okulary czy na pewno? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-20, 21:25   #1
cindy17
Raczkowanie

okulary czy na pewno?

Byłam dziś u okulisty i wyszla mi wada wzroku: lewe -0,25 prawe -0,25 ale cylinder jak myslicie zdecydowac sie na okulary jak radzi mi pani doktor czy nie? Czytalam juz wiele na ten temat sa dwa wyjascia albo nosic bo wada moze sie skorygowac do zera albo nie nosic i kazac oku pracowac nie wiem co robic , co mozecie mi doradzić?
cindy17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 21:40   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: okulary czy na pewno?

Cytat:
Napisane przez cindy17 Pokaż wiadomość
Byłam dziś u okulisty i wyszla mi wada wzroku: lewe -0,25 prawe -0,25 ale cylinder jak myslicie zdecydowac sie na okulary jak radzi mi pani doktor czy nie? Czytalam juz wiele na ten temat sa dwa wyjascia albo nosic bo wada moze sie skorygowac do zera albo nie nosic i kazac oku pracowac nie wiem co robic , co mozecie mi doradzić?
minusy sie nie koryguja...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 21:57   #3
miss no nick
Raczkowanie

Okulary to nic zlego . Mozna w nich wygladac naprade za****sc*e sexy . Wystarczy dobrze je dobrac i laska 1 klasa jestes .
Stary 2008-02-20, 22:04   #4
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez cindy17 Pokaż wiadomość
Radzę jednak kupić sobie ładne okularki. Ja podobnie jak Ty mam cylindry i na początku miałam -0,25 oraz -0,5. Okulary nosiłam "od święta" i niestety są tego efekty. Po kilku latach wzrok mi się dość sporo pogorszył. Teraz mam -0,75 oraz -1,00 i nie wyobrażam sobie życia bez okularów.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 22:11   #5
pink69
Zakorzenienie

noo i to +10 do IQ

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 22:42   #6
WioletaM
Zakorzenienie

Tak jak Ty zaczynałam od -0,25. Teraz mam -4. Noszę soczewki i okulary.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 06:38   #7
_totally_
Zakorzenienie

Brak odpowiednich okularów korekcyjnych może doprowadzić do pogłębienia się wady.
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień.

J. Grabowski
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-21, 08:09   #8
corka_rosy
Wtajemniczenie

heh, też zaczynałam od 0,25, ale nie nosiłam okularów. Efekt: wada powiększyła się do -5. Nie zastanawiaj się, tylko noś, bo ja bardzo żałuję tego zaniedbania.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 09:03   #9
Vivienne
... choć nie Westwood

A co okulista mówił na to?
Ja zdecydowanie bym radziła, by nosić Chyba, że chcesz pogłębić wadę... Ja nie słyszałam by komuś z minusami wada się cofnęła poprzez nienoszenie okularów

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 09:51   #10
kina1986
Raczkowanie

GG do kina1986

Mam taką samą wadę czyli -0,25 na jednym i na drugim i mój TŻ twierdzi że wyglądam ślicznie i sexownie i nie uważam żeby dobrze dobrane do buźki szkodziły urodzie.

Pozdrawiam
Stary 2008-02-21, 10:26   #11
cindy17
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedzi Nie obawiam się tego , że będę brzydko wyglądać bo juz przymierzałam kilka oprawek i jest znosnie :P muszę się po prostu przyzwyczaić , nigdy nie mialam problemów ze wzrokiem,ale nie chciałabym żeby ta wada się pogłebiła,jutro ide jeszcze raz na "przymiarke" szkiel i odrazu do optyka,narazie jak mowila okulistka mam ich uzywac do czytania i do komputera choc jakbym chciala moge tez w nich chodzic.Pozdrawiam wszytskie wizazanki
Stary 2008-02-21, 10:40   #12
201803290936
Konto usunięte

Cindy17 może to trochę nieładnie podważać zdanie lekarza, ale jako osoba, która zaczynała od -0,5 a teraz ma około -5 mówię: nie spiesz się. Idź jeszcze do innego okulisty, zapytaj o alternatywne formy leczenia. Czasami wystarczy lepsze oświetlenie - rozproszone, nie z jednego źródła, lepsza dieta - coś na wzmocnienie wzroku, witaminy, więcej snu, nie czytanie na leżąco i wada się cofa. W szkole usiądź bliżej tablicy, zainwestuj w dobry monitor do komputera, powiększaj sobie czcionkę na ekranie. Póki możesz unikaj okularów. A jak nawet zaczniesz nosić, to nie dawaj sobie zmieniać szkieł na silniejsze co pół roku. Ostatnio dopiero trafiłam na rozsądną okulistkę, która powiedziała mi: "jak nie widzisz dobrze tego, bco pisze np. na ekranie telewizora, to zamiast mocniejszych szkieł co chwilę, nos w ekran. Dosłownie! Mocniejszych szkieł nie zapiszę, bo się oko przyzwyczaja". Żałuję, że zaraz po pierwszej w życiu diagnozie poleciałam po pierwsze okulary, bo moja siostra tak nie zrobiła, postanowiła odczekać i wada jej się cofnęła. Następna siostra zrobiła podobnie i chociaż ostatecznie musiała kupić okulary, to nosiła głównie w szkole i ma niecałe -1. I wielu "minusowców" ze znajomych mówiło o podobnych przypadkach.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 14:47   #13
AJaLubieSwojeOczy
Zakorzenienie

GG do AJaLubieSwojeOczy

Radze Ci lepiej kup sobie okulary. Ja miałam tą samą wadę wzroku i powiekszyła mi się o 1/4 czyli teraz mam: lewe oko: -0.5 i prawe oko: -0.5. Ale mi okulistka powiedziała żebym kupiła sobie okulary i nosiła je tylko do szkoły i przy telewizorze. Przy rzeczach które robie blisko oczu albo przy komputerze nie musze ich nosić. I tak zrobiłam.

AJaLubieSwojeOczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 15:31   #14
Agniesiaaaaa
Zadomowienie

Spraw sobie okulary.
Sama zaczynałam od -0,25, jednak nie nosiłam okularów ponad dwa lata i teraz mam potężną wade... na jedno oko -3,75 a na drugie -4,0.
Aktualnie noszę na zmiane raz soczewki raz okulary..
Moja okulistka powiedziała, że gdybym zaczeła od początku nosić okulary to wady dziś nie miałabym, a jeżeli by była to mniejsza nic -1,0.

http://dailyperfect.blogspot.com/
Agniesiaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 15:58   #15
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

no ja na początku jak mialam -0,5 i -0,75 nosiłam okulary tylko w szkole na lekcjach...
a teraz mam piekne -6 i -6,5.
Najważniejsze jest, żeby moc okularów nie była równa wadzie, bo wtedy rzeczywiście oko przestaje pracować;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 16:04   #16
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Cindy17 może to trochę nieładnie podważać zdanie lekarza, ale jako osoba, która zaczynała od -0,5 a teraz ma około -5 mówię: nie spiesz się. Idź jeszcze do innego okulisty, zapytaj o alternatywne formy leczenia. Czasami wystarczy lepsze oświetlenie - rozproszone, nie z jednego źródła, lepsza dieta - coś na wzmocnienie wzroku, witaminy, więcej snu, nie czytanie na leżąco i wada się cofa. W szkole usiądź bliżej tablicy, zainwestuj w dobry monitor do komputera, powiększaj sobie czcionkę na ekranie. Póki możesz unikaj okularów. A jak nawet zaczniesz nosić, to nie dawaj sobie zmieniać szkieł na silniejsze co pół roku. Ostatnio dopiero trafiłam na rozsądną okulistkę, która powiedziała mi: "jak nie widzisz dobrze tego, bco pisze np. na ekranie telewizora, to zamiast mocniejszych szkieł co chwilę, nos w ekran. Dosłownie! Mocniejszych szkieł nie zapiszę, bo się oko przyzwyczaja". Żałuję, że zaraz po pierwszej w życiu diagnozie poleciałam po pierwsze okulary, bo moja siostra tak nie zrobiła, postanowiła odczekać i wada jej się cofnęła. Następna siostra zrobiła podobnie i chociaż ostatecznie musiała kupić okulary, to nosiła głównie w szkole i ma niecałe -1. I wielu "minusowców" ze znajomych mówiło o podobnych przypadkach.
dziwne to Doris. Ja nosilam poczatkowo caly czas soczewki/okulary i wada mi sie bardzo szybko poglebiala rowniez. Zaczelam od -0,5, po roku bylo juz 1,75..teraz nie nosze regularnie i od kilku lat mam stale -2

Stary 2008-02-21, 19:50   #17
cindy17
Raczkowanie

Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi wlasnie boje sie tego ze zacznie sie ta wada poglebiac i zdecyduje sie na te okulary jutro przymairka szkiel
Stary 2008-03-28, 16:34   #18
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

ja powinnam nosić i nie noszę. Nie zauwazyłam, żeby jakoś strasznie mi się pogorszyło najgorsze to właśnie zdecydować się na okulary i przyzwyczaić do niich oczy.
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 17:05   #19
kleo111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
minusy sie nie koryguja...

Oj nosić Wada sama sie nie skoryguje, a okulary moga Ci tylko pomóc
kleo111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 17:21   #20
dooorra
Zadomowienie

Noś okulary, to w końcu nic złego. Ja nosze okulary praktycznie od zawsze, mam astygmatyzm. Właściwie to dziwnie się czuje jak nie mam ich na nosie. Mi się od noszenia okularów wada nie pogorszyła nawet się zmniejsza. W ogóle jest tyle oprawek, że na pewno znajdziesz takie, w których będziesz się dobrze czuła.
dooorra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 18:14   #21
yeah
Zadomowienie

jak nie bedziesz nosila soczewek lub okularow, to zrobi ci sie lwia zmarszczka, uwydocznia kurze lapki i bedziesz wygladala jak moja sasiadka, wiec radze ci- nos!
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 18:18   #22
maswerka
Zadomowienie

Ja mam -0,5 w każdym oku i na ostatniej wizycie okulistka powiedziała, że właściwie nie muszę nosić okularów, bo "niech oczy ćwiczą" ...

maswerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-27, 18:34   #23
impegata
Rozeznanie

Ja na samym poczatku przygody z okularami miałam nosic je tylko do niektórych czynnosci, w efekcie o nich zapominałam i wada pogłębiła mi się do -1,5... Kiedy zaczęłam nosić okulary co roku pogarszała się i pogarszała aż wreszcie się ustatkowała, na -3,5. Zaczęłam też nosic soczewki i jakiejś wielkiej rewolucji nie było. Żałuje ze wtedy tak stroniłam przed okularami, myślę ze wada byłaby troszke mniejsza... A teraz historia mojej koleżanki, znudziły jej sie okulary i przestała je nosic, tak na jakieś 10msc. Kiedy zupełnie nic nie widziała bez nich poszła do okulisty- wada 2 razy wieksza, po założeniu okularów oko zwariowalo i znów o 1 gorzej. Czyli radzę nosić
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości