|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Świat w okularach...
Znalazłam mnóstwo wątków i postów związanych z okularami, ale w żadnym nie wyczytałam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Otóż:
Jakieś dwa lata temu okazało się ,ze mam niewielką wadę wzroku -0,5. Przepisano mi okulary, ale tuż po ich założeniu kręciło mi się w głowie, odczuwałam kłucie w oku i ogólnie miałam wrażenie złego samopoczucia. Okulary trochę ponosiłam i w końcu rzuciłam je w kąt. Kilka dni temu zdecydowała się na wizytę u okulisty. Okazało sie ,ze wada się pogłębiła do -1, zresztą zaczęła mi bardziej przeszkadzać ("widzisz co tam jest napisane?" "gdzie?"hheheh). Tym razem nauczona doświadczeniem wybrałam okularki lekkie, prawie bez oprawki. I zupełnie u innego okulisty. Nadal mam problem. Znów odczuwam "falowanie" jak patrzę przez okulary, a chwilkę później nad szkłami lub pod nimi (mam nadzieję ,ze mnie rozumiecie). I teraz pytanko: czy Wy tez tak miałyście,że Wasz mózg głupiał po założeniu okularów (czasem mam wrażenie ,ze już sie przyzwyczaiłam do tego,że wszystko jest niewyraźne i dlatego mój mózg potrzebuje czasu żeby przywyknąć do nowego obrazu świata). Koleżanka okulistka powiedziała mi ,ze patrzeć przez okulary trzeba się nauczyć... Jak było z Wami? Czy lekka konsternacja i lekki ból głowy minie?
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Świat w okularach...
dobrze Ci kolezanka powiedziala - trzeba sie nauczyc
tak jak uzywania ortez czy aparatu sluchowego przypomnialas mi, ze musze okularki naprawic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
AnQś, okulary noszę już z 5 lat (rety jak ten czas leci), ale doskonale pamiętam moje pierwsze dni z okularami
![]() ![]() Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. Jak zaczniesz regularnie nosić szkiełka, to będzie Ci się kręcić w głowie bez nich ![]() Chociaż do tej pory czasem jak boli mnie głowa, to przestaje boleć po zdjęciu okularów (np. jak ubiorę za mocno okulary do czytania). No właśnie, mam 3 pary okularów, każda do czego innego ![]() ![]() ![]() Ja okularki zdążyłam polubić, pasują mi i nie sprawiają większych problemów ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ech i ja sobie przypominam dość dokładnie choć mineło już 13 lat
![]() ![]() Pierwszy raz gdy założyłam "rowery" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja noszę okulary od ponad 10 lat, zaczynałam od -0,5 i średnio co rok wada mi się pogłębiała o pół dioptrii i za każdym razem kiedy zmieniałam szkła miałam to samo co Ty może nie tak mocno to odczuwałam jak na poczatku tzn kiedy zaczęłam nosić okulary ale jednak zawsze. na samym poczatku to potwornie kręciło mi się w głowie i bolała mnie głowa, więc bardzo często ściągałam okulary i sięgałam po nie tylko kiedy już naprawdę musiałam, ale w końcu się przyzwyczaiłam.. teraz mam -3,0 i -3,25 na specjalne okazje hehehe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Dzięki wszystkim za słowa wsparcia!!! Postaram sie nosić okularki i nie zaniedbać tym razem
![]() Cytat:
![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja moje okulary nosze jakies 7 lat takze bez okularów czuje sie strasznie .. po zatym jak zdejme to widze wszystko zamazane
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeżeli okulary są dobrze dobrane to tego efektu nie ma. Na Twoim miejscu poszłabym do innego okulisty i dała sobie dokładnie przebadać oczy. Głowa boli - znaczy okulary źle dobrane. Może masz astygmatyzm? Nawet niewielki a nie skorygowany może wywoływać bóle głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Też mi to przeleciało przez głowę. Fakt, zaraz po nałożeniu po raz pierwszy okularów oczy nieprzyzwyczajone zabolały, ale zaraz to przeszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Znam ten problem.
![]() Dwa lata temu zdiagnozowano u mnie wadę. Okazała się dosyć sporą, bo z -0,75 skoczyła do -3,25 (teraz, niestety, mam już -4). Różnica dosyć duża i bardzo przeszkadzająca w normalnym funkcjonowaniu. Okulary, które początkowo nosiłam były dla mnie istnym utrapieniem. Ciągła różnica między przez okulary a między nad lub pod okularami. ![]() Okulistka zapewniała mnie, że na pewno przyzwyczajenie się jest tylko kwestią czasu. Nic z tego. ![]() Wybawieniem okazały soczewki. Wszystkie problemy zniknęły, jak ręką odjął. Nie wyobrażam sobie życia bez tych małych cudeniek. Chwała i cześć osobie, która je wymyśliła. ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jestem okularnikiem od 5-6 lat i noszę już trzecie okulary
![]() Pamiętam problem widzenia świata w okularach oraz nad lub pod nimi. Zaczęłam je nosić jako 12latka i sądziłam, że ze mną jest coś nie tak, bo świat wydaje się nieco krzywy. Po upływie kilku dni przyzwyczaiłam się. ![]() Ból głowy lub oczu to sygnał, którego nie wolno lekceważyć. U mnie okazało się, że wada się zmniejszyła i przepisano mi słabsze szkła. Lubię swoje okulary i lubię siebie w nich. Fakt faktem, irytujące są zabrudzenia szkiełek, krople deszczu osadzające się na nich (przydałoby się opatentować mini wycieraczki ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się-ból głowy to znak,że coś jest nie tak...Jak również zgadzam się,że do okularów trzeba się przyzwyczaić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.