Kawa warstwowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-10-10, 23:09   #1
banmon2
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 8

Kawa warstwowa


witam orientuje się ktoś jak się robi warstwową kawkę z blue curacao? piłam taką w kawiarni i strasznie mi podpasowała ale nie wiem co lać po kolei do szklanki żeby ładne warstwy wyszły
banmon2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 00:02   #2
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Talking Dot.: Kawa warstwowa

może robi się ją podobnie do Macciato https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=macchiato

pierwsze słyszę by kawę podawano z curacao, dziwny smak to chyba musiało mieć
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 17:52   #3
banmon2
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 8
Dot.: Kawa warstwowa

duzo osób się dziwi jak mówię o kawce z curacao ale mi na prawdę smakowała kwestia gustu
banmon2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 18:47   #4
TakaSamaInna
live your passion
 
Avatar TakaSamaInna
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 2 904
Dot.: Kawa warstwowa

http://www.gotujmy.pl/kawa-curacao-,przepisy,32531.html znalazłam coś takiego, ale nie wiem czy dokładnie o to chodzi.
TakaSamaInna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 19:10   #5
banmon2
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 8
Dot.: Kawa warstwowa

brzmi baaardzo fajnie chodziło mi bardziej o to jak uzyskać efekt rozwarstwienia, niby likier jest ciężki więc można by go chyba było dodac na końcu bo opadnie..... ale z drugiej strony może powinnam wlać na samym poczatku co by likier 'nie pociągnął' innych składników....sama nie wiem,
banmon2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 10:15   #6
aniusia82
Rozeznanie
 
Avatar aniusia82
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 642
Dot.: Kawa warstwowa

Cytat:
Napisane przez banmon2 Pokaż wiadomość
brzmi baaardzo fajnie chodziło mi bardziej o to jak uzyskać efekt rozwarstwienia, niby likier jest ciężki więc można by go chyba było dodac na końcu bo opadnie..... ale z drugiej strony może powinnam wlać na samym poczatku co by likier 'nie pociągnął' innych składników....sama nie wiem,
Myślę, że możesz spróbować wlewać kawę na curacao za pomocą łyżeczki tzn. wlewać kawę bardzo powoli po "ściance" łyżeczki Powodzenia , mam nadzieję, że się uda

Edytowane przez aniusia82
Czas edycji: 2009-10-13 o 10:24 Powód: bląd
aniusia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 12:53   #7
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie
 
Avatar stokrotka_to_ja
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 11 425
GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Kawa warstwowa

a ja mysle ze piłas kawe nie z samym curacao tylko z syropem curacao http://www.szlachetnysmak.pl/p,pl,44...ml-++1szt.html

a kawę robi się tak jak latte macchiato ,z tym,że na samo dno lejesz syrop ,pozniej powoli (mozesz połyzeczce albo po szklance) spienione mleko ,i na koniec espresso (tez powoli ,zeby nie wymieszalo sie z mlekiem).
To wresja jesli zalezy ci na warstwach
a jesli nie to po prostu robisz dobrą mocno mleczną kawę i zamiast cukru dodajesz syrop

Pracowałam kiedyś w kawiarni
BTW pyszna taka kawa jest ,z syropem miętowo czekoladowym tez polecam ,jesli ktoś lubi taki smak
albo z nutellą

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2009-10-13 o 12:54
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-13, 23:50   #8
Cekiny
Zadomowienie
 
Avatar Cekiny
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: ...
Wiadomości: 1 288
Dot.: Kawa warstwowa

Można domowymi sposobami zrobić kawę warstwową?
__________________

Cel... ??



W moim portfeliku widnieje od dziś prawo jazdy.


Kocham
Cekiny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 02:02   #9
MissHuffy
Zakorzenienie
 
Avatar MissHuffy
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 4 917
Dot.: Kawa warstwowa

Też pracowałam w kawiarni moja machiatto wymiatała

Hmm, Może tak jak standardowe machiatto? zawsze to gorące musi być lane do chłodniejszego, powoli , delikatnie po ściance.

Odnośnie pytania Cekiny, jeśli nie masz ekspresu to ciężko będzie, chyba ,że masz mikserek do ubijania pianki do mleka. Ubijasz to mleko -najlepiej gorące z dodatkiem cukru , czekasz chwilkę aby mleko się rozwarstwiło, ( pianka od mleka) można jeszcze delikatnie o blat szklanką postukać (- w jednej kawiarni mają taki standard przy machiatto)wtedy wlewasz po ściance kawę . Bardzo powoli.Jak już pisałam mleko musi być chłodniejsze od kawy inaczej się nie połączy.I nie będzie warstw

A jeśli nie masz mikserka albo ekspresu, to jeszcze pozostaje szejker/słoik -ale to trzeba się porządnie namachać żeby utrzepać to mleko.Da się tak -próbowałam, tylko że mała pianka raczej jest

Ah, i nie wspomniałam jeszcze ,że mleko poniżej 3% tłuszczu raczej się nie ubije
__________________
Nie stój.Drogę wytycza się idąc.

Edytowane przez MissHuffy
Czas edycji: 2009-10-14 o 02:06
MissHuffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 18:40   #10
banmon2
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 8
Dot.: Kawa warstwowa

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a ja mysle ze piłas kawe nie z samym curacao tylko z syropem curacao http://www.szlachetnysmak.pl/p,pl,44...ml-++1szt.html

a kawę robi się tak jak latte macchiato ,z tym,że na samo dno lejesz syrop ,pozniej powoli (mozesz połyzeczce albo po szklance) spienione mleko ,i na koniec espresso (tez powoli ,zeby nie wymieszalo sie z mlekiem).
To wresja jesli zalezy ci na warstwach
a jesli nie to po prostu robisz dobrą mocno mleczną kawę i zamiast cukru dodajesz syrop

Pracowałam kiedyś w kawiarni
BTW pyszna taka kawa jest ,z syropem miętowo czekoladowym tez polecam ,jesli ktoś lubi taki smak
albo z nutellą
dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło dzięki wielkie, chyba w weekendzik zacznę działać tylko najpierw muszę sobie zakupić ten syrop mietową też jak najbardziej uwielbiam
banmon2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.