|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mieszkanie w Warszawie
Kochane Wizażanki, chce wynająć dla siebie małe mieszkanko w Warszawie, w czystym i kulturalnym miejscu, najlepiej w nowym budownictwie, pierwszy raz będę coś wynajmować i stąd moje pytanie jeżeli macie doświadczenia w tej materii czy mogłybyście się nimi ze mną podzielić, piszcie o wszystkim lepiej z agencją czy przez ogłoszenie, na co należy uważać itp. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie posty na ten temat
serdecznie pozdrawiam nina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Re: mieszkanie w Warszawie
Witam
Szczerze odradzam agencję pośrednictwa, nie zrobią nic ponad to, co Ty sama zrobisz - czyli przejrzą ogłoszenia i zainkasują miesięczny czynsz jako swoje wynagrodzenie. Teraz jest dziki tłum mieszkań w W-wie, koniunktura poszła w dół i ceny wynajmu również... [img]icons/icon35.gif[/img] Zło |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź ale zastanawiam się czy z agencją nie jest bezpieczniej? Co na ten temat sądzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nina napisał(a):
> Dziękuję za odpowiedź ale zastanawiam się czy z agencją nie jest bezpieczniej? Co na ten temat sądzisz? Chyba jednak nie jest to regułą. Na pewno trzeba uważać i zapoznać się ze standardem umowy najmu, a także we własnej umowie dokładnie (to ważne) określić wszystkie warunki to, czego się spodziewasz. Bez agencji taniej Ci to wyjdzie - agenci, niestety dbają czasami tylko o obroty, a nie zawsze o zadowolonego klienta. Dość powiedzieć, że pewna warszawska agencja próbowała sprzedać grunt w Warszawie należący do mojej rodziny wcale nie mając do tego prawa, bo żadnej umowy z nami nie zawarli. Gdybyśmy się nie zorientowali i nie zareagowali to nabraliby już przynajmniej dwoje klientów (a nie chodziło tutaj o 5PLN) Po prostu spróbuj się spotkać z właścicielem i ustalić warunki umowy [img]icons/icon7.gif[/img] pozdrówka [img]icons/icon7.gif[/img]
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
palomino, dzięki za odpowiedź, tak zrobię, pierw sama czegoś poszukam, a jak nie wyjdzie (odpukać!) wtedy pójde do agencji,
pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Acha - jeszcze jedno dodam tytułem uzupełnienia [img]icons/icon12.gif[/img]
Otóż przy wyborze mieszkania na wynajem nie kieruj się tylko i wyłącznie lokalizacją (chociaż to też ważne [img]icons/icon7.gif[/img] ) ale zwracaj także uwagę na to jakie były przeprowadzane remonty (rury, c.o., woda) jeżeli zdecydujesz się jednak na mieszkanie w starszym budynku. Bo - chociaż pewnie wynajmować będziesz czasowo to niespecjalnie pewnie byś się ucieszyła np. z realizacji takich remontów w okresie zamieszkania (to oznacza np. prucie ścian itd), a z kolei przy braku wykonanych remontów można liczyć się z częstszymi awariami [img]icons/icon9.gif[/img] A w nowych można zwrócić uwagę czy już jest oddane do użytku (zakończone wszystkie instalacje) Acha - i najważniejsze - sprawdź, czy człowiek, z którym zawierasz umowę jest JEDYNYM właścicielem lokalu, który chcesz wynająć. Przy współwłasności mogą być problemy, już nie mówiąc o sytuacji, gdy mieszkanie nie jest zupełnie jego własnością. pozdrówka [img]icons/icon7.gif[/img]
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
palomino, cenne uwagi, szczególnie o tych remontach (brrrr), sporządzam sobie całą listę ważnych pytań do właściciela mieszkania, ha! mi to by się chyba przydał cały poradnik na ten temat ...
wielkie dzięki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Bardzo uważnie czytaj umowę (sama ją możesz przygotować) i niech będzie tam napisane WSZYSTKO. Żeby potem nie było nieporozumień (jeżeli płacisz kaucję to oprócz tego, że piszesz w umowie jej wysokość - określ dokładnie kiedy następuje jej zwrot).
Przy oglądaniu mieszkania sprawdź wszystko (ja nie sprawdziłam prysznica i potem wymieniałam baterię na własny koszt). Raz mieszkałam w starym budownictwie i przytrafiło mi się to co opisała Palomino. Musiałam płacić hydraulikom. Ale tam akurat w ogóle było coś nie tak z tymi rurami i nie dało się tego przewidzieć przed wynajmem. Jeżeli jest telefon w mieszkaniu to dowiedz się czy właściciel nie zablokował przypadkiem wyjścia na 0. Powodzenia [img]icons/icon40.gif[/img] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Wam kochani za wszystkie rady!
Nawet sobie wydrukowałam całość serdecznie pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Re: mieszkanie w Warszawie/wykład wynajmującej;)
Moze juz po czasie i moze nina tego nie doczyta, ale postanowiłam napisac, a co tam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1.Nigy więcej mieszkania na parterze, mimo, ze zgodnie z opowieściami właścicieli : spokojna dzielnica, zawsze mozna liczyc na sąsiedzką pomoc, okratowane okna, etc..efekt- okradli nas w Wigilię ![]() ![]() 2.Sasiedzi- ważne, zeby pozwalali życ innnym.Mozesz o to spytać Nineczko włascicieli- jacy to ludzie. Ja mam cudownych sąsiadów, którym nie przeszkadza nawet to , że zastawimy ich na parkingu ![]() ![]() 3.Własciciele- są istatoną częscią całej maskarady, bo to im będziesz płacic co m-c za mieszkanie. Wazne, by domówić wersję- na konto, czy w kopercie, w jakiej walucie i którego kazdego m-ca. Poza tym : miło, sympatycznie i kulturalnie ![]() ![]() 4.Wszystkie sprzęty domowe, rury, krany, okna, rachunki, umowa, kaucja- czyli to co wyzej napisały dziewczyny to tez istotne elementy. Pisałam o włascicielach- wiec wynika jasno, ze podobnie jak Złosliwiec odradzam serdecznie agencję Moze pomoze, a moze po prostu sobie pisałam "a muzom" ![]() Pozdrawiam cieplutko i życzę udanych pertraktacji ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.