|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Z kulturą na ty
Nie ma takiego wątku, szukałam
![]() Dziewczyny, czym jest (Waszym zdaniem, a nie książkowych definicji) kultura? Czy ludzie potrafią zachowywać się w sposób kulturalny zawsze?, a może tylko wtedy, gdy podświadomie czują, że sytuacja tego od nich wymaga? Lepiej być kulturalnym człowiekiem, czy nie warto przejmować się takim drobiazgiem? Zapraszam do dyskusji o kulturze ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Z kulturą na ty
ja myślę, że ludzie nie zawsze potrafią się zachowac kulturalnie. czasami można trafic na człowieka, ktory ma zły dzien i np. jest odpryskliwy, albo np. sprzedawczynie ktora tez ma zycie prywatne i rzuca pięniędzmi zamiast je normalnie podać. ale emocje nie powinny byc jakims wytłumaczeniem.
czym jest dla mnie kultura? to umiejetnosc zachowania sie stosownie w danej sytuacji, to szacunek do innych ludzi i do siebie. ja staram sie być kulturalna, chociaż tak na minimum. tak mnie wychowano. czy w oczach innych to moje minimum jest doceniane? nie wiem, mam nadzieje ze tak. troche to chaotyczne. ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
staram się... podejrzewam się, że bardziej niż większość ludzi
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hm, czy brak odpowiedzi oznacza, że pojęcie "kultura" to już przeżytek i czysta abstrakcja?
![]() ![]() A na temat napiszę, że oprócz tego, co napisała Insomnieux i z czym się zgadzam, kultura kojarzy mi się także z uprzejmością; na przykład korona z głowy kierowcy nie spadnie, gdy zatrzyma się przed pasami i przepuści osobę, która czasami jak na zmiłowanie czeka, żeby wreszcie ktoś się zatrzymał, bo przecież przy obecnym natężeniu ruchu na przejściu bez sygnalizacji świetlnej, jest to często i gęsto mission impssible. A przecież tak niewiele trzeba: odrobina kultury pod postacią: uprzejmość, wystarczy.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Na wikipedii znalazlam taka oto definicje:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultura szczegolnie podoba mi sie cytat: Cytat:
Czasem jest ewidetne - np. Kowalski powie do Nowaka "Ty buraku" - to jasne jest, ze Nowak za szczesliwy nie bedzie. A czasem bardziej plynne i subtelniejsze. Dlaczego ludzie czesto znajacy zasady kultury je pomijaja? Bo chca osiagnac jakis cel za wszelka cene (Machiawelizm), bo poniesienie ich jakas emocja (chocby zazdrosc), bo wydaje im sie, ze jedni za sluguja na szacunek a po innych mozna powyzywac sie (odreagowywanie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja mysle własnie, ze czasami człowiek przestaje byc kulturalny kiedy chce sie wyzyc na innym człowieku. tylko, ze wtedy zapomina, ze to o nim inne osoby sobie wyrabiaja negatywna opinie.
z drugiej strony nie nalezy przeginać z tą kultura. głupio mi mowic, ale dla mnie taka osoba jest moj tata. on potrafi np. przyjsc z kuchni i sie spytac czy moze zjeść jakis tam produkt, bo wie, ze ja go wybierałam w sklepie. moze to troche nie trafiony przykład. ooo. wiem: jak z nim rozmawiam, jak córka z ojcem, to jego "dziekuje" "prosze" "przepraszam" w kazdym zdaniu po prostu drażni.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Czasami mam wrażenie, że dzisiaj jest coraz mniej kulturalnych ludzi, mało tego coraz ciężej być kulturalnym, dlatego, że inni postrzegają kulturę jako oznakę słabości. Często ludzie spotykając kulturalną osobę uwazają, że można sobie na niej pojeździć i się wyżyć - przecież i tak się nie odgryzie, bo jest kulturalna. Szkoda, że tak jest, o ile łatwiej i przyjemniej się żyje, gdy ludzie są mili dla siebie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.