Na uspokojenie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-25, 15:41   #1
Szeri
Raczkowanie

Na uspokojenie

Jeżeli był już taki wątek to proszę odeslijcie mnie do niego. Jeżeli nie to powiedzcie jakie znacie dobre sposoby na uspokojenie. Czasami, pomimo braku jakichkolwiek obiektywnych przyczyn jestem poddenerwowana, wręcz zdenerwowana i nerwowa. Od stresu bardzo cierpi moj organizm. Powiedzcie prosze co roobice żeby sie uspokoic. Bywaja godziny (bo to jest kwestia kiedy w ciagu dnia jestem zdenerwowana, a nie kiedy w ciagu tygodnia, denerwuje sie czesto i łatwo), że brzek komorki potrafi spowodowac ze doslownie podskakuje ...Wasze sposoby?
Szeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 15:47   #2
Kiya
Zakorzenienie

Dot.: Na uspokojenie

polecam herbatkę z melisy z gruszką lub persen.
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 16:20   #3
akurat
Rozeznanie

Może jakaś relaksacyjna muzyka? mnie np bardzo rozluźnia i pomaga Albo rozmowa z kimś, podzielenie się swoim niepokojem.. może ktoś będzie umiał wytłumaczyć, że przecież nie ma się czym denerwować niepotrzebnie

i tak jak Kiya napisała: melisa, persen i jeszcze kalms
Stary 2006-03-25, 16:40   #4
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akurat
Może jakaś relaksacyjna muzyka? mnie np bardzo rozluźnia i pomaga

A mnie typowa muzyka relaksacyjna, jakies ptaszki, strumyki itp jeszcze bardziej rozdraznia

Z delikantnych, farmakologicznych srodkow dobry jest persen, kalms.
Tylko trzeba uwazac, bo obniza skutecznosc doustnych srodkow anty
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 16:43   #5
amika79
Wtajemniczenie

Skąd ja to znam

W czasach licealnych przeżywałam to samo. Nie mogłam spać. Towarzyszyło mi wieczne napięcie i poddenerwowanie. Pomagały mi ziołowe tabletki na uspokojenie. Jest to jednak sposób doraźny. Lepiej zastanów się jakie są tego przyczyny (bo przyczyna jakaś musi być, choć sobie Ty możesz nie zdawać z tego sprawy). Może masz nerwicę?
Stary 2006-03-25, 16:45   #6
amika79
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mskladaczek
A mnie typowa muzyka relaksacyjna, jakies ptaszki, strumyki itp jeszcze bardziej rozdraznia
He, he... mam tak samo
Stary 2006-03-25, 17:13   #7
Szeri
Raczkowanie

Możliwe, że mam nerwice. To możliwe :/ ale nie wiem jak to leczyć, a faszerowac się lekami na uspokojenie nie zamierzam. Myślę, że sobie z tym jakoś poradze z czasem. W sumie bywało gorzej, teraz jakoś powoli idzie coraz lepiej, ale czasami bywam mimo wszystko roztrzęsiona. Dlatego pytam o Wasze sposoby na radzenie sobie z nerwowością. Pije melise, pije rownież herbatke rooibos (czy jak to tam sie pisze, tez ma podobno uspokajać), ale nie zawsze to pomaga. Relaksująca muzyka? Hmmm...Chyba potrzebny był by mi jakiś rozpylacz o zapachu lasu, żebym mogla wczuć się w klimat szumu wiatru i ptaszków z tasmy...Ale może warto spróbować. Leki ziołowe na uspokojenie brałam w swoim gorszym okresie, tyle, że jak się zdenerwowałam wtedy to np. nerwomixu brałam na raz prawie cały listek i niewiele pomagało teraz jest lepiej i mysle, zeby pomogło, bo w sumie to nie jest już TA skala nerwów co rok temu), ale czy to jest dobre wyjście, żeby łykac tabletke (nawet ziolową) za każdym razem kiedy jestem oddenerwowana? To nie jest jakas ucieczka?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-25, 17:33   #8
amika79
Wtajemniczenie

Szeri Masz rację. Branie nawet tabletki ziołowej to jest rodzaj ucieczki, zamaskowanie problemu, dlatego napisałam, że to środek doraźny. Podobnie jak wszelkie inne domowe sposoby na radzenie sobie z tą dolegliwością. Moim zdaniem to też są środki tymczasowe, a problem może być głębszy.

Tak naprawdę to wydaje mi się, że powinnaś porozmawiać z kimś, kto leczeniem nerwicy się zajmuje.

Mnie to poddenerwowanie samo przeszło: skończyłam liceum, wyprowadziłam się z domu, zmieniłam środowisko i jakoś wewnętrznie się uspokoiłam. Jednak gdyby mi ta dolegliwość miała teraz wrócić poszłabym od razu do lekarza lub umówiła się z psychologiem.

Pozdrawiam i życzę spokojnego serca
Stary 2006-03-25, 17:39   #9
Brook
Zakorzenienie

Sedatif PC - homeopatyczne polecam jeszcze
a tak to wyzej wizazanki napisały wazne info- nalezy znalezc przyczyne
Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 18:10   #10
ikonka86
Rozeznanie

najlepiej iść po poradę do lekarza... może on wyśle Cie do psychologa ale to nic złego, naprawdę mi psycholog dał tabletki na uspokojenie -> Atarax
ikonka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 18:11   #11
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

Cytat:
Napisane przez Brook
Sedatif PC - homeopatyczne polecam jeszcze
a tak to wyzej wizazanki napisały wazne info- nalezy znalezc przyczyne

niestety moj TZ ktory konczy Akademie medyczna uswiadomil mnie jak wielka sciema sa leki homeopatyczne.. zawartosc leku w tych "produktach" jest jak porownac kropelke do calego oceanu... takie leki dzialaja niesttey na zasadzie placebo :/ wmawiasz sobie ze dzialaja - to byc moze pomoga

Oczywiscie nie zniechecam do ich brania, mowie tylko co soe dowiedzialam sama chcialam kiedys sprobowac takich lekow :/

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 18:16   #12
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

a jesli chodzi o sposoby relaksacji...
moze sprobuj tego co ja ostatnio probuje...
posluchaj sobie muzyki BAROKOWEJ w rytmie LARGO <np Vivaldi 4 pory roku>
mnie ona bardzo odpreza...
moze sprobuj jakiejs wizualizacji... usiadz lub poloz sie wygodnie...

i wyobraz sobie np swoje najprzyjemniejsze chwile jakie w zyciu spedzilas..
albo wymarzone wakacje...
lezysz sobie na piaseczku cieplym... slyszysz szum morza.. mi takie rzeczy nawet pomagaja

mozesz tez poprosic bliska Ci osobe o masaz

Henry Miller

Stary 2006-03-25, 18:31   #13
goga1001
Zadomowienie

GG do goga1001

Dziewczyny jak nazywają się ziołowe tabletki na uspokojenie? Działają?

goga1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 18:39   #14
Szeri
Raczkowanie

Ja brałam Nerwomix,ale czy działa? Trochę tak, ale co najwyżej trochę złagodził silny stres. Mysle, że sama znam wiele przyczyn mojej nerwowości...I nie wiem czy mam ochotę to rozgrzebywać, choć zastanawiam się czy coś to da jesli będę się wyciszać, wyciszac i wyciszać...Tak mozna do końca świata... Sama, w zasadzie tylko ze swoją własną pomocą zdołałam wyjść z półrocznego stanu, który jesli nie był depresją to jej zaczatkami. Ze smutkiem sobie poradziłam, nerwowość została. Jeszcze co do uspokajaczy to pomaga mi jazz i w niektórych wypadkach muzyka klasyczna.
Stary 2006-03-25, 18:48   #15
201701160947
Konto usunięte

Jak mam stresa to żadne tabletki mi nie pomagają. Ale dobry na noc, na bezsenność jest stilnox ,biorę jak już naprawdę zasnąć nie mogę,wtedy padam po prostu i już nic nie wiem ,ale to jest tylko na receptę...
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 18:56   #16
Szeri
Raczkowanie

Amica79, ja właśnie liczę na to, że się wewnętrznie uspokoję, ale niestety to nie takie proste...Nie mam możliwości wyprowadzenia się z domu, pozbyłam się najbardziej toksycznych ludzi z mojego otoczenia, ale niesmak pozostał. Wydaje mi się, że w wielu sprawach poszłam o krok do przodu, ale nie we wszystkim. Pytam o sposoby na uspokojenie, bo zastanawiam się na ile to stres zewnętrzny, a na ile wewnętrzny. Skutecznośc środków zewnętrznych (a właściwie jej brak) jest miarą zgrzytów wewnętrznych.
Stary 2006-03-25, 19:24   #17
X-Pose passion Girl
Zadomowienie

Mnie na stresujące sytuacje pomaga Persen... Ale to faktycznie chyba nie jest rozwiązanie dla Ciebie...

Nasz synek Kacperek:
X-Pose passion Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 20:10   #18
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafie
niestety moj TZ ktory konczy Akademie medyczna uswiadomil mnie jak wielka sciema sa leki homeopatyczne..
Ja tez i mam odmienne zdanie odnosnie homeopatii. Jak to dziwne, ze na roznych AM tak rozna wiedze, ludziom do glowy wkladaja.

Pozatym moj weterynarz stosuje homeopatie u zwierzat, z wielkim powodzeniem(!). A u nich przeciez, nie ma mowy o efekcie placebo Moja psina przy anginie, nie dostawlala antybiotykow, tylko leki homeopatyczne i b. szybko stanela na nogi. Problemy skorne tez homeopatia rozwiazal.
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 21:07   #19
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafie
niestety moj TZ ktory konczy Akademie medyczna uswiadomil mnie jak wielka sciema sa leki homeopatyczne.. zawartosc leku w tych "produktach" jest jak porownac kropelke do calego oceanu... takie leki dzialaja niesttey na zasadzie placebo :/ wmawiasz sobie ze dzialaja - to byc moze pomoga

Oczywiscie nie zniechecam do ich brania, mowie tylko co soe dowiedzialam sama chcialam kiedys sprobowac takich lekow :/
wiesz nie chce podwazac zdania Twojego TZ - ja wiem tylko ze mi pomagaja i to bardzo- a powiem ze bralam rozne leki w sytuacjach ciezko stresujacych tez zwykle przepisane przez lekarza psychiatre- a Sedatif pomimo ze homeopatyczny to jednak działa- napewno parenascie razy bardziej niz polecany Persen (ziołowy) ktorego nalezy brac 1 tabletke jak pisze na op.a ja nawet 3 wzielam i NIC takze watpie by to była placebo- z tym ze homeopatyczne nalezy brac dluzszy czas zeby działaly - nie jest to lek ktory po jednej czy 2 tabletkach udrazu uspakaja
Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 21:48   #20
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

Cytat:
Napisane przez mskladaczek
Ja tez i mam odmienne zdanie odnosnie homeopatii. Jak to dziwne, ze na roznych AM tak rozna wiedze, ludziom do glowy wkladaja.

Pozatym moj weterynarz stosuje homeopatie u zwierzat, z wielkim powodzeniem(!). A u nich przeciez, nie ma mowy o efekcie placebo Moja psina przy anginie, nie dostawlala antybiotykow, tylko leki homeopatyczne i b. szybko stanela na nogi. Problemy skorne tez homeopatia rozwiazal.
niestety ja sie w ogole na tym nie znam wiec nie mam co dyskutowac
ehh no wlasnie rozni wykladowcy rozne poglady... pamietam do dzis jaki zszokowany przyszedl z tego wykladU

co do lekow ziolowych - probowalam KALMS i nawet pomogl

Henry Miller

Stary 2006-03-26, 10:54   #21
akurat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nafie

Ja też miałam na studiach zajęcia z homeopatii.. nawet takie praktyczne z ich robienia i moje osobiste zdanie jest podobne.. no bo jak poważnie traktować lek, który ma działać dzięki temu, że dokładnie 20 razy uderzy się buteleczką (w której on się mieści) w skórzane krzesło? (tzw. potencjonowanie) - na zajęciach mieliśmy kupę śmiechu
Z drugiej strony w jakiś tajemniczy sposób leki homeopatyczne na niektórych działaja.. czego wytłumaczyć nie potrafię
Stary 2006-03-26, 11:20   #22
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

odnośnie leków homeopatyczcych, kiedy byłam mała brałam takie leki, wtedy nei mogłamwiedzieć co to jest i po co i jak ma działać, a jednak zadziałało :O więc tutaj właśnie wmawianie sobie, że akurat ten lek pomoże, bo to homeopatia u mnie nei mogło być możliwe
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-26, 11:28   #23
allicjaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
odnośnie leków homeopatyczcych, kiedy byłam mała brałam takie leki, wtedy nei mogłamwiedzieć co to jest i po co i jak ma działać, a jednak zadziałało :O więc tutaj właśnie wmawianie sobie, że akurat ten lek pomoże, bo to homeopatia u mnie nei mogło być możliwe
Ja praktycznie od zawsze leczę się homeopatią Również jak byłam mała i mnie zawsze pomagają
allicjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-19, 09:39   #24
Agaluk
Raczkowanie

Mogę także potwierdzić, że leki homopatyczne pomagają, jak również medycyna naturalna. Sama także leczę się tylko w ten sposób. A na sen, jeśli mam z tym problem czy też na wyciszenie się są co prawda różne sposoby. Z braku jednak czasem czasu ja używam Nervomix. Nie ogłupia i nie zamula, co ważne na mnie działa skutecznie.
Agaluk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 19:53   #25
amorix04
Przyczajenie

Odnośnie homeopatii, bo zadziwiają mnie niektóre komentarze.. Nafie: nie wiem, czy Twojego TZ uczą kompetentni ludzie, ale to co usłyszał, to kompletna bzdura. "Podobne leczy się podobnym' to filozofia homeopatii. Szczepionka to nic innego, jak drobnoustroje chorobotwórcze, mimo to nadal żyjecie i macie się dobrze (na marginesie, przeczytajcie o homeopatii zanim zdecydujecie się wdać w dyskusję). Macie wątpliwości? Od urodzenia (przeszło 18 wiosen) leczę się lekami wyłącznie homeopatycznymi, przy czym NIGDY nie przyjmowałam antybiotyków, i moje 'chorowanie' kończy się na zwykłym przeziębieniu. Nadal nie wierzycie? Zmieńcie swoje nastawienie do tej metody i wypróbujcie ją na własnej skórze. Pozdrawiam.
amorix04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 20:03   #26
Le Tigre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amorix04 Pokaż wiadomość
"Podobne leczy się podobnym' to filozofia homeopatii.
Tak, a do tego jeszcze "pamięć wody" - czyli co?!

Wątek trochę zboczył z tematu na homeopatię, więc pozwalam sobie wkleić link: http://www.psychomanipulacja.pl/art/...z-medycyny.htm - polecam.
Stary 2010-12-22, 20:05   #27
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Le Tigre Pokaż wiadomość
Tak, a do tego jeszcze "pamięć wody" - czyli co?!

Wątek trochę zboczył z tematu na homeopatię, więc pozwalam sobie wkleić link: http://www.psychomanipulacja.pl/art/...z-medycyny.htm - polecam.
Ta strona jak sama nazwa wskazuje to psychomanipulacja

Btw. Moim zdaniem to jedna z głupszych stron na temat zagrożeń itp.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 20:18   #28
Le Tigre
Raczkowanie

A chrzanić stronę.

Jak dla mnie to liczy się artykuł, a nie to, gdzie jest opublikowany. Sam artykuł jest chyba ok? Podpisany imieniem i nazwiskiem, więc można sobie sprawdzić autora. A publikować to go sobie może i na Pudelku.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości