Już powoli nie mam siły :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-07, 18:52   #1
an_ia7
Przyczajenie

Już powoli nie mam siły :)

Witam Kochane Wizażystki
Muszę się w końcu komuś wyżalić, bo powoli brakuje mi sił w poszukiwaniu pracy.
Jestem inteligentną osobą, komunikatywną, szybko uczącą się i zdecydowanie dającą z siebie 100 % w trakcie wykonywania obowiązków służbowych. Niestety, kompletny brak znajomości powoduje, że od kilku miesięcy siedzę na bezrobociu i choć codziennie przeglądam ogłoszenia i wysylam CV, to jednak rezultatu brak. Skończyłam polonistkę - wiem, że mało przyszłościowy kierunek, ale przeszłości nie cofnę, skończyłam ten i już. Nie jestem niezadowolona, bo jednak studia polonistyczne spowodowały, że jestem komunikatywna, bardzo dobrze piszę, moje wypowiedzi są spójne, logiczne i sensowne. Niestety - na jednej z rozmów kwalifikacyjnych zarzucono mi, że jestem po polonistyce - "za ładnie się wypowiadam" - usłyszałam! Tak, jakby to było wadą, bądź - jak sobie później uświadomiłam - pani chyba postawiła znak równości pomiędzy umiejętnością komunikowania się i "gładkimi klamstwami". Przekwalifikowałam się - zrobiłam kurs księgowości - udalo mi się dostać pracę jako pracownik administracyjno - biurowy i cóż? Po pół roku pracy szef stwierdził, że świetnie sobie radzę i chciał, aby przejęła po współpracownicy sprawy kadrowe oraz prowadzenie pkpir, które to do tej pory prowadziło mu BR. Jak się okazało w ramach umowy o pracę miałam prowadzić księgowość jego firmy, firmy jego żony i firmy jego syna - co ewidentnie jest niezgodne z prawem - to raz i nadal za wynagrodzenie w wysokości 900 zł. netto. Odeszłam z pracy. Mogłam pracować na początku za 900 zł, bo chciałam się uczyć i nabierać doświadczenia, ale nie być wykorzystywaną tylko dlatego, że jestem pracowita i obowiązkowa. Później dostałam pracę w BR - praca za 1000 netto przez minium 10h dziennie, łącznie z obowiązkowymi sobotami i często niedzielami - gdyż pracodawcy zależało na tym, aby mieć jak najwięcej klientów, nie biorąc zupełnie pod uwagę, że aby zrobić 80 firm w ciągu miesiąca nie wystarczy 8h dziennie od pon. do piątku. Oczywiście o nadgodzinach, urlopach itp. nie było mowy. Wytrzymałam 3 miesiące. Od mniej więcej roku jestem bez pracy - zrobiłam kurs dla specjalistów ds kadr i codziennie jako samouk poszerzam swoją wiedzę - umiem już bardzo dużo - chciałabym pracować w kadrach - ale nie mam szans. Jestem w coraz większym dołku. Co robić? Czy Wy także miałyście takie "kryzysowe sytuacje" na rynku pracy? Jak sobie poradziłyście? Czy w firmach prywatnych musi panować wyzysk i kompletny brak szacunku dla pracownika?
an_ia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 09:34   #2
Emilla
Raczkowanie

Dot.: Już powoli nie mam siły :)

Ja podobnie jak ty skończyłam polonistykę. W tej chwili również jestem bez pracy, ale... ciągle szukam i wierzę, że gdzieś tam jest ktoś, kto szuka właśnie mnie.
Skończyłam podyplomówkę z PR, trochę pracowałam w PR-rze i promocji (branża: kultura), mam spore doświadczenie w zakresie media relations i organizacji eventów. Ale szukam pracy nie tylko w ww. branżach, także w mediach, organizacji szkoleń itp. itd. Myślę, że dziś musimy być elastyczne, nie zawsze jest tak, że dostaniemy wymarzoną pracę, ale czasem musimy brać cokolwiek, by przeżyć.
Piszesz, że nie masz szans - ale czy próbowałaś? Jest dużo ogłoszeń dla HR-owców, spróbuj, to nic, że wydaje Ci się, że to "za wysokie progi", znam kilka osób, które nie miały doświadczenia czy wykształcenia potrzebnego na stanowisko, na które aplikowały, ale zaintrygowały pracodawcę i teraz mają super pracę.
Nie poddawaj się więc!
Emilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 15:27   #3
Eleanor Rigby
Raczkowanie

A próbowałaś składać aplikacje do urzędów państwowych?
Stary 2008-05-16, 17:25   #4
anka_85
Zakorzenienie

witam

ja obecnie jestem w takim paskudnym dołku.
załamana jestem brakiem pracy.
juz szlag mnie trafia od nic nie robienia

firmy prywatne i to jak czasami pogrywają z pracownikami to śmiech na sali.
mogłabym poopowiadać o tż,ale i tak każdy zna te historie o naciąganiu,wyzysku itp.
z resztą nie będe opowiadać bo u niego w firmie to mega tajemnica jest

ja już sił nie mam na szukanie pracy
mam iść do marketu na kase?

nie chce znów użerać się z ludzmi i ta przeklęta kasą,z resztą nie obrażając nikogo, mam wyższe ambicje niz obsługa kasy

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 09:54   #5
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez an_ia7 Pokaż wiadomość
Niestety - na jednej z rozmów kwalifikacyjnych zarzucono mi, że jestem po polonistyce - "za ładnie się wypowiadam" - usłyszałam! Tak, jakby to było wadą, bądź - jak sobie później uświadomiłam - pani chyba postawiła znak równości pomiędzy umiejętnością komunikowania się i "gładkimi klamstwami".
Jak dla mnie to powiedziec komus, ze za ladnie sie wypowiada, to niezle chamstwo. Nie ma czegos takiego jak za ladnie. Taka zupelnie nieuzadniona merytorycznie agresja w Twoim kierunku. Bardziej podchodzi pod zazdrosc - w stylu, ze pan/pani, ktory/a z Toba rozmawiala nie moze zniesc, ze robisz cos lepiej niz on/ona

Nie potrzebnie wzielas to do serca. A umiejetnosc oratorstwa przydaje sie w wielu zawodach - takze bardzo scislych i technicznych.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości