|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Drastyczne odchudzanie a ciaza
Drogie koleżanki!
Mając 16 lat zaczęłam się intensywnie odchudzać do tego stopnia, iż prawie "dopadła mnie' anoreksja.Długotrwała walka z sobą sprawiła, że w wieku 18 lat powróciłam do swojego poprzedniego, normalnego życia. Niestety do dzisiaj jestem ostrożnie przesądna tego, co jem-odżywiam się bardzo, bardzo zdrowo.Nie potrafię żyć bez jogurtów, serków homogenizowanych, serów twarogowych, budyni.Nie jadam smażonych potraw(jeśli mięso czy ryba to tylko na domowym grillu), nie smaruje chleba masłem.Nie odmawiam sobie jednak od czasu do czasu słodyczy i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia.Nie stosuje żadnej diety poniżej 2000kcal dziennie.Oprócz tego codziennie spaceruje 3-5 km. Kończę studia(zostało mi pół roku) na AWIe ale nie mam już żadnych forsownych zajęć fizycznych. Z narzeczonym staramy się o dzidzię, jednak boję się, że będe mieć problemy z zajściem w ciążę przez moje wcześniejsze, dosyć drastyczne odchudzanie. Obecnie przy wzroście 168 cm ważę 54 kg ale w moim organizmie jest bardzo mała zawartość tłuszczu ale miesiączka mi nie zaniknęła(kiedy się odchudzałam nie miałam ponad rok okresu) Czy jest szansa, że zajdę szybko w ciążę, tym bardziej, iż w maju odstawiłam tabletki antykoncepcyjne a współżyłam z narzeczonym 21 lipca(obliczyłam, że w tym czasie prawdopodobnie miałam owulację) SERDECZNIE PROSZE O PORADE W TEJ SPRAWIE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Drastyczne odchudzanie a ciaza
Cytat:
![]() To był przypadek, wiec nie planowalismy z mezem niczego. Jak byłam nastolatka tak jak ty miałam "odpały" z odchudzaniem (był okres ze wazyłam 45 kg), ale ktora nastolatka sie teraz nie odchudza ![]() Moim zdaniem nie powinnas miec najmniejszych problemów z zajsciem w ciaze, o ile juz nie jestes ![]() wzgledu na odzywianie. A to ze sie sie zdrowo odzywiasz i prowadzisz zdrowy tryb zycia to raczej ogromny plus na korzysc niz jakies zagrozenie. Tylko licz sie z tym ze juz w pierwszych miesiacach nabierzesz ciałka, bo organizm bedzie musiał sie przygotowac na poźniejsze jego osłabienie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja od kilku lat przy wzroście 163 ważyłam 47 kg ale nie było to wynikeim drastycznego odchudzania - duzo ćwiczyłam i jadłam dużo warzyw, praktycznie nie spożywałam ziemniaków i pieczywa. Rok temu zaszlam w ciązę bez żadnych problemów, za pierwszym strzałem że tak powiem
![]() Teraz znów jestem w ciąży - 33 tydzień. Zanim w nią zaszłam przytyłam do 49 kg - jakoś tak mi się na zimę sadełka odłożyło ![]() Reasumując, nie sądzę żebyś miała problemy z zajściem z powodu błędów w odżywianiu w przeszłości. Najważniejsze ze teraz odżywiasz się racjonalnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rzabbocop
|
Szanse na ciążę masz spore ale jogurty, serki, twarogi wcale nie są takie zdrowe
![]() ![]() nadają sie tylko jako dodatek do diety a niej jej podstawa, ponieważ silnie zakwaszają i wychaładzają organizm, poza tym jeśli będziesz się tak odżywiać w trakcie ciąży zwiększasz ryzyko wystąpienia alergii na mleko krowie u dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
popieram! ![]() serki jogurty w ciązy nie słuą tak jak owoce cytrusowe. MOja sugestia co do zajścia w ciążę - nie mysl o tym az tak bardzo cieszcie się zyciem moze jedzcie na wakacje odprężcie się bo mysl o zajsciu w przesłoni wam świat , ja tak zrobiłam z mężem gdy się staralismy o dziecko i wystaczyło zapomniec , nie myslec , odprężyc się i .... bum stało się ![]() ![]() Ale musisz zacząc sie lepiej odżywiac przynajmniej na okres ciąży i karmienia bo dzidzia będzie słaba i może miec anemie ![]() pozdrawiam cieplutko i zycze powodzenia
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
tez tak mysle
![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.