|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomocy - malowanie na kubkach nie wychodzi:(
witam wszystkich!
mam mały problem...chcialam zrobic fajny prezent mojemu chlopakowi, zakupilam kubek, farbke do porcelany oraz konturówkę...niestety efekt nie jest taki jak oczekiwalam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomocy - malowanie na kubkach nie wychodzi:(
witaj
![]() zajrzyj tu na ten wątek, to zrodło wielu cennych informacji ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=abc+malowania sporo sie dowiesz na temat malowania jak wygladaja te smugi? farbka moze zostawiac smugi: -jesli pomalujesz jedna warstwe i zaraz potem nakładasz druga zanim ta pierwsza dobrze wyschnie ![]() -byc moze malujesz tez kubek postawiony pionowo i swiezo nalozona farbka poprstu scieka, okragle naczynia maluje sie etapami i powinny byc one ulozone na czyms miekkim np recznik oraz zabezpieczone przed przewracaniem sie -farbka moze tworzyc zacieki jesli malujesz duza powierzchnie, zaczynasz z jednej strony, potem z drugiej, potem znowu wracasz w tamto miejsce ale farbka juz podeschła i nowa porcja farbki domalowana nie połaczy sie ładnie w wczesniejsza ![]() a co do konturowki, to podejrzewam dwie mozliwosci: albo jest ona juz po terminie, stara i podeschnieta dlatego nie nakłada sie rowno i nie chce wyciskac sie łatwo z tubki (ja tak juz miałam z 2 tubkami outlinera i obie wyladowały w koszu na smiecie bo nie udalo mi sie ich uratowac, to byl ten tanszy typ outlinera wiec nie dziwne ze byl za suchy, ciagnał sie i byl niejednolity i grudkowaty ) ![]() albo outliner jest zakrzepniety, sprobuj potrzymac tubke w goracej wodzie, niech sie troche rozgrzeje i podtopi, byc moze bedzie łatwiej wypływac -szpilką albo b. cienkim drucikiem odblokuj dobrze "nosek" tubki zeby nie bylo zadnych przeszkod ![]() to tyle co mi przychodzi do glowy, nie wiem jakiego producenta uzyłas, wiec trudno mi ocenic mam nadzieje, ze to troche pomoze
Ponad to Bloguję ![]() Moje preferencje wymiankowe After Hours. My life in crafts (angielska wersja językowa) ![]() Edytowane przez Titania Czas edycji: 2009-05-24 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dziękuję Titanio
![]() nie spodziewałam się tak wyczerpującej odpowiedzi. Faktycznie może smugi są powodem tego ze nałożyłam za szubko druga warstwę i chaotycznie malowałam powierzchnię. Ale pomyśl z włożeniem tubki do ciepłej wody jest ok, nie pomyślałam ze to może polepszyć sytuację... to co...proponujesz poczekać aż farbka wyschnie i nałożyć drugą warstwę??? mam jeszcze jeden kubek do próby wiec sie zobaczy ![]() Dzięki wielkie i mam nadzieje, że to nie ostatnie słowa pomocy z Twojej strony Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zasadniczo, jesli chcesz nałozyc dwie warstwy farbki, to powinnas tej pierwszej dac wyschnac w calosci (1-2 dni, zaleznie od producenta)
po pomalowaniu calej powierzchni farbka, nie powinno już dotykac sie jej pedzelkiem zeby nie zespuc gładkiej powierzchni jesli outliner jest za gesty to goraca woda moze pomoc, jesli zbyt rzadki to do lodowki na jakis czas ![]() po otwarciu nowej tubki, dobrze jest trzymac ja odwrocona do gory nogami, wtedy outliner spływa na doł i jest gotowy do wycisniecia (uwazaj, czasami po otworzeniu nakretki moze wypływac dosyc szybko!) a powietrze zbiera sie wtedy na gorze tubki i pasta konturowa nie bedzie wtedy "parskac" przy wyciskaniu jesli outliner jednak jest przeterminowany to nie wiele to pomoze, moj sie ledwo dał wycisnac na szklo ![]() nie ma jak swiezy outliner z nowej tubki, efekt na szkle czy porcelanie jest wtedy najładniejszy i najgładszy ciesze sie, ze odp sie przydały ![]()
Ponad to Bloguję ![]() Moje preferencje wymiankowe After Hours. My life in crafts (angielska wersja językowa) ![]() Edytowane przez Titania Czas edycji: 2009-05-24 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.