Czy ktoś wie co to jest CRM? :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-04, 19:12   #1
Studentka1994
Przyczajenie

Red face

Czy ktoś wie co to jest CRM? :)

Jeśli tu zaglądacie, to pewnie wiecie

Potrzebuję trochę danych statystycznych do projektu na studia i będę super wdzięczna jeśli zechcecie mi pomóc.

Ankieta jest bardzo krótka, myślę, że absolutnie na mniej niż dwie minuty, nie trzeba podawać swojego maila ani nic takiego. Jeśli ktoś ma ochotę i 2 minuty, to zapraszam http://interankiety.pl/interankieta/...18af79980d5b9a i z góry bardzo dziękuję za pomoc

A na samym forum chciałam zapytać, bo jestem ciekawa czy w branży kosmetyczno-fryzjerskiej używacie takich narzędzi do pozyskiwania klientów?

Ktoś używał lub używa jakiegokolwiek systemu CRM?
Studentka1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-06, 09:29   #2
dryda
Rozeznanie

Dot.: Czy ktoś wie co to jest CRM? :)

CRM to w skrócie system zarządzania treścią do strony internetowej.
Używam joomla i wordpress.
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-06, 15:56   #3
ko_maj_ka
Przyczajenie

dryda, to o czym piszesz to CMS
od Content Management System

a CRM to Customer Relationship Management, czyli system do zarządzania kontaktem z klientami.
ko_maj_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-07, 15:45   #4
Studentka1994
Przyczajenie

Zgadza się, ko_maj_ka ma rację. CRM do system do nie tylko zarządzania, ale też automatyzacji i usprawniania kontaktów z klientami. Np. wszystkie wiadomości od naszych klientów lądują w jednym systemie, obojętnie czy klient zapytał na facebooku, twitterze, smsem czy przez maila i jak odpowiadamy na nie to odpowiedź wraca do klienta, tam gdzie napisał, np. jako odp. na facebooku.

Oprócz tego system np. sam wysyła materiały reklamowe dla klienta, żeby sobie poczytał w trakcie jak czeka na odpowiedź od nas, a jak już zakończymy obsługę klienta, to automatycznie wysyła do klientka ankietę do wypełnienia w celu zbadania zadowolenia z obsługi.

No, i ogólnie "inne" takie bajery, których normalnie sami/same nie mamy czasu albo ochoty robić.

No i o to właśnie pytałam, czy w branży kosmetyczno-fryzjerskiej używacie takich systemów?

Edytowane przez Studentka1994
Czas edycji: 2015-03-07 o 15:47
Studentka1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-07, 16:00   #5
dryda
Rozeznanie

O jezu hahaha, rzeczywiście - wzrok mi sie obsunął czy jak
Sorry oczywiście CRM i CMS to dwie różne rzeczy, koleżanki już wyjaśniły
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 10:57   #6
darka_1991
BAN stały

Ja już komuś polecałam system bizin do fakturowania, ale ja na bizinie mam też crm. Fajna opcja móc połączyć kilka programów w jedną platformę. pracuje na tym od jakiegoś czasu, ale od początku ogarniałam o co chodzi i jak to się robi. Bardzo intuicyjny program. Też zależy czego oczekujesz. Bo wiadomo, że te programy stricte crm to są bardziej rozbudowane, ale do mniejszej firmy jak znalazł [COLOR="Silver"]

Edytowane przez darka_1991
Czas edycji: 2015-03-09 o 13:19
darka_1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-18, 13:02   #7
Aleksanndra77
Przyczajenie

System CRM to wspaniałe narzędzie łączące wiele programów. Z pewnością crm przydaje się w każdej branży - również kosmetycznej Przydatne są opcje, które dają możliwość zarządzania bazą danych klientów, dokumentacją i zamówieniami, planować harmonogram pracownikom czy wysyłać korespondencję elektroniczną. Są nawet dedykowane systemy crm dla b. kosmetycznej, jak np.: http://www.crm7.pl/crm/crm7-pomoc/crm-dla-branz-2/crm-dla-branzy-kosmetycznej

Systemów jest cała masa - od podstawowych i darmowych aplikacji, po naprawdę złożone i zaawansowane oprogramowanie. Myślę, ze warto się interesowac tym tematem, gdy ma się już całkiem spory biznes i dużo klientów, ponieważ na pewno systemy pomagają zarządzać
Aleksanndra77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-22, 07:01   #8
Alinnnnnowa
Przyczajenie

My kiedyś w pracy do kontaktów z klientem używaliśmy xx o nazwie vtiger. Super narzędzie wpisywało się data telefonu do klienta, jego szczegółowe dane, notkę z ostatniej rozmowy i ustawiało np kiedy znów zadzwonić np 3 miesiące i po 3 miesiącach w panelu głównym było info ze mamy zadzwonić, dajesz podgląd i wiesz kiedy ostatnio był telefon i o czym była rozmowa, co klient powiedział itd

systemy do zarządzania itp bardzo ułatwiają pracę

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-07-24 o 14:52 Powód: reklama
Alinnnnnowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 07:19   #9
paulina4565
Przyczajenie

Moja koleżanka korzysta z systemu CRM stworzonego przez firmę Kamee.
Jest bardzo zadowolona. Jest to szkoła językowa, ale z tego co wiem to oni robię dedykowane aplikacje crm i erp, więc pewnie pomogą.

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2015-07-27 o 07:48 Powód: link
paulina4565 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 14:52   #10
kajankas
BAN stały

CMS to system zarządzania do strony internetowej, a CRM to system do zarządzania firmą, tj. relacjami z klientami. Wyżej stoją jeszcze systemy ERP, które służą do zarządzania całokształtem działalności - łącznie z magazynami, marketingiem i wieloma innymi tematami. Pracuję przy takim systemie ;-)
kajankas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-07, 16:42   #11
telek
Raczkowanie

Ale wy z tego korzystanie z pracy tak? No właśnie zobaczyłam jak śmiesznie pomylone są tutaj niektóre nazwy ;-)
CMS to przy stronach internetowych jest. U nas w pracy nie ma żadnego systemu do zarządzania, ale wiem że szef szuka, tylko zdecydować się nie może. Wielki skąpiec z niego.
telek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-10, 14:29   #12
kajankas
BAN stały

Do zarządzania działalnością, system nazywa się Berberis. Powiedzmy, że rozwiązuje nam większość problemów, ogólnie przy systemie wiele prac się automatyzuje, człowiek nie zapomina o nich. Bez wsparcia programowego bywały momenty, że wyglądało to bardzo źle.
Stary 2015-08-12, 20:15   #13
telek
Raczkowanie

A jaka jest w tym Twoja rola? Obsługujesz to, czy wiesz, że po prostu taki system jest w firmie?
Stary 2015-08-13, 14:29   #14
kajankas
BAN stały

Jestem jedną z osób wprowadzających dane i czuwających nad tym, aby wszystko wyglądało jak należy. Uwierz mi, że takie aplikacje wiele potrafią zdziałać - po prostu wszystko jest przy nich umieszczone w jednym miejscu, nie na setkach dokumentów. A dzięki temu nie ma zamętu.
Stary 2015-08-16, 14:46   #15
telek
Raczkowanie

Rozumiem. Podam tą nazwę mojemu szefowi, może się zainteresuje, ale tak jak mówię on jest dziwnym gościem i trudno cokolwiek po nim przewidzieć.
Być może temat go zainteresuje.
Stary 2015-08-24, 14:32   #16
kajankas
BAN stały

Na takich systemach nie ma co oszczędzać - poważnie. Możecie się władować w aplikację, która nie pomaga, a jedynie generuje koszty. Gdzie logika? Zresztą - takie programy najpierw należy przetestować, a dopiero później się je ostatecznie wybiera.
Stary 2017-02-28, 06:36   #17
kentas
BAN stały

Dziewczyny - przy prowadzeniu salonu kosmetycznego wspieracie się oprogramowaniem? Ja w dalszym ciągu mam wszystko notowane w zeszytach. Ma to swoje plusy i minusy - czy jakiś mały darmowy program by mi to ułatwił? W sensie - zajmowałoby to mniej czasu, a było lepszym rozwiązaniem organizacyjnie?
kentas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 17:52   #18
telek
Raczkowanie

W mojej firmie cały czas od tamtej pory korzystamy z tego programu o którym tutaj rozmawiałam z dziewczynami. Ale to darmowy program, szef nic za niego nie płaci. Też sądziliśmy, że bez płacenia dużej kasy się nie odejdzie, a wyszło jak wyszło. Skoro przez prawie 2 lata nie widzimy potrzeby żadnych dodatkowych funkcji, to wygląda na to, że te które posiadamy, są po prostu wystarczające.
Stary 2017-03-02, 06:39   #19
kentas
BAN stały

Chodzi o ten Berberis? Z info na stronie wynika, że wersja darmowa nazywa się Minima. Ok, widzę jakie ma możliwości. Ale czy to nie jest zbyt mało? Tak, widziałam listę tych 10 funkcji. Wy macie to prowadzone pod salon kosmetyczny?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-09, 16:44   #20
telek
Raczkowanie

Dziwne pytanie. Sama musisz się zastanowić nad tym, jakie masz potrzeby i jakich dokładnie wam funkcji brakuje w systemie. W tym nie ma nic zaskakującego. Moim zdaniem pod każdą małą działalność Minima jest wystarczająca. No chyba że masz ogromny salon i kilkadziesiąt stanowisk. Wtedy być może zapanowanie nad tym wszystkim może być problemem i przydadzą się dodatkowe opcji, ale ogólnie Minima będzie wystarczająca.
Stary 2017-03-10, 06:40   #21
kentas
BAN stały

Zainstalujemy ją sobie na weekendzie i zaczniemy testowanie. Gdyby faktycznie udało się darmowym programem usprawnić działalność i zarządzanie nią, to byłoby super, ale jeśli nie, to jestem w stanie wydawać jakieś pieniądze na poprawę mojego biznesu. Potestuję trochę program to wtedy powiem więcej.
Stary 2017-03-10, 12:13   #22
klaudiuszz
Raczkowanie

Ale mozna to zainstalowac na każdym systemie operacyjnym? Jeżeli prowadze mały biznes w domu, to jaki to ejst koszt? Gdzie moge to kupić?
klaudiuszz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-13, 06:32   #23
kentas
BAN stały

Nie wiem czy na każdym, ale na Windows 7 działa. Zakładam, że na wszystkich popularnych systemach również. Co do tego, gdzie można kupić - na stronie producenta. Wpisz sobie w Google nazwę programu to znajdziesz. Stamtąd się też wersję demo pobiera.
Stary 2019-08-28, 18:11   #24
kaaatarzynaa
BAN stały

Hej, napisałam o CRM bardzo fajny tekst. Co więcej porównałam ze sobą kilka darmowych rozwiązań dla małych i średnich firm lub freelancerów. Zapraszam serdecznie na mój /reklama/

Edytowane przez 21kasia21
Czas edycji: 2019-08-28 o 18:27 Powód: reklama
kaaatarzynaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości