Drastyczne odchudzanie a ciaza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-28, 19:06   #1
be22
Raczkowanie

Drastyczne odchudzanie a ciaza

Drogie koleżanki!
Mając 16 lat zaczęłam się intensywnie odchudzać do tego stopnia, iż prawie "dopadła mnie' anoreksja.Długotrwała walka z sobą sprawiła, że w wieku 18 lat powróciłam do swojego poprzedniego, normalnego życia.
Niestety do dzisiaj jestem ostrożnie przesądna tego, co jem-odżywiam się bardzo, bardzo zdrowo.Nie potrafię żyć bez jogurtów, serków homogenizowanych, serów twarogowych, budyni.Nie jadam smażonych potraw(jeśli mięso czy ryba to tylko na domowym grillu), nie smaruje chleba masłem.Nie odmawiam sobie jednak od czasu do czasu słodyczy i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia.Nie stosuje żadnej diety poniżej 2000kcal dziennie.Oprócz tego codziennie spaceruje 3-5 km.
Kończę studia(zostało mi pół roku) na AWIe ale nie mam już żadnych forsownych zajęć fizycznych.
Z narzeczonym staramy się o dzidzię, jednak boję się, że będe mieć problemy z zajściem w ciążę przez moje wcześniejsze, dosyć drastyczne odchudzanie.
Obecnie przy wzroście 168 cm ważę 54 kg ale w moim organizmie jest bardzo mała zawartość tłuszczu ale miesiączka mi nie zaniknęła(kiedy się odchudzałam nie miałam ponad rok okresu)
Czy jest szansa, że zajdę szybko w ciążę, tym bardziej, iż w maju odstawiłam tabletki antykoncepcyjne a współżyłam z narzeczonym 21 lipca(obliczyłam, że w tym czasie prawdopodobnie miałam owulację)
SERDECZNIE PROSZE O PORADE W TEJ SPRAWIE
be22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 08:15   #2
Mbu83
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Mbu83
Dot.: Drastyczne odchudzanie a ciaza

Cytat:
Napisane przez be22 Pokaż wiadomość
Drogie koleżanki!
Mając 16 lat zaczęłam się intensywnie odchudzać do tego stopnia, iż prawie "dopadła mnie' anoreksja.Długotrwała walka z sobą sprawiła, że w wieku 18 lat powróciłam do swojego poprzedniego, normalnego życia.
Niestety do dzisiaj jestem ostrożnie przesądna tego, co jem-odżywiam się bardzo, bardzo zdrowo.Nie potrafię żyć bez jogurtów, serków homogenizowanych, serów twarogowych, budyni.Nie jadam smażonych potraw(jeśli mięso czy ryba to tylko na domowym grillu), nie smaruje chleba masłem.Nie odmawiam sobie jednak od czasu do czasu słodyczy i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia.Nie stosuje żadnej diety poniżej 2000kcal dziennie.Oprócz tego codziennie spaceruje 3-5 km.
Kończę studia(zostało mi pół roku) na AWIe ale nie mam już żadnych forsownych zajęć fizycznych.
Z narzeczonym staramy się o dzidzię, jednak boję się, że będe mieć problemy z zajściem w ciążę przez moje wcześniejsze, dosyć drastyczne odchudzanie.
Obecnie przy wzroście 168 cm ważę 54 kg ale w moim organizmie jest bardzo mała zawartość tłuszczu ale miesiączka mi nie zaniknęła(kiedy się odchudzałam nie miałam ponad rok okresu)
Czy jest szansa, że zajdę szybko w ciążę, tym bardziej, iż w maju odstawiłam tabletki antykoncepcyjne a współżyłam z narzeczonym 21 lipca(obliczyłam, że w tym czasie prawdopodobnie miałam owulację)
SERDECZNIE PROSZE O PORADE W TEJ SPRAWIE
Jestem w ciązy w 20 tyg i zaszłam w nia ważac 53kg a mam 168 cm
To był przypadek, wiec nie planowalismy z mezem niczego. Jak byłam nastolatka tak jak ty miałam "odpały" z odchudzaniem (był okres ze wazyłam 45 kg), ale ktora nastolatka sie teraz nie odchudza.
Moim zdaniem nie powinnas miec najmniejszych problemów z zajsciem w ciaze, o ile juz nie jestes, a nawet jezeli bedziesz miala problemy to raczej nie ze
wzgledu na odzywianie. A to ze sie sie zdrowo odzywiasz i prowadzisz zdrowy tryb zycia to raczej ogromny plus na korzysc niz jakies zagrozenie. Tylko licz sie z tym ze juz w pierwszych miesiacach nabierzesz ciałka, bo organizm bedzie musiał sie przygotowac na poźniejsze jego osłabienie. Zycze powodzonka w staraniach i duzo zdrówka.
Stary 2008-07-29, 13:47   #3
izuxyz
Raczkowanie

Ja od kilku lat przy wzroście 163 ważyłam 47 kg ale nie było to wynikeim drastycznego odchudzania - duzo ćwiczyłam i jadłam dużo warzyw, praktycznie nie spożywałam ziemniaków i pieczywa. Rok temu zaszlam w ciązę bez żadnych problemów, za pierwszym strzałem że tak powiem Niestety poroniłam w 7. tyg - ciąża okazała się martwa. Pamiętam że jeden z lekarzy powiedział mi w szpitalu ze ja to jestem za chuda na ciążę ale to raczej chyba było w formie żartu bo znam wiele chudzielców które są mamami.

Teraz znów jestem w ciąży - 33 tydzień. Zanim w nią zaszłam przytyłam do 49 kg - jakoś tak mi się na zimę sadełka odłożyło Od samego początku systematycznie przybierałam na wadze (zero wymiotów), nawet trochę za dużo jak stwierdził lekarz, mimo że się nie obżerałam, najwięcej ok. 4, 5 mca. Spory przyrost zatrzymał się po 6. mcu i teraz jest ok. W ciągu 2 ostatnich miesięcy przytylam kilogram. Tak sobie myślę ze organizm sam sobie uregulował masę i jak było potrzeba to odkładał tłuszczyk.
Reasumując, nie sądzę żebyś miała problemy z zajściem z powodu błędów w odżywianiu w przeszłości. Najważniejsze ze teraz odżywiasz się racjonalnie.
izuxyz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 16:48   #4
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Szanse na ciążę masz spore ale jogurty, serki, twarogi wcale nie są takie zdrowe nie mówiąc o słodyczach
nadają sie tylko jako dodatek do diety a niej jej podstawa, ponieważ silnie zakwaszają i wychaładzają organizm, poza tym jeśli będziesz się tak odżywiać w trakcie ciąży zwiększasz ryzyko wystąpienia alergii na mleko krowie u dziecka.
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 07:43   #5
wredna maupa23
Raczkowanie

GG do wredna maupa23

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Szanse na ciążę masz spore ale jogurty, serki, twarogi wcale nie są takie zdrowe nie mówiąc o słodyczach
nadają sie tylko jako dodatek do diety a niej jej podstawa, ponieważ silnie zakwaszają i wychaładzają organizm, poza tym jeśli będziesz się tak odżywiać w trakcie ciąży zwiększasz ryzyko wystąpienia alergii na mleko krowie u dziecka.

popieram!

serki jogurty w ciązy nie słuą tak jak owoce cytrusowe.

MOja sugestia co do zajścia w ciążę - nie mysl o tym az tak bardzo cieszcie się zyciem moze jedzcie na wakacje odprężcie się bo mysl o zajsciu w przesłoni wam świat , ja tak zrobiłam z mężem gdy się staralismy o dziecko i wystaczyło zapomniec , nie myslec , odprężyc się i .... bum stało się a tak ! nic i nic i nic .

Ale musisz zacząc sie lepiej odżywiac przynajmniej na okres ciąży i karmienia bo dzidzia będzie słaba i może miec anemie

pozdrawiam cieplutko i zycze powodzenia
Stary 2008-07-30, 22:10   #6
climberka
Raczkowanie

tez tak mysle jakbys napisala, ze wcinasz parowane mieso, pieczone nie smazone rybki, swieze warzywa z dodatkiem kasz i ze 2 owoce dziennie to bylaby to zdrowa dieta. To co napisalas to raczej zestaw dziecka lubiacego slodycze, nie za bardzo odzywcze. Prosta droga do anemii w ciazy. Zmien proporcje produktow, wzbogac o nieslodkie rzeczy (zobacz ile cukru jest w jogurcie owoc. lub budyniu) a bedzie dobrze. pewnie, ze zajdziesz w ciaze mi wszyscy wmawiali, ze jestem za chuda, lekarze, ze mam niedowage itp, tylko, ze wyniki badan mowia cos zupelnie innego, widocznie taka moja uroda no i jestem wlasnie w trzeciej ciazy
pozdrawiam
climberka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości