|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
obywatelstwo amerykańskie
Mam pytanie - czy moge w jakis posob objac obywatelstwo amerykanskie po dziadku?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: obywatelstwo amerykańskie
moj znajomy ma obywatelstwo amerykanskie, i u niego to bylo tak, ze dziadek mial obywatelswto, bo urodzil sie w USA, ale jako dziecko wrocil do Polski, jego syn( tata mojego kolegi) urodzil sie i wychowal w Polsce i jakos gdy mial 40 lat postanowil wyjechac do USA z rodzina, zalatwial troche formalnosci i nie wiem czy on dostal od razu obywatelstwo czy co, ale jego zona i dzieci ( w tym moj kolega) mieli na poczatku zielona karte i dopiero po ilus tam latach dostali obywatelstwo, mimo ze dziadek je mial.dodam, ze dziadek chyba juz nie zyl, gdy oni zdecydowali sie na ten wyjazd.
mam nadzieje, ze napisalam to w miare zrozumiale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje za odpowiedz - czyli jest szansa, tylko jak
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oststnio mieliśmy na wosie że trzeba tam mieszkać legalnie kilka lat by ubiegać się o obywatelstwo
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Myślę, że najlepiej będzie jak zapytasz dziewczyn na społecznościach.
Z tego co mi wiadomo to chyba raczej musisz się najpierw ubiegać o wizę, na takich samych zasadach jak wszyscy. Mam kolegę, którego tata od 20 lat mieszka w stanach razem z jego bratem i on mimo wszystko przez kilka lat nie mógł dostać zgody na wyjazd. W końcu się udało za którymś tam podejściem, co więcej dostał zgodę na wyjazd na stałe. Zasada jest taka, że jak masz w polsce nieruchomość, firmę lub studia to masz większe szanse na zgodę na wyjazd, bo jest coś co się w polsce trzyma i będziesz musiała wrócić. A co do samego obywatelstwa, to tak jak już zostało wspomniane, trochę czasu musisz tam pomieszkać, ale dokładnych zasad nie znam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
"Odziedziczenie" takie obywatelstwa o dziadku raczej nie jest możliwe, raczej aby je dostać będziesz musiała przejsć taka procedurę jak wszyscy... a pozatym, zdajesz sobie sprawę ze przyjęcie obcego obywatelstwa z mocy prawa pozbawia Cię polskiego?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
w teorii faktycznie mozna miec 1 obywatelstwo, ale w praktyce sa osoby ktore maja podwojne obywatelstwo ( PL i US ) i w pelni korzystaja z praw przyslugujacych ich w kazdym z tych krajów
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
odziedziczenie obywatelstwa nie jest możliwe. najpierw ubiegasz się o wizę, później mieszkasz i pracujesz w stanach min. 10 lat. wtedy możesz ubiegać się o obywatelstwo, zdajesz egzamin, etc.
Edytowane przez 2016070150903 Czas edycji: 2008-11-23 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
oczywiście że można dziedziczyć obywatelstwo! Tylko nie wiem czy nie tylko po rodzicach, ale słyszałam, że w Europie na przykład wystarczy udowodnić, że miało się przodków w danym kraju.
To może poczytaj: http://www.prawoimigracyjne.com/arti...onitor0010.asp
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
czyli mam sobie odpuscic
![]() |
#11 |
Szara Eminencja
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Z tego co sie orientuje, to w USA obowiazuje prawo ziemi (ius solis) , a nie prawo krwi (ius sanguis) tak wiec logicznie na to patrzac - obywatelstwa sie nie dziedziczy. A juz raczej na pewno nie po praprzodkach i nie jako osoba powyzej 21 roku zycia. Jakby ktorys z Twoich rodzicow mial obywatelstwo i tam mieszkal i chcialby Ciebie (dotyczy to dzieci niepelnoletnich) sciagnac do siebie, to moglibyscie sie ubiegac o prawo stalego pobytu (co jeszcze obywatelstwem tez nie jest) ... to, ze ktos kiedys costam raczej Amerykanki z Ciebie nie uczyni.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje, widze ze to nie ma sensu, tymbardziej ze dziadek dostal je przez zasiedzenie
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W USA obowiązuje Ius Soli, tak więc powoływanie się na członków rodziny za bardzo się nie przyda
![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Re: Dot.: obywatelstwo amerykańskie
oops
Tell from my attitiude that I'm most definitely Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO Edytowane przez CaliDreamin Czas edycji: 2008-12-31 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dopiero wtedy zdaje sie na obywatelstwo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:35.