|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
mydla do twarzy
Czy ktoras z was je stosuje? Bo ostatnio mam za duzo czasu wolnego (czytaj: siedze w domu w teorii uczac sie do czerwcowych egzaminow
![]() Czy myslicie, ze jest sens sprobowac? Bo normalnie teraz myje twarz tylko zelami bez SLS albo wczesniej olejkami z mazidel. A ten sprzedawca ma same komentare w stylu: "swietne mydlo, naprawde dziala, na pewno bede jeszcze kupowac". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: mydla do twarzy
yhy ja stosuję
![]() ![]() Tego z linku nie znam...
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
A jakie mydlo stosujesz? Ja sobie wlasnie zamowilam to z ebaya pomidorowe + mydlo z papaji, ktore dziala jak peeling enzymatyczny. Na razie na probe po jednym, koszt nawet z wysylka nie jest jakis straszny. Bo olejki sa dla mnie malo ekonomiczne - niezapychajace mnie oleje nie sa tanie, a przy myciu twarzy 2 razy dziennie potrzeba ich stosunkowo duzo. Zwlaszcza, ze i tak pozniej nakladam przeciez sera olejowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A czy macie moze jakis przepis (na mydlo od podstaw) do skory tlustej, ktora zapycha wiekszosc skladnikow, ale jednoczesnie bardzo latwo sie przesuszajacej. Bo szukalam w internecie przepisow, ale wiekszosc ma mydlo shea, kakaowe czy inne skladniki, ktore na 100% mnie zapchaja... a straszna mam ochote zaczac sobie robic w domu mydla
![]() Czy mozna by zrobic myslo dodajac np. tylko olej z orzecha wloskiego, czarnego kminku, jojoby, konopii albo awokado? Bo te oleje, jako polecane do skory tlustej, nie powinny mnie zapchac. I zapachowo jakis mily olejek, np. cytrynowy albo herbaciany. I jeszcze mleko kozie i np. zielona herbata w proszku ![]() I gdzie tak w ogole kupuje sie NaOH? W jakims sklepie chemicznym? W W-wie pamietam, ze jest jakis jeden na Elekcyjnej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja używam Alepu Premium, nie codziennie, ale wymiennie z olejkami myjącymi - bo lubię. Przepis na mydło masz np na stronie www.ecospa.pl a także wiem, że na gazecie.pl istnieje forum mydlarskie
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Forum na gazecie juz znalazlam, a w ecospa sa przepisy tylko z maslem shea, itp. Myslalam, ze moze ktoraz wizazanka sie w to bawi i podzieli sie bezcenna wiedza, czy moge uzyc dowolnych olejow (na razie czytalam na jakiejs stronie, ze musi byc olej z oliwy albo kokosowy, zeby mydlo sie pienilo), kiedy dodac np. mleko kozie w proszku, kiedy olejek herbaciany, a kiedy proszek z zielonej herbaty
![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2012-10-23 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mam propozycję - napisz do ecospa, odpowiadają na maile i myslę, że mogą ci tu pomóc. Ja moge podpowiedziec tyle ile kiedys wyczytalam - możesz dodać dowolne oleje tylko trzeba by obliczyć ilość sody kaustycznej wtedy odpowiednio, żeby mydlo nie wyszło za żrące lub za miękkie. Składniki takie jak olejki eteryczne, mleko dodajesz na samym końcu. (nie wiem czy jest sens pchania w mydło ekstraktów roslinnych)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Sama bym nie wpadla na pomysl dodawania do mydla zielonej herbaty, ale widzialam ja w sklepach ebayowych i internetowych w produktach mydlanych - obok oleju kokosowego, masla shea i suszonych kwiatkow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Do mydła mozna dodać różne rzeczy, bardziej chodziło mi o to czy: ma to sens, bo ostatecznie mydło ma krótki kontakt ze skórą, bo je zmywamy; czy to sie opłaca z punktu widzenia ekonomicznego... Ale jesli masz taką zachciankę to czemu nie ?
![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
http://www.soapcalc.com/calc/SoapCalcWP.asp
Znalazlam taki kalkulator. Jest bardzo prosty w obsludze i od razu oblicza przy okazji czy mydlo bedzie sie pienilo, czy nie bedzie wysuszac, i jak bedzie oczyszczac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
genialny ten kalkulator
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.