikow, ze ciezko sprawdzic czy ktos go juz ma, czy nie- chodzi mi o avatary ogolnie dostepne w necie.
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
To wtedy nikt nie robi sprawy, bo to nie kradzież.
Chodzi tutaj tylko o przywłaszczanie avatara który ktoś zrobił, ma go na wizażu i nigdzie nie udostępnia. |
|
|
|
|
#18 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i forum nie rozpoznaje znaków dużych i małych,więc fresy nie będzie .![]() Cytat:
?Ktoś może nieświadomie wziąć avatar Twojego autorstwa,bo nie wie,że akurat Ty go zrobiłaś.Może mysleć,że jest to obrazek znaleziony w sieci .Cytat:
Każdy avatar/obrazek został przez kogoś wykonany. Na Wizażu przydałoby się objąć ochroną również te-ogólnie dostępne w sieci. Jeśli jakaś Wizażanka używa już jakiegoś obrazka ,niech ta druga poszuka innego. W sieci są miliony obrazków. Przy odrobinie dobrych chęci można znaleźć taki,którego nikt nie ma. Nawet mam pomysł .Można założyć wątek ,w którym Wizażanki będą wstawiły obrazki,które używają używały jako avatary.I wtedy,kto pierwszy-ten lepszy .Tytuł wątku-na przykład-Zastrzeż swój avatar na Wizażu. Sama mam kilka(naście) obrazków,które używałam jako avatary i nie chciałabym,żeby ktoś miał taki avatar,jak ja.Pomimo,że były to avy znalezione w sieci z moimi niewielkimi przeróbkami.
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem Cię, ale ja też mam trochę racji
W tych warunkach jakie stwarzają obecne przepisy na wizażu i w internecie, jeśli ktoś wystawia do użytku swój avatar może z niego skorzystać każdy. Ale przyznam Ci rację, że nie każdy umie/chce robić avatary, a przy tym ma prawo na oryginalność. Pomysł z wątkiem jest trafiony ![]() Jednak moim zdaniem zrobiłby nieco zamieszania - ja, robiąc własne avatary, dziwnie bym się czuła musząc go "zastrzec", a jeśli bym tego nie zrobiła, to czy ktoś mógłby tak jak teraz bezprawnie sobie go zabrać? ![]() Nikogo też nie usprawiedliwia to, że mógł sobie wziąć avatar z myślą, że jest ogólnodostępny. Cytat:
To jest nie do pomyślenia. Jeśli ktoś chce avatar przez kogoś udostępniony, to niech go sobie poszuka, albo chociaż napisze PW z zapytaniem, czy jest to mój avatar i czy może sobie go wziąć. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tej pory często zmienialam avy i co chciałam do nich powrócić już widziałam je u kogoś innego i jak teraz powiedzieć kilku osobom : "Oddawaj byłam pierwsza " .Mhm choć pamietam taki jeden avatar na którym była twarz małego dziecka, pomijam fakt, że gratulowano mi synka (?) i na święta dostawałm PW z życzeniami dla naszej trójki , to może by tak podstępem zdobyć je spowrotem? "To mój syn, co on robi w Twoim avie?!" a dużo było świadków, że miałam go pierwsza haha.A teraz na poważnie ![]() Chyba najlepszym rozwiązaniem są avy z własną osobą, choć czasem granica ludzkiej wyobrażni z domieszką bezczelności nie zna granic
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
O tak, ale to też nie zda egzaminu.
Nie każdy ma ochotę pokazywać swoją twarz w internecie i ma do tego święte prawo. Najlepiej by było gdyby ludzie nabyli trochę pokory i nie wstawiali sobie avatarów, z których już ktoś korzysta Mówię oczywiście o avatarach ze stron, ogólnodostępnych, bo jeśli chodzi o własnoręcznie zrobione to nie można tu mówić już o czyjejś dobrej woli, ale o obowiązku.
Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2007-08-20 o 12:49 Powód: literówka |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,choćby mnie krojono i solono Dziś je wstawię,a jutro po sieci będzie krążyło. Dziękuje,postoję. Już bym wolała zostać bez ava .
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(moje oko aułaa)
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Eeeee,mam na mysli twarz przynajmniej .
|
|
|
#25 |
|
sophisticated
|
klaudynko, czy chodzi ci o "kradzież" twojego avka, który masz w tej chwili? jeśli tak to czy jesteś twórcą pacynki powszechnie znanej jako Kermit?
to pytanie retoryczne oczywiście chodzi mi o to, że avki "własnego autorstwa" z użyciem powszechnie znanych postaci/zdjęć/symboli nie są w sposób oczywisty objęte ochroną praw autorskich i spokojnie twój avek można wziąć za znaleziony w sieci, w związku z tym strzelanie z bana jest moim zdaniem przesadą;ale wpis w regulaminie zobowiązujący do zmiany avka, gdy się zwróci o to "pierwotny" właściciel myślę, że jest potrzebny, zwłaszcza w takich sytuacjach jak pamiętna z avkiem lullaby22 |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem jej twórcą, ale odpowiadam za obróbkę i inne zabiegi...
Zwykle avatary nie robi się w oparciu o obrazy i grafiki zrobione samemu, pobierając je z ogólnodostępnych źródeł. Bana się nie domagam, jedynie tego, żeby nikt nie przywłaszczał sobie tego co zrobiłam. Niestety, zdarzały mi się przypadki, że miałam avatar który zrobiłam w 100% sama, co do piksela, nie korzystając z żadnych źródeł, a i tak był "pożyczany". Zrobiłam coś, co przedstawia postać czy rzecz ogólnodostępną dla każdego - czy to znaczy że ostateczne dzieło może sobie każdy przywłaszczyć, tylko dlatego, że korzystałam z dostępnego dla wszystkich źródła? Jeśli tak by było, w łeb by wzięło wszystkie dotychczasowe dotyczące tego przepisy.. Niewiele jest tak wszechstronnych osób jeśli chodzi o wizaż, które same robią zdjęcia, grafiki a do tego potem je obrabiają. |
|
|
|
|
#27 |
|
sophisticated
|
nie zrozumiałyśmy się, to że korzystasz z cudzych fotek/obrazków tworząc swoje avki czy inne formy twórcze nie pozbawia cię praw do nich oczywiście, i nie o to mi chodziło (chociaż tu się otwiera mimo wszystko pewne pole do dyskusji
)chodziło mi tylko o to, że twój avek może sprawiać wrażenie "znalezionego w sieci" z powodu użytego wszystkim znanego żaba i może dlatego ktoś chciał go też ponosićale absolutnie po prośbie o poszukanie sobie własnego powinien go zmienić w ogóle uważam, że niekoniecznie trzeba być twórcą avka żeby mieć prawo do wyłączności, wystarczy być "pierwszym właścicielem" IMO |
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
W takim razie się zgadzam
![]() Ale jeśli się bierze avatara - choćby się miało wrażenie że jest z neta - powinno się zapytać i nie zrobić tego jest dla mnie nie do pomyślenia. |
|
|
|
|
#29 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
szczerze mowiac - robiac sobie takiego a nie inego avatara nie interpretowalam w ogole co mna kieruje. Wzielam jakas fotke w ktorej mialam odpowiedniej wielkosci leb < coby pojemnosciowo sie zgadzalo> wycielam i wrzucilam do kwadrata. Ale Fresa dobrze mowi - moze juz moja glowa lata po sieci jak glowa pani Begger dorobiona do reszty ciala w niedwuznacznej pozycji
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Avatar z moją twarzą ktoś już ukradł i zamieścił jako własny na jakimś serwisie randkowym
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Techniczne forum
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.

I nie zawsze uprzejmie prośby o zmianę pomagają. Co robić w takiej sytuacji ? Bo ręce mi opadają jak się kolejny raz dowiaduję od jakiejś wizażanki że ktoś ma identyczny avatar

Nie no, dzięki, jak narazie włoczykijka sie nie odzywa na ten temat...
Nie wiem co ludzie widzą w moich avatarach 

?

)
(moje oko aułaa)