![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Odseparowywanie się Polaków od społeczeństwa.
Hej. Postanowiłam, założyć ten wątek by się od was dowiedzieć z ciekawości czy spotkałyście się z takim zachowaniem.
Przed chwila czytałam wątek dziewczyny, która mieszka w UK a jaj mąż ciągle spędza czas przed komputerem i nigdzie nie chce wychodzić. Ja mieszkając przez jakiś czas w Irlandii właśnie takie zachowanie zauważyłam. Nawet u Polaków, którzy zdecydowali się zostać na stałe. Ich życie ograniczało się do pracy, a wieczory spędzali przed komputerem. I tak w kółko. Nie stać ich było nawet na to by wyjść na spacer lub udać się na wycieczkę. Nie interesowało ich to co dzieje sie na mieście czy są jakieś akcje czy coś takiego. Wytworzyli sobie mały świat w którym żyli. Nawet sporo razy czytałam, ze socjologowie też to zauważyli, brak chęci na zintegrowaniem się z miejscem z którym coś wiążą. U wizażanek zauważyłam, że nie podlegają temu schematowi ![]() Ale czy spotkałyście się z takim zachowaniem? Co o tym sądzicie?
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odseparowywanie się Polaków od społeczeństwa.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
My osobiście lubimy sobie urozmaicac zycie i tu w Uk nie zamykamy sie w domu. Pewnie ze w tyg cięzej jest gdzies wyjsc bo jak czlowiek wroci styrany po tylu godzinach pracy to juz na nic nie ma ochoty
![]() ![]() A nasz związek trwa długo i monotoni w nim nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Bedac w Anglii nie zauwazylam, aby Polacy siedzieli non stop w domu. Wychodzili na imprezy, do znajomych, jezdzili na jakies wycieczki. Mimo to jednak bylo odseparowani. Odseparowani od wszystkich Anglikow, bo wszystko robili ze swoimi znajomymi z Polski. Nie integrowali sie kompletnie, wrecz przeciwnie, uwazali Anglikow za debili. Jezyka nie umieli, nie chcieli sie uczyc. Zakupy robili w polskich sklepach, a z Polski poprzywozili sobie dekodery cyfrowego polsatu, wiec sobie ogladali polska telewizje.
Ot, taka namiastka ojczyzny. Tylko po co w takim razie wyjezdzac do innego kraju? Tylko dla kasy? Nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Cos w tym jest. Na pocztku ciezko jest przyzwyczaic sie do nowego zycia, brak znajomych, czesto nieznajomosc badz slaba znajomosc jezyka, inna kultura -latwiej siedziec w domu. Niektorzy to polubia i siedza ciagle, a inni potraktuja to jako nowe wyzwanie i sprobuja okielznac nieznane
![]() Niestety musze tez zgodzic z Sysunia_d, wiekszosc tych rodakow, ktorych tu poznalam jest strasznie falszywa i zawistna. Podczas kiedy inne narodowosci trzymaja sie razem, integruja i wspieraja, my z falszywa serdecznoscia liczymy innym w portfelach. Przykre.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
coz to prawda, ja rowniez nie utrzymuje teraz kontaktow z polakami, mam chyba inne upodobania do imprez i spedzania wolnego czasu, ale przykro sie robi gdy, siedzac czasami w autobusie i rozmawiajac z murzynka slysze za soba szyderczy smiech polakow... no coz jednak ludze sie czasami, ze moze sie to z czasem zmieni i polacy zaczna sie bardziej integrowac..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam w Usa(Colorado)-Polakow tu malo-wlasciwie nie znam zadnych rodakow.
Ale zauwazylam zamykanie sie w domach Amerykanow-wiekszosc z nich ma taki styl zycia: praca a potem dom i nie widac praktycznie sasiadow-kazdy zyje swoim zyciem i ceni prywatnosc. Wczoraj chcialam zagadac sasiada przy skrzynce pocztowej ale nawet nie odpowiedzial na moje powitanie i spojrzal sie na mnie spod byka a jego wzrok mowil -Don't bother me....Przykladow podobnych mam sporo.... Pewnie nie wszedzie tak jest ale spotykam takie zachowanie b czesto mieszkajac juz 6 lat w Usa.Ludzie nie lubia tez odbierac telefonow i wogole cenia spokoj i prywatnosc. Zauwazylam tez izolowanie sie znajomych(nie amerykanow)-odkad zmienilam prace-nie utrzymuja ze mna kontaktow,nie odbieraja telefonow-mimo iz ja staram sie ten kontakt utrzymac. Moim zdaniem Polacy moga odseparowywac sie od spoleczenstwa dlatego ze spoleczenstwo w ktorym zyja samo w sobie jest zamkniete(pisze to na przykladzie USA). |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Myślę że to nie jest do końca odseparowanie się... Popatrzałabym na to trochę z innego punktu widzenia
Przyjeżdżają ludzie do nowego kraju, nie mają znajomych, anglicy owszem są mili ale raczej obracają sie w zamkniętej grupie. Ciężko jest poznać kogoś innego z poza pracy z kim mogłabyś iść na piwo czy na grila się umówić. W 70% relacje ze współpracownikami angielskim pozostają tylko na tle zawodowym ( z różnych powodów) Jak sobie wyobrażasz dwóch samotnych polaków (parę ) siedzących w barze popijających piwo, gdzie dookoła masa pijanych (mniej lub bardziej) anglików? Wszyscy zachowują się głośno, małolaty całują się w katach. Czasem można w "łeb" zarobić tylko dlatego że jest sie polakiem-obcokraowcem, bo ktoś usłyszy że po "innemu" mówisz. Furiatów do bicia nie brakuje. Nie można przecież w każdym napotkanym angliku wypatrywać znajomego-przyjaciela z którym będzie się utrzymywało bliskie kontakty. Nawiązanie bliskiej znajomości powinno odbyć się w naturalny sposób, nie dać się zrobić tego na siłę. Dla osób ktore średnio znają język ciężko ocenić po rozmowie czy dana osoba jest fajna, no i nie ukrywajmy nie porozmawiasz na wszystkie tematy. Jest trochę szersze ich grono, ale nie na wszystkie, i po co na siłę wtedy wymyślać temat do rozmowy. A dla osób które nie znają w ogóle języka to koszmar. Nie dla każdego wyjazd do UK jest spełneineim marzeń, nie możemy wiedzieć co ten ktoś myśli, czuje. Może pozostanie w domu to jego ucieczka od świata w którym musi być a wolałby być w PL? Integracja z ludźmi którzy są w podobnej sytuacji (rodacy) jest prostsza jednak nie zawsze przynosi pozytywne efekty, bo co jak co ale krew czasem we mnie wzbiera jak sensem rozmowy jest tylko i wyłącznie kto ma lepiej, więcej zarobił....
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się absolutnie, wiąże się to głównie ze słabą znajomością języka i myślę, że nie chodzi tu tylko o polaków. Ja pomimo tego, ze mój angielski jest na dobrym poziomie to jakos nie potrafie nawiązać bliższej więzi z anglikami, nie potrafie np. żartować czy prowadzić jakiejś ciekawej rozmowy,stresuje się również, że poprawie błąd w wymowie lub użyje niewłaściwego słowa. Łatwiej dogaduje się z polakami lub z emigrantami, bo mamy takie same problemy, nasz język jest na podobnym poziomie i jakoś bardziej porafimy się zrozumieć. Z drugiej strony nie dziwie się też anglikom, że jakoś nie chcą się umawiać z emigrantami bo to nie żaden "fun" spędzać czas z kimś kto nie potrafi biegle mówić po angielsku i nie zna "ich" żartów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
o tak, tez to znam
Polacy zazwyczaj zamykaja sie w swoim ciasnym swiecie, spotykaja sie zazwyczaj z sama polonia a imprezy zazwyczaj odbywaja sie w domach przy polskiej muzyce i narzekaniu jak nam zle za granica nikt nie mysli o kinie bo przeciez filmy nie po naszemu a ten obcy jezyk to.... wyjscie gdziej do pubu tez odpada, no chyba ze knajpa polska ehhh, jak tak zyc mozna to tylko poteguje poczucie wyobcowania ja staram sie zyc inaczej, mam znajomych Polakow ale staram sie byc otwarta na to spoleczenstwo w ktorym przyszlo mi zyc dodam ze mieszkam w Niemczech |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Fakt może nie ma sie wielu znajomych wsród Anglików ale szczerze mówiąc wole miec trzech znajomych Anglików , czy kogoś innego z innej narodowości z kim moge pogadać o pierdołach , posmiać sie ( już pomijam jakieś poważne tematy ze względu bariere językową) niż 10 Polaków z którymi o niczym nie pogadam ( przez ich zawiść ). Powiem ta u mnie jest wielu Polaków w miasteczku i przyjeżdzajac tu nie nastawiałam sie negatywnie do Polaków , nawet myslałam ze kogoś fajnego sie pozna z kim by mozna było wyskoczyc nawet trzy razy w miesiacu na piwo czy wyjsc na kawe. Jednak tak sie nie stało .... w chwili obecnej pracuje z Polakami i nie ma mowy o jakiś znajomościach bo sa jak dla mnie ci ludzie bardzo ale to bardzo ograniczeni , posuwaja sie do takich czynów ze ja poprostu nie moge na to patrzec wrecz jestem przerazona ze Polak potrafi byc taka świnia bo inaczej nie mozna tego nazwac. Jesli ktos spotkał za granica polaka i ma z nim dobre kontakty to chyba jest szczesciarzem. Bo ja patrzac na ludzi u mnie w miasteczku jestem przerazona i nie wyobrazam sobie z kimis takim utrzymywac jakich kolwiek kontaktow. Przykre jest to ze oni nawet sie nabijaja z Anglikow i maja brak szacunku nie tylko miedzy soba ale takze do innych . A jesli masz tylko lepiej to juz jestes na przegranej pozycji.
Mam kontakt np z Hiszpankami i powiem jedno ci ludzie trzymaja sie razem w kazdej sytuacji , jeszcze nie zauwazylam zeby np kopaly pod soba dolki w pracy , czy też zeby sie obgadywały itp. Czytałam wątek o Islandii na wizazu i wyciagam wnioski te Naród Polski ma chyba najgorsza mentalnosc . Oczywiscie nie wszyscy .... ale szkoda ze wiecej jest tych falszywych niz tych normalnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
do Sysunia_d
calkowicie ale to w 1000% sie z Toba zgadzam ![]() ![]() ![]() nie wliczam to wszystkich hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zobaczymy co czas pokaże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja sie tylko wypowiem co do Anglii, jakies 10 - 20 % Polaków co tu przyjeżdża jest ok.
Ja trafiłam na tych gorszych , mieszkałam z takimi, ale tez trafiłam na naprawdę super znajomych, lepszych niz w Polsce co poznałam ![]() ![]() A Ci co sie izolują , siedza w domu poprostu sie boja różnic kulturowych i językowych i tak pewnie całe zycie przesiedzą ![]() ![]() Mój brat np zintegrował sie z wieloma nacjami, wiec taka integracja jest mozliwa ![]() też bym chciała miec jakiś znajomych Anglików ![]() A ja tez mysle o Hiszpani, o Australii i NZ juz nie mysle, jednak za daleko .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Sa znajomi i znajomi
![]() ja osobiscie nie utrzymuje zadnych kontaktow z Polakami, nie pracuej z nimi, nie mieszkam. jednak prawie wszystkich ktorych tu poznalam to mnie przerazaja.sa przedewszystkim zawistni- wszystko jest ok jesli ty umiesz gorzej mowic po angielsku, albo jesli mniej zarabiasz, ale jesli jestes na lepszym stanowisku w pracy to juz by ci oczy wydlubali ![]() mi jest dobrze, mam znajomych w uk, nie siedze w domu caly czas, chociaz i zdarzaja sie dni kiedy nie mi sie nic...zwlaszcza w zimie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Mi brakuje takich wyjść na piwko czy do pubu. Fakt, mało mamy wolnego czasu ale kiedy już go mamy, przesiedzimy go domu. TŻ bardzo się zmienił-kiedyś facet z ogromnym poczuciem humoru, towarzyski i zaradny a teraz człowiek bez odrobiny pozytywnej energii. Nie wiem co się dzieje...
![]()
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
mój TZ nie jest (jeszcze?) ospały i zniechęcony do życia, ale nie ma takiego poczucia humoru jak kiedyś. A tym mnie właśnie ujął. W polsce był duszą towarzystwa, rozkręcał każdą imprezkę, bylo wesoło. A tutaj ta jego natura przygasła bo po prostu nie spotykamy sie z nikim ajak już widzimy się z naszymi znajomymi anglikami to stara sie być (jak ja go nazywam) śmieszkiem-uśmieszkiem ale wiadomo nie jest to samo co w PL z racji bariery jezykowej...
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Sama nie wiem czy u nas tez sie cos zmienilo... na pewno bo dzieci sa, ale az tak duzej zmiany nie zauwazylam. Myslicie ze to przez Anglie i jezyk ? Przeciez mozna miec znajomych polakow i z nimi spedzac czas. Problem chyba w tym ze my z natury (polacy) zazdrosni i zawistni jestesmy ... i zadko kiedy zdarzaja sie przyjaznie na obczyznie.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
a ja wczoraj byłam w pubie z bratem na meczu, fajnie było, lepiej niz w domu ogladać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To ja powiem tak : przez to ze nie mamy tu znajomych , nie ma z kim wyjsc to ja sie tu stałam taka własnie ospała -- czasami wpadam w doła i przychodza mi myśli zeby wrócic do Pl robic za 1000 zł ale przynajmniej mam gdzie wyjsc itp - tylko w Pl jak byłam to znowu było tak ze było z kim wyjść ale kasy na tyle nie było i koło sie zamyka. A jeszcze teraz jak mi mama mówi ze ciagle wszystko drozeje to chyba nie byłoby mowy o jakiś wypadach górskich czy wyjsciach ciaglych - bo skad wziasc na to kase jak piwo w krk na rynku kosztuje 9 zł ? kebab 10 zł dwa bilety 5 zł ?
Staram sie- czasem jest dobrze a czasem mam doła - ale nie zamykam sie w domu tylko ze jesli mamy dookoła ludzi którzy nie chca znajomosci to co my mozemy ? Faktycznie zeby miec tu znajomych Polaków to musielibysmy chyba sciemniac ze tz ma prace do d.... itp bo tak jak teraz to traktuja nas z ...... dziwnie . Mój tż sie narazie nie zmienił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się z tym nie zgadzam. Ale naprawdę po co znajomi, żeby wychodzić? Ostatnio rozmawiałam z mamą i warto wychodzic samą i odkrywać nowe miejsca lub poporstu iść d o parku w ciepły dzień z książką (jesli ktoś lubi czytać). Trzeba się nauczyć trudnej sztuki wychodzenia samemu. U mnie w pipidówku jest ciężko bo tu prawie nic nie ma, prócz zabytków które znam na pamięć już i wszystkie już bardzo dawno pozwiedzane, a na większe wypady no kasy brak :/ W lato szczególnie uwielbiam sobie sama chadzać w góry pieprzowe, lubię kontakt z przyrodą ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz racje - oczywiście ja wychodze sama bo nie moge sie zamknac w domu to nie w moim stylu , ale zawsze wolałam wyjść z kimś niż sama ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Malwaa to sie wyjaśniło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
ja w sumie nie zauwazylam zeby sie TZ zmienil przez te wszystkie lata, ale moze dlatego ze znalam go miesiac zanim tu przyjechalismy wiec w sumie nie mam do czego porownywac
![]() my czasem wychodzimy do knajp, chociaz zazwyczaj sa to domowe imprezy. dla mnie problemem jest ze zycie tu kreci sie wkolo tych samych osob, nieraz staje sie to juz nudne ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.