|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 570
|
Gwa³t- bolesne do¶wiadczenie, jak pomóc?
Znalaz³am kilka w±tków o gwa³cie ale ¿aden jako¶ mi nie przypasowa³. Chodzi o to, ¿e jedna z moich bli¿szych kole¿anek zosta³a niedawno zgwa³cona.
Przez kolegê. Sprawy formalne ju¿ za³atwi³a jednak nie mo¿e sobie poradziæ. Chodzi na spotkania z psychologiem ale nie chce siê otworzyæ. Widujê siê z ni± ale zazwyczaj milczymy. Nie chcê na ni± naciskaæ, wiem ¿e o czym¶ takim siê nie zapomina ale bardzo chcia³abym jako¶ jej pomóc, wesprzeæ. Chcia³abym us³yszeæ opiniê osób których ta sprawa bezpo¶rednio dotyczy (rozumiem ¿e niewiele z was bêdzie chcia³o wracaæ do tak traumatycznego do¶wiadczenia) ale i osób które mia³y do czynienia z osob± zgwa³con±. Jak siê zachowywaæ? Co mogê zrobiæ w tej sytuacji?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 190
|
Dot.: Gwa³t- bolesne do¶wiadczenie, jak pomóc?
Ja sama niegdy nie zosta³am zgwa³cona, ale znam tak± osobê. Bycie przy bliskiej osobie, któa dozna³a krzywdy nie zawsze jest ³atwe, a mo¿e lepiej powiedzieæ : jest bardzo trudne.
Kilka wskazówek (do¶æ banalnych, któe siê sprawdzi³y). Po pierwsze nie naciskaæ. Po drugie byæ. Warto powiedzieæ o naszych odczuciach. Np. to,¿e zawsze jeste¶my dostêpni (gdyby co¶ siê dzia³o, gdyby ofiara chcia³a z nami porozmawiaæ: ¿e wspieramy jej decyzjê, ze bêdziemy wspieraæ w trudnych chwilach. Po trzecie staraæ siê traktowaæ tê sobê normalnie- nie cackaæ siê jak z jajkiem. Mówiæ prosto i jasno o uczuciach. Nie kombinowaæ i nie mówiæ,¿e sie wie co ta osoba przesz³a. Nie rzucaæ bana³ami w stylu: wszystko bêdzie dobrze. Mo¿na zwyczajnie zapytaæ: jak mogê pomóc. Nie oczekiwaæ,¿e w krótki czasie po zdarzeniu osoba bêdzie dobrze siê czuæ. To mo¿e zabraæ du¿o czasu. Postêpowanie prawne mo¿e byæ do³uj±ce. I to jest dra¿liwa kwestia: czy sprawca zostanie ukarany itp., któa mo¿e wiele zmiienic w sytuacji ofiary.
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
A jak my¶licie czy na miejscu by³oby gdzie¶ j± zaprosiæ? Np do kina, na pizzê? Na pewno z pocz±tku nie bêdzie mia³a na to ochoty ale mo¿e dzieki temu trochê by siê rozerwa³a? Kiedy siedzi w domu ca³ymi dniami i siê zadrêcza to pewnie jej nie pomaga. Ale z drugiej strony nie by³oby to trochê nie na miejscu?
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 190
|
Cytat:
My¶lê,¿e warto siê spotakæ tam, gdzie kole¿anka bêdzie czu³a siê bezpiecznie i komfortowo: jako¶ nie wydaje mi siê by pizzeria spe³nia³a te warunki. Ale mo¿e pizzza w domu? u niej ?u Ciebie? gdzie ona czuje siê komfortowo.
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 802
|
e nieee
nie jest przeciez w zalobie i nie zapraszasz ja na randke tylko na wyjscie z domu mysle ze dobry pomysl tylko moze propozycje przedstaw nie w formie "musisz zapomniec i dlatego Cie zapraszam", a zwyczajnie "pojdziemy gdzies razem?" |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgwa³cona zosta³a oko³o miesi±c temu. Odwiedzam j± w domu, czasami ¿eby pogadaæ tak ogólnie. Widzê, ¿e jest jej ciê¿ko. Spróbujê wymy¶liæ jaki¶ pretekst aby wyci±gn±æ j± z domu. Swoj± drog±... nawet sobie nie wyobra¿am jak ona mo¿e siê czuæ, to musi byæ cholernie straszne prze¿ycie. Cieszê siê, ¿e ca³kiem siê nie za³ama³a. To straszne ¿e takie co¶ móg³ jej zrobiæ cz³owiek któremu b±d¼ co b±d¼ trochê ufa³a skoro siê z nim zadawa³a. Bydlak. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 990
|
No w³asnie, jak do tego dos¿³o wogole>
zna³a go i ja zgwalci³? jakie konsekwencje ponios³ ten facet? ile ta dziewczyna ma lat?
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
nie ma to jak ciekawosc.
|
|
|
|
|
#9 | |||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 656
|
Cytat:
Diamentowa. Nie wiem co poradzic. Na pewno raczej jej nie wyciagaj, moze czuc sie niezbyt pewnie. Wpadnij moze do niej kiedys z pizz±, chinszczyzn±... pogl±dajcie katalogi z ubraniami... Pomoc jej sie otworzyc nie pomozesz, ona sama otworzy sie wtedy kiedy uzna ze moze. Jesli psycholog jest mê¿czyzn±, powinna go zmieniæ na kobiete ...... biel->Ale znam przypadek gdy psycholozka obwiniala dziewczyne za to ze zostala zgwalcona dwa razy....
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
A tam od razu ciekawosc..
bo nie ma jak sypanie radami, a nawet nie wiecie ile ta dziewczyna ma lat, czy to nastolatka, czy doros³a kobieta.. a to przeciez zmienia postac rzezcy... Bo inna pomoc dla dziecka,a inna dla doros³ego... Pytam o konsekwencje, bo jesli on sobie chodzi na wolnosci to przeciez wiadomo, ze dziewczyna z domu nie bedzie chncua³a wyjsc.. i na nic zapraszanie do kina, na pizze itd.. Stad pytam o faceta... Kolejne pytanie: jak do tego doszlo: bo jesli np w miejscu, w którym czu³a sie ona bezpiecznie, to przypuszczam, ze nie bedzie chcia³a nigdzie wychodzic nawet w eskorcie 10ochroniarzy..I tylko psycholog moze jej pomoc.. Nie czepiajcie sie tak od razu.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
My¶lê, ¿e mogê napisaæ dziewczyna jest rok starsza ode mnie, a wiêc ma 23 lata. Je¶li chodzi o sytuacjê... nie chcê jej dok³adnie opisywaæ ale byli na wyje¼dzie wiêksz± grup±, sta³o siê to w jej pokoju. W ka¿dym razie znam przebieg zdarzeñ do¶æ szczegó³owo i mogê powiedzieæ, ¿e jego zachowanie by³o wyj±tkowo paskudne. Je¶li chodzi o konsekwencje to z tego co wiem sprawa jest w toku ale nie wypytywa³am zbytnio. Facet jak na razie jest na wolno¶ci ale on mieszka 20 kilometrów od naszego miasta wiêc prawdopodobieñstwo spotkania jest niewielkie. Poza tym z tego co wiem mia³ unikaæ kontaktu z ni± do czasu rozprawy. Oczywi¶cie on twierdzi ¿e wszystko by³o za jej zgod±, tylko zaczê³a histeryzowaæ bo siê nie zabezpieczy³ (dla jasno¶ci nie jest w ci±¿y). Typowe.
Szpiegu ona chodzi do psychologa kobiety ale jako¶ nie mog± z³apaæ kontaktu, w sumie to siê nie dziwiê rozmawiaj±c o tym z kim¶ obcym z pewno¶ci± czuje siê skrêpowana. Co do sytuacj przez Ciebie przytoczonej jestem zszokowana! Kobieta albo wy³adowywa³a na dziewczynie swoje kompleksy, albo nieudolnie próbowa³a stosowaæ metodê wywo³ania w pacjencie odruchu obronnego (o której ostatnio powsta³ w±tek) zapominaj±c ¿e nie jest ona skuteczne w ka¿dym przypadku i nale¿y mieæ du¿e umiejêtno¶ci aby j± stosowaæ. Jednak znaj±c takie baby sk³ania³abym siê ku pierwszemu. My¶lê, ¿e kole¿anka nie trafi³a na tak okropn± babê jednak wydaje mi siê ¿e bardziej to wszystko roztrz±saj± ni¿ próbuj± przej¶æ do porz±dku dziennego, pogodziæ siê (wiem ¿e to w³a¶ciwie niemo¿liwe ale chocia¿ w pewnym stopniu). Ale mo¿e tak powinno byæ, w koñcu nie znam siê na tym. Jej obecne ¿ycie to zamartwianie siê, ona studiuje zaocznie wiêc na zajêcia raczej chodzi ale jest bardzo przygnêbiona, nieobecna, nie ma g³owy do nauki. Rozpamiêtuje ca³y czas. My¶lê ¿e do¶æ ju¿ siê o tym nagada³a. Chcia³abym czym¶ j± zaj±æ, czym¶ przyjemnym ¿eby uda³o jej siê choæ trochê zrelaksowaæ. Nie chcê ¿eby wpad³a w depresjê, ¿eby by³o jej wszystko jedno. Bojê siê, ¿e potem mo¿e byæ ju¿ za pó¼no. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
by³o du¿o alkoholu w swoim czasie.... ¿eby nie my¶leæ.... spotyka³am siê z przyjacielem i pi³am bo nie chcia³am my¶leæ ani pamiêtaæ...
z perspektywy czasu... wiem ¿e nigdy mi nie przejdzie... zawsze wyskakuje z jak±¶ dziwnym nieadekwatnym zachowaniem do jakiej¶ sytuacji... i straszliwie boje siê zrobiæ co¶ ¼le... hmmm... chyba chodzi tu o to ¿e mnie zmusza³ d³ugo do seksu do¶æ brutalnego, a ja nie chcia³am... i nieby³a to forma zabawy .. to by³o zwyk³e zmuszanie itd.. i w koñcu mnie uderzy³... ka¿dy pope³nia b³±d.. a niestety faceci my¶l± fujarami... nikomu nie mówi³am jak mnie traktowa³... gdy uderzy³ mnie po prostu wszystko pêk³o... i ze mnie siê wyla³o... niestety nic z tym nie zrobi³am.. jest ju¿ za pó¼no... bardzo pomaga³o mi to ¿e kto¶ kogo uwa¿am za przyjaciela.. wyci±ga³ mnie z domu.. na piwo czy w ogóle posiedzieæ gdziekolwiek indziej.... i nigdy nie naciska³.... normalnie gdy chcia³am mówi³am.. gdy nie chcia³am nawet nie dopytywa³... Pomog³o mi to ¿e przyjació³ka zabra³a mnie na dzia³kê i siedzia³y¶my tylko we dwie same.. tak d³ugo jak chcia³am.. ogl±da³y¶my filmy i mog³am sie wyluzowaæ daleko od tego wszystkiego... I jeszcze co¶ bardzo wa¿nego.... Mia³am nat³ok emocji w sobie.... Zaadoptowa³am Fretkê... I zajê³am siê Fretk± szybko zapomnia³am o ca³ym tym gównie... zajê³am siê kompletowaniem Edziowi(fretka) duperszmitów, hamaczki ciasteczka, zajê³am sie w ogóle przystosowaniem pokoju do niego a by³o tego sporo....Mnie by³o potrzebne zwierz±tko.. którym mog³abym siê zaj±æ, przelaæ mi³o¶æ, wyp³akaæ w futerko, pój¶æ na spacer i mieæ siê z kim bawiæ.... i w koñcu wysz³am i z ci±gu alkoholowego... tak tak dziêki Edziowi... Z³ote zwierz±tko i bardzo ¶mieszne... Zawsze siê pamiêta... Ale tak naprawdê najtrudniej jest potem w zwi±zku.. zawsze zostaje strach i pewien psychiczny dyskomfort... Ja na razie trafi³am na cierpliwego faceta.. co mi pomaga... a¿ tak bardzo nie ¶wiruje .. a seks mnie ju¿ nie przera¿a .... I nie bój siê niczego.. b±d¼ naturalna... nie b±d¼ natrêtna.. bo to j± odstraszy skutecznie... zaproponuj jej co¶.. nie bêdzie chcia³a to Nie... w³±cz jej grê niech sobie pogra.. zajmie sie czym¶... proponuje gre http://trickster.ntreev.net/ jest bardzo bajkowa.. taka dla bab ![]() Ale Da³am wypracowanie:| no mam nadzieje ¿e pomog³y moje do¶wiadczenia... choæ tyle... |
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
a i jeszcze jedno.... wydaje mi siê ¿e jak to by³ znajomy to chyba ma z³ych znajomych.. sama niech pozbêdzie siê wszystkich trutni... ja to zrobi³am.. zosta³o mi niewielu znajomych.. ale ¿yje mi siê o wieeeeeeele lepiej!!!
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 226
|
Diamentowa,
ja mysle,ze kolejnym dobrym pomyslem jest to ,zebys znalazla jej nowego psychologa. jesli ta, do ktorej chodzi nie pomaga jej. Znajdz ,potem sama do niej pojdz i wyjasnij sprawe uczulajac,ze kolezanka chodzi do innego lekarza ale nie potrafia zlapac kontaktu.
|
|
|
#16 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 397
|
no w³a¶nie, dziwne pytanie, jak do tego dosz³o
a jak mia³o doj¶æ?
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecie co... dobre moim zdaniem to pytanie...
no w³a¶nie jak mog³o do tego doj¶æ... bo je¶li z nim flirtowa³a... i go jakby zachêca³a.. to se pozwoli³ i waln±³ z grubej rury.. a ¿e ona nie chcia³a to wysz³o tak... mo¿e byæ i taka opcja... ale nie jeste¶my tu po to aby jej oceniaæ ani po to ¿eby na siebie wrzucaæ bo jakie¶ pytania.. ciekawo¶æ normalna rzecz! mamy tu pomóc jej a nie na siebie naskakiwaæ.. Dzizaz Dziewczyny... opanujta siê bo to siê robi nudnawe.... |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Ivonea bardzo przykra historia z optymistycznym zakoñczeniem
Najwa¿niejsze to nie byæ samemu, a czy ma siê siostrê, kumpelkê czy fretkê nie ma w tym przypadku znaczenia. Gratulujê odwagi i stawienia czo³a temu wydarzeniu Je¶li chodzi o tê paczkê znajomych to od czasu wyjazdu siê z nimi nie kontaktuje, ich pytania o nag³y wyjazd zbywa³a wymówkami. Je¿eli co¶ wiedz± to tylko od niego, i to pewnie jego wersjê wydarzeñ. W sumie nie znam ich zbyt dobrze ale zawsze wydawali mi siê ok, normalni ludzie, studenci. A on? typowy ¿artowni¶, b³azen sypa³ bystrymi hase³kami ¿eby byæ w centrum zainteresowania. Nigdy te¿ jej nie podrywa³, w³a¶ciwie nie gadali sam na sam. Przez my¶l by mi nie przesz³o... angel_in_black ona nie narzeka w sumie na t± psycholo¿kê, mówi ¿e jest sympatyczna ale trudno jej siê zwierzaæ obcej osobie. Mo¿e faktycznie warto poszukaæ kogo¶ innego, mo¿e z lepszym podej¶ciem... |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
czesto latwiej obcej osobie niz bliskiej ktora tez to przezywa .
moze ejszcze nie czas na opowiadanie tego ,moze nie ten psycholog a moze bedzie chcial opowiedziec to komus bliskiemu. moim zdaniem aranzowanie spotkan,imprez na sile bedzie sztuczne i nie sprawdzi sie ,chyba ze spotykacie sie czesto i czesto gdzies wczesniej wychodzilyscie . |
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Jakbyscie czyta³y wszystkie wypowiedzi to juz wczesniej odpowiedzia³am na te jak¿e zbulwersowane reakcje... eh. czepiac to wy sie umiecie.
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: oczywi¶cie wspó³lokatorki nie by³o |
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wczesniej bylam z nia gdzies cos zalatwiac. Nie uwazazm, ze popelnilam jakies fax paus . Przeciez nie poszlysmy na dyskoteke. A co miala siedziec w domu, zalamywac rece i plakac?Wszytsko zalezy od tego, na ile sie kogos zna... Ale sorrka za OT. Cytat:
Co mozna zrobic? Byc. Po prostu byc. Czasu nie cofniesz przeciez.
Gdy ju¿ posmakowa³e¶ lotu, zawsze bêdziesz chodziæ po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam w³a¶nie by³e¶ i tam zawsze bêdziesz pragn±³ powróciæ. Chcia³bym poznaæ cz³owieka, który wymy¶li³ seks, ¿eby zobaczyæ nad czym teraz pracuje ![]() |
||
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 334
|
Cytat:
s± ró¿ni ludzie.jesli twoja kole¿anka bardzo to prze¿ywa to znaczy,¿e potrzebuje wsparcia. napewno jesli nie ³±czy³y was wspólne wiêzi ciêzko pytaæ siê co s³ychac i wypytywaæ o szczegó³y. jesli uwa¿asz j± za swoj± przyjació³ke,to mo¿esz próbowaæ z ni± pogadac.inwencja musi wyjæ od ciebie,jednak czy ona siê otworzy to juz zalezy od niej. spytaj siê na spokojnie,czy chcia³aby pogadaæ o tym.wa¿ne,¿eby jej nie oceniaæ,nie wypytywaæ szczegó³ów. s³uchac.popieraæ i pocieszyæ. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
nie wiem jak wy ale mi siê wydaje ¿e powinna¶ z ni± poma³u o tym rozmawiaæ... Moim zdaniem to pomaga... Mi np lepiej jak komu¶ opowiem o czym¶ co mnie drêczy a ten kto¶ chce o tym us³yszeæ...
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 802
|
"Ci" moze i pomaga, ale nie wszystkim, a nie ma to jak zaczac "wyciagac" bolesne wyznania od kogos kto jeszcze nie dojrzal zeby sie wygadac
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my¶lê jednak,¿e skoro zwiarzy³a siê to ma zaufanie do niej. ludzie boj± siê mówic ,bo nikt nie chce byæ oceniany.boi siê,¿e osoba s³uchana nie chce znac szczegó³ów(s± tacy ludzie).jednak autorka czuje potrzebê pocieszenia znajomej,ale nie wie,czy mo¿na. my¶lê,¿e tak.trzeba zrobiæ to delikatnie,najlepiej oko w oko.zapytaæ,czy ma ochotê na zwierzenia.trzeba tylko wys³uchac,nie wypytywaæ o szcegó³y dopóki sama nie powie.na koniec pocieszyæ i wspieraæ. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
By³y¶my wczoraj na spacerze. Powiedzia³am jej, ¿e sytuacja jest ciê¿ka ale musi siê podnie¶æ i i¶æ dalej, nie dopu¶ciæ do tego by taki ¶mieæ jak on odebra³ jej rado¶æ ¿ycia. Przyzna³a mi racjê, ale powiedzia³a, ¿e ten gwa³t zabra³ jej niewinno¶æ. Ona nie by³a dziewic± ale powiedzia³a, ¿e teraz czuje siê jakby z niej wyrwa³ ca³± dziewczêco¶æ i dziecinno¶æ. Ona wie na szczê¶cie, ¿e to nie jej wina ale mówi, ¿e ju¿ chyba nigdy nie bêdzie taka beztroska jak wcze¶niej.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzies czyta³am o stanach ¿a³oby.nie chcê tu pisaæ,ale mo¿na poszukaæ w necie. wa¿ne jest,¿eby mia³a z kim pogadaæ. trudno powiedzieæ,czy szybko siê podniesie.ka¿dy jest inaczej wrazliwy.jeden jest silny,drugi mniej. |
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.

Przez kolegê. Sprawy formalne ju¿ za³atwi³a jednak nie mo¿e sobie poradziæ. Chodzi na spotkania z psychologiem ale nie chce siê otworzyæ. Widujê siê z ni± ale zazwyczaj milczymy. Nie chcê na ni± naciskaæ, wiem ¿e o czym¶ takim siê nie zapomina ale bardzo chcia³abym jako¶ jej pomóc, wesprzeæ. Chcia³abym us³yszeæ opiniê osób których ta sprawa bezpo¶rednio dotyczy (rozumiem ¿e niewiele z was bêdzie chcia³o wracaæ do tak traumatycznego do¶wiadczenia) ale i osób które mia³y do czynienia z osob± zgwa³con±. Jak siê zachowywaæ? Co mogê zrobiæ w tej sytuacji?

a jak mia³o doj¶æ?
. Wczesniej bylam z nia gdzies cos zalatwiac. Nie uwazazm, ze popelnilam jakies fax paus
. Przeciez nie poszlysmy na dyskoteke. A co miala siedziec w domu, zalamywac rece i plakac?