Dieta warzywno-owocowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-09-19, 13:07   #1
Aniutek
Przyczajenie

Dieta warzywno-owocowa

Planuje przejsc na tydzien lub dwa na diete
warzywno-owocowa (z wykluczeniem ziemniakow i bananow).
Planuje jesc rozne owoce (cytrusy, jablka, borowki,
truskawki mrozone, kiwi itp.) oraz salatki warzywne
(pomidory, ogorki, papryka, cebula) z odrobina oliwy z
oliwek i moze jeszcze surowke z kiszonej kapusty i jakies
gotowane brokuly/kalafior. W zwiazku z tym zastanawiam
sie, ile najdluzej moge stosowac taka diete, ile moge na
niej schudnac w ciagu tygodnia (jesli wlacze jeszcze
codzienna polgodzinna gimnastyke) i po jakim czasie
zwalnia przemiana materii. Wydaje mi sie, ze jesli bede
jesc 5 posilkow dziennie, to przemiana materii w ogole nie
powinna zwolnic, ale nie jestem pewna.
Czy ktoras z Was stosowala kiedys podobna diete? Jakie
byly efekty? Moze macie jakies inne sposoby na
szybkie(!!!) schudniecie?
Pozdr
A.
Aniutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-19, 13:34   #2
smoczek
Zakorzenienie

Re: Dieta warzywno-owocowa

Po kolei
- Takiej diety nie powinnaś stosować dłużej niż 2 tygodnie, bo ta dieta wyklucza niemalże zupełnie białko i tłuszcze( znajdziesz je właściwie jedynie w warzywach strączkowych), to jak się pewnie domyślach nie jest zdrowe, bo organizm białka i tłuszczu potrzebuje do przeżycia.
-Jeśli chodzi o schudnięcie, to taka dieta jakiś specjalnych tajnych właściwości odchudzających nie ma więc wszystko zależy od tego ile tych warzyw i owoców będziesz jeść. Jeśli będziesz się ograniczać do jakiegoś 1000 kcal na dzień, to jesli dodasz gimnastykę to schudniesz pewnie jakiś 1 kg na tydzień (dodaj ze dwa kg, jeśli wcześniej nie byłaś na diecie, bo zleci Ci trochę gdy organizm będzie się pozbywał wody związanej z glikogenem-jak to jest na początku każdej diety redukcyjnej). Jeśli natomiast będziesz jadła tych warzyw i owoców baaardzo dużo, to możesz nie schudnąć wogóle-tu wszystko zależy od ilości energii jaką dostarczysz organizmowi i tego ile spalisz poprzez ćwiczenia. Tu nie ma cudów-jedynie dieta oparta głównie na białku, z minimalna ilościa węglowodanów "sama z siebie" nieco przyspiesza przemiane materii i intensyfikuje spalanie tłuszczu, ale ona też nie nadaje się do dłuższego stosowania, bo bardzo obciąża nerki i kilka innych organów(przykładem takiej diety jest sławna trzynastka lub dieta Atkinsa).
-Jak słusznie zauważyłaś przemiana materii zwalnia w trakcie odchudzania. Jeśli nie będziesz drastycznie obniżać podaży kalorii, załóżmy nie mniej niż 1000-1200 i rozłożysz to na te 5 posiłków jak piszesz, to faktycznie spowolnienie nie będzie znaczące i nie ma sie tym co zajmować.
-Co do ostatniego pytania, to sposobów na SZYBKIE schudnięcie jest sporo(np można przestać jeść :P ) ale to po pierwsze niezdrowe, po drugie na dłuższą metę nieskuteczne(duże większe ryzyko efektu jojo, a przeciez nie o to chodzi), więc zanim zdecydujesz się na jakąś "super-szybką" dietę zastanów się dwa albo i więcej razy, czy warto Przeczytaj sobie to -> http://www.wizaz.pl/smoczek_dieta.php i zastanów się czy nie lepiej wolniej, ale raz a dobrze. Tak BTW to napisałam kilka dni temu tekst, poruszający problem , nazwijmy go ogólnie "co nagle to po diable" i pewnie niedługo się na wizażu pojawi.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 14:01   #3
glizdka
BAN stały

GG do glizdka
Dot.: Dieta warzywno-owocowa

a ja się z tym nie zgodzę, dietę taką można stosować 4 do 6 tygodni. Jest to ponoć bardzo zdrowa dieta... mój ata stosował ją 3 tgodnie i miał takie dobre wyniki badań ze lekaże sie dziwili dieta oczyszcz ze złogów organizm i podobno naprawia metabolizm... przeszłam z mamą od dziś na tą dietkę(tata tez) i zobaczymy... tylko ze na tej diecie je sie dzoennie od 500 do 800 kalorii ... nie wiem czy ja przeżyje na niej jak podobno do utrzymania czynności życiowych organizmu potrzeba 600 kcal no zobaczymy trzymajcie kciuki

a to link do tej dietki http://www.osada.com.pl/dieta.html
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 14:08   #4
hihi
Zakorzenienie

Dziewczyny, dieta na krzywe zwierciadło, jesli już!
Tutaj piszemy o zdrowych, rozsądnych dietach POWYŻEJ 1000kcal.
Pzdr.
Stary 2008-05-19, 14:28   #5
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

wydaje mi się ze gdyby zdrowa nie była to nie polecali by jej lekarze prawda?? o diecie 1000 kalorii tez nie wszyscy mówią w superlatywach, są przeciwnicy i zwolennicy mi się ta dieta warzywno - owocowa tez wydaje dziwna ale moi rodzice stosowali ją i ich znajomi i każdy ją chwali , organiizują tez wczasy zdrowotne na podstawie tej diety... więc nie wiem czy jest ona tak do końca niezdrowa.
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-20, 07:45   #6
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
więc nie wiem czy jest ona tak do końca niezdrowa.
Znam lekarzy, który zalecaja odchudzenie wg. diet z gazet, które ze zdrowiem nie maja nic wspólnego.
Tu jest fragment regulaminu forum dietetyka :Dietetyka Forum poświęcone tylko i wyłącznie zdrowemu odżywianiu, dietom i suplementacji.
Tutaj dyskutujemy tylko o zdrowym odżywianiu, gdzie wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa omawianych diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. Diety poniżej 1000 kcal mogą być opisywane jedynie w Krzywym Zwierciadle.

I dieta owocowo-warzywna zalicza sie bezwzględnie do diet niezdrowych, zresztą 1000kcal, o której pisałam wcześniej, co łatwo zauważyć, nie jest dietą na forum zalecaną.
owocowo-warzywna nie dostarcza organizmowi podstawowych składników odżywczych, a "chudnięcie" podczas niej, to gubienie wody i mięśni, więcej pisać nie będę, bo wszystko na jej temat zostało tu juz powiedziane, z powtarzania jest bezcelowe.

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości