|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kawa warstwowa
witam
orientuje się ktoś jak się robi warstwową kawkę z blue curacao? piłam taką w kawiarni i strasznie mi podpasowała ale nie wiem co lać po kolei do szklanki żeby ładne warstwy wyszły
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
może robi się ją podobnie do Macciato https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=macchiato
pierwsze słyszę by kawę podawano z curacao, dziwny smak to chyba musiało mieć
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kawa warstwowa
duzo osób się dziwi jak mówię o kawce z curacao ale mi na prawdę smakowała
kwestia gustu
|
|
|
|
|
#4 |
|
live your passion
|
http://www.gotujmy.pl/kawa-curacao-,przepisy,32531.html znalazłam coś takiego, ale nie wiem czy dokładnie o to chodzi
.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
brzmi baaardzo fajnie
chodziło mi bardziej o to jak uzyskać efekt rozwarstwienia, niby likier jest ciężki więc można by go chyba było dodac na końcu bo opadnie..... ale z drugiej strony może powinnam wlać na samym poczatku co by likier 'nie pociągnął' innych składników....sama nie wiem,
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Powodzenia , mam nadzieję, że się uda
Edytowane przez aniusia82 Czas edycji: 2009-10-13 o 10:24 Powód: bląd |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mysle ze piłas kawe nie z samym curacao tylko z syropem curacao http://www.szlachetnysmak.pl/p,pl,44...ml-++1szt.html
![]() a kawę robi się tak jak latte macchiato ,z tym,że na samo dno lejesz syrop ,pozniej powoli (mozesz połyzeczce albo po szklance) spienione mleko ,i na koniec espresso (tez powoli ,zeby nie wymieszalo sie z mlekiem). To wresja jesli zalezy ci na warstwach ![]() a jesli nie to po prostu robisz dobrą mocno mleczną kawę i zamiast cukru dodajesz syrop ![]() Pracowałam kiedyś w kawiarni ![]() BTW pyszna taka kawa jest ,z syropem miętowo czekoladowym tez polecam ,jesli ktoś lubi taki smak ![]() albo z nutellą
Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2009-10-13 o 12:54 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Można domowymi sposobami zrobić kawę warstwową?
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Też pracowałam w kawiarni
moja machiatto wymiatała![]() Hmm, Może tak jak standardowe machiatto? zawsze to gorące musi być lane do chłodniejszego, powoli , delikatnie po ściance. Odnośnie pytania Cekiny, jeśli nie masz ekspresu to ciężko będzie, chyba ,że masz mikserek do ubijania pianki do mleka. Ubijasz to mleko -najlepiej gorące z dodatkiem cukru , czekasz chwilkę aby mleko się rozwarstwiło, ( pianka od mleka) można jeszcze delikatnie o blat szklanką postukać (- w jednej kawiarni mają taki standard przy machiatto)wtedy wlewasz po ściance kawę . Bardzo powoli.Jak już pisałam mleko musi być chłodniejsze od kawy inaczej się nie połączy.I nie będzie warstw ![]() A jeśli nie masz mikserka albo ekspresu, to jeszcze pozostaje szejker/słoik -ale to trzeba się porządnie namachać żeby utrzepać to mleko.Da się tak -próbowałam, tylko że mała pianka raczej jest ![]() Ah, i nie wspomniałam jeszcze ,że mleko poniżej 3% tłuszczu raczej się nie ubije
Nie stój.Drogę wytycza się idąc. Edytowane przez MissHuffy Czas edycji: 2009-10-14 o 02:06 |
|
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dzięki wielkie, chyba w weekendzik zacznę działać tylko najpierw muszę sobie zakupić ten syrop mietową też jak najbardziej uwielbiam
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.

orientuje się ktoś jak się robi warstwową kawkę z blue curacao? piłam taką w kawiarni i strasznie mi podpasowała ale nie wiem co lać po kolei do szklanki żeby ładne warstwy wyszły

,z syropem miętowo czekoladowym tez polecam ,jesli ktoś lubi taki smak