|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
prosze o pomoc- skręcilam kostke;(
skrecilam kostke;( jednak chcce cwiczyc, bo jestem na diecie, co polecacie aby nie obciazac kostki???
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prosze o pomoc- skręcilam kostke;(
ja bym na Twoim miejscu darowala sobie wszelkie "wygibasy"
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie radziłabym w jakikolwiek sposób obciążać skręconej kostki bo możesz tego gorzko pożałować
jaką absencję od ruchu zalecił Ci lekarz?
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
witaj wszystko zależy od stopnia skrecenia. Jeżeli kostka spuchła to nie ma rady i trzeba ją odciążyć do czasu zniknięcia opuchlizny i zaniku bólu. więc okład z altacetu i noga wyżej ułożona najlepiej na stołku gdy siedzisz lub wałek z koca pod kostkę gdy leżysz. Jezeli będzie mocno bolało i obrzęk się zwiekszy to trzeba zrobić zdjęcie RTG i powinien obierzeć twoją kostkę ortopeda. Narazie koniec z ćwiczeniami, pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Nie ma ćwiczen nie obciązajacych kostki??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
plywanie tez nie. ja tez bym odradzila ruch na ten czas. lepiej zeby ci sie kostka szybciej zagoila niz jakbys miala cwiczyc i pogorszyc jej stan. nie wiem jaka masz tam diete ale jesli nie cwiczysz to mozezs obnizyc spozycie kalorii o ok 200kcal w ciagu dnia i nie utyjesz. ale jak mowie nie wiem jaka masz diete
pozdrowienia i szybkiego powrotu do zdrowia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Czym smarować stłuczoną i nadwyrężoną kostkę?
Hej, nie wiem dokładnie, co mi się stało, ale musiałam się uderzyć w kostkę wczoraj wieczorem przy robieniu wymachów ale myślałam, że nic się nie stało - a jednak. dzisiaj normalnie poszłam do pracy, po południu w celach odstresowania się zahaczyłam o fitness i kostka zaczęła bardzo boleć. nie wygląda to na bardzo poważny uraz, wymagający wizyty u lekarza, niemniej wolałabym przyśpieszyć gojenie a nie bardzo znam się na tych wszystkich maściach przeciwzapalnych, przy kontuzjach itd. możecie mi coś zasugerować, co jest bez recepty i działa, bo przykładanie lodu jakoś tak średnaiwo pomaga...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym smarować stłuczoną i nadwyrężoną kostkę?
To zależy, co z nią jest nie tak poza tym, że boli. Jeśli jest rozbita, to zdezynfekuj, a kiedy już nie będzie otwartej rany, możesz smarować solcoserylem. Jeśli skóra cała, a kostka spuchnięta, to pomaga altacet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Miałam raz podobną sytuację z łokciem. Walnęłam się tak, że zobaczyłam gwiazdy przed oczami. W takich sytuacjach najbardziej pomaga Ultrafastin a jak masz rany, to Sudocrem albo Alantan ładnie goi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
altacet w zelu dobry jest na stluczenia
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a na nadwyrezenia i zwichniecia polecam mobilat
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
trauman
altacet
![]() |
#13 |
BAN stały
|
zagoiło się. to chyba nie było stłuczenie ale bardziej nadwyrężenie na siłce. ultrafastin pomaga. dzięki za odpowiedzi
ps. izmonek, chyba chodziło Ci o traumon? jeżeli tak, to babka w aptece powiedziała, że jak coś jest na bazie ketoprofenu, to będzie na pewno git i jest skuteczniejsze, dlatego kupiłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
7 listopada na treningu skręciłam sobie kostkę, pojechałam do szpitala, zrobili mi rtg, nie ma złamania, lekarz zalecił smarowanie altacetem i jeszcze jedną maścią. Po tyg pojechałam na kontrolę, okazało się,że powinno od razu wsadzić mi ją w gips. Teraz mam na 10 dni. Po tym wszystkim i po opowieści koleżanki (miała złamanego palca, a powiedziano jej, że tylko stłuczony, dając jakieś smieszne maści, dopiero w innym szpitalu założono jej gips) nie ufam kompletnie temu pogotowiu. Zapewniano mnie, że jak teraz mam w gipsie, nie będę odczuwała bólu. Mnie jednak strasznie boli ta noga, zalecał mi lekarz iść nawet z tą nogą do szkoły
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja przedwczoraj przesadziłam na silowni (czeka mnie wyjazd nad morze i chciałabym dobrze wygladac w kostiumie...) i teraz nie wiem co mam robic, do dzis wszystko mnie boli, ledwo chodze. Czy powinnam isc do lekarza, czy samo przejdzie? I co jest najlepsze na szybkie ukojenie bólu??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Masz tak silne zakwasy? Może to zabrzmi śmiesznie, ale ja byłam ostatnio po przeciążeniu fizycznym u lekarza i dostałam obligatoryjne parodniowe zwolnienie lekarskie. Poszukaj na forum informacji nt zakwasów a od siebie polecam fluid relaksujący CARMOLIS PRO_ACTIVE, który rozluźnia i relaksuje mięśnie.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ps to temat skrecilam kostke wiec nie wiem czy kostka cie boli czy miesnie?
jesli miesnie to ciepla kapiel lekki masaz plus bardzo lekki trening poprawic powinien twoj stan kostka to oklad z lodu masc voltaren opaska na kostke leżenie z uniesiona noga hehe mam nadzieje ze cokolwiek sie dzieje to zaradzilam
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Olga:P, ja bym nie ryzykowała z tym wcześniejszym powrotem do ćwiczeń. z takimi kontuzjami nie ma żartów. w ogóle to bym przeszła się w miarę możliwości do ortopedy skoro Cię boli i nie bardzo ufasz pogotowiu. może inny lekarz coś poradzi i doradzi, co zrobić po zdjęciu gipsu, zeby się ładniej goiło. może jakieś tabletki jak vicalvit d czy cuś.
debauche, na ślepo ten temat wybrałaś czy kostka jest jedną z rzeczy, co Cię boli? :P tak serio, to jeżeli to zakwasy, to musisz się rozruszać i a jak nie przejdzie po kilku dniach, to chyba naprawde do lekarza.. a na przyszłość spróbuj sobie psikać sprayem ultrafastin po cwiczeniach (ja wcześniej w żelu uzywałam właśnie na kostkę, ale na mięśnie itd fajny jest ten w sprayu, bo działa rozluźniająco) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wiesz co, no konkretnie to nogi, a to przecież tak blisko kostki;P
Juz jest lepiej- zastosowałam masaże, darowałam sobie dwa treningi i psikam sie własnie tym ultrafastinem sport- polecili mi go w aptece. Ja zawsze poświęcam się bez reszty temu co robie, więc chciałam porzadnie pocwiczyc^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.