|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ryzyko zajścia w ciążę
Witam!
Mam nadzieję że będziecie potrafiły pomóc i mi. Jest niedziela i niestety nie mam nawet do kogo zadzwonic i skonsultowac mój problem. Zapomniałam tableki 6 dnia, w pierwszym tygodniu i była to sobota. Zazwyczaj biore tabletki między 10 a 12 w południe, tą przyjęłam o 1 nad ranem w niedzielę. Następną zazyłam już regularnie. Spóźnienie wyniosi od 3 do 1 godziny więc działanie antykoncepcyjne jest zmniejszone. Do stosunku w tygodniu poprzedzającym doszło, była to jednak niedziela ( 6 dni wcześniej). Dla inf. tabletki biorę już od 2 lat i jest to pierwszy przypadek kiedy zapomniałam o pigułce. Jakie jest wg Was ryzyko zajścia w ciążę? Dziękuję za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ryzyko zajścia w ciążę
Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. cytowane z postu Uniwersalna ulotka http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jak wyzej, skontaktuj sie z lekarzem, ale nawet on nie wyliczy Ci prawdopodobienstwa ciazy. Dobrze, ze wzielas ta zapomniana tabletke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieję że przyjmnie mnie ktoś niedługo, ale niestety do tego czasu, chyba nie będę spać ze srasu..
Dziękuję za odpowiedzi. Na teorii się co nieco znam, niestety z praktyką już gorzej bo jak pisałam wyżej jest to mój pierwszy przypadek, kiedy zapomniałam o pigułce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem ryzyko jest małe, gorzej jakbyś np współżyła w ten sam dzień, albo dwa dni wcześniej.. myślę, że Ci się upiecze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.