|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
okulary czy na pewno?
Byłam dziś u okulisty i wyszla mi wada wzroku: lewe -0,25 prawe -0,25 ale cylinder jak myslicie zdecydowac sie na okulary jak radzi mi pani doktor czy nie? Czytalam juz wiele na ten temat sa dwa wyjascia albo nosic bo wada moze sie skorygowac do zera albo nie nosic i kazac oku pracowac nie wiem co robic , co mozecie mi doradzić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: okulary czy na pewno?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Okulary to nic zlego
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
noo i to +10 do IQ
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tak jak Ty zaczynałam od -0,25. Teraz mam -4. Noszę soczewki i okulary.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Brak odpowiednich okularów korekcyjnych może doprowadzić do pogłębienia się wady.
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
heh, też zaczynałam od 0,25, ale nie nosiłam okularów. Efekt: wada powiększyła się do -5. Nie zastanawiaj się, tylko noś, bo ja bardzo żałuję tego zaniedbania.
![]() |
#9 |
... choć nie Westwood
|
A co okulista mówił na to?
Ja zdecydowanie bym radziła, by nosić ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mam taką samą wadę czyli -0,25 na jednym i na drugim i mój TŻ twierdzi że wyglądam ślicznie i sexownie i nie uważam żeby dobrze dobrane do buźki szkodziły urodzie.
Pozdrawiam
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Cindy17 może to trochę nieładnie podważać zdanie lekarza, ale jako osoba, która zaczynała od -0,5 a teraz ma około -5 mówię: nie spiesz się. Idź jeszcze do innego okulisty, zapytaj o alternatywne formy leczenia. Czasami wystarczy lepsze oświetlenie - rozproszone, nie z jednego źródła, lepsza dieta - coś na wzmocnienie wzroku, witaminy, więcej snu, nie czytanie na leżąco i wada się cofa. W szkole usiądź bliżej tablicy, zainwestuj w dobry monitor do komputera, powiększaj sobie czcionkę na ekranie. Póki możesz unikaj okularów. A jak nawet zaczniesz nosić, to nie dawaj sobie zmieniać szkieł na silniejsze co pół roku. Ostatnio dopiero trafiłam na rozsądną okulistkę, która powiedziała mi: "jak nie widzisz dobrze tego, bco pisze np. na ekranie telewizora, to zamiast mocniejszych szkieł co chwilę, nos w ekran. Dosłownie! Mocniejszych szkieł nie zapiszę, bo się oko przyzwyczaja". Żałuję, że zaraz po pierwszej w życiu diagnozie poleciałam po pierwsze okulary, bo moja siostra tak nie zrobiła, postanowiła odczekać i wada jej się cofnęła. Następna siostra zrobiła podobnie i chociaż ostatecznie musiała kupić okulary, to nosiła głównie w szkole i ma niecałe -1. I wielu "minusowców" ze znajomych mówiło o podobnych przypadkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Radze Ci lepiej kup sobie okulary. Ja miałam tą samą wadę wzroku i powiekszyła mi się o 1/4 czyli teraz mam: lewe oko: -0.5 i prawe oko: -0.5. Ale mi okulistka powiedziała żebym kupiła sobie okulary i nosiła je tylko do szkoły i przy telewizorze. Przy rzeczach które robie blisko oczu albo przy komputerze nie musze ich nosić. I tak zrobiłam.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Spraw sobie okulary.
![]() Sama zaczynałam od -0,25, jednak nie nosiłam okularów ponad dwa lata i teraz mam potężną wade... na jedno oko -3,75 a na drugie -4,0. Aktualnie noszę na zmiane raz soczewki raz okulary.. ![]() Moja okulistka powiedziała, że gdybym zaczeła od początku nosić okulary to wady dziś nie miałabym, a jeżeli by była to mniejsza nic -1,0. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
no ja na początku jak mialam -0,5 i -0,75 nosiłam okulary tylko w szkole na lekcjach...
a teraz mam piekne -6 i -6,5. Najważniejsze jest, żeby moc okularów nie była równa wadzie, bo wtedy rzeczywiście oko przestaje pracować;/
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja powinnam nosić i nie noszę. Nie zauwazyłam, żeby jakoś strasznie mi się pogorszyło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Noś okulary, to w końcu nic złego. Ja nosze okulary praktycznie od zawsze, mam astygmatyzm. Właściwie to dziwnie się czuje jak nie mam ich na nosie. Mi się od noszenia okularów wada nie pogorszyła nawet się zmniejsza. W ogóle jest tyle oprawek, że na pewno znajdziesz takie, w których będziesz się dobrze czuła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
jak nie bedziesz nosila soczewek lub okularow, to zrobi ci sie lwia zmarszczka, uwydocznia kurze lapki i bedziesz wygladala jak moja sasiadka, wiec radze ci- nos!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja mam -0,5 w każdym oku i na ostatniej wizycie okulistka powiedziała, że właściwie nie muszę nosić okularów, bo "niech oczy ćwiczą" ...
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Ja na samym poczatku przygody z okularami miałam nosic je tylko do niektórych czynnosci, w efekcie o nich zapominałam i wada pogłębiła mi się do -1,5... Kiedy zaczęłam nosić okulary co roku pogarszała się i pogarszała aż wreszcie się ustatkowała, na -3,5. Zaczęłam też nosic soczewki i jakiejś wielkiej rewolucji nie było. Żałuje ze wtedy tak stroniłam przed okularami, myślę ze wada byłaby troszke mniejsza... A teraz historia mojej koleżanki, znudziły jej sie okulary i przestała je nosic, tak na jakieś 10msc. Kiedy zupełnie nic nie widziała bez nich poszła do okulisty- wada 2 razy wieksza, po założeniu okularów oko zwariowalo i znów o 1 gorzej. Czyli radzę nosić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.