|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Odmowa zameldowania
Pytanie mam - bo nic nie mogę w temacie znaleźć a prawniczka nie odbiera (tak tak, nawet w sprawie już prawniczkę mam
![]() Dziewczyny, co zrobić w sytuacji, kiedy osoba mieszkająca w danym miejscu nie ma stałego miejsca zameldowania (ani czasowego - NIGDZIE nie jest zameldowana), i właścicielowi lokalu odmawia zameldowania się? Właściciel lokalu chce dopełnić formalności, a nie może. Czy wie któraś, jak ti prawnie wygląda? bo ja to już w ogóle wrażenie mam, że polskie prawo nie przewidziały takiej sytuacji... No bo za brak meldunku grzywna - mandat czy co tam. ALE z jakiej racji właściciel lokalu ma też płacić? no i - równie dobrze może być tak, że osoba oleje zapłacenie mandatu... i w koło Macieju tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odmowa zameldowania
Z tego co wiem to nie ma już obowiązku meldunku...
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No to źle wiesz, bo obowiązek jest nadal. Jeśli ustawa wejdzie, to w 2016r. i na moje oko nic nie zmieni, bo:
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...ek-meldunkowy# |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
niestety to nie jest prawda, cały czas są zapowiedzi o zniesieniu meldunku, ale to jeszcze nie weszło w życie
w praktyce wygląda to tak, że nikt nie zwraca na to uwagi i to raczej martwe prawo a ktoś dostał już mandat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie. Ale nie w tym rzecz - po pierwsze, jeśli mandat właściciel mieszkania by dostał to pierwsza bym leciała składać do sądu odwołanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
kobieta za ladą
|
na jakiej podstawie odmawia sie włascicielowi mieszkania zameldowania danej osoby?
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dudi, nie rozumiem?
Jest właściciel mieszkania - chce zameldować osobę/lokatora. Lokator przebywa już w lokalu i to lokator odmawia zameldowania się. Nie, bo nie. Tzn. ja wiem czemu, ale to najmniej ważne (meldunek + wówczas umowa najmu z czynszem* + konieczność podpisania wówczas umowy z energetyką = konieczność płacenia rachunków na własne nazwisko, a lokator nie chce płacić; długa historia ![]() *obecnie jest bezumowne użyczenie lokalu, bez płacenia czynszu - właściciel jest zgodny z prawem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
moze go policja sciga i jak sie zamelduje beda wiedziec gdzie jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie. Osoba nie jest ścigana, napisałam jak wyżej, jakie są pobudki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety ciężko to wyegzekwować. Nie wiem czy właściciel może iść tak bez wiedzy lokatora i go zameldować, innej możliwości nie ma jeśli lokator odmawia. Podejrzewam, że żadnej kary z tego nie będzie, znam kilka sytuacji, gdy to właściciel nie chciał zameldować, dopiero po jakimś czasie i żadnych konsekwencji z tego powodu nie miał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
z tym mandatem to nie chcę mi się wierzyć, że właściciel miałby go płacić (wątpię żeby było to prawnie dopuszczalne-trzeba zajrzeć do ustawy), a tak poza tym to jaki związek ma meldunek z koniecznością podpisania umowy najmu? przecież to dwie odrębne sprawy
jak delikwent nie chce podpisywać umów to ja bym się z nim pożegnała na miejscu właściciela-meldunek tutaj niczego nie zmieni na plus i nie sprawi, że dojdzie do podpisania umowy najmu czy z energetyką, a tak naprawdę tylko pogorszy sprawę, bo wtedy trudniej pozbyć się kogoś z lokalu (chyba że to będzie najem czasowy) Edytowane przez Justine1989 Czas edycji: 2013-09-25 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
kobieta za ladą
|
zle zrozumiałam
![]() no więc jak lokator nie zgadza sie na zameldowanie radze pozbyć sie lokatora ![]() ![]() pozatym nie musi sie przecież meldować na stałe istnieje przecież meldunek czasowy np na rok i po roku sie delikwenta wymeldowuje
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42985858]Dudi, nie rozumiem?
Jest właściciel mieszkania - chce zameldować osobę/lokatora. Lokator przebywa już w lokalu i to lokator odmawia zameldowania się. Nie, bo nie. Tzn. ja wiem czemu, ale to najmniej ważne (meldunek + wówczas umowa najmu z czynszem* + konieczność podpisania wówczas umowy z energetyką = konieczność płacenia rachunków na własne nazwisko, a lokator nie chce płacić; długa historia ![]() *obecnie jest bezumowne użyczenie lokalu, bez płacenia czynszu - właściciel jest zgodny z prawem.[/QUOTE] nie wiem, jak sytuacja wygląda prawnie teraz, ale mój szwagier 2 lata temu w poprzednio wynajmowanym lokalu nie był zameldowany, a mimo to licznik miał na siebie i rachunki też. Wystarczyło zgłoszenie właścicielki kamienicy do energetyki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
obowiązek meldunkowy ciąży na obu stronach: właścicielu i lokatorze, i obie strony mogą mandat dostać/grzywnę.
meldunek - właściciel lokalu ma prawo (obowiązek!) zameldować osobę, z którą podpisuje umowę najmu, proste. Pomijam, że równocześnie osoba nie ma w ogóle dowodu osobistego... No ale teaz tak - meldunku brak, dowodu też, właściciel lokalu chce umowę normalnie podpisać (a bez dokumentu potwierdzającego tożsamość tego nie zrobi), a osoba już jest w lokalu. Kapa jak szlag :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Jakie pobudki kierują właścicielem lokalu, że koniecznie chce mieć w swoim lokalu takiego niesubordynowanego lokatora, który nie ma zamiaru płacić za prąd i jeszcze na siłę właściciel chce go zameldować mimo jego oporów?
![]() Nie zamelduje się nikogo gdy ta osoba nie ma dowodu. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42988764]obowiązek meldunkowy ciąży na obu stronach: właścicielu i lokatorze, i obie strony mogą mandat dostać/grzywnę. meldunek - właściciel lokalu ma prawo (obowiązek!) zameldować osobę, z którą podpisuje umowę najmu, proste. Pomijam, że równocześnie osoba nie ma w ogóle dowodu osobistego... No ale teaz tak - meldunku brak, dowodu też, właściciel lokalu chce umowę normalnie podpisać (a bez dokumentu potwierdzającego tożsamość tego nie zrobi), a osoba już jest w lokalu. Kapa jak szlag :/[/QUOTE] Można wyeksmitować. Wynieść jego rzeczy, zmienić zamki. Nie był zameldowany, nie wiadomo kto to naprawdę jest bo nie ma dowodu, może za kogoś się podaje. W razie gdyby narozrabiał, zdewastował lokal to wtedy kapa. Przychodzi mi na myśl opowieść o Odysie i cyklopie. Odys oszukał cyklopa , że ma na imię NIKT. Oślepił cyklopa, gdy pytali cyklopa kto go skrzywdził ten odpowiedział że NIKT i Odys kary nie poniósł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Grubella: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post41786369
nie podpinałam się już tam do tematu, bo na plotkowym więcej ludzi ![]() Człowiek chciał być dobry, bo jakoś głupio tak wywalić na bruk osobę bez środków do życia, a tu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42991623]Grubella: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post41786369
nie podpinałam się już tam do tematu, bo na plotkowym więcej ludzi ![]() Człowiek chciał być dobry, bo jakoś głupio tak wywalić na bruk osobę bez środków do życia, a tu...[/QUOTE] Pamiętam ten wątek. Ona nawet dowodu jeszcze nie ma? Jak umrze to będzie problem. Aktu zgonu nie wystawią bez dowodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Znam kilka osób nie posiadających meldunku, nikt ich nigdy za to nie ścigał. A w dowodzie osobistym nie mają adresu po prostu.
---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Akt zgonu wystawia się na podstawie karty statystycznej, spisanej przez lekarza. Istnieje opcja oświadczenia rodziny, że dowód osobisty zmarłego został zagubiony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Grubella, termin ważności dokumentu minął rok temu.
Cytat:
Jak byk podałam: właściciel mieszkania nie życzy sobie mieć w nim osoby niezameldowanej. Ma do tego prawo. Pomijam, że podpisywanie jakiegokolwiek dokumentu (najmu, na przykład) bez potwierdzenia danych osobowych (a do tego potrzebny dokument ze zdjęciem aktualnym) byłoby szczytem głupoty. Rodzina, szczatkowa, nie poświadczy niczego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42985623]No to źle wiesz, bo obowiązek jest nadal. Jeśli ustawa wejdzie, to w 2016r. i na moje oko nic nie zmieni, bo:
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...ek-meldunkowy#[/QUOTE] Serio ten przepis jest egzekwowany? Moja mama ma dowód osobisty bez adresu zameldowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Kary zostały zniesione, ALE raz jeszcze: właściciel lokalu ma prawo żądać zameldowania się. Tu nie ma dyskusji po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42992090]Grubella, termin ważności dokumentu minął rok temu.
Też znam. I co z tego? Jak byk podałam: właściciel mieszkania nie życzy sobie mieć w nim osoby niezameldowanej. Ma do tego prawo. Pomijam, że podpisywanie jakiegokolwiek dokumentu (najmu, na przykład) bez potwierdzenia danych osobowych (a do tego potrzebny dokument ze zdjęciem aktualnym) byłoby szczytem głupoty. Rodzina, szczatkowa, nie poświadczy niczego.[/QUOTE] Najlepiej zadzwonić do urzędu miejskiego, wydziału ewidencji ludności i zapytać. Wiem, że można zameldować kogoś decyzją administracyjną jeżeli przebywa pod danym adresem min. 3 miesiące, ale nie jestem pewna czy wniosek może złożyć właściciel mieszkania. Ale na pewno musi mieć do tego umowę najmu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42992239]Kary zostały zniesione, ALE raz jeszcze: właściciel lokalu ma prawo żądać zameldowania się. Tu nie ma dyskusji po prostu.[/QUOTE]
Nie mieści mi się w głowie, że ktoś nie ma dowodu osobistego... Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a jednak rok temu upłynął termin ważności dokumentu - z tego, co ta pani mówi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42993152]
a jednak rok temu upłynął termin ważności dokumentu - z tego, co ta pani mówi[/QUOTE] no ale dowód ma ![]() ja na nieważny dowód różne rzeczy robiłam (również umowę najmu podpisywałam) i nie było problemu jakbym miała czekać aż mi wyrobią nowy to bym nie miała gdzie mieszkać ![]() Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-09-25 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
I...?
TO świadczy tylko o tym, że fuksa miałaś. W styczniu odbierałam pesel córki w UM - pierwsze, co kobieta sprawdziła, to ważność mojego dowodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.