|
Notka |
|
Surowce i półprodukty kosmetyczne Chcesz robić własne kosmetyki? W tym miejscu wymienisz się doświadczeniem i opinią w temacie surowców i półproduktów kosmetycznych. |
Pokaż wyniki sondy: Jak oceniasz produkt? | |||
* |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
** |
2 | 14,29% |
*** |
1 | 7,14% |
**** |
3 | 21,43% |
***** |
8 | 57,14% |
Głosujący: 14. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Puder perłowy 100%
Tu kupisz http://www.biochemiaurody.com/sklep/powder-pearl.html
15 ml (5 g) / Cena: 12.50 zł Puder perłowy 100% Nazwa wg. INCI: Pearl Powder Pochodzenie: naturalne - autentyczne perły Freshwater Metoda otrzymywania: mikronizacja, czyli odpowiednie rozdrobnienie czystych pereł Postać: bardzo drobny, biały, bezzapachowy proszek Trwałość: 2 lata; wg. japońskich tradycjonalistów puder z czystych pereł przechowywany prawidłowo, nie traci na jakości nawet po wielu latach Warunki przechowywania: w temperaturze pokojowej, w ciemnym i suchym miejscu; unikać bezpośredniego dostępu wilgoci i nasłonecznionych miejsc. Właściwości i działanie produktu: Puder perłowy otrzymywany jest z autentycznych pereł, które po selekcji i dezynfekcji, są następnie rozdrabniane i mikronizowane do delikatnego, drobnego proszku. Jest to to składnik o bogatych tradycjach w medycynie i pielęgnacji skóry, stosowany od wieków w krajach azjatyckich, głównie Chinach i Japonii. Azjatyckie kobiety wykorzystywały proszek perłowy do pielęgnacji zarówno zewnętrznie na skórę, jak i przyjmowany wewnętrznie w formie suplementu. Przypisywano mu własności przeciwzmarszczkowe, gojące, poprawiające koloryt skóry i chroniące przed słońcem. Sproszkowana masa perłowa oraz czyste perły do dziś są wymieniane w chińskiej Farmakopei leków. Puder perłowy jest bogaty w unikalną proteinę zwaną conchiolin, która odpowiada ludzkiej keratynie i stanowi ponad 50% masy pereł. Proteina perłowa zbudowana jest z ponad 20 różnych aminokwasów, odpowiadających za proces gojenia oraz prawidłowy metabolizm i stopień nawodnienia komórek skóry. Dzięki zawartości wapnia, w postaci krystalicznej (aragonit - 31%), puder perłowy posiada również działanie matujące, antyseptyczne i przeciwzapalne, korzystne w przypadku cery skłonnej do wyprysków. Prof. E. Lopez z Instytutu naukowego we Francji, od 10 lat zajmuje się badaniami nad masą perłową i jej wpływem na skórę oraz w zastosowaniu wewnętrznym na stawy i kości. Zgodnie z jej badaniami proteiny obecne w masie perłowej wykazują duże powinowactwo do ludzkich białek skóry, dzięki temu zmikronizowana masa perłowa ma zdolność wnikania do warstw naskórka, wpływając na ujędrnienie i elastyczność skóry oraz działając regeneracyjnie i gojąco. Pudrowi perłowemu przypisuje się również działanie rozjaśniające przebarwienia oraz poprawiające koloryt skóry. Produkty oparte na perłach stosowane w kosmetyce dzieli się na 3 podstawowe rodzaje: 1 - Masa perłowa (Mother of Pearl) - będąca sproszkowaną macierzą perłową, z której powstają charakterystyczne, czyste kuliste perły. Jest to proszek wykorzystywany jako eksfoliant i substancja nawilżająca w peelingach i maseczkach np. w Maseczce morskiej z perłami 2 - Zhydrolizowany proszek perłowy (Hydrolyzed pearl powder) - rozpuszczalny w wodzie, stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i włosów (np. w szamponach, tonikach, kremach, maseczkach). 3 - Puder perłowy (Pearl Powder) - najbardziej ekskluzywna i najdroższa forma, otrzymywana w wyniku odpowiedniego rozdrobnienia czystych, autentycznych pereł, mająca postać drobnego pyłku stosowanego w kosmetykach do makijażu oraz w pielęgnacji. Oferowany naturalny Puder perłowy ma postać bardzo dobnego, białego, matowego proszku o wielkości cząsteczek do 3 mikronów. Wbrew oczekiwaniom nie jest to - kojarzony z perłami - mieniący się proszek z perłowymi drobinami. Perłowy efekt wykorzystywany w kosmetykach kolorowych jest osiągany dzięki błyszczącym skalnym minerałom. Puder perłowy jest natomiast głównie ceniony za właściwości pielęgnacyjne. Puder perłowy: - poprawia metabolizm skóry, działa przeciwzmarszczkowo, - regeneruje, wzmacnia elastyczność i napięcie skóry, - działa gojąco i antyseptycznie na drobne uszkodzenia skóry i wypryski, - łagodzi, - absorbuje nadmiar sebum, matowiąc skórę, - zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i porów skóry, - wygładza, rozjaśnia i ożywia koloryt, - jest niekomedogenny (nie powoduje zatykania porów). » Jest to puder biały, o transparentnym (bezbarwnym) wykończeniu, nadający się do każdego typu karnacji. » Jako składnik neutralny, może być bez obaw stosowany do matowienia kremów z filtrami przeciwsłonecznymi. Zastosowanie produktu: » Puder perłowy polecany jest jako dodatek do pudrów do twarzy i innych kosmetyków kolorowych w proszku. » Puder można traktować jako bazę matująco-wygładzającą, stosowaną pod inne pudry lub podkłady mineralne koloryzowane. » Puder można mieszać w dowolnie dobranych proporcjach z Pudrem bambusowym lub innymi tradycyjnymi pudrami sypkimi w celu rozjaśnienia koloru lub zwiększenia ich właściwości matująco-pielęgnujących. » Może być aplikowany miejscowo, bezpośrednio na skórę w przypadku drobnych ran, wyprysków, ze względu na działanie odkażające i gojące. » Odpowiedni dla każdego typu skóry. » Pakowany i sprzedawany w Słoiku kosmetycznym 20 ml. Skład produktu: Pearl Powder (100%) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Puder perłowy 100%
jest idealny!
mnie nie bieli (ale moją mamę tak), super sie wchłania, nie widac, ze cokolwiek mam na twarzy - daje efekt idealnej, takiej lalkowatej cery ![]() co do własciwosci pielegnacyjnych na razie sie nie wypowiem, ale miejmy nadzieje, bo nie zamierzam sie z nim rozstawac juz nigdy ![]() Edytowane przez filolozyca Czas edycji: 2009-07-21 o 21:02 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dostępny również w sklepie Naturalne Piękno. Niczym się nie różnią, miałam oba.Jako primer oceniam na 4+ - wygładza i matuje, rozjaśnia ale nie bieli, nie zapycha, pielęgnuje, przedłuża trwałość makijażu mineralnego. W kat. naturalnych primerów pod makijaż mineralny jeden z najlepszych dla mnie, nie daję 5, bo Diva z CS to mój Nr 1- szkoda,że mało "naturalny".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Testowałam puder perłowy z BU i Naturalnego Piękna - nie widzę pomiędzy nimi żadnej różnicy. Na początku wklepywałam go palcami, teraz pomagam sobie pędzlem i właśnie tę drugą opcję gorąco polecam. Puder niesamowicie wygładza skórę, w dotyku jest taka mięciutka i aksamitna
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
4*
Mam puder z BU. Zalety: + ładnie wygładza cerę + trochę matuje + sprawia, że pory są mniej widoczne, ogólnie cera ładniej wygląda i sprawia wrażenie gładszej + nie bieli + nie zapycha Wady: - aplikacja ![]() ![]() - po pewnym czasie puder zbija się w kulki. Przy aplikacji palcami nie utrudnia to niczego, ale przy pędzlu już tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie taki sobie.
Wygładzać- owszem widać lekkie wygładzenie, ale moja skóra jest po nim nieco napięta. W opakowaniu zbija się w kulki, które ciężko rozprowadzić. Aplikacja...grrr próbowałam palcami, próbowałam pędzlem i tak wszędzie ucieka. Efekt na twarzy naturalny, pory mniej widoczne. Jednak w tej cenie można kupić puder bambusowy z jedwabiem o dużo większej pojemności i wydajności. Za to duży komfort używania
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
U mnie się nie sprawdził...
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
jest fantastyczny- nie bieli, świetnie matuje na klka godzin ( lepiej niz puder bambusowy z BU), pielęgnuje buzie i goi drobne niespodzianki, narazie moj faworyt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
swietny jako primer
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
zdecydowanie wolę go od pudru bambusowego, który wiadomo - w większości krzemionka, wysusza. Ten z kolei minimalnie sciąga, ale tylko przez chwilę. Buzia jest gładziutka, taka satynowa. Niestety pyli się przy nakładaniu i trzeba uważać, bo dużo może zostać na sprzętach w okół, a nie na twarzy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Wygladza, rozszerzone pory mniej widoczne, natomiast wysypalo mnie po nim.. mozliwe iz dalam za duzo ale ciezko sie go naklada(wiecej jest na spodniach i dywanie niz buzi..). Kupilam skuszona jego zachwalanymi wlasciwosciami gojacymi(moze po prostu tluste cery sie z nim nie lubia).
zdecydowanie wole bambusowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
![]()
Jestem z niego bardzo zadowolona. Używałam kilkakrotnie pudru bambusowego, ale pomimo cery tłustej pojawiały się tzw. skórki, i jak dla mnie wybiela bardziej niż puder perłowy.
Ten ostatni wygładza, skórek nie widać i lekko matuje. Mały problem - jak u poprzednich Wizażanek: czym go nakładać ;-)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
4,5 gwiazdki
nie podrażnia, nie uczula ostro matuje (cera mieszana z tendencja do normanej) wygładza skórę, aż do trzeszczącej gładkości wydajny, przez co cena mi nie przeszkadza za ta mała ilość wydaje mi się, że zapycha(?) lub wyrzuca zanieczyszczenia dzieki niemu - po tygodniowym uzywaniu dzień w dzień mam krosteczki z bialym czubem nie bieli, ale ja mam skorki to bieli w tych miejscach (suchych) i podkresla skórki nawet jak przed nakładaniem zniwelowałam je do niewidoczości za pomoca kremu czasem dodaje cynamonu dla zapachu, koloru i podniesienia jego właściwości, wówczas przesusza, robią mi się szybko frędzlowate skórki świetne wykończenie filtrów bez wprowadzania zakłoceń w ich działaniu sypie se wszedzie na wszystkie strony, jak i bambus, nakladam pędzlem do różu Bobbi Brown, uprzednio go obtrzepujac i mniej mam uswiniane dookoła, za to dłużej mi schodzi nakladanie ogólnie jestem zadowolona, tylko, że ledwo wizę róznicę między nim, a bambusowym z jedwabiem ![]()
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2012-02-16 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Przyspiesza gojenie krostek (pozostawiony na noc). Lekko bieli skórę, ale za to twarz nabiera takiej miękkości. Zmarszczki i rozszerzone pory są mniej widoczne. Trzeba uważać z ilością, bo może przy nadmiarze stworzyć efekt "cake face". Trochę matuje (ale minimalnie).
Ogólnie jestem zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.