![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mam 16 lat i 2 miesiące aby schudnąć !
Dziewczyny, pomocy !
Mój deadline wypada w czerwcu - muszę się zmieścić w sukienkę na pewną baaaardzo ważną okazję ? Ile mogę maksymalnie schudnąć, żeby było zdrowo, bez jo-jo - SKUTECZNIE ? ![]() Na razie nie jem słodyczy, chipsów, nie piję coli, nie obżeram się zbytnio, ćwiczę - NIC NIE SKUTKUJE ! Cały czas utrzymuje tą samą wagę ! Stąd moje pytania : 1. CO ROBIĆ ?! ![]() 2. Co spala tłuszcz tak, jak np ananas. 3. Czy czerwona herbata pomaga ? 4. Ćwiczenia aby łydki zamiast się wyrabiać - chudły ! Wszelkie sugestie BAAARDZO ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mam 16 lat i 2 miesiące aby schudnąć !
Aby schudnąć zdrowo powinnaś tracić mniej więcej 1 kg - 1,5 kg tygodniowo, co daje Ci od 8 kg do 12 kg utraty wagi w ciągu dwóch miesięcy. Zależy to oczywiście od tego ile obecnie ważysz. I nie mów mi, że nie jedzenie chipsów, ograniczenie niezdrowego jedzonka i regularne ćwiczenia nie dają Ci efektów. Na pewno łamiesz pewne reguły lub nie ćwiczysz systematycznie, lub Twoje pojęcie o diecie i odpowiednich ćwiczeniach mija się z prawidłowością. Przede wszystkim Twoim podstawowym napojem powinna być woda mineralna niegazowana, co najmniej 2 litry dziennie, herbaty (bez cukru!) wszelkiego rodzaju (ale najlepsza jest jednak zielona), naturalne soki owocowe (wyciskane samemu). Mleka, kefiru i innych płynnych nabiałowych rzeczy nie nazywam napojem, bardziej traktuję to jako część posiłku. Po drugie, staraj się aby w Twoim śniadaniu przeważały węglowodany z dodatkiem białka i na prawdę niewielką ilością tłuszczu (najlepiej bez), na drugie śniadanie zjedz coś lekkiego także z grupy dobrych węglowodanów, w obiedzie powinny znaleźć się wszystkie składniki: węglowodany, białko i tłuszcze, z przewagą białka, na podwieczorek proponuję coś białkowego oraz kolacja - generalnie białko. Poszukaj sobie w internecie Indeksu Glikemicznego - poprzez niego łatwiej Ci będzie określić co możesz jeść, a czego nie powinnaś. Ogranicz sól, ale nie rezygnuj z niej. Wiadomo, że musisz się pożegnać ze słodyczami, słodzonymi napojami i innymi bardzo przetworzonymi produktami. To by było tak w skrócie o diecie. Na fitnesie się nie znam, ale gdybym się odchudzała (biorąc pod uwagę to, że dawno nie ćwiczyłam) to odwiedzałabym siłownię 3 razy w tygodniu na początek lub poświęcała godzinkę na jakieś aerobowe ćwiczenia na dworze typu bieganie, jazda na rowerze, rolkach.
Życzę powodzenia i pamiętaj, że nie należy robić niczego na siłę, ani też popadać w skrajności, trzymaj umiar a będzie OK. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
powiedz ile cm wzorstu masz i ile wazysz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ad 2. Nie ma rzeczy, które spalają tłuszcz, mogą co najwyżej wspomóc przemianę materii; grejpfrut, sałata z oliwą z oliwek i cytryną, ananas, błonnik, zioła itd. Ad 3. Na pewno nie szkodzi, a co do jej cudownych efektów nie jestem przekonana. Ad 4. Aerobowe, ale tak jak napisałam - w tej dziedzinie lepiej mnie nie słuchać, bo nie jestem obeznana w tym temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A ile chciałabyś schudnąć? Też zamierzam schudnąć to i owo - mam 163 i 58 kg. Problemy mam tylko z brzuszkiem
![]() ![]() ![]()
najlepsze wakacje w moim życiu ! Turcja 08.07 - 22.07 ![]() mój największy cel na wakacje : wyśmienita zabawa + niesamowite wspomnienia : wykonany! ![]() walczę z trądzikiem: kuracja skinorenem, isotrexinem i tetracyliną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie no, nie chodzi mi o wagę, raczej o to żeby tak 'wizualnie' było mnie mniej ...
![]() Brzuszka jako takiego nie mam, moim największym problemem są uda + łydki .. myślę, że to też z powodu moich szerokich bioder, ale to już genetyka ... Nie no, myślę że jakbym schudła z 8-10 kg powinno być ok ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
mamy ten sam wzrost, ja mam 23 lata.
w sylwestra wazylam 70kg teraz waze 62kg czyli w 3 miesiace poszlo 7,5-8kg w sposob bardzo zdrowy, stopniowy i bez efektu jojo zaobserwowalam poprawe stanu skory i wlosow, poprawe nastroju, znaczna poprawe kondycji i oczywiscie jedrnosci skory. optymalnie nalezy chudnac 2-3 kg w miesiac, inaczej jest to po prostu nie zdrowe i przyniesie efekt jojo. rob to co robisz, czyli nie jedz cukrow prostych w zadnej postaci (mowie to rowniez o bananach, galaretkach i innych "lightowych" produktach). pij tylko wode i zielona herbate bez cukru jak ja mam ochote na cos slodkiego to jem jakis owoc, jogurt o niskiej zawartosci tluszczu, robie slodki omlet (zamiast cukru slodzik) z niskoweglowodanowym dzemem itp.. jedz duzo ryb i kurczaka zamiast innych mies, dobre sa tez owoce morza. nabial - tylko chudy jedz jajka nie pij kawy, herbaty, alkoholu nie pal jedz gotowane, smazone, pieczone w folii rzeczy nie uzywaj nigdy oleju - zawsze oliwe z oliwek (nie mozna na niej jeynie smazyc w bardzo goracych temperaurach, ale to nie grozi w zwyklym smazeniu) jedz duuuuzo warzyw jedz co 3 godziny posilki komponuj tak, zeby zawsze zawieraly bialko, weglowodany zlozone i zdrowe tluszcze nie schodz ponizej 1300-1400 kcal dziennie (jesli uprawiasz sport - wiecej - sprawdz w tabelach) dzieki takiej diecie usprawnisz swoj metabolizm i dzieki temu nie dosc ze schudniesz, to bedziesz chudnac nadal (naeet przy zmienszeniu ilosci cwiczen) no i RUSZAJ SIE bez tego stracisz tylko wode... optymalnie kilka razy w tygodniu sredniointensywny trening np bieganie w bardzo wolnym tempie (super gdybys miala pulsometr i biegala nie wiecej niz 60-70% tetna maxynalnego, czyli okolo 150-160) zacznij na przyklad 4 razy w tygodniu po 20 minut i co tydzien dodawaj sobie 5 minut. organizm szybko nabiera kondycji i sie dostosowuje wazne jest by biegac tak, zeby nie wzrastal puls i nie miec zadyszki - w tym celu trzeba zachowac jak najwolniejsze tempo - jak czujesz ze zaczynasz z trudem wdychac powietrze - zwolnij. albo rower - tak 40 minut dziennie powinno byc skuteczne (nie mowimy tu o zolwim tempie...tylko tak zeby sie dobrze spocic) do czerwca mozesz zrzucic tak 4 kg i bedzie git.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
o kurczę, dużo rad
![]() ![]() wielka dieta rozpoczęta, mam zamiar wypijać 1,5 l dziennie, to dopiero mi budżet się skurczy ![]() ale w końcu to szczytny cel ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Sprobuj south beach, dziala naprawde cuda, i wlasciwie nie ma opcji zebys nie schudla, nawet nie robiac kompletnie zadnych cwiczen
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Na początek możesz sobie zaserwować dietę 3 dniówkę owocówkę :P jesz same owoce przez 3 dni, jakie tylko chcesz. Ja straciłam 4 kg w 3 dni i to obudziło we mnie dalszą chęć walki chudnięcia bez efektu jojo oczywiście. Po 3 dniach masz tak skurczony żołądek że nie możesz patrzeć na jedzenie ale ja starałam się jeść w miarę regularnie i połowę mniej oczywiście z wykluczeniem słodyczy, słodkiej herbaty, kawy itp. Tą owocówkę możesz sobie robić 2-3 razy w miesiącu także dzięki temu uda Ci się stracić w 2 miechy tyle ile chcesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A dzisiaj piłam czerwoną herbatę (2 kubki) i zrobiłam się .... czerwona. naprawdę, to reakcja uczuleniowa czy naturalna reakcja organizmu na czerwoną herbatę (nigdy wcześniej jej nie piłam) ?
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
jadłam kiedy czułam głód czyli tak 3-4 razy dziennie, na sniadania robiłam sobie sałatke z owoców np, śliwiki, morele i jabłko, na obiad jadłam banana z jabłkiem (też taka niby sałatka)
![]() ![]() a no i pilnowałam się żeby nie jeść po 18 i oczywiście duuuużo wody ![]() Edytowane przez katharsis Czas edycji: 2009-04-19 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
o kurczę, mówisz że owocki takie dobre ?? hmmm, może przed south beachem zrobię sobie taką owocówkę...
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
zastanawiam się też własnie nad tą dietką owocową;d tylko z tego co pisałaś, to za dużo nie jadłaś.. obawiam się, zę moge być głodna jedząc tak jak Ty.. ale włąsnie na tym polega oczyszczenie
![]() a po tych 3 dniach nie miałąś ochoty rzucić się na jedzenie?;] i jak z tą kawą?;pp aa i własnie czytałam jeszcze, że taka dieta jest dobra na 2 dni, bo wtedy nie spowolni metabolizmu, ale 3-4 to juz za dużo ![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
layla lbn, 100% prawda
![]() Dieta owocowa, zdecydowanie nie! To szok dla organizmu i spowolnienie przemiany materii, owoce maja wysoki indeks glikemiczny, co powoduje duze wyrzuty insuliny do organizmu, ktora jest takze odpowiedzialna za procesy przyswajania i skladowania skladnikow pokarmowych w organizmie... Paradoksalnie, mozna nawet przytyc na takiej 'diecie', a efekt jojo jest wrecz gwarantowany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak komuś wychodzi z BMI (nie cwiczy, wiec nie ma tu "winy" miesni) nadwaga, to chyba ma z czego chudnąć ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
jak po 2 czy 3 dniach rzucisz się na zarcie niczym głodny lew to efekt jojo gwarantowany ja od generalnie polowy sierpnia się trzymam cały czas i chudnę ciągle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
hej tez chce dolaczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak się nie rzucę na jedzenie i bede jesc normalnie-w miarę zdrowo sie odżywiać tak jak teraz to nie będzie jojo?;] i jakbym taką dietkę stosowała co jakiś czas na 2 dni, a potem jadła jak wczesniej to coś zrzucę? ![]() katharsis, gratuluję wytrwałości ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() iguaa, kompletnie nic nie zrzucisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() I co najwazniejsze to musisz mieć naprawdę silną wolę bo bez tego nie uda Ci się, wierz mi wiele razy odchudzałam się ale zazwyzaj po kilku dniach odpuszczałam sobie bo nie mogłam wytrzymyać gdy wszyscy wkoło mnie objadali się slodyczami i itp. Naprawdę trzeba się zaprzeć ![]() Edytowane przez katharsis Czas edycji: 2009-04-19 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Katharsis, przekonujesz mnie i kusisz tą dietą
![]() najgorzej jest chyba na początku, nie? a jak to wygląda z kawą? bo codziennie przed wyjściem do szkoły musze wypić, bo inaczej jestem nie do życia..;pp i czy nie czułaś się osłabiona i ćwiczyłaś przy tym?;d
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
W żadnym momencie nie było mi cięzko bo trzeba miec naprawdę duzo zaparcia w sobie
![]() ![]() Co do osłabienia to w 3 dniu byłam przymulona bardzo bo nie byłam w stanie nic zjeść i w ciągu całego dnia zjadłam tylko 3 jabłka ;/ Ćwiczeń żadnych nie wykonywałam jedynie co to na spacery długie wychodziłam z psem ![]() A co do kawy to w trakcie diety możesz pić ale gorzką bo ma tyle samo kalorii co woda = 0 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
chyba też bede musiała przygotowywać się psychicznie do takiej diety..
![]() tylko nie wiem czy lepiej w weekend-minus, ze jest wiecej czasu wolnego, wiec bede też wiecej myśleć o jedzeniu, czy w tygodniu szkolnym-ale minus taki, ze potrzebuje wtedy wiecej energii, a czesto siedze po nocach...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.