![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Kranówka
Witam,
mam takie zapytanie czy pijecie kranówke gotowaną, filtrujecie wode, a może pijecie tylko wode mineralną ![]() Osttanio zostałam przyłączona do nowej kanalizacji dzieki dofinansownaiu z UE, niby nowe rurki plastikowe, większe bezpieczeństwo, itd. Dla mnie jest nadal strach pić taka wode, dlatego ją filtruję. Chociaz np w porównaniu ze stolica mojego województwa KAtoiwcmai i tak jest czysta, jak zdarza mi się tam pić u kogoś herbate, lub jak robiłam w biurze to wielkie nieba, na kubku robil się mega brązowy kamień. Niby woda jest źródłem zycia, ale w dużych miastach cięzko to tak nazwać. Wod apo umyciu wysusza skóre, powoduje łupież, ciezko nawet zrobić pranie. A co dopiero strach to pić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kranówka
W domu mam filtr do wody Britta, a w pracy mamy wodę źródlaną i taką piję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
w domu z kranu gotowaną, w pracy źródlaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
filtrowaną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Piję tylko mineralną.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mineralna/zrodlana. woda z kranu sluzy do mycia naczyn no i niestety do mycia sie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Różnie.
Czasem mineralną,często kranówę -ciągle żyję. Śmieszy mnie obsesja "czystej wody" kiedy wszystko wokół to najczystszych nie należy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pije tylko mineralna ,najczesciej o ile nie zawsze Zywca ,kupuje baniak 5 litrowy-starcza na gora 3 dni lub 1,5 l .
Kranowki nie pilam nigdy,zastanawialam sie nad Britta ale znajomi -wawa- filtruja ale jej nie pija tylko uzywaja do gotowania.wiec zwatpilam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Kranówki samej nie piję, bo mi nie smakuje, używam przegotowanej do herbaty/kawy, ale też nie zawsze. Ewentualnie tylko w ekstremalnych sytuacjach, kiedy zabraknie mineralnej, a pragnienie dręczy - mogę się napić przegotowanej
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
pewnie, że przegotowaną piję-herbatkę trzeba czymś zaparzyć.
W kranówie gotuję, piorę, myję się.. miałabym to wszystko robić w mineralnej? heh. Za to zwierzaki zawsze dostają mineralke do picia ![]()
![]() |
#11 |
po prostu Em :)
|
Ja od zawsze piłam zwykła przegotowaną kranówę i nic mi nie było.
Ostatnio u mnie w domu pije się tylko przefiltrowaną wodę źródlaną (!) bo tylko taka nie szkodzi mojej mamie, bardzo rzadko filtrowaną kranówę. Dla mnie to wszystko smakuje tak samo. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
wode w formie czystej pije tylko i wylacznie mineralna.
wode z kranu filtruje, ale tylko po to zeby w czajniku elektrycznym nie robil sie osad. pamietam ze za czasow podstawowki picie kranowy prosto z kranu to byla dla mnie normalka. teraz wydaje mi sie to ohydne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie również.
![]() I również piję przegotowaną kranówkę. Chociaż jak czasem widzę, jak się kamień osadza na czajniku to..brr.
![]() |
#14 |
BAN stały
|
więcej myślę o ołowiu, kadmie czy rtęci czy innych metalach ciężkich w spalinach (uroki miast); kranówka to wydaje mi się być pikuś.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() i ma okropny, metaliczny posmak... albo kiedyś tego nie zauważałam, albo jakość się zmieniła? Nawet kotu jej nie daję ![]() Jakość wody jest całkiem inna np. na Podlasiu, zawsze gdy spędzałam tam wakacje nie mogłam wyjść z podziwu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
pije kranówe przegotowana ,nie filtruje,woda nie smierdzi i w ogole jest ok w naszym regionie
Mineralna tez pije ale tak dla relaksu i przyjemnosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Jeden z "najciekawszych" wynalazków białego człowieka - sprzedanie wody w butelkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli chodzi o gotowanie wody na herbate itp, to używam filtrowanej.
do picia mineralnej. do prac domowych kranówki. generalnie to zalezy od regionu, w którym sie mieszka. u mnie (Warszawa) chyba nie ma takich odważnych co by pili wodę z kranu. ona czasami tak śmierdzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
piję przegotowaną kranówę. ogólnie słyszałam wiele razy, że u mnie w regionie woda z kranu jest dobrej jakości, mam nadzieję, że to prawda, dla mnie smakuje dobrze
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja gotuję kranówkę. Mamy nową instalację i nie jest tak źle.
Natomiast są części Wrocławia podpięte pod jakąś inną instalację (albo wodociąg) i koszmar. Jak leżałam w szpitalu, to dostałam od kąpieli w wodzie z ich rur infekcji poważnej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja piję przegotowaną wodę kranówkę.
W kranówce się myję, sprzątam i piorę. EDIT: Ja nie ufam tej butelkoanej wodzie, nie mam żadnej pewności że ta woda jest szlachetnijsza niż ta z kranu. Ale marzy mi się delikatniejsza woda, ta u nas na śląsku jest tragiczna, mam coraz bardziej wysuszoną skórę.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
nieprzegotowaną kranówkę piję bez większych obaw w domu u mamy, w pracy mamy wodę źródlaną. Ale nie miałabym większych oporów żeby napić się kranówy pod warunkiem że woda będzie mi smakowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Teraz piję przefiltrowaną ,wcześniej zdarzało mi sie pić prosto z kranu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Generalnie pije bardzo duzo wody. Najczęsciej mineralkę niegazowana, ale też przefiltrowaną kranówę.
Mieszkam w Kielcach a tu woda w kranie jak źródlana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
tylko mineralna. mam tak wpojony wstręt do kranówki od dziecka że jak raz koledzy mnie namówili w wieku 10 lat, prawie uwierzyłam że że teraz będę miała robaki :P Dziś mam 23 a i tak pod karą obcięcia reki nie napiłabym się kranówki..hehe...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Paul's girl
|
w domu kranówkę przefiltrowaną (używam jej też do gotowania). w pracy żródlaną i mineralną. kranówkę używam do mycia i prac domowych. zwierzątko pije przefiltrowaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Herbatę zalewam wodą kranówą przegotowaną. Natomiast są dni, kiedy leci ona żółta z kranu, ale dopiero w większych ilościach się to ujawnia (np. napuszczenie wody do zlewu, wanny). Już się z tym pogodziłam. Za to wodę tylko gazowaną
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.