|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czarna herbata...
Moje drogie mam problem. Uwielbiam czarną herbatę, pije od 4-6 dziennie z 1 łyżeczką cukru i cytryną. Każdy mówi na ten temat co innego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czarna herbata...
Herbata jest zaliczana do używek, nie piłabym jej w tak dużych ilościach dziennie. Jeśli chcesz jakieś korzyści dla swojego organizmu, to lepiej zdecydować się na zieloną lub ziołową.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja pijam 8-10 takich herbat dziennie
![]() Tj. bez cukru. Staram sie pic czasem zielona (cytrynowa-bardzo dobra-ale mi sie skonczyla) i poki co czarna pije. Czerwona jak dla mnie ohydna, nie lubie tego ziemistego posmaku...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
kofeina=teina, z tym ze związek ten występuje w mniejszych ilościach w herbacie (najwięcej w czarnej, najmniej w białej)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
A ja dodam, że od czarnej herbaty żółkną zęby
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to niestety będę zmuszona zastąpić ją czymś innym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
A musisz tę czarną? Akurat ze wszystkich rodzajów herbat to ona jest najmniej zdrowa, powoduje rozdrażnienie, problemy ze spaniem itd. Może spróbuj zieloną z dodatkiem jakiegoś owocu, np. z opuncją albo figą? Pieknie pachną i smakują a sa zdrowsze. Czerwona nie musi był błotnista jesli zaparzasz ją na dobrej źródlanej wodzie o temp. ok 60 stopni i dodajesz cytrynę i miód. Zieloną możesz dodatkowo parzyć z torebką mięty albo rumianku. Smaczenego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Czarna herbata poprawia koncentrację, zawiera witaminy i mikroelementy (fluor) a dodatkowo poprawia trawienie. Jednak polecałbym jej picie bez cukru i cytryny bo tak zdrowiej. Warto też zwrócić uwagę by była to herbata liściasta dobrej jakości i właściwie parzona, polecam taką z wanilią. Piję także inne gatunki herbat w tym czasem zieloną ale z nią też bym nie przesadzała gdyż przyczynia się do spadku poziomu kwasu foliowego w organizmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jeszcze nie próbowałam, a coś mi mówi, że musi być pyszna. Dziewczyny jakie jest wasze zdanie na temat "Slim Figury" herbatki odchudzającej. Bo zastanawiam się nad jej kupnem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Ja sama nie mam zamiaru rezygnować z herbatki - jaśminowa zielona jest dobra, ale Tetley i Dilmah nie mają równych sobie. Mam żółte zęby, ale to nic. Gorzka herbata jest dobra na bóle brzucha i biegunki. Zapobiega próchnicy, bo zawiera fluor. Teina zaś daje uspokojenie, odprężenie, lub pobudzenie w zależności ile się ją parzy. Szybko parzona daje kopa, bo zawiera dużo kofeiny. Tymczasem wolno parzona uspokaja. Tyle wiem i lepsza jest od kawy, bo nie uzależnia. Działa też moczopędnie - dobra na pęcherz. Woda czy herbatki ziołowe mogą schować się w tyle, a z czerwoną to potwierdzam - smak ochydny. Biała jest najdroższa, ale zawiera bioflawonoidy, bo jest zrywana z młodych pączków u samej góry rośliny. Zielona zawiera ich mniej, ale zawiera antydoksykanty przeciwdziałające starzeniu się. A i zielona nie jest poddana procesowi fermentacji - dzięki temu ma słomkowy kolor. Zalewa się ją nie wrzątkiem ale wodą o temperaturze 90 stopni celsjusza. Najbardziej łagodny smak ma jaśminowa i inne z Dilmah. Tyle wie o herbacie ja - zakochana w niej i wolę mieć żółte zęby
![]() |
![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety na jakiś czas musze ograniczyć jak nie całkowicie wyeliminować czarną herbate
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta tzw."teina" to jest zwykła kofeina, tak jak pisała agatka-a ![]() ![]() A co do problemu herbat - według mnie czy zielona, czy czarna lub czerwona to tak samo nie można z nimi przesadzać - wszystkie działają moczopędnie i powinny być połączone z piciem mineralnej lub normalnej wody żeby wyrównać bilans, zwłaszcza u czarnej trzeba uważać, bo ma najwięcej kofeiny i tym samym najsilniejsze właściwości moczopędne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do jej wpływu na kolor zębów - co racja to racja, to samo dotyczy wina, coca coli, oranżady, kawy, itp. Po prostu trzeba częściej myć zęby, proste. Ja np. osobiście zazwyczaj rano wypijam kubek kawy z mlekiem i zaraz po tym, zanim wyjdę z domu, myję znów zęby. Ot, przyzwyczajenie, poza tym lubię biel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
czy ja wiem czy ta czarna herbata jest zla? polecalabym zielona i czerwona bo sa naprawde zdrowe. ja mam takie w domu i pijam na zmiane z czarna
pijcie herbatki nawet jesli ich smak za bardzo wam nie podchodzi ![]() ![]() Edytowane przez Ather Czas edycji: 2008-05-15 o 13:28 Powód: - Proszę o używanie opcji multicytowania oraz edycji postów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.