|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Pilegrzymka
Pielgrzymka piesza do Częstochowy.....
Moje drogie, zapisałam się na piesza Pielgrzymkę do Częstochowy, ale jest to moja pierwsza taka wyprawa i kompletnie nie wiem co tam zabrać, co jest niezbędne? Bardzo prosze Was o pomoc ![]() Obowiązkowo: -zestaw plastrów -igły do przekuwania bąbli i co jeszcze? opłaca się brać namiot?
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pilegrzymka
hej, byłam trzy lata temu na takiej pielgrzymce, więc mogę Ci co nieco podpowiedzieć.
ja akurat miałam ze sobą namiot i najczęściej to w nim spałam, ale niektóre osoby poszły bez i gdy nie trafiło im się miejsce do spania w domach (ludzie ze wsi w pobliżu przyjmują do nocowania ludzi do własnych domów) to spały na sianie w stodołach (mnie przerażała wizja myszy i szczurów biegających po głowach :P). jeśli chodzi o samą drogę to weź bardzo wygodne buty, już rozchodzone, najlepiej dwie pary np. adidasy+sandały na cieplejsze dni. polecam zabrać też talk do stóp i na postojach wcierać go w stopy. ja akurat igieł na bąbelki nie miałam. każdego dnia była dostępna dla pielgrzymów pomoc medyczna, gdzie panie pielęgniarki fachowo zajmowały się naszymi stópkami, smarując je jakimiś magicznymi specyfikami, po których ból znikał, a z nim burchle. koniecznie weź ze sobą coś na deszcz. i niech to nie będzie zwykła kurtka. najlepiej foliowa (taki płaszczyk z kapturem), bo każda inna po 3-4 godzinach deszczu całkowicie przemaka. dobrze jest, żebyś na trasie miała swój kubek, bo często mieszkańcy okolicznych wsi przygotowują dla mieszkańców posiłki i napoje, takie jak herbata czy kompoty. no i jeśli będziesz spać w namiocie to obowiązkowo miska, w której będziesz mogła się umyć czy też uprać skarpetki (później przypina się je do plecaka, żeby wyschły w czasie drogi ![]() i to chyba wszystko z najważniejszych rzeczy. jak masz jakieś pytania to pisz śmiało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja też się wybierałam z koleżankami ale jak przyszło co to czego to im się nie chce iść a samej to tak nie za bardzo mi się chce iść
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Oki, wielkie dzięki
![]() Mam jeszcze pytanie, jeżeli brałabym namiot to muszę w nim spać czy też mogę pójść do ludzi?? Chodzi mi o to, czy pierwszeństwo maja osoby bez namiotów ![]() Co to jest "talk" do stóp? Pierwsze słyszę ![]() ![]() A tą miskę to jak wzięłaś? Do torby przymocowałaś i wieźli ją Ci bagażowi? Dziękuję bardzo za odpowiedź ![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
jeśli bierzesz namiot wcale nie musisz w nim spać. mi udało się znaleźć kilka razy miejsce w pokojach, a namiot wtedy komuś pożyczyłam.
talk to taki proszek, coś w rodzaju mąki :P... wcierasz go w stopy, żeby Ci się tak nie pociły i nie obcierały od butów. a co do miski to na mojej pielgrzymce bagażowi wkładali wszystkie miski, jedna w drugą i gdy dochodziliśmy na nocleg były do odebrania razem z innymi bagażami. aha... na początek nie warto brać jedzenia, bo tylko się nadźwigasz a pewno i tak nie zjesz. ja szłam 12 dni i przynajmniej przez pierwsze 5-6 na każdym postoju we wsi mieszkańcy mieli dla nas przygotowane posiłki. i to wcale nie byle jakie... w jednej miejscowości wójt dał pieniądze specjalnie na kupno napoi i słodyczy dla pielgrzymów, a mieszkańcy zrobili nam prawdziwą ucztę. były przygotowane stoły i ciepłe dania. jednak im bliżej Częstochowy tym mniej było tego jedzenia... kanapki i herbata, czasem nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
dziękuje za odpowiedź
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Oprócz rzeczy oczywistych jak wygodne buty, czapka i to co wymienione wyzej ja dodałabym jeszcze folię termalną(mam nadzieje, ze nie przekręciłam nazwy). Nie byłam nigdy na pielgrzymce ale myślę ze takie coś moze sie przydać. Można tym przykryc rzeczy kiedy jest upał i zostają chłodne, kogoś jeśli ma np. udar słoneczny żeby nie tracił ciepła itp. Można to dostać w aptece, nie waży prawie nic a mi przydaje się na każdym wyjeździe , na który biorę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.